Sony Xperia J – i mistr tesař se někdy utne [recenze]

Výstřižek

Jméno Sony je v poslední době skloňováno hlavně v souvislosti se špičkovou Xperií Z, ale nejen high-endem jsou živi výrobci telefonů. Již pár měsíců se u nás prodává Xperia J, která spadá do nižšího až středního cenového segmentu a o své místo na trhu se pere s takovými modely, jako jsou Huawei Ascend G300 (a jeho současný nástupce Y300), HTC One V nebo LG Optimus L7. Bude Xperia J v tomto bojí úspěšná? Vyplatí se ji koupit? To si povíme v našem dnešním testu.

Obsah balení

Do redakce nám telefon dorazil ve standardní krabičce s poněkud chudým příslušenstvím. Kromě telefonu samotného byl v balení akorát datový kabel, nabíječka a samozřejmě několik uživatelských příruček, které nikdy nikdo nečte (nebo se mýlím?). A to je vše. To, že jsme neměli v krabičce žádné další příslušenství, neznamená, že ho tam při koupi také nebudete mít, neboť Sony v tomto ohledu moc jednotnou politiku nevede. Můžete proto narazit na stejně skromnou variantu jako my, ale také na balení přetékající příslušenstvím, což znamená sluchátka, obal na telefon a fólii na displej. Určitě se vyplatí dát si na to při případné koupi pozor.

Na krabičce je telefon vyobrazen v několika barevných variantách, ale v balení dostanete nejspíše pouze jednu barvu zadního krytu. U nás to byla černá, ale ještě jsou k dispozici bílá, růžová a zlatá.

Vzhled a konstrukce

Na pohled působí telefon velmi elegantně a vyvolává dojem dražšího zařízení, než jakým ve skutečnosti je. Designem odkazuje ke starší Xperii Arc, má totiž stejně prohnutá záda, která za prvé dobře vypadají a za druhé se díky nim telefon dobře drží v rukou. Boky telefonu jsou plastové a zadní strana je celá tvořena odnímatelným krytem, který má pogumovaný povrch, což také přispívá k dobrému držení.

20130306_090723

Konstrukce telefonu je pevná a nejspíš i něco vydrží (crash testy jsme ale raději nedělali). Jediným slabým místem je tvrzené sklo, které překrývá displej. Při zatlačení na některých místech vydávalo nepříjemné skřípavé zvuky, což kazilo dobrý dojem ze zbytku telefonu. Na přední straně ještě zůstaneme: na spodním okraji jsou tři senzorová tlačítka pro ovládání telefonu a drobný otvor pro mikrofon; nad displejem pak nalezneme reproduktor pro hovory, kamerku pro videohovory, senzor přiblížení, logo Sony a bohužel chybí čidlo okolního světla pro regulaci jasu displeje. Máme zde ještě notifikační diodu, která jde vidět pouze pokud se na telefon díváte z přední strany. Když se na telefon díváte pod úhlem, je dost možné, že zmeškanou událost přehlédnete, což trochu degraduje smysl diody, ale je to lepší než nic – musíte sice telefon vzít do rukou, ale alespoň nemusíte zapínat displej. Každá zmeškaná událost rozsvítí diodu modře a při nabíjení svítí červeně, žlutě nebo zeleně, v závislosti na nabití telefonu. Schází zde možnost nastavit si vlastní barvy.

20130306_092718

Trochu netradičně jsou na telefonu rozmístěny ovládací prvky. Zapínací tlačítko a kolébka pro ovládání hlasitosti jsou vecpány na pravou stranu kousek od sebe, ale s jejich rozpoznáním po hmatu není problém. Na levé straně nalezneme microUSB konektor, na pravé je výstup na sluchátka a spodní strana je prostá jakýchkoli prvků, kromě diody, která se při zapnutí telefonu na pár sekund rozsvítí barvou některého ze zvolených schémat. Také slouží jako notifikační dioda v případě, že vám dorazí zpráva na Facebook nebo se rozsvítí při přehrávání některých písní ve vestavěném přehrávači a to je vše. Opravdu. Zde mohl výrobce trochu zapracovat pohrát si, neboť tento prvek působí dost nevyužitě a události na Facebooku zároveň zobrazuje i notifikační dioda nad displejem.

20130306_091033

Na zadní straně je pak pouze fotoaparát s přisvětlovací diodou a poněkud neprakticky umístěný reproduktor, který ucpete, když telefon někam položíte.

Hardware

Specifikacemi se telefon neřadí mezi žádnou špičku. Je zde pouze jednojádrový procesor běžící na frekvenci 1 GHz, doplněný o grafický čip Adreno 200. Na dnešní dobu zde mámě spíše podprůměrných 512 MB RAM. Výrobce slibuje 4 GB vnitřní paměti, ale část z této kapacity si ukousne systém, část je vyhrazena pro instalaci aplikací (754 MB) a uživateli zbudou pouze 2 GB na jeho vlastní data. Naštěstí je zde možnost rozšíření o paměťové karty, takže se nejedná o nějaký zásadní problém.

Detailněji se můžete s hardwarem seznámit v našem katalogu.

Katalog Android zařízení

Katalog Android zařízení

Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání...

Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.


Katalog Android zařízení

Katalog Android zařízení

Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání...

Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.

Displej

Displej má úhlopříčku 4“, takže s ovládáním jednou rukou by neměly mít problémy ani menší ruce. Rozlišení je dostatečně jemné (854 × 480 bodů) a s čitelností nebyly problémy ani ve venkovních podmínkách. Trochu nevýhoda je, že si budete muset jas regulovat sami, protože telefonu chybí čidlo okolního světla, ale osobně mě to nijak neotravovalo. Za podání barev si displej zaslouží pochvalu, ale co si naopak zaslouží kritiku, jsou pozorovací úhly. Už při poměrně malém natočení telefonu se začnou některé barvy ztrácet, a přestože se nejedná o žádnou katastrofu, ideální to také není. Displej je kapacitní s možností rozpoznat 2 dotyky zároveň.

Screenshot_2013-03-01-01-09-39

Systém a aplikace

„Jéčko“ jsme testovali na Androidu 4.0.4, ale všechny zájemce jistě potěší, že přislíbená aktualizace na Jelly Bean je již venku a tak některé z věcí, které zmiňuji níže, již nemusí nutně platit. Sony sice používá svou vlastní nástavbu, ale ta nijak zásadně nemění funkčnost systému. Kromě několika povedených animací a vkusně upraveného prostředí nedošlo k žádným dramatickým změnám oproti čistému systému, což můžete vidět na okolních obrázcích.

Screenshot_1980-02-27-18-10-05

Co se týká rychlosti a odezvy, zde má telefon občas problémy. Většinu času je telefon dostatečně rychlý a svižný, ale jednou za čas mu dojde dech a vy musíte nepříjemně dlouho čekat, než se opět vzpamatuje. Typicky se to stává v situacích, kdy se to člověku nejméně hodí a například potřebuje něco nutně vyhledat. Holt slabší hardware v podobě 1GHz procesoru a 512 MB RAM si vybírá svou daň. Možná za to může i špatná optimalizace od výrobce, v tom případě by byla šance na zlepšení po aktualizaci na Jelly Bean.

Screenshot_2013-03-06-00-37-18

To bohužel není vše a setkal jsem se i s dalšími nedodělky. Několikrát se mi stalo, že zmizely všechny informace z notifikační lišty a po pár minutách se tam znova objevily (viz obrázek). Také Sony velmi propagovaná funkce Timescape, která vám sdruží více sociálních sítí na jedno místo, mi nefungovala a pokaždé vyhazovala nějakou chybu (nepomohlo ani obnovení továrního nastavení). Sony sice za dobu testování uvolnilo hned dvě minoritní aktualizace systému, ale problémy přetrvávaly i nadále.

Screenshot_2013-02-25-01-09-46

Kromě aplikací Googlu (Youtube, Mapy, Gmail,…) a dalších nezbytností (budík, internetový prohlížeč, kalkulačka,…) tu je i několik zajímavých aplikací přímo od Sony:

Smart Connect – zde si můžete určit, jaká akce se provede po připojení a odpojení nějakého příslušenství. Například po připojení sluchátek se vám automaticky spustí hudební přehrávač a ztiší se zvuky nebo po připojení k nabíječce se automaticky aktivuje Wi-fi.

TrackID – obdoba aplikací Shazam a SoundHound, které vám najde informace o písni, kterou slyšíte.

Úspora energie – název této aplikace je poměrně výmluvný. Slouží k nastavení energetických profilů, například se vám při 20 % baterie vypnou datové přenosy apod.

PlayNow – obchod Sony, kde můžete stahovat hudbu, aplikace, vyzvánění apod. Bohužel mi aplikace nefungovala, takže jsem ji nemohl vyzkoušet (dle Wiki nefunguje již delší dobu, pak ale nechápu, proč ji tam výrobce instaloval).

Office Suite – kancelářský balík, schopný zobrazit základní typy souborů (bez možnosti editace).

Rádce – rozcestník, kde naleznete doporučené aplikace přímo od Sony.

Kompletní seznam předistalovaných aplikací můžete vidět na obrázcích níže:

 Screenshot_1980-02-27-18-31-01

S kompatibilitou aplikací nebyl žádný problém a vše (i když občas pomalu) šlapalo. Vzhledem ke grafickému čipu Adreno 200 nemůžeme očekávat žádný závratný výkon ve hrách, ale i tak si s tímto úkolem telefon poradil se ctí. Z náročnějších 3D her jsme vyzkoušeli střílečku Shadowgun a nedávno vydané RPG Aralon a obě hry byly bez problému hratelné (akorát u Shadowgunu občas docházelo k poklesu FPS). Z 2D her jsme vyzkoušeli Plants vs. Zombies a They Need To Be Fed a zde nebyl sebemenší zádrhel.

Screenshot_2013-02-07-02-08-09

Konektivita

V oblasti konektivity si Xperia J vedla dobře. Ať již jde o připojení k nejrůznějším Wi-fi sítím nebo Bluetooth zařízením, nikdy jsme nenarazili na problém a vše šlapalo jako po másle. Bohužel telefonu chybí rozšiřující se NFC, ale s tím se v této třídě telefonů setkáme spíše sporadicky.

Telefonování a SMS

Co se telefonování týče, je všechno vyřešeno stejně jako v naprosté většině androidích zařízení a žádné překvapen nás nečeká. Ať už se bavíme o kontaktech, obrazovce hovoru nebo klávesnici telefonu, všechno vám bude připadat povědomě, pokud jste již někdy v rukou drželi zařízení s Androidem. Kvalita hovoru byla na dobré úrovni a protistrana si nikdy nestěžovala, takže v tomto ohledu je vše v pořádku.

Screenshot_2013-02-24-19-08-42

SMS se řadí klasicky do konverzací a ani zde nenarazíte na žádná překvapení. Jedinou podstatnou věcí je upravená klávesnice. Chvilku mi trvalo zvyknout si na rozložení, ale poté se na ni psalo dobře. Podporuje český našeptávač slov a možnosti jejího nastavení jsou poměrně bohaté. Navíc je zde i možnost psaní swype stylem. Samozřejmě klávesnici můžete kdykoliv vyměnit za jinou.

Screenshot_2013-02-24-19-01-32

GPS

V tomto ohledu nemám telefonu co vytnout. Fix vždy proběhl bleskově, určení polohy bylo přesné a nikdy se mi nestalo, že by se signál bezdůvodně ztratil.

Fotoaparát

Prostředí fotoaparátu ničím nepřekvapí. Vše potřebné je po ruce a žádná důležitá položka pro nastavení nechybí. Chválíme možnost vypnout zvuk spouště, na což pořád někteří výrobci zapomínají.

Screenshot_2013-02-24-19-12-56

Xperia J má snímač s rozlišením 5 Mpx a vzhledem ke kategorii, ve které se telefon pohybuje, nefotí vůbec špatně. Samozřejmě trpí neduhy jako všechny mobilní fotoaparáty, což znamená velkou závislost na světelných podmínkách a všudypřítomný šum, ale pro focení momentek naprosto dostačuje. Kvalitu můžete posoudit sami z fotografií níže.

DSC_0008

DSC_0018

Telefon dokáže natáčet video v maximálním rozlišení pouze 640 x 480 bodů, čímž poněkud zaostává za konkurencí, která je většinou schopna pořizovat 720p video.

Sony Xperia J – test kamery

Sony Xperia J - test kamery

Multimédia

Hudba

Pro přehrávání hudby je v telefonu předinstalován přehrávač Walkman. Jak můžete vidět na okolních obrázcích, designově je přehrávač velmi povedený a kromě základních funkcí zde nalezneme i základní ekvalizér, možnost vyhledání informací o skladbě či interpretovi na Googlu, Youtube a Wikipedii nebo funkci SensMe, která dokáže přehrávat hudbu podle atmosféry, jakou si přejete. Přehrávač taky umí editovat ID3 tagy. Jediný problém (pro mě dost podstatný, ale většině uživatelů to asi vadit nebude), na který jsem narazil, je ten, že aplikace nespolupracuje se scrobblerem pro Last.fm.

Screenshot_2013-02-24-19-21-56

Když už je řeč o hudbě, tak nesmíme zapomenout na hlasitý reproduktor, který hraje překvapivě nahlas a také nadprůměrně kvalitně. Sony se chlubí, že telefon podporuje technologii xLoud, která má za úkol zvuk vylepšovat a osobně se mi reprodukce líbila. Je trochu škoda, že je reproduktor umístěn na nepraktickém místě a při položení na stůl je ucpaný, ale na reprodukci (a hlavně její hlasitost) to zásadně velký vliv nemá.

Video

Vestavěný přehrávač zrovna neoplývá funkcemi a přehrál pouze videa v té nejzákladnější kvalitě (standardní DVD ripy s XVID kodekem). Se 720p videem nebo vyšším už si neporadil a navíc u videí nedokázal zobrazovat české titulky. Vyzkoušel jsem proto MX Player, čímž se alespoň situace s titulky vyřešila, nicméně videa ve vyšším rozlišení pořád nešla – respektive šla, ale trhaně.

Výdrž

Hned z kraje je nutno konstatovat, že výdrž je jednou z nejsilnějších stránek tohoto telefonu. Baterie má kapacitu 1700 mAh a díky slabému hardwaru udrží telefon při životě velmi dlouho. Při běžném užívání není problém dostat se na dva dny výdrže s neustále zapnutou Wi-Fi, Bluetooth i datovými přenosy, k tomu synchronizace několika účtů, jas displeje na maximu, aktivní využívání telefonu (několik hodin poslechu hudby, prohlížení internetu, pár telefonátů a SMS,…) a přesto všechno telefon vydržel celé dva pracovní dny. Při střídmějším využívání nejsou problém ani tři dny, ale samozřejmě pokud se budete opravdu snažit, vyždímáte jej i za jeden den (nejdříve se mi podařilo telefon vybít po asi 20 hodinách).

Screenshot_2013-02-16-02-31-17

Závěr

Xperia J mohla být skvělým kouskem, ovšem její potenciál sráží neodladěný software a trochu vysoko nasazená cenovka. Ohledně softwaru bych počkal, co přinese aktualizace na Jelly Bean. Když odstraní nejzásadnější chyby a celkově zrychlí systém, tak největší negativum tohoto telefonu odpadne (pokud tento telefon vlastníte a už jste na JB aktualizovali, tak se s námi prosím podělte v komentářích, jestli jsou chyby napraveny). Cena může taky o něco klesnout, ale když nebudete požadovat telefon z oficiální distribuce, tak můžete na příjemnou cenovku narazit již nyní. Pochvalu si „jéčko“ zaslouží za skvělou výdrž a za oku lahodící design, díky kterému působí jako mnohem luxusnější telefon.

Mezi konkurencí to bude mít Xperia J těžké, ale pokud Sony odstraní nejpalčivější softwarové nedostatky, pak bych se nebál ji doporučit jako vhodný telefon pro začínající nebo méně pokročilé uživatele. Momentálně ji ale s čistým svědomím doporučit nemohu.

Klady

+ dobrá výdrž na baterii
+ design
+ notifikační dioda

Zápory

– neodladěný software
– příliš vysoká cena (oficiální distribuce)
– špatné pozorovací úhly displeje
– vrzající konstrukce kolem displeje

Za zapůjčení k testu děkujeme společnosti Sony.

Aktuální cena: zdroj: heureka.cz

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (21)