Menu

Co vás zajímá v recenzích telefonů? (Hlasovačka)

Recenze telefonů jsou takřka od počátků nedílným obsahem portálu SvětAndroida.cz. Za osm let jsme vám jich přinesli přesně 258. Je to málo, nebo hodně? Posouzení necháme na vás. Budeme ale rádi, když nám povíte, co vás zajímá v recenzích telefonů úplně nejvíc.

Recenze telefonů na SvětAndroida.cz

Celkový počet recenzí na našem portálu jsme zmínili v prvním odstavci. Víte, který smartphone jsme recenzovali jako první? 6. srpna 2009 to byl HTC magic. Když se na osm let starý článek podíváte, určitě najdete řadu rozdílů proti tomu, jak recenzujeme zařízení dnes (porovnat můžete například s poslední recenzí Nokie 6 od Honzy Dolejše). Asi nejviditelnějším rozdílem, který je vidět na první pohled, je rozsah článků. Zatímco na HTC Magic nám stačilo několik stručných kapitol, v současných recenzí jdeme podstatně více do hloubky. Podrobněji popisujeme jednotlivé komponenty, zaměřujeme se na více faktorů, hodnotíme hardware, který dříve v telefonech vůbec nebyl (například čtečka otisků prstů). Nemohou chybět ukázkové fotografie a videa, abyste si vy – naši čtenáři – mohli sami udělat obrázek o tom, jak daný mobil fotí a natáčí.

Co vás zajímá v recenzích telefonů?

Co vás zajímá v recenzích telefonů?

Časová náročnost z pohledu recenzenta narostla doslova několikanásobně. Například recenzi Nexusu 5 jsme v roce 2013 díky týmové práci zvládli sepsat během 24 hodin. Přesto měla šestnáct kapitol a obsahovala patrně vše potřebné, co v té době zájemci o tento nesporně povedený kousek potřebovali vědět. Objem testovaných faktorů v podstatě neustále roste, neboť chytré telefony dostávají téměř každým rokem nové funkce, které je potřeba vyzkoušet. V současnosti tak trvá recenze jednoho telefonu v průměru mezi jedním a dvěma týdny. Proti minulosti jsme ale například ustoupili od syntetických benchmarků, ve kterých někteří výrobci kvůli lepším výsledkům podváděli, či, chcete-li, dočasně navyšovali výkon zařízení.

Recenzi Nexusu 5 jsme zvládli za 24 hodin

Při výběru témat, kterým se budeme v recenzích věnovat, často reagujeme na zpětnou vazbu od čtenářů. Snažíme se odpovídat na otázky, které padnou v diskuzích pod články, a pokud o nějaké téma vyjadřujete zájem častěji, zařazujeme ho do recenzí. Po osmi letech v oboru si troufáme tvrdit, že naše recenze pokrývají většinu potřeb a požadavků čtenářské obce SvětAndroida.cz. A právě proto, abychom zjistili vaše priority, věnujeme tomuto tématu aktuální kolo Víkendové hlasovačky a diskuze.

Co vás zajímá v recenzích telefonů?

Pokuste se z následujících témat vybrat maximálně pět bodů, které v recenzích považujete za opravdu důležité. Je jasné, že k celkovému posouzení chytrého telefonu nestačí hodnocení omezeného množství parametrů – i zde platí, že všechno souvisí se vším. Jinak dobrý dojem z rychlého a pěkně vyrobeného mobilu může zkazit třeba nekvalitní displej. V rámci ankety se však zaměřte na maximálně pět bodů, které jsou pro vás úplně nejpodstatnější.

V komentářích pod článkem můžete zmínit další faktory, které jsou pro vás v recenzích podstatné, včetně těch, kterým jsme dosud věnovali malou či vůbec žádnou pozornost. Zkuste se zamyslet nad tím, co vám v našich recenzích chybí, a co můžeme jako redakce udělat pro to, abyste je četli právě na SvětAndroida.cz.

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se v rámci cyklu Víkendová hlasovačka a diskuze ptali, jaké zařízení používáte nejvíce – zda telefon, tablet, notebook či počítač. Je vidět, že telefony zaujaly v naší čtenářské obci nejsilnější pozici – pro tuto možnost hlasovalo hned 42 % respondentů.

Hlasovačka z minulého týdne

Hlasovačka z minulého týdne

Fakt, že počítače ještě nepatří do starého železa, potvrzuje 30 % z vás, kteří hlasovali pro tuto možnost. Zpravidla ji volili ti, kteří využívají výhod s počítačem spojených, jako je velký monitor, plnohodnotná hardwarová klávesnice nebo myš. Přenosné počítače neboli notebooky pak preferuje 20 % z hlasujících. Není překvapením, že poslední místo obsadily tablety, na kterých nejvíce času tráví jen 6 % respondentů.

 

Komentáře

PanDotaz34

2.9.2017 8:26

1. Výdrž baterie za jiných podmínek než streamování videa

2. Přesnost GPS jak ve městě, tak v lese

3. Jak moc je systém plynulý, jestli nelaguje launcher u s8 (než ho opravili) apod.

kubfaf

2.9.2017 10:05

Nejvíce mě zajímá cena, na tu se vždy podívám jako první :D

MaXi

2.9.2017 10:44

Mě zajímá hlavně to, co si nepřečtu v obchodě, specifikace jsou všude, od recenze chci spíš názor a zkušenosti, zpracování, ergonomie, praktická výdrž a výkon, atd…

Abkraka_a

AlešA 7

2.9.2017 11:04

Hodila by se i krátká videorecenze (která ukáže í prostředí ať aplikace, tak launcheru v mobilu), ukázka neupravených multimédii zachycených vestavěným fotoaparátem /foto auto vs manuál režim na auto.. Video 4k vs 1080p . Video představení atyp funkcí. U vlakových lodí třeba kvalita(rovnomernost) podsvětlení displaye.

Abkraka_a

AlešA 7

2.9.2017 11:09

Edit :D udělat třeba boxik na záznam reprodukce zvuku z telefonu pro orientaci toho co telefon vydává za zvuky při přehrávání hudby, nebo mu změřit alespoň hlasitost.

Stella 52

2.9.2017 11:57

Mimo jiné mě velmi zajímá, zda je baterie telefonu uživatelsky vyměnitelná.

JJJJ

2.9.2017 12:46

Mě zajímají aktualizace a podpora, displej, prostředí plynulost a rychlost telefonu, výdrž baterie (čistá hodnota svícení displeje), zvuk z repra a sluchátek

Jaromír Plocek

2.9.2017 12:56

U duálních SIM karet, jestli se jedná o hybrid nebo je možné použít 2 SIM a SD kartu

Udrzbar1

udrzbar1 0

2.9.2017 14:17

Vedle popsanych vlastnosti ,bych rad uvedl velikost uloznych prostor interni a externi pameti.Samozrejme moznosti vyuziti teto pameti.Velmi dulezitou veci ,hlavne kvuli bezpecnosti spatruji v pravidelnych aktualizaci mobilniho telefonu .Rada vyrobcu model telefonu vyrobi, ale pak uz se k nemu nehlasi.Bohuzel se stava, ze diky celkem pravidelnym aktualizacim stazenych aplikaci ,prestava aplikace fungovat nebo se chova nepredvidane.A to zpravidla resi tyto aktualizace telefonu.Znovu se zrejme zminim o konektivite ,ta zrovna u telefonu s Androidem ,si myslim ,nic moc.Prece jenom Windows je natom lepe.Tohle zrejme jednou vyresi ruzne nadstavby Androidu ,ktere se driv nebo pozdeji objevi na trhu telefonech.Bude to zrejme vypadat jako u Windows desitek , kdy kazdy uzivatel bude mit moznost si v nabidce vybrat takovehle nadstavby ,vybrat pro sebe prislusny model telefonu,ktery mu bude vyhovovat.Jiny si zrejme vybere multimedialni silenec, na rozdil od nejakeho pragmatickeho uzivatele .Tomu samozrejme by mel vypadat i nabidka prislusenstvi.

avenged

2.9.2017 14:57

Papírové parametry člověk vycuca kdekoliv…. Praktické používání je to co mě zajímá

filip.spingl

2.9.2017 18:51

Myslím že se zapomíná na funkce, které nejsou zdánlivě důležité, které se dříve testovali v první řadě,kvalita příjmu signálu,přenosu zvuku pro obě strany a to i v případě rušného prostředí.K čemu je mi telefon,na kterém se dobře hrají hry,přehrává filmy ve 4k,ale při hovoru mi není rozumět a nebo neslyším druhou stranu?Není to snad ještě taky telefon?

Jan Dudík

2.9.2017 19:49

Například seznam předinstalovaných zbytečností (office, facebook, google * apod.)

Ovšem zažil jsem i takový podraz, že v novém telefonu relativně málo bloatware, ale po aktualizaci (jednak bloatware a jednak GUI) se povážlivě ztenčila paměť pro instalaci jiných programů.

a s tím souvisí i jak snadno (a zda) jdou aplikace přesouvat na kartu, případně stahovat přím na kartu.

mimar48

2.9.2017 20:00

Řekl bych, že z recenzí se většinou dozvím víceméně všechno, co potřebuji. Když už mne nějaký model zaujme, stejně o něm čerpám informace z co nejvíce různých zdrojů.

Obecně bych recenze Svetandroida.cz hodnotil spíše pozitivně, nemám problém si vaše stránky otevřít a najít a přečíst si to, co mne zaujme, protože to, co děláte, děláte konec konců celkem dobře.

Měl bych ale něco, co mi chybí ve všech recenzích a nevzpomínám si, kdy naposledy se tomu tématu někdo věnoval. Protože se na to ale recenzenti vůbec nezaměřují a jejich čtenáři to po nich pravděpodobně ani nepožadují, budu nejspíš jediný, koho to vůbec zajímá…

Jde o to, že chytrý telefon stále ještě používám taky na telefonování. A díky mé práci dokonce tak, že dost.
Takže je pro mne hodně zásadní práce s aplikací Telefon – vyhledávání a ovládání kontaktů, seznam hovorů a vytáčení.
To mělo – a snad i stále má – snad úplně dokonale vychytané ve svém dialeru HTC.
Od odemčení telefonu jsem z domovské obrazovky dokázal na dvě (!!!) rychlá tapnutí vytáčet hovor s někým, s kým si volám často a vytočit hovor s nějakým méně obvyklým kontaktem rozhodně nebylo o moc zdlouhavější.

Když jsem přecházel na jiného výrobce, musel jsem si vždycky bolestně zvykat na tu zdlouhavou a kostrbatou logiku ovládání dialeru. Kdo měl možnost poznat prostředí HTC, bude s největší pravděpodobností souhlasit.
Po zdlouhavém hledání jsem sice nakonec našel aplikaci, kterou jsem nucen výchozí aplikaci “Telefon” od výrobce nahradit, ale stále to není ono.

Takže klidně bych uvítal, kdyby se nějaký dialer – za mne ideálně ten od HTC – vzal jako etalon a s ním by se v rychlosti srovnalo ovládání telefonování u aktuálně recenzovaného mobilu.

Je mi naprosto jasné, že to není nikterak zásadní téma. Ale byla by to milá drobnost, kterou byste se mohli pozitivně odlišovat od ostatních recenzentů a nakonec bych třeba ani nebyl sám, kdo by to ocenil…

Martin Velký

3.9.2017 8:55

sleduju recenze a ptám se sám sebe jestli věci které kritizují by byly pro mne překážkou

Roberto_ceco

Roberto Ceco 2

3.9.2017 11:45

Jednoznačně bloatware. To co si dovolí někteří výrobci predinstalovat, je skoro až pohrdání zákazníkem. Aplikace plné reklam nejsou výjimkou. Třeba opěvovaný Samsung je v tomto směru expert, ale další výrobci se často nenechávají zahanbit.
Osobně bych u testu focení uvítal rychlost spuštění fotoaparátu ze zamčené obrazovky. Pro mě je vzorem iphone, kde foťák naběhne rychlostí blesku a fotit lze doslova okamžitě. Pro pořizování momentek je toto často zásadní funkcionalita a mé zkušenosti s androidy nejsou nejlepší.

Hurvajs Spejblu

3.9.2017 13:27

Možná bych ještě doplnil zahřívání (měl jsem snapdragon 810 ;-) ).

V6ak

v6ak 15

3.9.2017 19:55

Recenze typicky nečtu celé, vyberu si zajímavé části, něco (často fotoaparát) spíše proskimmuju, jestli tu není nějaká zrada. Je OK, když je recenze delší, pokud je strukturovaná a má nadpisy, které mi umožní se soustředit na to, co mě zajímá.

Od recenze očekávám hlavně různé postřehy z pohledu cílové skupiny. Může jít o výdrž baterie, kvalitu GPS, zahřívání, tuhost tlačítek nebo o různé vychytávky a nedodělky. Kvalita fotoaparátu spadá do této kategorie taky, i když já zrovna tuto část recenze až tolik detailně nepročítám. Tabulkové parametry telefonu zde mohou být, ale nehledám je tu. Mohla by tu ale být verze Androidu v době recenze, aby bylo i po čase jasné, jak moc je článek aktuální. Čekám, že recenzent zná čistý Android (a dozvím se, jak moc se prostředí liší – pokud moc ne, ocením stručnou zmínku, že jde o skoro čistý Android, a případně zmínku o nejdůležitějších odchylkách od čistého Androidu) a má trochu i přehled o konkurenci.

Mimo praktické zkušenosti bych tu hledal i zmínku o ton, jak výrobce přistupuje k bezpečnostním aktualizacím.

Zerthe

Zerthe 2

4.9.2017 2:42

pro mě jsou také určující rozměry telefonu. Jinak – dle mého v anketě chybí voděodolnost/vodotěsnost, prachuvzdornost a vůbec jakákoliv odolnost, jaké jsou možnosti nabíjení (magnetické, bezkontaktní..), operační systém…

kluzo

4.9.2017 7:07

Ani mě tak nezajímá obsah recenze, jako zkušenost co největšího počtu lidí, což je pro jedno periodikum nereálné, takže vždy sháním co nejvíce názorů. To ale až v případě, že mobil sháním, jinak si recenze přečtu rád jakékoli o čemkoli :-)

RSS (komentáře k článku)