Menu

Telefon LG G3: vybroušená vlajková loď [recenze]

lg_g3_fotografie_zadni_strana2

Zatímco konkurence představovala své špičkové modely pro letošní rok již od února, u LG si dali na čas a „vlajkovou loď“ ukázali světu až koncem května. Stálo za to si počkat, nebo je LG G3 proti loňskému G2 jen evolučním krokem? Telefon jsme podrobili týdennímu redakčnímu testu, s jehož výsledky vás seznámíme v této podrobné recenzi. Dozvíte se také, jak „gé trojka“ obstála v pohledu ženy.

LG G3: vybroušená vlajková loď

LG G3: vybroušená vlajková loď

Obsah recenze

Obsah balení

LG bývá z hlediska balení svých telefonů spíše konzervativní, takže ve standardní kartónové krabičce najdeme po sejmutí víka telefon v papírovém lůžku. Zařízení je chráněno několika transportními fóliemi, které je nutné před prvním použitím sundat, neboť je na nich potisk.

Na stříbrném víku je navrchu a na dvou bocích označení modelu a logo ocenění „Global Mobile Awards 2014“, které tento telefon získal. Na spodní části krabičky jsou vyjmenovány některé zajímavé vlastnosti, jako je funkce „Knock Code“, 5,5″ QHD displej, procesor Snapdragon 801 či laserové zaměřování fotoaparátu.

Krabička telefonu LG G3

Krabička telefonu LG G3

V dalších „patrech“ krabičky nalezneme:

  • stručnou uživatelskou příručku „quick start guide“,
  • nabíječku s oddělitelným kabelem,
  • sluchátka typu „špunty“ s přiloženými dalšími dvěma páry menších špuntů

To je z hlediska výbavy vše. K testu nám doputovala verze se 16GB interní pamětí.

Vzhled a dílenské zpracování

Na přední straně nalezneme 5,5″ obrazovku s rozlišením 1440 x 2560 obrazových bodů, která s velikostí 122 x 68 milimetrů zabírá 76 % čelní plochy. Pod displejem je pouze logo výrobce – nejsou zde tedy žádná hardwarová či senzorová tlačítka, jak je zvykem například u konkurenčního Samsungu, HTC a dalších. LG zvolilo cestu softwarových tlačítek na obrazovce.

Na přední straně nalezneme 5,5″ obrazovku

Na přední straně nalezneme 5,5″ obrazovku

Nad displejem je (zleva) k vidění notifikační LED, optika přední kamery, senzor okolního světla, senzor přiblížení a reproduktor.

Notifikační LED, optika přední kamery, senzor okolního světla, senzor přiblížení a reproduktor

Notifikační LED, optika přední kamery, senzor okolního světla, senzor přiblížení a reproduktor

Typickým rysem LG G3 jsou čisté linie, takže ani na bocích telefonu nenajdete žádné ovládací prvky. Pouze na horní hraně jsou štěrbiny infraportu a mikrofonu, na dolní pak microUSB konektor pro připojení nabíječky či datového kabelu a štěrbina druhého mikrofonu.

Boční hrana telefonu

Boční hrana telefonu

Spodní hrana telefonu

Spodní hrana telefonu

Konektor a audio jack

Konektor a audio jack

Nejvíce zajímavých prvků je situováno na zadní stranu, kam výrobce již v předchozí generaci přesunul všechna hardwarová tlačítka – tedy pro zapnutí/vypnutí telefonu a nastavení hlasitosti. Nutno uznat, že letos se zakomponování do celkového designu povedlo výrazně lépe než loni. Nad těmito tlačítky je optika 13Mpx fotoaparátu, která má po bocích duální LED blesk a senzor laserového ostření. Zhruba uprostřed zadního krytu se skví logo výrobce, vlevo dole pak našel místo hlasitý reproduktor, který při držení telefonu v dlaních patrně sem tam nechtěně zakryjete.

Na zadní stranu již v předchozí generaci přesunul všechna hardwarová tlačítka

Na zadní stranu již v předchozí generaci přesunul všechna hardwarová tlačítka

LG G3 má demontovatelný zadní kryt, takže pokud budete chtít vyměnit baterii, zvládnete to v terénu během několika mála minut. Kryt se nejlépe sundává skrze škvíru, situovanou (při pohledu zpředu) na pravé hraně dole. Pod krytem naleznete 3000mAh akumulátor typu Li-Ion a sloty pro SIM (formátu microSIM) a paměťovou kartu. Ačkoli kryt drží na 14 plastových západkách, jeho opětovné nasazení je nečekaně jednoduché a jisté.

LG G3 má demontovatelný zadní kryt

LG G3 má demontovatelný zadní kryt

Pokud bychom měli shrnout celkové dojmy v bodech, vypadaly by následovně:

  • Telefon působí decentně a na solidnosti mu přidává imitace kovu, která se ovšem vytratí v okamžiku, kdy zařízení uchopíte do dlaně – pak je hned jasné, že držíte plast.
  • Určitě nepochválíme zcela hladkou zadní stranu, kvůli které je jistota držení ve vlhké dlani citelně nižší, než by mohla být například s pogumovaným povrchem.
  • Zatímco zadní strana zachytává otisky prstů jen minimálně, přední je na ně doslova magnetem.
  • Dílenské zpracování vnímáme jako dobré – telefon nevrže ani při drsnějším stisku, všechny prvky těla lícují.
  • Hardwarová tlačítka na zadní straně jsou dnes již takřka „specifickým rysem“ této značky. Věříme, že příznivci i LG si na ně zvykli a oceňují vizuální čistotu zařízení při pohledu zepředu. Zlepšilo se také designové zpracování zadní sekce, která u G3 působí méně rušivým dojmem.
  • Odemykání obrazovky poklepáním na displej je velmi návyková záležitost, která dá brzy zapomenout na skutečnost, že většinu mobilů proberete z režimu spánku tlačítkem na boku.

Hardware a displej

Displej LG G3 povyrostl proti předchozí generaci o 0,3″ na 5,5″, což byl pro většinu uživatelů rozhodně krok dobrým směrem, navíc výrazně stouplo rozlišení – zatímco loňský model přišel s 1080 x 1920 obrazovými body, letošní se zastavil na QHD, tj. 1440 x 2560 obrazových bodů. Z toho plyne velmi pěkná jemnost 534 PPI. Opět se jedná o IPS TFT panel, krytý v tomto případě odolným sklem Gorilla Glass třetí generace.

Parametry obrazovky telefonu LG G3

Parametry obrazovky telefonu LG G3

Parametry obrazovky telefonu LG G3

Parametry obrazovky telefonu LG G3

Základní informace o telefonu LG G3

Základní informace o telefonu LG G3

Protože dolní část obrazovky většinu času zabírají softwarová tlačítka o výšce 166 obrazových bodů, reálné rozlišení ve většině aplikací bude 1440 x 2394 obrazových bodů. Tradičně budeme chválit pěkné barevné podání, poměrně dobře odpovídající realitě. Vyznavači konkurenčních SAMOLEDů možná budou protestovat, že černá není na „gé trojce“ tak černá, jako například na Samsungu Galaxy S5 a budou mít pravdu. Na druhou stranu – celkové pojetí barev je v případě LCD prostě přirozenější.

Další pochvala následuje za dobrou čitelnost pod různými úhly – ke tmavnutí barev dochází až při poměrně velkém odklonu pohledu od kolmice na rovinu obrazovky. Podobně čitelnost na přímém slunci při automatickém podsvětlení není sice vysloveně převratná, ale můžeme ji hodnotit jako dobrou. Senzor okolního světla řídil úroveň podsvětlení dobře, na změnu podmínek reagoval jen s mírným zpožděním. Z hlediska podsvícení budeme tento telefon chválit – úroveň světla je rovnoměrná a nenašli jsme v tomto směru žádné nedostatky. Doteková vrstva zvládla interpretovat až deset prstů současně.

Celkově bychom displej tohoto telefonu hodnotili jako průměrný – nenadchne, ani neurazí. Určitě to není obrazovka, nad kterou se budete rozplývat nadšením, na druhé straně není důvod k nějaké velké kritice.

Srdcem telefonu je procesor Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, jehož čtyři jádra Krait 400 jsou schopna tepat rychlostí až 2,5 GHz, což není proti loňskému modelu tak velký skok vpřed, jaký bychom čekali. Stejné CPU bude mít například Sony Xperia Z3, jejíž premiéra je plánována až na září, může se jím pochlubit Samsung SM-G860P Galaxy S5 Sport, Lenovo K920 Vibe Z2 Pro, Oppo Find 7 X9076, či ZTE Nubia Z7.

Velikost operační paměti zůstala u testovaného modelu, možná poněkud překvapivě, stejná jako u LG G2 – tedy 2 GB – přičemž při běžném používání zůstávala volná zhruba polovina. Verze s 32GB interní pamětí ovšem disponuje 3 GB RAM.

Uvedený hardware poskytuje dostatek výkonu, telefon je plynulý, na drobná zadrhnutí jsme naráželi jen výjimečně. Přesto jsme se během týdenního testu setkali s celkem třemi nepříjemnými událostmi: méně podstatné je, že se telefon dvakrát samovolně restartoval (v jednom případě při spouštění navigace Waze). Podstatně kritičtěji ale hodnotíme samovolné vypnutí při zbývajících 15 % akumulátoru. Tento problém nastal při běhu aplikace GPS Status & Tools a mobil již nebylo možné znovu zapnout – „tvářil se“, jako by byla vybitá baterie. Po připojení k nabíječce ale od počátku hlásil, že zbývá zmíněných 15 %.

Telefon je vyráběn ve dvou variantách: se 16 a 32 GB interního úložiště. My jsme měli k testu zapůjčenou první uvedenou variantu, přičemž uživateli je k dispozici 12 GB paměti, z toho bylo volné zhruba dvě třetiny.

Technologie

LG G3 funguje v těchto mobilních sítích: GSM850/900/1900, UMTS850/900/1900/2100. Z hlediska datových přenosů si poradí s GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA a HSPA+.

Podívejme se na technické parametry:

  • Procesor: čtyřjádrový, 2,46 GHz, Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC (32bitový, 4x Krait 400, ARMv7, 28nm technologie) s grafickým jádrem Adreno 330
  • Operační systém: Android 4.4.2 (KitKat) s grafickou nadstavbou LG UI (testovaný kus měl sestavení V10a-EUR-XX)
  • Interní paměť: 16 nebo 32 GB, s možnosti rozšíření paměťovými kartami microSD do velikosti až 128 GB
  • Operační paměť: 2 GB/ 3 GB (u 32GB verze)
  • Velikost telefonu: 146,3 x 74,6 x 8,9 milimetrů
  • Hmotnost telefonu s baterií: 149 gramů
  • Displej: úhlopříčka 5,5 palce (122 x 68 mm = úhlopříčka 140 mm), IPS TFT, dotykový, kapacitní, s rozlišením 1440 x 2560 obrazových bodů (jemnost 534 PPI), 16 777 216 barev, krytý tvrzeným sklem Gorilla Glass 3
  • Určování polohy: GPS, A-GPS, digitální kompas
  • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: 4.0
  • NFC: ano
  • Infraport: ano
  • Konektory: 3,5 mm stereo audio jack, microUSB (USB 2.0)
  • Senzory: polohy, gyroskop, okolního světla, přiblížení, kompas, zrychlení.
  • Fotoaparát: 13 Mpx (4160 x 3120 obrazových bodů), automatické ostření, ostření pomocí laseru, optická stabilizace, LED, natáčení videa v rozlišení až 3840 x 2160 obrazových bodů
  • Přední kamera: 2,1 Mpx – 1600 x 1200 bodů
  • Baterie: 3 000 mAh, Li-Ion (telefon podporuje bezdrátové nabíjení)
  • Představení: květen 2014
  • Dostupné barvy: kovově černá, hedvábně bílá, třpytivě zlatá, měsíční fialová, vínová

[katalog post_id=“231647″ type=“badge“]

Testy výkonu (benchmarky)

Výkon v benchmarcích jsme měřili obvyklým způsobem, kdy každý test provádíme desetkrát, nejhorší a nejlepší výsledek škrtáme, ze zbylých hodnot počítáme aritmetický průměr. Jestliže se tato hodnota odchyluje od mediánu všech naměřených výsledků o více než jedno procento, celý test opakujeme.

NenaMark 2

  • Sony Xperia Z – 60,0 fps
  • LG G3 – 59,9 fps
  • LG G2 – 58,7 fps
  • Samsung Galaxy Note II – 57,6 fps

SmartBench 2012 Productivity index

  • LG G3 – 8733
  • Samsung Galaxy S4 – 7206
  • LG G2 – 7082

SmartBench 2012 Games index

  • LG G2 – 4198
  • LG G3 – 3787
Výsledky telefonu v benchmarku SmartBench 2012

Výsledky telefonu v benchmarku SmartBench 2012

Quadrant Standard Edition

  • LG G3 – 22 156
  • LG G2 – 14 969
  • HTC One – 12 524
Výsledky telefonu v benchmarku Quadrant Standard Edition

Výsledky telefonu v benchmarku Quadrant Standard Edition

Antutu Benchmark

  • LG G2 – 31 035
  • LG G3 – 28 269
Výsledky telefonu v Antutu Benchmark

Výsledky telefonu v Antutu Benchmark

3D Mark Ice Storm Unlimited

  • LG G3 – 15 159 bodů
  • LG G2 – 9 880 bodů (testována jen verze Extreme)

GFXBench

  • Manhattan – 440 bodů
  • 1080p Manhattan Offscreen – 703 bodů
  • T-Rex – 1 112 bodů
  • 1080p T-Rex Offscreen – 1 499 bodů
Výsledky telefonu v benchmarku GFXBench

Výsledky telefonu v benchmarku GFXBench

Herní výkon

Herní výkon jsme otestovali v pěti hrách, které sice nejsou na současné výkonnostní špičce, nicméně často odhalí drobné neduhy některých zařízení.

Carmageddon – hra, která není ani zdaleka ideálně optimalizovaná pro zařízení s Androidem, nabízí místy až šílenou řežbu speciálních automobilů, které bojují mezi sebou. Hra nastartovala svižně a jednotlivé levely se načítaly rychle – zpravidla do několika sekund. Vlastní pohyb v herní scéně byl taktéž plynulý, bez viditelných „trhanců“.

Real Racing 3 – hra velmi překvapivě není s telefonem LG G3 kompatibilní, proto se nám nepovedlo ji nainstalovat

Fruit Ninja Free – při hraní této hříčky, v níž je cílem rozsekat „šmidláním“ prstu po obrazovce co nejvíce poletujícího ovoce, oceníte nejen velikost displeje, ale také citlivost dotekové vrstvy. Ovládání samo o sobě bylo v pořádku, nicméně místy jsme zaznamenávali drobné zpomalování rychlosti letu plodů, které určitě nelze vysvětlit přílišnou náročností na hardware.

Arma 2: Firing Range – tato hra „dávala zabrat“ především zařízením nižší a střední třídy. Není proto překvapením, že si s ní LG G3 poradil bez větších potíží. Vykreslování scény bylo plynulé, rotor postávajícího vrtulníku se otáčel bez zadrhnutí, také ovládání reagovalo dle našich představ.

Flick Golf! – na závěr tu máme hru z golfového prostředí, ve které nejednomu telefonu činilo problémy vykreslování scén, zejména pak efektů vodní hladiny, které je na golfových hřištích plno. Načítání levelů bylo v tomto případě rychlé, meziherní animace probíhaly bez zádrhelů. Ocenili jsme citlivý displej, díky kterému byly naše odpaly relativně přesné. V tomto případě bychom snad i konstatovali, že LG G3 funguje na jedničku, nicméně při jednom z odpalů se zařízení nečekaně restartovalo.

Pokud bychom měli shrnout své dojmy, vypadaly by následovně:

  • Překvapila nekompatibilita populárního herního titulu Real Racing 3.
  • Podobně překvapil nečekaný restart během hry Flick Golf!
  • Těm, kdož mívají v telefonu nainstalováno více her, bychom doporučili pořízení verze se 32 GB interní paměti.
  • Stejně, jako u loňského modelu, budeme i letos kritizovat umístění hlasitého reproduktoru, který při držení telefonu na šířku sem tam nechtěně zakryjete prstem.
  • Celkový grafický výkon je na velice dobré úrovni – telefonu „dají zabrat“ patrně až hry, které se objeví na trhu letos.

Připojení k počítači

Po připojení telefonu k počítači (kabel se mimochodem poměrně obtížně zasouvá do konektoru) se na obrazovce zařízení objeví nabídka s instalací software do PC. Následně je do systému nainstalován nezbytný software a virtuální optická mechanika, ze které lze obvyklým způsobem instalovat ovladače zařízení. Kritizovat ale musíme skutečnost, že v okamžiku, kdy telefon přejde do režimu spánku, přestane být virtuální mechanika dostupná. Po ovladačích pak následuje nabídka instalace sady nástrojů LG PC Suite.

Telefon lze připojit také ve dvou standardních režimech:

  • MTP (mediální zařízení) – zavedený standard pro kopírování hudby, videí, obrázků a dokumentů bez nutnosti instalace ovladačů.
  • PTP – starší standard, ve kterém se telefon chová vůči systému jako připojený digitální fotoaparát.

Možnosti připojení telefonu k počítači

Možnosti připojení telefonu k počítači

Nabídka instalace programů do počítače

Nabídka instalace programů do počítače

Nabídka instalace programů do počítače

Nabídka instalace programů do počítače

Již patrně nepřekvapí, že LG G3 nenabízí režim „mass storage“, ve kterém se interní paměť telefonu a paměťová karta jeví jako další disková jednotka či flashdisk. Přeci jen tento způsob práce se soubory v telefonu je již většinou minulostí. Nemilým překvapením byla ovšem skutečnost, že z USB portu počítače probíhalo nabíjen jen velice pomalu.

Paradoxně LG G2 nabízel při připojení k počítači více možností – kromě všech, které podporuje i letošní model, měl v nabídce navíc přímou spolupráci se softwarem LG a především možnost sdílení internetového připojení skrze kabel. Tuto volbu nyní najdete „zastrčenou“ v systémovém nastavení v sekci Tethering a sítě.

Konektivita

Hlavní funkcí současných mobilních telefonů je pochopitelně komunikace s okolním světem. LG G3 nabízí širokou škálu možností:

  • Mobilní sítě: GSM 850/900/1800/1900 MHz, 3G 850/900/1900/2100 MHz a LTE 800/900/1800/2100/2600 MHz
  • Mobilní data: GPRS třída 12, EDGE třída 12, HSPA 42/5,76 Mbps, LTE 150/50 Mbps
  • Bezdrátové sítě: 802.11a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: 4.0 (EDR)
  • NFC
  • DLNA
  • MHL
  • Miracast
  • Wi-Fi Direct
  • Infračervený vysílač

Během našeho týdenního praktického testu jsme nezachytili žádné potíže, týkající se datových přenosů. Telefon plynule přecházel z bezdrátového připojení na mobilní a naopak, stejně jako z jednoho typu/standardu mobilního připojení na jiný. Nezaznamenali jsme výpadky signálu, ani přerušení datových přenosů. LOGy z routerů neukázaly žádné bezdůvodné odpojování od sítě – telefon se připojil a spojení držel bez výpadků.

Z hlediska Wi-Fi nám LG G3 ve srovnání s redakčním Samsungem Galaxy S3 připadal o něco málo méně citlivý – Samsung ve stejných místech zpravidla viděl více sítí a také déle udržel fungující připojení. Spojení bylo připojení stabilní, kvalita signálu dobrá.

Test viditelnosti okolních bezdrátových sítí

Test viditelnosti okolních bezdrátových sítí

Test viditelnosti okolních bezdrátových sítí

Test viditelnosti okolních bezdrátových sítí

Test viditelnosti okolních bezdrátových sítí

Test viditelnosti okolních bezdrátových sítí

LG G3 umí také sdílet internetové připojení, a to následujícími způsoby:

  • Wi-Fi hotspot.
  • Tethering přes Bluetooth.
  • Tethering přes USB.

Možnosti nastavení Wi-Fi

Možnosti nastavení Wi-Fi

Možnosti připojení/konektivity

Možnosti připojení/konektivity

Možnosti sdílení internetového připojení

Možnosti sdílení internetového připojení

Pochválit musíme podporu komunikace se zařízeními s velkou obrazovkou skrze DLNA, MHL a Miracast.

LG G3 je, stejně jako jeho předchůdce, vybaven infračerveným vysílačem, skrze který lze ovládat nejrůznější domácí elektroniku, jako je například televize, audio systém, klimatizace a další. Pro tyto účely je v telefonu předinstalována aplikace QuickRemote, ve které si nastavíte všechna zařízení a následně je skrze obrazovku telefonu můžete ovládat. Aplikaci si stručně představíme níže, na tomto místě můžeme prozatím konstatovat, že fungovala na výbornou.

Bluetooth a NFC jsme v praxi netestovali.

GPS

LG G3 samozřejmě obsahuje čip GPS. S ním a s pomocí bezdrátových sítí a vysílačů mobilní sítě je zařízení schopno určovat svou polohu. Jako první jsme vyzkoušeli navigaci Waze. Nalezení polohy při aktivních všech možnostech jejího zjišťování proběhlo v rámci jednotek sekund. Nejprve byla pozice lokalizována s přesností na desítky metrů, velmi záhy se ale již deklarovaná přesnost pohybovala v jednotkách metrů. Telefon se „neztrácel“ a spolehlivě „držel signál“. Dle nástroje GPS Status & Toolbox zpravidla viděl na obloze 18 až 20 satelitů.

Samotná navigace fungovala plynule, reproduktor podával pokyny zřetelně, jasně a dostatečně hlasitě. Při přejetí odbočky reagoval (s ohledem na rychlost a úhel svírající s naplánovanou trasou) telefon poměrně rychle – trasu začal přepočítávat již po několika metrech ujetých mimo plánovanou cestu.

Dále jsme zkusili aplikace GPS Navigace & Mapy Sygic a GPS Navigace BE-ON-ROAD – i v tomto případě můžeme konstatovat, že software běžel zcela plynule, bez viditelných zadrhnutí. Elektronický kompas zná pozici zařízení s dostatečnou jistotou a nezpůsobuje tak nežádoucí „otočky“ do protisměru například během zastavení na semaforech.

Další testování proběhlo při outdoorové aktivitě geocaching (viz náš seriál Geocaching na Androidu), kdy jsme se vydali do přírody i do města s nainstalovanou aplikací c:geo. I v tomto případě můžeme konstatovat spokojenost s předvedeným výkonem – fixace polohy je rychlá, přesnost dostatečná a kompas nevodí uživatele dokola. Těsně vedle kešky ukazovala aplikace Radar vzdálenost 0,6 metrů.

Z hlediska zjištění informací o poloze tedy budeme LG G3 hodnotit vysloveně kladně – ostatně telefony této značky v tomto směru problémy nemívají. Chválit budeme nejen rychlost úvodního zjištění pozice, ale také schopnost udržet si přehled při její změně.

Baterie a výdrž telefonu

LG G3 má, stejně jako předchozí generace, lithium-iontový akumulátor s kapacitou 3 000 mAh, který ovšem musí „živit“ nejen výkonnější procesor, ale také více obrazových bodů. Proto jsme dychtivě čekali na to, jak se tyto faktory projeví na výdrži na jedno nabití. Telefon lze nabíjet standardní nabíječkou, která je součástí balení, nebo bezdrátově – v tomto případě si ale budete muset pořídit bezdrátovou nabíječku, protože tu v základní výbavě nenajdete.

Při praktickém používání se nám výdrž zdála být v pořádku – pokud jsme nehráli hry, zvládl telefon na jedno nabití bez problémů celý den. Poněkud nás ale překvapila situace, kdy se jednou zařízení při 15 % indikované zbývající kapacity vypnulo a ani přes opakované pokusy se nám nepovedlo ho znovu přivést k životu. Zabralo až připojení k nabíječce, kde se krátce na to objevil na displeji údaj, že akumulátor je nabitý na zmíněných 15 %. Taková chyba může v reálném životě přinést poměrně nepříjemné komplikace.

Informace o stavu baterie

Informace o stavu baterie

Informace o stavu baterie

Informace o stavu baterie

Informace o stavu baterie

Informace o stavu baterie

V režimu spánku se zapnutou Wi-Fi, připojením k mobilní síti a aktivními synchronizacemi telefon odebíral kolem 1,5 % energie za hodinu, při navigaci s aplikací Waze bylo během 20minutové jízdy vyčerpáno 10 %, takže teoretická výdrž se pohybuje kolem tří hodin a dvaceti minut,

První spuštění

Méně znalí uživatelé budou patrně chvilku tápat, jak se LG G3 vlastně zapíná, nicméně ti, kteří sledují poslední designové trendy tohoto výrobce, s jistotou sáhnou na zadní stranu, kam byla přesunuta tlačítka pro nastavení hlasitosti a právě tlačítko pro zapnutí/vypnutí telefonu respektive zhasnutí obrazovky.

Po zapnutí se krátce objeví logo LG a text „powered by Android“. Následuje animace s logem výrobce, doprovázená decentní znělkou. Pak se již uživatele ujme průvodce, který nabídne:

  • Volbu jazyka, případně nastavení pro hendikepované uživatele.
  • Nastavení internetového připojení (mobilní síť a/nebo Wi-Fi).
  • Založení respektive přihlášení k účtu Google.

    Úvodní nastavení - volba jazyka

    Úvodní nastavení – volba jazyka

    Úvodní nastavení - volba jazyka

    Úvodní nastavení – volba jazyka

    Úvodní nastavení - připojení k Internetu

    Úvodní nastavení – připojení k Internetu

    Úvodní nastavení - připojení k Internetu

    Úvodní nastavení – připojení k Internetu

    Úvodní nastavení - nastavení účtu Google

    Úvodní nastavení – nastavení účtu Google

    Úvodní nastavení - nastavení účtu Google

    Úvodní nastavení – nastavení účtu Google

  • Souhlas se smluvními podmínkami a zásadami ochrany soukromí.
  • Zálohování a obnovení dat do účtu Google a udělení souhlasu se zjišťováním polohy aplikacemi Google.

    Úvodní nastavení - smluvní podmínky

    Úvodní nastavení – smluvní podmínky

    Úvodní nastavení - služby Google

    Úvodní nastavení – služby Google

    Úvodní nastavení - služby Google

    Úvodní nastavení – služby Google

  • Nastavení odemykání obrazovky funkcí „Knock Code“.

    Úvodní nastavení - odemykání funkcí Knock Code

    Úvodní nastavení – odemykání funkcí Knock Code

    Úvodní nastavení - odemykání funkcí Knock Code

    Úvodní nastavení – odemykání funkcí Knock Code

    Úvodní nastavení - odemykání funkcí Knock Code

    Úvodní nastavení – odemykání funkcí Knock Code

    Úvodní nastavení - odemykání funkcí Knock Code

    Úvodní nastavení – odemykání funkcí Knock Code

    Úvodní nastavení - odemykání funkcí Knock Code

    Úvodní nastavení – odemykání funkcí Knock Code

    Úvodní nastavení - odemykání funkcí Knock Code

    Úvodní nastavení – odemykání funkcí Knock Code

  • Nastavení kombinace domovských dotykových tlačítek – na výběr jsou dvě barevná provedení (světlé a tmavé) ve dvou rozloženích, lišících se polohou tlačítek Zpět a Běžící aplikace.
  • Nastavení názvu telefonu a telefonního čísla, na které chcete zavolat, pokud se telefon ztratí.
  • Instalace aplikací LG (McAffee Family Protection) s odsouhlasením podmínek, zásady ochrany osobních údajů.

    Úvodní nastavení - volba kombinace tlačítek

    Úvodní nastavení – volba kombinace tlačítek

    Úvodní nastavení - název telefonu a telefonní číslo

    Úvodní nastavení – název telefonu a telefonní číslo

    Úvodní nastavení - instalace aplikací

    Úvodní nastavení – instalace aplikací

    Úvodní nastavení - instalace aplikací

    Úvodní nastavení – instalace aplikací

    Úvodní nastavení - licenční ujednání

    Úvodní nastavení – licenční ujednání

    Úvodní nastavení - instalace aplikace Family Protection

    Úvodní nastavení – instalace aplikace Family Protection

Proces úvodního nastavení je tedy ve srovnání s „čistým Androidem“ o něco delší, především kvůli konfiguraci odemykání telefonu poklepáním na obrazovku, které je specialitou LG.

Uživatelské prostředí LG G3

Uživatelské prostředí doznalo díky grafické nadstavbě LG UI poměrně radikálních změn, inspirovaných do značné míry připravovaným vzhledem Androidu L. Přehlédnout ale nelze ani prvky, které jsme mohli vidět v poslední verzi konkurenčního iOS. Proti LG G2 působí vzhled systému citelně plošším dojmem s méně výraznými barvami, celkově jsou provedené změny výrazně hlubší, než jsme byli dosud u tohoto výrobce zvyklí. Celkový estetický dojem je otázkou čistě subjektivního pohledu, takže nebudeme hodnotit kladně, ale ani záporně. Snad jen můžeme konstatovat, že příznivci čistého Androidu s velkou pravděpodobností nebudou skákat nadšením a mnohdy raději na telefon nainstalují alternativní ROMku.

Seznam běžících aplikací

Seznam běžících aplikací

Letos jsme v lokalizaci nezaznamenali zásadnější jazykové nedostatky či kostrbaté překlady. Je vidět, že si výrobce dal na překladu záležet.

Změny začínají na odemykací obrazovce, která se ve výchozím stavu odemyká poklepáním na displej v zadaném vzoru (funkce je známa jako „Knock Code“). Kromě prostoru pro zadání vzoru, je na displeji aktuální čas, den v týdnu, datum, název operátora, do jehož sítě je telefon připojen, a tlačítko pro nouzové volání. V případě zmeškaných hovorů či přijatých zpráv jsou tyto údaje zobrazovány, stejně jako animace počasí. Telefon lze odemykat i obvyklejšími způsoby – odsunutím do strany, pomocí obličeje, gestem, PINem nebo heslem.

Odemykací obrazovka

Odemykací obrazovka

Možnosti odemykání obrazovky

Možnosti odemykání obrazovky

Možnosti odemykání obrazovky

Možnosti odemykání obrazovky

Po odemknutí telefonu se dostanete na domovskou obrazovku, skládající se ve výchozím stavu ze tří ploch, jejichž počet se automaticky nezvyšuje přidáním či přetažením ikon, jak je zvykem u čistého Androidu.

LG G3 - domovská obrazovka

LG G3 – domovská obrazovka

LG G3 - domovská obrazovka

LG G3 – domovská obrazovka

LG G3 - domovská obrazovka

LG G3 – domovská obrazovka

Přidávat a měnit pořadí ploch lze v režimu editace, do kterého přepnete gestem „štípnutí“ na domovské obrazovce. O tom, na které ploše se aktuálně nacházíte, informují permanentně viditelné indikátory ve spodní části. Plocha zcela vlevo, na které je v běžném Androidu situován osobní asistent Google Now, patří v případě LG funkci Smart Bulletin.

V nastavení lze zvolit téma, tapetu a povolit přecházení z první plochy na poslední či naopak.

Režim editace domovské obrazovky

Režim editace domovské obrazovky

Výběr tématu

Výběr tématu

Nastavení domovské obrazovky

Nastavení domovské obrazovky

Pro ikony a složky je připravena matice o pěti sloupcích a pěti řádcích, v dolní liště pak naleznete pětici ikon:

  • Telefon
  • Kontakty
  • Seznam aplikací
  • Internet
  • Zprávy

Aplikace v dolní liště lze snadno odstranit jejich přetažením z tohoto prostoru, stejně jako přidávat – v konečném důsledku tedy mohou být neustále viditelní zástupci více než pěti programů. Jestliže tedy používáte jiný prohlížeč, program na správu kontaktů či aplikaci na SMSky, není problém umístit je na snadno dostupné místo.

Přetažením ikony aplikace do horní části obrazovky, ať už z plochy nebo ze seznamu aplikací, lze zobrazit informace o programu, nebo ikonu odstranit. LG ale nenabízí tento jednoduchý a návykový způsob odinstalace.

Nabídka kombinací softwarových tlačítek na displeji je výrazně slabší než v případě LG G2 – obsahuje totiž jen dvě kombinace pořadí a dvě barevné varianty. Starší model nabízel sice jen jednu barvu, ale v šesti kombinacích tlačítek. Asi největším nedostatkem byla v tomto směru absence tlačítka Menu, takže například nebylo možné dostat se v programech c:geo či Palmary Weather do nastavení.

Akce přesunutí ikony k horní hraně

Akce přesunutí ikony k horní hraně

Vytažení ikony na plochu

Vytažení ikony na plochu

Výběr widgetu na plochu

Výběr widgetu na plochu

Dlouhým tapnutím na ploše vyvoláte nabídku, skrze kterou lze přidávat ikony aplikací, widgety, nebo změnit tapetu na pozadí. V posledních dvou zmíněných případech se nám ale provedení nezdá jako šťastně zvolené – listovat desítkami widgetů a tapet po třech je prostě zbytečně zdlouhavé a jistě by to šlo udělat jednodušeji.

Konvenční přidání widgetu

Konvenční přidání widgetu

Nastavení tapety na pozadí

Nastavení tapety na pozadí

Nejvýraznější změny najdete v horní oznamovací oblasti. LG se nedrží zavedeného standardu dvou nabídek – oznámení a panelu Rychlý přístup – ale vše sdružuje do jedné „rozbalovací rolety“, ve které najdete:

Oznamovací oblast

Oznamovací oblast

Oznamovací oblast

Oznamovací oblast

  • Aktuální čas, datum a zástupce pro vstup do systémového nastavení.
  • Ovládací prvky v horizontálně posuvné nabídce (Quick Memo+, Wi-Fi, Zvuk, Data, Otáčení, Bluetooth, Umístění, Hotspot, Synchronizace, NFC, QSlide, Quick Remote, Voice Mate, Režim V letadle), přičemž to, které položky a v jakém pořadí budou viditelné, lze ovlivnit v nastavení.
  • Posuvníky pro nastavení intenzity podsvícení a hlasitosti.
  • Oznámení, která lze hromadně vymazat k tomu určeným tlačítkem.

Konfigurace zástupců v oznamovací oblasti

Konfigurace zástupců v oznamovací oblasti

Konfigurace zástupců v oznamovací oblasti

Konfigurace zástupců v oznamovací oblasti

Celkově nám tento způsob provedení nepřipadá právě nejšťastnější a shledáváme jisté nevýhody proti tradičnímu pojetí čistého Androidu. Horní nabídka působí prostě přeplněným dojmem, a to i přes nesporně dostatečné možnosti konfigurace toho, co v ní uživatel vlastně chce mít.

Indikátory ve stavové liště jsou bílé na průhledném pozadí, jistě potěší možnost nastavit si zobrazování stavu baterie nejen ve formě grafického symbolu, ale také pomocí číselného vyjádření.

Z pohledu barevného pojetí vsadilo LG na design Androidu L, takže narazíte na různobarevné „akční panely, světle šedé pozadí a černé písmo. Přepínače a volby jsou v případě aktivity bledě modré, neaktivní šedé.

Systémové nastavení je, stejně jako u modelu G2, pro lepší přehlednost rozděleno do čtyř sekcí: sítě, zvuk, displej a obecné. Občas je trochu obtížnější pochopit logiku uvažování tohoto konceptu a najít požadovanou volbu, nicméně časem se na toto provedení dá úspěšně zvyknout.

Systémové nastavení

Systémové nastavení

Systémové nastavení

Systémové nastavení

Seznam aplikací zobrazuje ikony v pěti sloupcích a pěti řádcích, mezi obrazovkami se přechází horizontálním posunem. Widgety jsou připraveny v samostatné nabídce ve formě zmenšených náhledů. Oceňujeme možnost vyhledávání v seznamu aplikací, který je průběžně filtrován podle dosud zadaných znaků.

Seznam aplikací - možnosti

Seznam aplikací – možnosti

Seznam aplikací - způsob řazení

Seznam aplikací – způsob řazení

Seznam aplikací - velké ikony

Seznam aplikací – velké ikony

Seznam aplikací - velké ikony

Seznam aplikací – velké ikony

Přes kontextovou nabídku lze ikony seřadit podle abecedy, data stažení, nebo dle představ uživatele, bohužel ale v této sekci nejsou podporovány složky. Zástupce je také možné zobrazit v mřížce o čtyřech sloupcích a pěti řádcích, vybrané aplikace lze skrýt, aby je v přehledu neviděl někdo nepovolaný, připraven je také režim odinstalace, kdy stačí na ikonu pouze klepnout a po potvrzení bude program odinstalován. K dokonalosti chyběla snad jedině možnost dalších způsobů zobrazení – například s horizontálním listováním po řádcích, nebo režim abecedního seznamu. Pokud byste se bez těchto možností neobešli, budete si muset nainstalovat alternativní launcher.

Seznam aplikací - skrývání ikon

Seznam aplikací – skrývání ikon

Seznam aplikací - režim odinstalace

Seznam aplikací – režim odinstalace

Klávesnice

Výchozí systémová klávesnice možná někoho překvapí rozložením QWERTY (lze přepnout na QWERTZ), rozhodně ale potěší svým decentním vzhledem a samostatným řádkem kláves pro zadávání čísel. Samozřejmě nesmí chybět ani speciální znaky, natožpak smajlíky a další obrázky, které lze na klaviatuře zadat. V základním rozložení citelně chybí čárka, ke které se dostanete teprve dlouhým podržením tečky, což vnímáme jako sice drobnou, ale přesto zbytečnou komplikaci. K dispozici je také psaní rukou, které ale při prvním spuštění vyžaduje stažení jazykových dat (v nabídce dostupných jazyků nechybí čeština), či hlasové zadávání.

Klávesnice LG G3

Klávesnice LG G3

Klávesnice LG G3 - speciální znaky

Klávesnice LG G3 – speciální znaky

V nastavení lze ovlivnit výšku klávesnice a spodní řadu tlačítek – například přidat chybějící čárku. Připraveny jsou také dva vzhledy – bílý a černý (G2 měl navíc ještě hnědou a růžovou klávesnici, nicméně ty lze stáhnout dodatečně). Pod položkou Psaní spojováním písmen je možné aktivovat psaní tahem, nechybí návrhy slov (tj. v průběhu psaní jsou navrhována slova, která byste s ohledem na dosud stisknuté znaky mohli chtít napsat) s možností učení a automatických oprav. V podrobnější konfiguraci pak ovlivníte třeba vibrace a zvuky při stisku kláves, můžete zapnout a vypnout automatické doplňování velkých písmen či interpunkce a kontrolu pravopisu.

Klávesnice LG G3 - vyskakující nabídka

Klávesnice LG G3 – vyskakující nabídka

Klávesnice LG G3 - nabídka smajlíků

Klávesnice LG G3 – nabídka smajlíků

Trochu krkolomně lze v nastavení přepnout na klasickou „telefonní“ klávesnici se 4 x 3 tlačítky, na které se píše prakticky stejným způsobem, jako na starších telefonech – tedy opakovaným stiskem jedné z kláves volíte požadované písmeno.

Možnosti nastavení klávesnice

Možnosti nastavení klávesnice

Možnosti nastavení klávesnice

Možnosti nastavení klávesnice

Možnosti nastavení klávesnice

Možnosti nastavení klávesnice

Ač je tato klávesnice v systému jako jediná, hodnotíme ji velmi kladně – nabízí totiž vše, co byste mohli potřebovat. Za dostatečné považujeme také její možnosti konfigurace. Pokud by vám přesto lépe vyhovovala výchozí klávesnice z „čistého“ Androidu, můžete ji zdarma stáhnout a nainstalovat z Obchodu Play.

Kontakty a telefonování

Aplikace pro správu kontaktů telefonování je rozdělena do pěti sekcí, mezi kterými lze přepínat buď tlačítky v horní liště, nebo horizontálním posunem.

V první části Vytočit najdete klasický číselník, na kterém můžete zadávat telefonní čísla, ale také skrze něj vyhledávat v telefonním seznamu. Tradičně si tento způsob hledání neporadí s českými znaky – například paní Čechovou po zadání 23246 v adresáři nenajde. Vyhledávání probíhá v prvních písmenech křestního jména a příjmení, takže zadání 526 sice najde všechny Jany, Jankovské i Kamily, ale nikoli Blanku čí Tísňové volání.

V sekci Záznamy hovorů najdete dle očekávání seznam příchozích, odchozích a zmeškaných volání, seřazený podle času od nejnovějších po nejstarší. U každé položky je k vidění ikona, jméno, telefonní číslo, datum a čas. Klepnutím na kontakt zobrazíte kompletní historii telefonátů s daným člověkem. Přes ikonu se zeleným sluchátkem dotyčnému rovnou zavoláte. Skrze kontextovou nabídku je možné mazat jednotlivé nebo všechny položky seznamu, filtrovat hovory (přijaté, odchozí, nepřijaté) a upravovat, které sekce mají být v aplikaci k vidění.

Adresář kontaktů

Adresář kontaktů

Detaily kontaktu

Detaily kontaktu

Historie volání

Historie volání

Podstatně propracovanější vyhledávání nabízí sekce Kontakty, kde naleznete svůj adresář. Jména jsou v něm řazena abecedně, jednotlivé položky jsou symbolizovány ikonou, jménem a příjmením, pro rychlejší procházení rozsáhlým seznamem je po pravé straně připravena praktická lišta s písmenky. Skrze kontextovou nabídku je možné kontakty sdílet, odeslat jim SMS či e-mail, nebo je nastavit na rychlou volbu. Ve správě můžete kopírovat adresář z telefonu nebo z Googlu, importovat a exportovat z/na SIM a interní paměť.

Možnosti výpisu historie

Možnosti výpisu historie

Skupiny

Skupiny

Možnosti skupiny

Možnosti skupiny

V nastavení snadno zvolíte, z jakých účtů mají být zobrazovány kontakty, můžete ovlivnit pořadí ve výsledcích hledání (dle četnosti kontaktů nebo podle abecedy), řadit podle křestního jména nebo příjmení a zvolit, který z těchto údajů chcete zobrazovat jako první. Volitelně je možné zobrazovat jen ty kontakty, u kterých máte uložené telefonní číslo.

Při ukládání kontaktu lze zvolit cílový adresář – na výběr je paměť telefonu, Google (doporučujeme kvůli záloze a synchronizaci), či SIM karta. Zvolíte-li jako úložiště Google, budete moci každému kontaktu zadat prakticky neomezený počet položek – telefonních čísel, e-mailových adres, poštovních adres, zařadit ho do skupiny, přiřadit vlastní vyzvánění a barvu blikání LED. Kromě toho je možné uložit také organizaci, kontakt na „instantní kecálky“, poznámky, přezdívku, adresu webové stránky, událost (datum), vztah a další údaje.

Oblíbené a nejpoužívanější kontakty

Oblíbené a nejpoužívanější kontakty

Zapínání a vypínání sekcí

Zapínání a vypínání sekcí

Číselník

Číselník

Pod záložkou Oblíbené najdete kontakty, jež máte označené hvězdičkou. Dále následuje seznam dle četnosti kontaktu – započítávána jsou přitom nejen volání, ale i textové zprávy a e-maily. Klepnutím na kontakt zobrazíte podrobnosti, přes ikonu se sluchátkem mu zavoláte.

Konečně v sekci Skupiny najdete kontakty, které jste si sdružili do jedné skupiny, přičemž podporovány jsou i skupiny kontaktů vytvořené v adresáři Google. Skupinu lze upravit, sdílet, poslat jí e-mail a textovou zprávu. Příjemná je možnost nastavení samostatného vyzvánění pro všechny členy skupiny.

Výběr úložiště kontaktu

Výběr úložiště kontaktu

Podrobnosti kontaktu

Podrobnosti kontaktu

Podrobnosti kontaktu

Podrobnosti kontaktu

Na příchozí hovor je možné reagovat třemi způsoby: přijmout ho, odmítnout, nebo odmítnout současně s odesláním zvolené textové zprávy. V průběhu hovoru jsou pak připraveny tyto funkce:

Příchozí hovor

Příchozí hovor

Odpověď na příchozí hovor

Odpověď na příchozí hovor

  • Přidržení hovoru.
  • Vstup do kontaktů.
  • Ukončení hovoru.
  • Otevření číselníku.
  • Přepnutí na hlasitý poslech.
  • Ztlumení mikrofonu.
  • Připojení nebo odpojení od Bluetooth handsfree.

Nabídka v průběhu hovoru

Nabídka v průběhu hovoru

Nabídka v průběhu hovoru

Nabídka v průběhu hovoru

V kontextové nabídce najdete ještě:

  • Přidání dalšího účastníka.
  • Otevření poznámkové aplikace Quick Memo+.
  • Zobrazení SMS zpráv.
  • Zapnutí funkce zvýraznění hlasu.

Z hlediska kvality hovorů nemáme výtek – zvuk byl čistý a jasný, druhá strana si nikdy nestěžovala na potíže se srozumitelností či špatnou slyšitelností.

Fotoaparát a natáčení videa

Aplikace Fotoaparát doznala proti loňskému roku viditelných změn, směřujících k co možná největšímu zjednodušení. Po spuštění tedy na obrazovce uvidíte v pravém dolním rohu pouze tlačítko pro ukončení programu a v levém horním pro vstup do nabídky. Ostření a pořizování snímků neprobíhá ve výchozím stavu obvyklým tlačítkem po pravé straně okna, ale tapnutím kamkoli na displej. Po zaostření se v obraze objevují body, aby uživatel poznal, na který objekt se fotoaparát zaměřil. Přeostření se provede jednoduše klepnutím na požadovaný objekt.

Po pořízení fotografie přibude v pravém horním rohu tlačítko pro vstup do galerie, kde můžete obrázek prohlížet a dále editovat.

Klepnutím na ikonu pro vstup do nabídky se na displeji zobrazí po pravé straně přepínač mezi režimem fotoaparátu a kamery, vlevo pak přibydou zástupci pro nastavení blesku (vypnout/zapnout/automaticky), přepínání mezi předním a zadním fotoaparátem a volbu režimu. K dispozici jsou následující režimy:

Aplikace Fotoaparát

Aplikace Fotoaparát

Aplikace Fotoaparát

Aplikace Fotoaparát

  • Automaticky – výchozí režim, ve kterém vše potřebné obstará software a hardware telefonu.
  • Kouzelné zaměření – dovoluje změnit zaostření i poté, co byl snímek pořízen.
  • Panorama – pořízení panoramatických fotografií, snímaných pomalým otáčením fotoaparátu.
  • Dvojitý – snímek, sestavený z fotografií, pořízených současně předním i zadním fotoaparátem telefonu („obraz v obraze“).

Fotoaparát LG G3 se kromě optické stabilizace může pochlubit schopností rychlého pořizování série snímků (dlouhým podržením), fotografováním pomocí gesta či hlasem aktivovanou spouští.

Prezentace funkcí fotoaparátu LG G3

Prezentace funkcí fotoaparátu LG G3

Prezentace funkcí fotoaparátu LG G3

Prezentace funkcí fotoaparátu LG G3

Prezentace funkcí fotoaparátu LG G3

Prezentace funkcí fotoaparátu LG G3

Prezentace funkcí fotoaparátu LG G3

Prezentace funkcí fotoaparátu LG G3

Prezentace funkcí fotoaparátu LG G3

Prezentace funkcí fotoaparátu LG G3

Prezentace funkcí fotoaparátu LG G3

Prezentace funkcí fotoaparátu LG G3

V nastavení dále najdete:

  • Režim HDR – auto/vypnutý/zapnutý.
  • Rozlišení – 13/10/9/3 Mpx pro fotografie a UHD/FHD/HD/120HD pro video.
  • Hlasová spoušť – zapnuto/vypnuto.
  • Časovač – vypnuto/3 sekundy/10 sekund.
  • Zobrazení mřížky – zapnuto/vypnuto.

Z hlediska aplikace tedy můžeme konstatovat, že dostupné možnosti nastavení jsou v případě tohoto telefonu postačující, nicméně zejména ve srovnání s možnostmi, které nabízí konkurence, přeci jen poněkud chudé. Chybí například nastavení kompenzace expozice, ISO, vyvážení bílé a celé řady dalších parametrů. K dispozici není ani sférická fotografie.

Kvalitu fotografií hodnotíme jako dobrou – svůj podíl má na tom nesporně optická stabilizace obrazu, která do jisté míry eliminuje rozmazání výsledného snímku ve zhoršených světelných podmínkách, což ovšem neplatí pro režim „burst“. Snímky jsou většinou ostré, bez výrazného šumu, pouze v kompozičně náročnějších scénách jsme občas zaznamenali slabší vyvážení bílé se sklony k růžovění. Při pohledu na detaily nešlo přehlédnout rozmazání jemnějších struktur, viditelné především u čar, listů a vlasů. Díky optické stabilizaci lze pořídit dobré snímky bez blesku i v podmínkách, které by na většině telefonů vyžadovaly přisvětlení scény bleskem. Barvy působí přirozeným dojmem, k přepalům prakticky nedochází.

Během fotografování jsme oceňovali vyznačení bodů, na které fotoaparát ostří – fotograf tak má kontrolu nad scénou a může do ní v případě potřeby zasáhnout a přeostřit na jiný objekt.

Aplikace nenabízí samostatný režim makro snímků, nicméně snadno jsme manuálním ostřením přiměli telefon k pořízení fotografie ze vzdálenosti šesti centimetrů. Můžeme konstatovat, že v tomto oboru funguje „gé trojka“ na výbornou a pořizování detailních obrázků z blízka jí nečiní problémy.

Průměrná velikost fotografie ve výchozím rozlišení 4160 x 2340 obrazových bodů (10 Mpx) je 2,8 MB (vypočítáno z 58 snímků), nejmenší fotka měla 2,14 MB, největší dokonce 4,75 MB.

V následující galerii si můžete prohlédnout zmenšené náhledy snímků pořízených fotoaparátem telefonu LG G3.

Vyzkoušeli jsme také natáčení videa – v nejvyšším rozlišení UHD (3840 x 2160 obrazových bodů) bude asi záznamy z dovolené točit jen skutečně málokdo, takže pro účely testování jsme zvolili tradičnější FullHD, tedy 1920 x 1080 obrazových bodů. Ocenili jsme automatické přeostřování v průběhu natáčení s možností manuálního zaostření tapnutím na displej a možnost pozastavit a opětovně spustit nahrávání. V tomto směru se tedy telefon chová jako běžná digitální kamera. Pořízené video je ve formátu MPEG4 (H264) se stereofonním zvukem AAC 48 kHz 96kbps. Jedna minuta záznamu zabere přibližně 211 MB v UHD. Stejně, jako loni, nám ale chyběla možnost vypnutí automatické stabilizace obrazu, kvůli které video občas působilo nepřirozeně.

Mobilní telefon pochopitelně nedokáže konkurovat zrcadlovkám střední a vyšší třídy, nicméně se solidními kompakty se některé modely mohou směle srovnávat. To platí i v případě telefonu LG G3, který do značné míry díky optické stabilizaci poskytne poměrně dobré výsledky. Na fotky z dovolené tento telefon docela spolehlivě stačí.

Multimédia

Mobilní telefony už dávno nejsou určené jen k hlasové a textové komunikaci, ale často zastávají funkci multimediálních přehrávačů. Operační systém Android sám o sobě podporuje celou řadu formátů a nabízí aplikace, s jejichž pomocí může uživatel poslouchat hudbu, rozhlasové vysílání, nebo sledovat videa a filmy. LG není v tomto směru výjimkou, takže v jeho „palubní výbavě“ najdete hned několik programů, které vám mohou zkrátit dlouhou chvíli, nebo zajistit zábavu na večer.

Začneme hudbou, pro kterou má „gé trojka“ připraveny dvě aplikace. Hudba nabízí tradiční pohled na hudební sbírku jako na seznam skladeb, podle alba, interpreta, nebo žánru. Tím ale možnosti zdaleka nekončí – přes postranní nabídku můžete procházet písničky, jež jste označili jako oblíbené, seznamy skladeb, nebo konzervativní pohled skrze složky. Poradí si také s muzikou uloženou v cloudech, jako jsou Box a Dropbox.

Aplikace Hudba - skladby

Aplikace Hudba – skladby

Aplikace Hudba - alba

Aplikace Hudba – alba

Aplikace Hudba - interpreti

Aplikace Hudba – interpreti

Samotný přehrávač nabízí:

  • Posun v čase skladby.
  • Nastavení hlasitosti.
  • Přeskakování mezi písničkami.
  • Pozastavení a opětovné spuštění.
  • Přehrávání v náhodném pořadí.
  • Opakování jedné nebo všech skladeb.

Aplikace Hudba - možnosti přehrávání

Aplikace Hudba – možnosti přehrávání

Aplikace Hudba - postranní nabídka

Aplikace Hudba – postranní nabídka

Aplikace Hudba - přehrávač

Aplikace Hudba – přehrávač

V nabídce nechybí ani ekvalizér, nabízející několik předdefinovaných režimů, nebo možnost vlastního nastavení, či ovlivnění rychlosti přehrávání a výšek. Zajímavostí je možnost vyhledání klipu k právě přehrávané skladbě na portálu YouTube. Základní funkce přehrávače (přeskakování/pozastavení/spuštění) lze ovládat i skrze oznamovací lištu. Program si poradí nejen s formátem MP3, ale i se stále populárnějším FLAC.

Hudba Play se primárně zaměřuje na přehrávání písniček z cloudu a po prvním spuštění nabízí vyzkoušení neomezeného přístupu. Samozřejmě nemůže chybět možnost nakupování a stahování písní i celých alb z Obchodu Play. I v tomto případě můžete počítat s tříděním písniček podle žánru, interpreta, alba či názvu. Přehrávač nabízí pouze opakování jedné nebo všech skladeb, náhodný mix, přeskakování mezi skladbami a pozastavení respektive spuštění přehrávání.

Aplikace Hudba Play - hlavní stránka

Aplikace Hudba Play – hlavní stránka

Aplikace Hudba Play - interpreti

Aplikace Hudba Play – interpreti

Aplikace Hudba Play - alba

Aplikace Hudba Play – alba

Otestovali jsme při této příležitosti sluchátka, která překvapila plochým kabelem, jenž vykazoval poměrně značné tendence k zamotávání. S obavami také hledíme na způsob připojení 3,5mm jacku, kde vidíme poměrně značnou šanci na brzké opotřebování. Kvalita zvuku je ale na dobré úrovni, sluchátka ani na nejvyšší hlasitost nechrčí, pěkně prokreslují především středy a výšky, zatímco basy jsou spíše decentnější (což lze pochopitelně do jisté míry změnit nastavením ekvalizéru). Zvuk je čistý, relativně bez šumu, průměrné náročnému uživateli bude pravděpodobně stačit.

Aplikace Hudba Play - žánr

Aplikace Hudba Play – žánr

Aplikace Hudba Play - přehrávač

Aplikace Hudba Play – přehrávač

Aplikace Hudba Play - možnosti přehrávače

Aplikace Hudba Play – možnosti přehrávače

Pokud se při výběru hudby raději spoléháte na druhé, určitě vám v seznamu aplikací udělá radost FM rádio. To ke své činnosti vyžaduje připojení sluchátek, která kromě poslechu slouží také jaké anténa. Aplikace dovoluje jak manuální, tak automatické ladění, své oblíbené stanice si můžete uložit do jedné ze šesti pamětí pro rychlé vyvolání. Program podporuje informace vysílané přes RDS, takže zobrazuje názvy stanic, v některých případech i jméno interpreta a název právě přehrávané písně. Nechybí ani možnost poslechu rádia přes hlasitý reproduktor a časovač automatického vypnutí, který využijete, pokud posloucháte před usnutím rozhlasové vysílání.

Aplikace FM Rádio

Aplikace FM Rádio

Aplikace FM Rádio

Aplikace FM Rádio

Aplikace FM Rádio

Aplikace FM Rádio

Samozřejmě nemohl chybět test přehrávání našeho vzorku testovacích videí – filmů a seriálů v několika obvyklých formátech.

  • Soubor MKV, MPEG4 (H264), 1280 x 720, 30 fps, zvuk AAC 44,1 kHz stereo – přehrál bez problémů.
  • Soubor MKV, MPEG4 (H264), 720 x 576, 25 fps, zvuk Audio: AAC 24 kHz 6ch – přehrál bez problémů.
  • Soubor AVI, Xvid, 640 x 360 23,976 fps, zvuk MP3 48 kHz stereo, s externími titulky – přehrál bez problémů, správně zobrazil i české znaky v titulcích.
  • Soubor MP4, MPEG4 (H264), 720 x 396 23,976 fps, zvuk AAC 48 kHz stereo, s externími titulky – přehrál bez problémů, správně zobrazil i české znaky v titulcích.
  • Soubor AVI, DivX 3, 640 x 352, 25 fps, zvuk MP3 44,1 kHz stereo, s externími titulky – přehrál bez problémů, správně zobrazil i české znaky v titulcích.

Aplikace pro přehrávání filmů nabízí očekávané funkce: umí posun v časové ose se zmenšeným náhledem scény, na kterou se míníte přesunout, pozastavení a opětovné spuštění, jakož i nastavení hlasitosti. Příjemnou „vychytávkou“ je přehrávání v plovoucím okně, takže během sledování filmu můžete pracovat v jiné aplikaci. Samozřejmostí je i volba poměru stran obrazovky, výběr titulků a přehrávání na připojené velkoplošné obrazovce. Součástí multimediální výbavy je samozřejmě klientská aplikace videoportálu YouTube. Ta již také umí přehrávat video v plovoucím okně, byť zatím stále jen v rámci aplikace. Kromě vyhledávání a přehrávání můžete po přihlášení videa komentovat, hodnotit a přihlašovat kanály k odběru. Pochopitelně nechybí ani správa odběrů, přístup do historie přehraných videí, nebo k seznamu filmů, jež jste si označili k pozdějšímu zhlédnutí.

YouTube

YouTube

YouTube

YouTube

YouTube

YouTube

Softwarová výbava

Základní softwarová výbava je poměrně rozsáhlá – čítá celkem více než 40 aplikací, a to nejen nativních, jež jsou součástí systému Android, ale i přidaných výrobcem.

Softwarová výbava telefonu LG G3

Softwarová výbava telefonu LG G3

Softwarová výbava telefonu LG G3

Softwarová výbava telefonu LG G3

Softwarová výbava telefonu LG G3

Softwarová výbava telefonu LG G3

Box – klientská aplikace stejnojmenného cloudového úložiště.

Centrum aktualizací – aplikace, starající se o aktualizaci předinstalovaných programů, jakož i samotného firmware telefonu.

Centrum aktualizací

Centrum aktualizací

Centrum aktualizací

Centrum aktualizací

Centrum aktualizací

Centrum aktualizací

Součástí palubní výbavy je také cloudová aplikace Disk Google. Umožňuje nejen nahrávat soubory z telefonu do úložiště, ale umí také vytvářet složky, dokumenty, tabulky a prezentace. Pro práci s dokumenty je ale nutné doinstalovat související aplikace.

Disk Google

Disk Google

Disk Google

Disk Google

Disk Google

Disk Google

Pokud používáte i jinou e-mailovou schránku, než tu na Googlu, pak jistě využijete aplikaci E-mail, která podporuje nejen protokoly POP3 a IMAP, ale také Microsoft Exchange. Právě ve spojení s posledním způsobem můžete svůj telefon použít jako prostředek pro práci s firemní poštou, adresářem a kalendářem. Aplikace dokonce podporuje i synchronizaci úkolů („tasks“). Kladně hodnotíme, že E-mail zjednodušuje konfiguraci poštovních účtů na serverech Seznam, Gmail, Centrum a Volný, pro které má připravená výchozí nastavení.

Aplikace E-mail

Aplikace E-mail

Aplikace E-mail

Aplikace E-mail

Aplikace E-mail

Aplikace E-mail

Filmy Play – Google nedávno spustil prodej a pronájem filmů pro naši republiku, takže s aplikací Filmy Play můžete nejen nakupovat a stahovat, ale také sledovat filmy od tohoto poskytovatele. Nutno konstatovat (to ale není chyba LG), že ceny jsou poměrně vysoké.

Filmy Play

Filmy Play

Filmy Play

Filmy Play

Filmy Play

Filmy Play

FM rádio jsme viděli v kapitole věnované multimédiím, takže pokročíme dále.

Také s programem Fotoaparát jste už měli tu čest se seznámit v kapitole Fotoaparát a natáčení videa, tudíž popojedeme dál.

Aplikace Fotoaparát

Aplikace Fotoaparát

Aplikace Fotoaparát

Aplikace Fotoaparát

Jistá schizofrenie panuje na Androidu ve správě obrázků, takže jako první najdete v nabídce aplikaci Fotky, spolupracující s fotografiemi uloženými v rámci Google+. Aplikace se stará o automatické zálohování všech fotek a videí do cloudu, odkud je můžete sdílet s ostatními (zálohování lze samozřejmě zakázat). Obrázky lze prohlížet, vytisknout, promítat jako prezentaci, nastavit například jako tapetu, sdílet, ale také poměrně dobře editovat, nicméně při pokusu o úpravu fotky jsme opakovaně naráželi na chybovou hlášku.

Aplikace Fotky

Aplikace Fotky

Aplikace Fotky

Aplikace Fotky

Tradiční pojetí prohlížení a správy fotografií naleznete v aplikaci Galerie. Z hlediska funkcí je nabídka víceméně stejná, režim editace pak nabízí například automatické úpravy, ořez, otočení, nebo aplikaci některého z patnácti grafických filtrů.

Aplikace Galerie

Aplikace Galerie

Aplikace Galerie

Aplikace Galerie

Aplikace Galerie

Aplikace Galerie

Pochopitelně nesmí chybět klient elektronické pošty Gmail, nabízející snad všechny funkce, na které jsou uživatelé zvyklí z webového rozhraní, včetně podpory štítků a prioritní pošty.

Aplikace Gmail

Aplikace Gmail

Aplikace Gmail

Aplikace Gmail

Aplikace Gmail

Aplikace Gmail

Tradičně nemůže chybět sociální síť Google+, kterou se Google snaží prosazovat proti populárnějšímu Facebooku, který ovšem v LG G3 předinstalovaný nenajdete. Aplikace postupně rozšířila své schopnosti a možnosti, takže dnes slouží nejen ke sdílení stavů a příspěvků, ale také zobrazování polohy ostatních uživatelů v mapě, správu událostí a fotografií.

Google+

Google+

Google+

Google+

Google+

Google+

Pro komunikaci s okolním světem slouží již nějaký ten pátek aplikace Hangouts, jenž se z prostého „instantního kecálka“ postupně rozrostla na komplexní komunikační centrum s podporou videohovorů. Program Hangouts lze také používat jako výchozí aplikaci pro správu textových zpráv.

Hangouts

Hangouts

Hangouts

Hangouts

V nabídce aplikací nechybí ani Hodiny s budíkem, který zvládá opakování v zadané dny v týdnu, má volitelný zvuk, vibrace a hlasitost a lze nastavit, aby probuzení ověřoval pomocí skládačky. Další sekce pak obsahují časovač (odpočet nastaveného času), světový čas (zobrazení aktuálního

času na kterémkoli místě na světě) a stopky s podporou měření času v jednotlivých kolech.

Hodiny - budík

Hodiny – budík

Hodiny - nastavení budíku

Hodiny – nastavení budíku

Hodiny - nastavení budíku

Hodiny – nastavení budíku

Hodiny - časovač

Hodiny – časovač

Hodiny - světový čas

Hodiny – světový čas

Hodiny - stopky

Hodiny – stopky

Hry Play dovolují hrát vybrané hry proti vašim přátelům a známým, sledovat bonusy a v libovolném zařízení navázat na hru tam, kde jste skončili. Ve zcela novém herním profilu se můžete ostatním pochlubit, jak jste dobří v různých hrách.

Hry Play

Hry Play

Hry Play

Hry Play

Hry Play

Hry Play

Aplikaci Hudba jsme viděli v sekci věnované multimédiím, takže můžeme pokračovat další ikonou.

Také program Hudba Play jsme si představili v kapitole Multimédia.

Webový prohlížeč Chrome se těší oblibě uživatelů, takže není divu, že ho Google, coby své dítko, zahrnuje do nabídky výchozích aplikací. Program zvládá zobrazovat stránky ve stejném zobrazení, jako desktopová verze, umí anonymní surfování, stejně jako synchronizaci oblíbených položek, přihlašovacích údajů a historie skrze zařízení, nebo práci ve více záložkách.

Webový prohlížeč Chrome

Webový prohlížeč Chrome

Webový prohlížeč Chrome

Webový prohlížeč Chrome

Webový prohlížeč Chrome

Webový prohlížeč Chrome

Aplikace Informační služba dovoluje přijímat zprávy mobilního vysílání, nicméně u nás patrně praktické využití nenajde.

Informační služba

Informační služba

Informační služba

Informační služba

Informační služba

Informační služba

Další webový prohlížeč najdete pod ikonou Internet. Taktéž můžete počítat s možností práce ve více záložkách, anonymním surfováním, či ukládáním stránek k offline čtení. Browser ale nepodporuje žádnou formu synchronizace s jinými zařízeními.

Webový prohlížeč Internet

Webový prohlížeč Internet

Webový prohlížeč Internet

Webový prohlížeč Internet

Webový prohlížeč Internet

Webový prohlížeč Internet

Kalendář po stránce vzhledu ukazuje, jakým směrem se patrně vydá tato aplikace v příštích verzích Androidu. Ve výchozím stavu zobrazuje měsíční pohled na schůzky a úkoly, po klepnutí na zvolený den pak ukazuje události formou seznamu/agendy. Denní ani týdenní pohledy, obvyklý pro výchozí systémovou aplikaci, jsou k dispozici přes postranní nabídku. Program umí pracovat s více kalendáři najednou (Google, Exchange, v telefonu, …) a včas na ně upozornit vyskakovacím oknem, zvukem a vibracemi. Aplikace umí také běžet v plovoucím okně.

Kalendář - měsíční pohled

Kalendář – měsíční pohled

Podrobnosti události kalendáře

Podrobnosti události kalendáře

Kalendář - týdenní pohled

Kalendář – týdenní pohled

Kalendář - denní pohled

Kalendář – denní pohled

Kalendář - agenda

Kalendář – agenda

Kalendář - přepínání pohledů

Kalendář – přepínání pohledů

Program Kalkulačka u LG taktéž přepracovali k obrazu svému, takže ve výchozím stavu můžete počítat se základními aritmetickými operacemi a závorkami. Skrze kontextovou nabídku lze přepnout na vědecký kalkulátor, nabízející také mocniny, goniometrické, logaritmické funkce, faktoriál a další.

Kalkulačka

Kalkulačka

Kalkulačka

Kalkulačka

Kalkulačka

Kalkulačka

Kiosek Play shromažďuje všechny vaše oblíbené zpravodajské zdroje do jedné aplikace, kde je prezentuje v sekcích, jako jsou zpravodajství, podnikání, zábava, sport, technika a svět. Přes postranní nabídku pak lze spravovat zdroje, ze kterých jsou informace čerpány.

Kiosek Play

Kiosek Play

Kiosek Play

Kiosek Play

Kiosek Play

Kiosek Play

Pokud patříte mezi zanícené čtenáře, jistě uvítáte Knihy Play – čtečku a online obchod s elektronickými knihami v jednom. Nakupování probíhá standardními mechanismy Obchodu Play, takže pokud můžete nakupovat aplikace, budete moci podobně získávat i knížky. Nutno podotknout, že nabídka knih v češtině se utěšeně rozrůstá.

Knihy Play

Knihy Play

Knihy Play

Knihy Play

Knihy Play

Knihy Play

Program Kontakty jsme viděli v sekci věnované telefonování, takže se podíváme dál.

Mapy jsou velmi silným nástrojem s mnoha funkcemi. V první řadě jde o zobrazení map aktuální nebo jiné zvolené pozice – k dispozici jsou tradiční mapy, vyobrazení provozu na silnicích, tras veřejné hromadné dopravy, satelitní a terénní. S pomocí vyhledávání snadno najdete nejen ulice a domy, ale také podniky a firmy, přičemž často je k dispozici také hodnocení ostatních uživatelů. Na vybranou pozici se můžete nechat navigovat pomocí navigace, která umí české hlasové pokyny a navede vás pěšky nebo autem, v některých městech pak i prostřednictvím MHD.

Mapy

Mapy

Mapy - postranní nabídka

Mapy – postranní nabídka

Mapy - satelitní snímky

Mapy – satelitní snímky

Mapy - místa v okolí

Mapy – místa v okolí

Mapy - navigace

Mapy – navigace

Mapy - navigace

Mapy – navigace

McAfee Security je program, bez kterého bychom se snad raději obešli. Na jedné straně je dobře, že výrobce myslí na bezpečnost uživatelů, na straně druhé je poněkud polemické, zda je na Androidu nutné používat bezpečnostní aplikaci. Podle oficiálního popisku tato aplikace chrání telefon se systémem Android pomocí oceněného softwaru pro zabezpečení, ochranu proti virům a ochranu osobních údajů. Zahrnuje také funkci nalezení ztraceného zařízení, vzdálené smazání dat, zálohu a obnovu, uzamknutí telefonu nebo spuštění hlasitého alarmu.

McAfee Security

McAfee Security

McAfee Security

McAfee Security

Přes ikonu Nastavení se dostanete do systémového nastavení, které jsme vám částečně popsali v sekci Uživatelské prostředí.

Nastavení

Nastavení

Nastavení

Nastavení

Nastavení

Nastavení

Nastavení

Nastavení

Nastavení

Nastavení

Nastavení

Nastavení

Pochopitelně nemůže chybět klientská aplikace oficiálního repositáře Obchod Play. Právě odsud mohou uživatelé stahovat aplikace a hry, a to jak zdarma, tak placené. Obchod Play se také stará o automatickou aktualizaci všech nainstalovaných programů.

Opět je otázkou, zda výrobce musel předinstalovat program na předpovídání počasí, který naleznete pod ikonou Počasí. V Obchodě Play je k dispozici nespočet alternativ pro všechny typy uživatelů. Aplikace přebírá data od AccuWeather a zobrazuje aktuální stav (teplotu, situaci, očekávané nejvyšší a nejnižší teploty, pocitovou teplotu, vlhkost vzduchu a rychlost a směr větru), jakož i prognózu na den či následující čtyři dny. Sledovat lze data pro aktuální polohu, nebo zvolená místa po celém světě.

Počasí

Počasí

Počasí

Počasí

Počasí

Počasí

Již jsme zmiňovali, že LG G3 disponuje infračerveným vysílačem, skrze který lze vzdáleně ovládat některé domácí spotřebiče. Z hlediska software je zde program Quick Remote, ve kterém si nadefinujete dálkové ovladače pro jednotlivé přístroje, jež si můžete roztřídit podle místností (mezi místnostmi se přepíná přes postranní nabídku). Přidání ovladače je jednoduché: nejprve zvolíte, zda hodláte ovládat televizi, set-top-box, audio systém, nebo zdali hodláte vytvořit univerzální ovladač. Poté vyberete značku produktu a jeho typ, následně vyzkoušíte, která kombinace příkazů s daným zařízením funguje. Podle toho je pak vytvořen ovladač, umožňující například v případě televize zapínat a vypínat zařízení, ztlumovat zvuk, přepínat vstup, nastavovat hlasitost, přepínat programy, nechybí ani numerická klávesnice či speciální funkční tlačítka.

QuickRemote

QuickRemote

QuickRemote - místnosti

QuickRemote – místnosti

QuickRemote - typ přístroje

QuickRemote – typ přístroje

QuickRemote - upozornění

QuickRemote – upozornění

QuickRemote - výběr značky

QuickRemote – výběr značky

QuickRemote - test ovladače

QuickRemote – test ovladače

QuickRemote - dálkový ovladač

QuickRemote – dálkový ovladač

QuickRemote - dálkový ovladač

QuickRemote – dálkový ovladač

QuickRemote - dálkový ovladač

QuickRemote – dálkový ovladač

Pro poznámky je připravena aplikace QuickMemo+, ve které lze vytvářet „mema“ s formátovaným textem, ručními kresbami a volitelně i upomínkou, která se aktivuje v daný čas nebo na zvoleném místě. Poznámky je možné také vytvářet v plovoucím okně.

QuickMemo+

QuickMemo+

QuickMemo+

QuickMemo+

QuickMemo+

QuickMemo+

QuickMemo+

QuickMemo+

QuickMemo+

QuickMemo+

QuickMemo+

QuickMemo+

Pod ikonou RemoteCall Service najdete službu pro vzdálenou pomoc s telefonem, poskytovanou společností LG a jejími partnery. V prvním kroku je nutné zavolat servisní centrum, poté stačí spustit dálkové připojení a zadat šestimístný PIN, který obdržíte z podpory. Technik se následně připojí k vašemu telefonu a pomůže s řešením situace.

Smart World je v podstatě aplikací s exkluzivním obsahem pro chytré telefony LG. Připraveny jsou nejrůznější sady pro přizpůsobení, efektní grafická témata, témata klávesnice, písma a další aplikace, roztříděné do několika sekcí.

LG Smart World

LG Smart World

LG Smart World

LG Smart World

LG Smart World

LG Smart World

LG Smart World

LG Smart World

LG Smart World

LG Smart World

LG Smart World

LG Smart World

Android nepochopitelně neobsahuje žádného Správce souborů, což LG vyřešilo instalací vlastní aplikace. Je samozřejmě otázkou osobních preferencí, zda je v tomto případě lepší nechat rozhodnutí, zda vůbec nějakou aplikaci tohoto typu chce, na uživateli, nebo zdali předinstalovat byť jednoduchý program. Program poskytuje přístup k souborům v zařízení jak tradiční formou, tak prostřednictvím „knihoven“, ve kterých separuje hudbu, videa, obrázky a dokumenty. Poradí si také s některými cloudovými úložišti, jako je třeba Dropbox. Z hlediska funkcí je připraveno vytváření nových složek, přesun, kopírování a mazání souborů, nechybí ani různé způsoby řazení, sdílení, odesílání a komprimace. Celkově hodnotíme tuto aplikaci jako jednoduchou, ale dobře zpracovanou.

Správce souborů

Správce souborů

Správce souborů

Správce souborů

Správce souborů

Správce souborů

Pod ikonou Stahování najdete seznam všech souborů stažených z Internetu.

Aplikaci Telefon jsme viděli v sekci Kontakty a telefonování, takže se můžeme podívat na další ikonu.

ThinkFree Viewer zastupuje kancelářský balík, ovšem slouží pouze k prohlížení, nikoli editaci dokumentů. Poradí si s formáty MS Office, jmenovitě dokumenty DOC, DOCX a PDF, prezentacemi PPT a PPTX i tabulkami XLS a XLSX. Dokumenty OpenDocument (ODF) ale ThinkFree Viewer neotevře.

Funkci jednoduchého úkolníčku s „odškrtávacím seznamem“ dokončených úloh zastupuje aplikace Úkoly, která může ukládat seznamy lokálně, nebo je synchronizovat proti Exchange serveru. Škoda chybějící synchronizace s Úkoly Google! Každý úkol může mít kromě názvu také datum začátku a konce platnosti, popisek a opakování. Volitelně lze zapnout připomenutí v nastavený datum a čas. Pro lepší přehlednost je možné úkoly sdružovat do seznamů.

Úkoly

Úkoly

Úkoly

Úkoly

Úkoly

Úkoly

O programu YouTube jsme se zmiňovali, když jsme si popisovali multimediální výbavu, takže budeme pokračovat na poslední dvě položky.

Program Záznam hlasu promění telefon v jednoduchý zvukový záznamník, který nahrává zvuk mikrofonem. K dispozici je také funkce pozastavení a opětovného spuštění, k dokonalosti chybí asi jen automatická aktivace v případě zachycení zvuku/hlasu. Pořízenou nahrávku lze hned poslouchat, případně provést jednoduchý střih (zkrácení začátku a konce). Výsledný soubor je ve formátu 3GP, AAC 44,1 kHz, mono, 96 kbps, jedna minuta záznamu zabere přibližně 718 KB.

Konečně se dostáváme ke správě SMS a MMS – LG pro tyto účely připravilo aplikaci Zprávy. Program používá víceméně standardní rozhraní, kdy na úvodní obrazovce zobrazuje konverzace seskupené podle kontaktu od nejnovější po nejstarší. Po klepnutí na kontakt je konverzace prezentována formou dialogu dvou stran.

Z tohoto pohledu je možné na SMS okamžitě reagovat skrze textový vstup ve spodní části obrazovky. Ke zprávě lze přiložit obrázek, video, zvuk, odeslat adresu místa, kde se nacházíte, vybrané kontaktní informace, událost z kalendáře, nebo kresbu (v některých případech je textová zpráva odesílána jako MMS).

SMS zprávy

SMS zprávy

SMS zprávy - možnosti zprávy

SMS zprávy – možnosti zprávy

SMS zprávy - možnosti zprávy

SMS zprávy – možnosti zprávy

Z dalších zajímavých funkcí velice oceňujeme plánované odesílání zprávy v zadané datum a čas, což využijete například při přípravě přání k svátkům, narozeninám a jiným událostem. Své uplatnění jistě najde i Správce nevyžádané pošty, který umí blokovat zprávy z neznámých kontaktů, na základě zadaných slov a/nebo ze zvolených telefonních čísel.

Mazat lze jak jednotlivé zprávy, tak i celé konverzace, SMSky je možné přeposílat, kopírovat jejich text, uložit do kalendáře, kopírovat do archivu nebo na SIM kartu, uzamknout a zobrazit detaily. V některých situacích se také může hodit vyhledávání.

Na novou zprávu může telefon upozorňovat oznámením ve stavovém řádku, vyskakujícím oknem s volitelným náhledem, zvukem a vibracemi. Upozornění přitom může být jednorázové, nebo opakované.

Editor zpráv automaticky odstraňuje diakritiku, takže písmenka s nabodeníčky nezkracují maximální povolený počet znaků jedné zprávy. Během psaní je zobrazován počet SMS, do kterých bude text rozdělen, a také počet znaků, zbývajících do konce následující zprávy.

Pokud by se vám nelíbilo výchozí grafické provedení, můžete změnit tapetu i barvu bublin v nastavení schémat. Celkově můžeme konstatovat, že s aplikací pro správu textových a multimediálních zpráv si u LG opravdu viditelně „vyhráli“ a nativní program snese srovnání s alternativními produkty, které lze stáhnout v Obchodě Play.

Kdy, kde a za kolik?

LG G3 aktuálně (v polovině července 2014) seženete v českých e-shopech v 16GB verzi v průměru za 14 086 Kč, nejméně pak za 11 999 Kč. V případě varianty s dvojnásobným interním úložištěm počítejte s částkou asi o tisíc korun vyšší – průměrně stojí LG G3 se 32 GB paměti 15 184 Kč, nejnižší cenovka je na 12 490 Kč. Cenové rozpětí tedy kopíruje loňský model a LG tak poměrně úspěšně zaujímá potenciální zákazníky svou cenovou politikou.

Následující graf ukazuje vývoj ceny telefonu LG G3 se 16 GB interního úložiště v průběhu času.

Graf ceny produktu LG D855 G3 16GB poskytuje server Heureka.cz

Následující graf ukazuje vývoj ceny telefonu LG G3 se 32 GB interního úložiště v průběhu času.

Graf ceny produktu LG D855 G3 32GB poskytuje server Heureka.cz

Za jaké ceny pořídíte vlajkové lodi u konkurence?

  • Vlajková loď Samsungu – Galaxy S5 – přijde v průměru na 16 913 Kč. Za příplatek dostanete o 0,8 milimetrů tenčí telefon s deklarovanou odolností proti prachu a vodě, ovšem displejem menším o 0,4″ a výrazně nižším rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů. Kapacita baterie Galaxy S5 je nižší jen o 200 mAh, což není zásadní rozdíl, Samsung ale nabídne 16Mpx fotoaparát. Procesor, operační a interní paměť obou telefonů je stejná. Celkově je na tom LG přeci jen o něco lépe, a to především kvůli displeji a širším možnostem konektivity.
  • HTC One M8 se pohybuje ještě ve vyšších sférách – v průměru přijde na 17 157 Kč. Hlavním důvodem, proč se rozhodnout pro HTC, je kovové tělo, které ale nemusí vyhovovat každému. HTC One M8 je tlustší a také o něco těžší, navíc velikost jeho displeje je jen 5″ a rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. HTC má starší a o 0,2 GHz pomalejší procesor, akumulátor s kapacitou 2 600 mAh a slabší fotoaparát. LG proti němu zaboduje nejen cenou, ale především lepšími parametry.
  • Sony má na trhu svou Xperii Z2, pohybující se v průměru okolo 16 169 korun. Sony je sice proti LG tenčí, ale těžší, nabídne displej s úhlopříčkou 5,2″ a rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů. Pro někoho ale může být argumentem 3GB operační paměť. Procesor je také ve variantě MSM8974AB a jeho srdce tepe na rychlosti 2,3 GHz. Sony ale boduje silnější baterií s kapacitou 3 200 mAh a 21Mpx fotoaparátem. Proti Sony je LG lepší v displeji a konektivitě, vezmeme-li ale v úvahu všechny faktory, musíme konstatovat, že oba telefony mají co nabídnout. Jen LG je asi o dva tisíce levnější.
  • Nakonec se podíváme na čínskou konkurenci, kterou zastoupí u nás běžně dostupný Huawei Ascend P7, jenž pořídíte za 9 768 Kč. Nutno ale uznat, že v tomto případě platí známé rčení o „méně muziky za méně peněz“, protože proti LG vlajková loď Huawei poměrně citelně zaostává. Huawei zaujme příznivce tenkých telefonů – má „v pase“ jen 6,5 milimetrů, což je skvělá hodnota, stejně jako hmotnost 124 gramů. Pětipalcová obrazovka s rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů ale s displejem „gé trojky“ srovnání snese jen těžko. Ascend P7 má čtyřjádrový procesor Kirin 910T na 1,8 GHz, do tenkého těla se vešel akumulátor s kapacitou 2 500 mAh.

LG G3 pohledem ženy

Pohledy mužů a žen na techniku se často liší, proto telefon otestovala i zástupkyně „něžnější poloviny lidstva“ Kristýna Kalousová. Zde jsou její názory a postřehy:

„Telefon značky LG G3 jsem držela v rukou po dobu tří dnů. Jako první mě zaujal svou velikostí a designem. Jelikož sama mám rozměrově malý telefon, práce na LG byla úplně jiná, ale zvykla jsem si velice rychle. V době kdy jsem přešla na svůj telefon, se mi po G3 začalo docela stýskat. Můj první dojem byl určitě kladný, a to díky zajímavému designu. Například se mi rozhodně zamlouvala tlačítka na zadní straně krytu pro zamykání. Velké plus ode mne dostává LG díky klávesnici, ve které jsou automaticky navolena numerická čísla a tudíž se nemusí přepínat ob stránku a podobně. Další plus G3 dostává za původní LG zvuky. Já osobně nemám ráda na telefonech již nahrané zvuky, ale tyto mě zaujaly natolik, že jsem si je pustila od začátku až dokonce. V některých zazněl saxofon, což mě dostalo do kolen. Další plus dostávají tapety, a to hlavně ty „pohybující se“. Já si jako první nastavila vodopád a pak létající čarodějnice, které mě zaujaly nejvíc.

Létající čarodějnice zaujaly :)

Létající čarodějnice zaujaly :)

Ale dostaneme se také k mínusům. Snad jediné, co mi v LG chybělo, bylo tlačítko menu, na které jsem zvyklá. Ale vše je o zvyku a i s tímto menším problémem jsem si poradila.

Musela jsem také vyzkoušet mou oblíbenou hru Angry Birds. Neváhala jsem a šla jsem rovnou do AB Epic. Díky rozměru a rozmanitosti barev se hrálo úžasně. Jako další aplikaci jsem vyzkoušela C:geo pro geocaching. Zrovna tady jsem zjistila, že postrádám tlačítko menu, ale poradila jsem si. Myslím si, že kompas měřil skoro na desetiny metru přesně a vždy jsem zadanou keš nalezla. Kdybych LG celkově shrnula, tak určitě vítězí klady nad zápory. Můj celkový dojem je proto kladný a třeba to bude jednou ten telefon, který se stane mým.“

Resumé

Telefon LG G3 jako vlajková loď nabízí velmi dobrý výkon za zajímavou cenu. Dojem solidního vzhledu poněkud kazí plastové provedení, které ale na druhé straně má podíl na stále ještě dobré váze. Hardwarová tlačítka na zadní straně spolu s odemykáním poklepem na displej působí sice netradičně a při přechodu z jiné značky budou uživatele možná trochu mást, ale velice rychle se na toto provedení zvyká.

Displej je co do vlastností spíše průměrný – nenadchne, ale ani vysloveně nezklame. LG je prvním velkým výrobcem, který osazuje svou vlajkovou loď obrazovkou s rozlišením 2560 x 1440 obrazových bodů, což může pro někoho být rozhodujícím faktorem.

Čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC na 2,5 GHz spolu se dvěma gigabajty operační paměti je dobrým základem a zárukou dostatečného výkonu, nicméně proti loňskému modelu se rozhodně nejedná o převratný krok vpřed. Mírné „lagování“ uživatelského prostředí je v mezích tolerance, nicméně dva samovolné restarty a jedno úplné vypnutí rozhodně zaslouží přinejmenším výstražně zdvižený prst.

Z pohledu konektivity nabízí „gé trojka“ snad všechny v současné době použitelné standardy, příjemným vylepšením je infračervený port, díky kterému lze z mobilu ovládat například televizi nebo domácí kino.

Výdrž na jedno nabití odpovídá současným zvyklostem – telefon sice není „držák“, ale při rozumném používání nebudete mít v tomto směru problémy.

Z hlediska software změnilo LG prostřednictvím své grafické nadstavby LG UI systém téměř k nepoznání, navíc přidalo celou řadu aplikací. To může být dobrý základ pro začínající uživatele, ale naopak pokročilejší, kterým nečiní problém stáhnout si aplikaci z Obchodu Play, asi nebudou nadšení. Za zmínku stojí opravdu důkladně propracovaná aplikace pro správu SMS.

Klady

  • Dobrý výkon.
  • Zajímavá cena a poměr cena/výkon.
  • Slušné dílenské zpracování.
  • Rozlišení displeje.
  • Fotoaparát s optickou stabilizací obrazu.
  • Bezproblémová GPS.
  • Sluchátka s dobrým podáním zvuku.
  • Vyměnitelný akumulátor.
  • Notifikační LED.
  • Infračervený vysílač a aplikace QuickRemote.
  • Možnost odeslat SMS při odmítnutí hovoru.
  • Velmi pěkně propracovaná aplikace pro správu SMS, včetně automatického odstranění diakritiky z odesílaných zpráv.
  • Přehrávač videa si poradí se všemi obvyklými formáty a také s českými titulky bez nutnosti konverze.

Zápory

  • Občasné „lagování“.
  • Dva samovolné restarty a jedno vypnutí (může se jednat o problém testovaného kusu).
  • Příliš mnoho prvků v oznamovací liště.
  • T9 Dialer špatně vyhledává a neporadí si dobře s diakritikou.
  • Možná až příliš velké změny uživatelského prostředí proti čistému Androidu.
  • Obtížné připojování nabíječky do konektoru.

Za zapůjčení telefonu k testu děkujeme společnosti LG.

Foto: Petr Mišák.

Mohlo by vás zajímat

Komentáře

TMDX

2.8.2014 11:20

Lexon: LG G

Lexon

z aplikace
2.8.2014 13:58

TMDX: LG G… jaký?

Libor Foltýnek

2.8.2014 18:45

Hm, to bych nečekal… Po 3 dnech ho vracím a jsem rád, že jsem ještě nedal z ruky svou S5, která je sice objektivně pomalejší, ale zato stabilnější.

pablos

z aplikace
2.8.2014 20:34

Jojo po 14 dnech ho kolega z práce s díky vrátil, tenhle paskvil prý už nikdy

TMDX

2.8.2014 21:35

Lexon: Je to jakoby G1 ale oficiálně Optimus G E975 teď má android 4.4.2

Bullet

2.8.2014 21:39

Možná patřím mezi ty šťastné, ale s LG G3 nemám a ani jsem neměl sebemenší problém. Pravda je, že signál je oproti mému původnímu HTC Evo3D trochu slabší,ale po vypnutí LTE se příjem zlepšil. Jinak stabilita zcela ukázková, za celou dobu bez jediného pádu, restartu nebo úplného vypnutí.
Nedostatkem je nekompatibilita některých aplikací, ale to se myslím s vydáním jejich aktualizací upraví.

Cikada

z aplikace
3.8.2014 0:57

Opravdu, novinařina v podání Světa Androida dostává velice slušně řečeno na frak.

Stačí se podívat na recenzi Xperie Z2 a LG G3. Displej Xperie Z2 je údajně hůře čitelný na slunci. LG G3 má dle recenze displej lepší, o absolutní nečitelnosti na slunci (která je x-krát horší než u Z2) se autor nezmiňuje. Zajímavé, že? :)

Dále je u XZ2 uváděna v mínusech výdrž pro hraní her (uvádíte 3:40), proto mě překvapuje, že se o tomto nezmiňujete u G3, která vydrží podstatně méně. Ostatně celkově na baterii vydrži G3 méně. Svět Androida si tvrdí svoje. Také zajímavé…

Pánové, takto bych mohl pokračovat dále a dále, ale asi by to bylo, vzhledem k vašemu přístupu a úrovni webu, zbytečné.

Může se k tomuto nějaká osoba ze SA vyjádřit? Vysvětlit mi, jak se z kvalitního webu stala snůška keců (opět velice slušně řečeno)? Může si tento přístup a kvalitu „objektivních recenzí“ obhájit? Pochybuji, ale budu rád, když se o to někdoz redaktorů pokusí.

O to více mě mrzí, že to musím psát pod recenzi Karla Kiliána, o kterém jsem si myslel, že píše kvalitní články. Inu, chybovat je lidské.

pablos

z aplikace
3.8.2014 8:07

Cikada: +1 (lépe bych to nevystihl)

Lexon

z aplikace
3.8.2014 9:05

Cikada: Nechci tu nikoho obhajovat, ale každou recenzi psal jiný autor a tak je jasné, že se každému jeví jeho zařízení jinak a každý popíše funkce a hodnoty dle svého měřítka. Já kdybych recenzoval třeba tento LG G3, tak bych jako jednu z největších nevýhod telefonu uvedl právě displej se zbytečně velkým rozlišením, díky čemuž vydrží telefon méně na jedno nabití. Všude jinde je to prezentováno jako největší výhoda telefonu. Každý si prostě recenzi napíše po svém a každý čtenář si bude hájit svůj oblíbený telefon a když mu ho někdo někde pohání, tak bude prskat. Proto já čtu recenze o zařízeních o které se zajímám z více zdrojů a udělám si pak vlastní obrázek o přístroji a samozřejmě zohledním i komentáře čtenářů. Co recenze, to originál a také se samozřejmě může stát, že má recenzent zrovna v rukou vadný kus, který neodpovídá většinovému vzorku.

Cikada

z aplikace
3.8.2014 12:45

Lexon: Ano, každou recenzi psal jiný autor, ale ani jedna nebývá na úrovni, přičemž v obou se nachází výmysly.

Neberte to tak, že nějakému telefonu nadržuji (Oba mají své klady a zápory, ale recenze je třeba nezmiňuje. Nejvíce mě však dostalo ono „srovnání“ v této „objektivní“ recenzi, a to nejen s G3), ale vadí mi, že pánové „redaktoři“ si ze čtenářů dělají srandu. Nejhorší na tom je, že píšou opravdu blbosti. Srovnání s „recenzí“ Xperie Z2 jsem uvedl čistě jen proto, že jsem ji četl právě před recenzí na G3. Dobrá „nezaujatost“ jde vidět i v recenzi takového Samsungu Galaxy S5.

bitboy

3.8.2014 19:08

Nejak to s tym LG hardverom ide dolu vodou. Ich hodinky hrdzaveju a leptaj zapestia. Mozno tip pre redakciu:

http://dsl.sk/article.php?article=15908

Cikada

z aplikace
4.8.2014 0:58

Nikdo, vážně nikdo se k tomu nevyjádří? Škoda… R.I.P. SA.

Honza Dvořák

4.8.2014 7:55

Cikada:
Rád bych vám odpověděl, ale recenze vždy odráží skutečný pohled redaktora vs. fakt, jaký hardware zrovna testuje. Když se zeptáte 10 „neredaktorů“ na názor u konkrétního telefonu, tak každý bude jiný. U recenze to není jinak. Co redaktor, to jiný pohled. Avšak platí pravidla, že:

1. recenze je subjektivní pohled redaktora
2. je vždy založena na pravdivých informacích (které například vyplynuly z testování)
3. je obsáhlá a podrobná
4. vypichuje podstatná pozitiva i negativa
5. a především otevírá diskuzi (co uživatel, to názor)

Lexon:
Díky moc za názor, vnímám to úplně stejně.

Cikada

z aplikace
4.8.2014 19:10

Honza Dvořák:
ad 1) Recenze je objektivní zhodnocení. Výsledek musí vycházet z faktů, ne z osobního zaujetí (tak jak vidíme ve zmíněných recenzích). Nemusíte souhlasit, ale jako redaktor byste měl znát češtinu. ;)

2) Tak proč si v recenzích vymýšlíte? (např. Všichni víme, že LG G3 je velice špatně čitelná na slunci, potvrzují to různá měření i LG. V recenzi je to ok. Proč také není v záporech horší vydrž na baterii při maximálním vytížení? Etc.)

3) No, dejme tomu.

4) Ano, ale toho jsme se ve zmíněných recenzích nedočkali, proto takto reaguji.

5) Ano, co uživatel, to názor. Ale některé věci jsou neoddiskutovatelné.

Jsem rád, že jste se ozval, ale přečtěte si obě recenze a řekněte mi, jestli se vám zdají objektivní.

Cikada

z aplikace
4.8.2014 19:16

Neberte to nijak špatně, ale když jsem se o telefony začínal zajímat, tak zdejší úroveň byla úplně jinde.

A k tomu, „co člověk, to názor.“ Ano, ale redaktor by měl být v „oboru“ více zběhlý, než „neredaktor,“ jak vy říkáte. A rozhodně objektivní.

lanz

5.8.2014 17:39

podle mě je výhodnější koupě LG G2

Mixam

5.8.2014 17:55

Zdravím,
nevím co máte k čitelnosti na slunci šajnuje, jak v pekle a já to čtu úplně normálně. Výdrž při aktivním používání 2 dny to je podle mě akorát. Bohužel to vypadá že budu muset tel. vrátit samovolné vypínání nebylo dosud opraveno a při zaplé wifi a 30-40% kapacity baterie se vypne je to teda dejme tomu jednou za 4 dny a určitě lepší než u lidí kterým se vypíná v ruce to mě se ještě nestalo, ale určitě je to vážná závada, kterou fakt u telefonu nepotřebuji.

michal

5.8.2014 22:07

Jsem majitele g3 a jsem max.spokojen. K citelnosti displeje-na slunci je slušně čitelný a staci to. Jistě – amoled bude ještě lepsi ve viditelnosti, ale na druhou stranu ma „prepalene“ barvy; displej g3 má skutecne realisticke barvy. Mj. po aktualizaci se i celkem vyrazneji zlepšila výdrž. Podle mne velmi povedený phone, který pravem boduje na trzích . (jsem i rad ze neni vodeodolny,co jsem cetl, ustoupili od toho aby mohl byt kompaktnejsi; do bazenu s phonem nechodim,ale v kapse je porad a studený těžší kov také nepotrebuji:) )

rada

13.11.2014 18:28

Mam LG G3 a jeden podstatny zapor ve clanku nezminili a to ze tlacitka uzamceni a ovladani hlasitosti jsou na zadni strane

petr

17.11.2014 20:34

zdravím,dnes jsem prodal g2 a koupil g3 a můžu říct že mě display u g3 opravdu zklamal,na g2 je lepší ikdyž má (jen)full hd. u g3 prostě vidím ty článečky na displayi a barevně je to chudší,pokusím se ho zítra vrátit a vzít si opět g2.

pavlikvlasek

20.11.2014 16:28

jakto ze MHL neumi? mam kablik z ciny za par dolcu a jede na full HD plazme jak vino!
P.

Peca

24.12.2014 2:54

Tak, ….tento telefon jsem si pořídil jako můj první dotykáč (seniorské rozhodnutí).
Tak, zvětšíme písmena, …a je to už OK. Takže, …telefon se při „hraní“ …tzn. …..při instalací aplikací a následné testování těhto aplikací ……dosti zahřívá a pak, ….. už nejde zvyšovat ani jas displeje(kritická teplota)…takže první zápor. Při jedné aplikaci, …kdy bylo nutné nainstalovat „javu“ se telefon samovolně restartoval. Některé aplikace zatím nejsou podporovány pro „Android Lollipop“, ale to chce asi čas…. .
Zkoušel jsem i vnutit aplikaci s virem, …při nainstalovaném a zaregistrovaném Mc Affee (který je dodávaný u telefonu) mně tento program, vůbec na tuto zavirovanou aplikaci nezareagoval (aplikace odesílá peněžní částku …asi 3Kč na „zahraniční – ruský web“ při restartu telefonu. Aplikace je naprogramovaná tak, že se spustí při startu androidu (tedy telefonu)a následně se provede placená služba). Takže si dávejte pozor, co si dáváte na telefon a moc nedůvěřujte různým antivirovým programům, které se dodávájí spolu s telefonem. Pomohlo až „továrko“.
Telefon jinak působí velmi esteticky a všechny senzory fungují docela spolehlivě. Zvuk telefonu je určitě uspokojující a výstupní signál ze sluchátek je dotatečně silný (z hlediska DIN normy) pro napojení třeba pro zesilovač …tedy pro dostatečné vybuzení námi očekávaný výkon a daném zkreslení signálu (samozřejmě záleží i na aplikaci použitou pro přehrávání hudby).
Automatický svit displeje je poměrně malý i při nastavené max. úrovni (….někomu to může však vyhovovat), ……takže i mně tohle trošku vadí. Telefon „klouže“ v rukou, …..dokoupit vhodný obal.
Mohl bych vám napsat, které aplikace jsou vhodné pro daný telefon, ale to by bylo na dlouhou dobu . Já si ho třeba nekupoval na hraní her. Náhradní baterie, kterou budete po třech letech kupovat, bude určitě o 500 až 1000mAh větší než ta původní, …… to mně věřte (kdo dnes, ale má tak dlouho mobil…..?) Budoucí LG G“X“….. bude mít určitě prohnutý nebo rolovací displej, takže se máme na co těšit. ….určitě, …..takové „lopaty“ už nebudou „IN“ …jak to říkají mé děti…..
…..jo, …. a kupte si indukční nabíječku s větším dosahem, třeba WCP-405 od LG, …ikdyž i tam asi udělám malou úpravu ohledně síly mag. pole……

suby

16.1.2015 12:51

Prostě sony z2 je lepší ale displej by mohl mít 5,5

Thomasnox

24.3.2015 11:23

RSS (komentáře k článku)