Samsung začal s výrobou 128GB UFS 2.0 úložišť pro smartphony

samsung_ufs_ico

Jihokorejská společnost oznámila své nejnovější paměti typu flash, založené na standardu Universal Flash Storage 2.0. Moduly jsou k dispozici ve variantách s kapacitou 32, 64 a 128 GB. Hlavní výhodou těchto modulů je rychlost čtení a zápisu, která je srovnatelná s disky SSD, ovšem při poloviční náročnosti na elektrickou energii. S rychlostí čtení a zápisu 19 000 IOPS (vstupně/výstupních operací za sekundu) má být toto úložiště dle Samsungu 2,7x rychlejší než současná interní úložiště, využívající standard eMMC 5.0.

Porovnání rychlosti paměťových čipů UFS Porovnání rychlosti paměťových čipů

UFS paměť používá “frontu příkazů” (“Command Queue”), což je technologie, která urychluje provedení příkazů v SSD přes sériové rozhraní a výrazně zvyšuje rychlost zpracování dat ve srovnání s 8bitovým paralelním rozhraním založeným na standardu použitém v eMMC. Paměti UFS 2.0 také vynikají v rychlosti náhodného čtení, kde jsou 12 krát rychlejší než typické vysokorychlostní paměťové karty (ty dosahují až 1500 IOPS), což by mělo přispět k výraznému zlepšení výkonu systému.

“S naší masovou výrobou ultra rychlých UFS pamětí nejvyšší kapacity jsme významně přispěli vyspělejšímu mobilnímu zážitku pro spotřebitele”, řekl Jee-ho Baek, senior viceprezident marketingu. “V budoucnosti zvýšíme podíl paměťových řešení s vysokou kapacitou.” Samsung přitom počítá, že paměti UFS bude nasazovat v zařízeních nejvyšší třídy, zatímco řešení eMMC bude používat pro telefony a tablety střední a nižší kategorie.

Nový paměťový modul bude patrně poprvé použit v nové vlajkové lodi Samsung Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge, jež má být představena již tuto neděli v Barceloně v rámci veletrhu Mobile World Congress.

Zdroje: Android Central, Samsung, Android Authority.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

S překonanou čtyřicítkou je s náskokem nejstarším členem redakce :-). Před několika lety hypoteticky vymyslel operační systém svých snů, aby následně zjistil, že přesně na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (23)