Sdílíte (někdy) svou polohu? (Víkendová hlasovačka)

Sdílíte-(někdy)-svou-polohu

Dnes si už snad ani neumíme představit, že by telefon nedokázal pomocí družicových systémů zjistit svou pozici. Asi největší rozmach díky podpoře globálních pozičních systémů zaznamenaly navigace, nicméně ani zdaleka to není jediný možný způsob využití. Praktickou funkcí je například sdílení polohy, díky kterému můžete dát dalším lidem vědět, kde se právě nacházíte. A právě tomuto tématu se hodláme věnovat v tomto vydání Víkendové hlasovačky a diskuze, kdy se budeme ptát, zda sdílíte (někdy) svou polohu.

Obsah článku

Sdílení polohy v proměnách času

Tématu sdílení polohy pomocí chytrého telefonu se na našem webu věnujeme poměrně často. Už v roce 2014 jsme tak představili aplikaci Glympse, která se na sdílení informací o pozici v reálném čase doslova specializuje od roku 2010. I dnes platí závěr tehdejší recenze, že: „Pokud chcete dát někomu vědět, kde se aktuálně nalézáte, případně kdy dorazíte do cíle, je Glympse jednou z nejlepších, ne-li dokonce nejlepší aplikací tohoto typu.“ Tentýž rok jsme se také podívali na Real Time GPS Tracker, který je vhodnější na sledování více uživatelů s možností zobrazení jejich pozice na více nezávislých mapách. Možnost sdílení polohy dostala také navigace Waze.

Sdílení polohy v aplikaci Glympse v roce 2014 Sdílení polohy v aplikaci Glympse v roce 2014

V roce 2015 přišla s možností sdílet svou polohu během jízdy také navigace HERE, nicméně ta používala již zmíněné řešení od Glympse. Tentýž rok přinesl sdílení místa také Google Messenger (dnes Zprávy pro Android), nicméně zde se jednalo jen o odeslání pozice bez aktualizací v reálném čase.

Rok 2016 přinesl užitečnou funkcí sdílení aktuální pozice přímo do Androidu. Řeč je o službě Emergency Location Service, která při volání na číslo tísňové linky odesílá aktuální pozici volajícího. Bohužel ani po dvou letech není k dispozici všude – vyžaduje totiž podporu ze strany sítě mobilního operátora. Koncem roku 2016 pak začaly prosakovat informace, že podporu sdílení polohy chystá také Google v rámci svých Map. Funkce do značné míry připomínala starší a dnes již neexistující službu Google Latitude.

Android usnadní záchranným složkám nalezení polohy volajícího Android usnadní záchranným složkám nalezení polohy volajícího

Z hlediska sdílení polohy byl zatím nejzásadnější loňský rok 2017. V březnu přišly s touto funkcí oficiálně Mapy Google. Velice záhy se přidaly i komunikační aplikace Facebook Messenger a WhatsApp. V červnu pak Ve všech aplikacích se přitom jedná a průběžné sdílení polohy v reálném čase. Díky tomuto zásadnímu rozšíření jsme vám v závěru roku mohli přinést 5 způsobů, jak sdílet svou aktuální pozici s ostatními. Nemáme však přehled o tom, jak se tato funkce prosadila u našich čtenářů, proto se v tomto kole Víkendové hlasovačky a diskuze hodláme ptát, zda sdílíte (někdy) svou polohu.

Sdílíte (někdy) svou polohu? Sdílíte (někdy) svou polohu?

Sdílíte (někdy) svou polohu

Dostáváme se k anketní otázce pro toto kolo Víkendové hlasovačky a diskuze, která zní: sdílíte (někdy) svou polohu? Pro účely hlasování berte v úvahu jen takové sdílení polohy, kdy je vaše pozice alespoň po nějakou dobu průběžně aktualizována.
[gravityform id=“193″ title=“true“ description=“true“]
V diskuzi pod článkem se můžete podělit s námi i s ostatními čtenáři o to, s jakou aplikací nejčastěji sdílíte svou polohu. Budeme rádi, pokud přidáte i své zkušenosti a případná doporučení.

Výsledky ankety ke 2. 5. 2018 12:52 Výsledky ankety ke 2. 5. 2018 12:52

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se v rámci pravidelného cyklu Víkendová hlasovačka a diskuze ptali, jak chráníte obrazovku svého telefonu. Celkem hlasovalo 236 čtenářů, nicméně konečný výsledek je tak trochu rozporuplný. Nejvíce – celkem 29 % hlasů – dostala ochrana obrazovky v podobě tvrzeného skla. Na druhém místě je však 28 % hlasujících, kteří toto citlivé místo smartphonu nijak nechrání. 21 % respondentů používá kombinaci dvou nebo více nabízených možností. Ze zbývajících možností pak 9 % hlasovalo pro flipový obal, 8 % pro ochrannou fólii a 3 % pro nasouvací obal.

Jak chráníte obrazovku svého telefonu? Jak chráníte obrazovku svého telefonu?

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (16)