Recenze Sony Ericsson Xperia Play

Sony-Ericsson-Xperia-Play

Obsah balení

V balení se nachází klasická nabíječka sloužící také jako kabel pro připojení do počítače tzn. USB, pecková sluchátka, baterie, 8GB paměťová karta, návod pro telefon i hry a telefon samotný. Jedná se tedy o standardní vybavení.

IMG361

Vzhled a dílenské zpracování

Xperia Play na první pohled působí mohutně, což je způsobeno výsuvnou herní klávesnicí. Telefon váží 175 g a kdyby existoval v době natáčení filmu Sám doma 2, tak by Kevin McCallister házel ze střechy po Márvovi Xperii Play místo cihel a to se stejným účinkem. Rozměry jsou 119 x 62 x 16 mm. Dnešní smartphony s vysouvací klávesnicí mají tloušťku kolem 14 mm, vy ovšem víte, že nedržíte obyčejný telefon, ale herní dělo Sony Ericsson Xperia Play. Po chvilce si na váhu a rozměry zvyknete a s hraním her úplně zapomenete.

Dominantou přední strany telefonu je obrovský 4“ display s technologií Bravia Engine. Pod displayem se nachází 4 hardwarová tlačítka v pořadí zpět, domů, nastavení/menu a hledej. Na zadní straně Xperie naleznete čočku fotoaparátu, LED diodu, druhý mikrofon pro odstranění okolního hluku při telefonování a samozřejmě klasické Sony Ericsson logo vedle nápisu Xperia. Pravá strana obsahuje dvě herní tlačítka po stranách a uprostřed kolébku pro ovládání hlasitosti. Na levé straně je zdířka pro 3,5mm jack a microUSB. Na vrchní hraně telefonu je pouze uspávací/vypínací tlačítko a spodek Xperie obsahuje pouze mikrofon.

IMG347

Herní klávesnice

Klávesnice se při vysouvání nezadrhává a vyjede bez velkého odporu. Je navržena, aby padla do ruky tak, že uživatel je schopen mačkat nejen tlačítka z přední strany, ale již jednou zmíněná boční tlačítka na pravé straně telefonu. Na klávesnici se tedy nachází hardwarová tlačítka totožná s PS1, avšak joysticky jsou senzorové. Rozdíly posuďte sami.

IMG378

Hardware a display

I když byste možná od herního telefonu na dnešní poměry čekali dvoujádro, tak výkon procesoru od Qualcommu je naprosto dostačující. Qualcomm MSM8255 je taktovaný na 1 GHz a je osazen grafickým jádrem Adreno 205, což je dostačující jak na hry, tak na běžné užívání, čímž je myšleno surfování na internetu (sledování HD videí) a další úkony tomu podobné.

Paměť RAM je 512 MB, takže se nebudete setkávat se zpomalením telefonu při více spuštěných aplikacích. Jak už bylo jednou řečeno, Xperia Play má 4palcový TFT display s rozměry 50 x 89 mm o rozlišení 480 x 854 pixelů a 16 miliony barev s technologií Bravia Engine, která se dá deaktivovat, avšak rozdíl bohužel není patrný.

HW Parametry

  • Procesor: 1 GHz Qualcomm MSM8255
  • OS: Android 2.3 (Gingerbread) bez grafické nadstavby
  • Interní paměť: 400 MB
  • Paměť RAM: 512 MB
  • Velikost telefonu: 119 x 62 x 16 mm
  • Váha telefonu s baterií: 175 gramů
  • Displej: úhlopříčka 4 palce, TFT, dotykový, kapacitní, s rozlišením 480 x 854 px, 16 mil. barev
  • GPS: ano
  • WiFi: 802.11 b/g
  • Konektory: 3,5mm stereo audio konektor, micro-USB
  • Fotoaparát: 5 MPx (2592 x 1944 pixelů), autofocus, přisvětlovací LED dioda
  • Baterie: Li-Ion, 1 500 mAh

Herní a multimediální výkon

Nyní se dostáváme k tomu hlavnímu, k čemuž je Xperia play přizpůsobena. Samozřejmě se jedná o hraní her, kterých je zatím okolo 60. Jedná se o poměrně velké číslo a věřím, že si každý přijde na své.

Z počátku máte v telefonu předinstalovaných 6 her. Není to sice moc, avšak vaše sbírka může být snadno rozšířena koupí dalších her z Marketu. Tyto hry v přepočtu na českou měnu vychází na zhruba 100 Kč za jednu hru. Zde je ukázka jedné z těchto her (Bruce Lee)

42

Hry, které jsou optimalizované na Xperii Play, se automaticky objeví v herním menu, které se automaticky spustí vysunutím herní klávesnice. Listování mezi hrami je jednoduché a funguje buď dotykem přímo na display, nebo také kurzorovými tlačítky (šipkami).

38

Kromě nově vytvořených nebo pouze optimalizovaných her pro Xperii Play v telefonu najdeme aplikaci s názvem Playstation Pocket. Ta slouží ke spouštění klasických old-schoolových Playstation 1 her. Osobně na tyhle hry nedám dopustit a myslím si, že mnohé z nich jsou dokonce lepší než některé Xperia Play hry, platí to však skutečně pouze pro některé. Zajímavou funkcí v tomto prográmku je možnost uložení současné pozice, která funguje jednoduše a bez problémů.

56

Co se týče FPS u hraní her, konkrétní hodnotu  pro vás bohužel nemáme, ale subjektivní hodnocení je jednoznačné. Na Xperii Play běží hry plynule, bez jediného záseku, či snížení počtu snímků za sekundu. To je ale samozřejmě pochopitelné a napadlo by to většinu z vás i bez testování tohoto telefonu. Přece se hry, které jsou určeny přímo pro Xperii Play, nebudou sekat.

Výkon telefonu lze také dobře posoudit na základě rychlosti prohlížeče. Zoomování, stránky s velkým množstvím obrázků a hlavně flashe, nic z toho v tomto případě není problém, všechno šlape krásně plynule a výkon 1GHz Snapdragonu se v takových momentech doslova vyjímá.

Baterie a výdrž telefonu

Baterie s kapacitou 1500 mAh a herní telefon. Věřím, že hodně z vás má pochybnosti o výdrži. Není se však čeho bát. Po 2 hodinách hraní a dalším hodinovém surfování na internetu (včetně sledování YouTube videí v HD) se baterie telefonu vybila pouze o 30 %, podle mého názoru se jedná o velmi dobrou výdrž. Pokud však budete chtít na telefonu hrát doslova celý den, tak se budete muset pohybovat poblíž zásuvky.

Uživatelské prostředí

Jedná se o klasický Android 2.3 Gingerbread, o kterém si sami můžete udělat obrázek z následujících screenshotů.

1

Klávesnice

25

Fotoaparát

Fotky z 5Mpx fotoaparátu mají velmi dobrou kvalitu a to také především diodového blesku.

29

Shrnutí

Klady

  • Kvalitní dílenské zpracování a design
  • Herní ovladač
  • Android 2.3 Gingerbread
  • kvalitní 5Mpx foťák
  • emulátor her z PlayStation 1

Zápory

  • Hmotnost
  • Absence HDMI
  • RAM paměť

Video:

Prvni pohled – Sony Xperia Play

Prvni pohled - Sony Xperia Play

Jirka Pernica
O Autorovi - Jirka Pernica

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (14)