Honor 9 recenze: Letošním vlajkovým modelům zatopí

Honor 9-recenze

Po veleúspěšném smartphonu Honor 8 se na český trh dostává nástupce s číslovkou 9. Elegantní design, skvělá výbava i slušná cena. Na to vše láká nový Honor 9. Jak dopadl v naší recenzi?

Recenze Honor 9 – obsah

Čtečka vpředu, duální fotoaparát i zaoblené sklo

Změn v konstrukci sice není mnoho, přesto způsobí, že je Honor 9 i na pohled trochu jiný než jeho předchůdce. V našich očích se však nese v duchu pozitivních změn. Přední strana dostala hardwarové tlačítko se čtečkou a dvojici senzorových tlačítek pod displejem. To je velký rozdíl oproti předchozím generacím, které sázely na tlačítka jako součást displeje a čtečku zasazenou do zadního krytu. Na první pohled jakoby by vznikl Honor 9 pod křídly Xiaomi – přesně tak totiž vypadá i model Xiaomi Mi6.

O efektivním využití místa se v případě přední strany příliš mluvit nedá – i zde se setkáváme s poměrně širokými rámečky pod a nad displejem. Brada telefonu je alespoň vybavena tlačítky, prostoru nad displejem je ale na náš vkus příliš. Okraje skla jsou zaobleny, což je současným trendem. V reproduktoru je ukryta barevná notifikační LED dioda. Společnost Honor si připravila hned 4 barevné varianty – černou, modrou, zlatou a námi testovanou šedou. Ta je spíše stříbrná a telefonu náramně sluší.

Honor 9-konstrukce-predni-strana

Sázka na tvrzené sklo Corning Gorilla Glass 3

Tvrzené sklo Corning Gorilla Glass 3 kryje kromě 5,15″ displeje vpředu také celou zadní část. I zde došlo k výraznějšímu zaoblení, což vypadá velmi dobře a zároveň padne telefon lépe do rukou. Honor 9 sází opět na duální fotoaparát, který je po pravé straně doplněn dvojitým LED bleskem. Zbytek zadní strany je prázdný. Šedá varianta nás zaujala – odlesky jsou opravdu extrémní a telefon díky tomu vypadá zejména venku netradičně. Negativní stránkou je ulpívání otisků prstů. Leštit budete opravdu často.

Telefon obepíná kovový rámeček, který je na zadní straně zúžen a po všech stranách zaoblen. Do jeho pravé strany jsou zasazena tradiční ovládací tlačítka (kolébka hlasitosti i tlačítko napájení), na protilehlé straně šuplík hybridního slotu. Honor 9 pojme dvě SIM, nebo jednu SIM a paměťovou kartu MicroSD. Moderní USB-C konektor na spodní straně nepřekvapí, za 3,5mm jack jsme také rádi. Sídlí zde tradičně i reproduktor. Honor nezapomněl ani na infraport, který je ukryt v horní části telefonu.

Honor 9-konstrukce-zadni-strana

Šikovné TPU pouzdro v balení

V útrobách balení se kromě telefonu nachází také nabíječka, USB kabel, sada papírových materiálů a ochranné TPU pouzdro. Sluchátka však nečekejte. Ochranné pouzdro majitelé určitě ocení, odkáže totiž ochránit konstrukci telefonu a zároveň zachovat jeho design. Naše zkušenosti jsou však takové, že pouzdro nejspíše moc dlouho nevydrží. Telefon sice ochrání, samo se ovšem poškrábe již po několika dnech používání, což nevypadá zrovna dobře. Ale jako bonus – proč ne?

Honor 9-obsah-baleni

Voděodolnost Honor 9 nenabídne

Přestože displej je o 5 setin palce menší než u Honoru 8, rozměry na výšku o necelá dva milimetry povyrostly. Srovnáme-li vedle sebe Honor 9 a Samsung Galaxy S8, dělí je od sebe také necelé 2 milimetry. Velký rozdíl je ale v tom, že Galaxy S8 nabídne 5,8″ displej a s vyplněním přední strany si poradil o poznání lépe. Kvůli tvrzenému sklu, které je navíc zaobleno, telefon spolehlivě prozradí, jak vyrovnaný máte stůl – stačí menší náklon a telefon po stole cestuje. Podobně to může vypadat i v případě držení v ruce, kdy má telefon sklon vyklouznout. Za dobu testování se nám to sice nestalo, je ale potřeba být obezřetný a telefon držet opravdu pozorně.

Jeho samotné držení v ruce je pohodlné díky zmíněným zaobleným hranám u celé konstrukce. Ovládací tlačítka pod displejem jsou výborně po ruce, musíte se však naučit jejich polohu. Senzorová tlačítka totiž svítí jedním bodem až po jejich stisknutí. Domácí tlačítko je také senzorové, jeho zmačknutí doprovází jen slabá vibrace. Senzorová tlačítka po stranách lze dokonce deaktivovat a nahradit gesty na prostředním tlačítku. Neměli jsme problém ani s ovládáním tlačítek napájení a ovládání hlasitosti. Palec na ně dosáhne pohodlně.

S 5,15″ displejem je na hraně, kdy se telefon ještě ovládá pohodlně jednou rukou. Vlivem širších rámečků drtivá většina uživatelů nedosáhne palcem do protilehlého rohu. Na to jsme ale u dnešních smartphonů zvyklí. Použít lze samozřejmě funkci zmenšení obrazovky, která je netradičně ukryta pod gestem posunu prstu ze spodní rohu displeje směrem ke středu. Konstrukce je v našich očích opravdu povedená a snad tedy jediným větším neduhem je absence vyšší odolnosti proti vodě a prachu.

Honor 9-konstrukce-drzeni-v-ruce

Displej se u Honoru 9 opravdu povedl

Společnost Honor razí názor, že Full HD rozlišení je pro smartphony s displejem okolo 5″ stále dostatečné. Ani Honor 9 tedy nepřichází s vyšším rozlišením, což není vůbec na škodu. Konkurence nabídne sice jemnější panely, v praxi se však rozdíly pro běžné oko smazávají. Použit je osvědčený IPS panel, který nabídne výborné barevné podání i čitelnost na slunci. Spíše než saturované „barvičky“ nabídne Honor 9 věrnější podání. Oceňujeme také možnost měnit barevnou teplotu displeje, uživatelé si tak mohou naladit „to svoje“.

Čitelnost na slunci je výborná a neměli jsme větší problémy používat smartphone i na ostrém letním slunci. Pomáhá tomu i funkce zvýšení čitelnosti na slunci. Honor implementoval rovněž funkci komfortního čtení pro nižší únavu očí v nočních hodinách. Oceňujeme, že lze tento režim automaticky naplánovat a o jeho spouštění se tedy již nestarat. S přesností ani citlivostí jsme problémy neměli. To se však předpokládá. Rozsvícení poklepáním na displej chybí, funkci ale dostatečně zastoupí čtečka otisků prstů na přední straně.

Honor 9-konstrukce-displej

Honor 9 to zkouší se čtečkou otisků vpředu

Už jsme si pomalu zvykli na umístění čtečky v zadní části u smartphonů společnosti Honor, nyní však přichází změna, a to podobně jako u Huawei P10. Honor 9 disponuje čtečkou v domácím tlačítku. Názor, zda je praktičtější čtečka otisků prstů vpředu či vzadu, necháme na vás. Pojďme se věnovat spíše její kvalitě, rychlosti a přesnosti. Vzhledem k tomu, že u předchozích telefonů této společnosti jsme čtečky chválili, očekávání jsou v tomto ohledu vysoká. Honor 9 ovšem nezklamal.

Po pečlivém nastavení čtečky je její použití radost. V první řadě zaujme blesková rychlost odemčení, kdy je takřka okamžitě po přiložení prstu rozsvícen displej s domácí obrazovkou. Samozřejmě jen při úspěšném odemčení. Zde ale přichází další pozitivum – přestože správné přiložení prstu chce ze začátku zvyk, po krátkém čase se nám dařilo odemknout smartphone v drtivé většině případů napoprvé. Logicky však chybí gesta pro přechod v galerii či pro stažení lišty.

Z používání čtečky máme následující pocity:

  • odemknutí je snadné a rychlé,
  • na čtečku není potřeba nikterak tlačit, jde to lehce,
  • i vlhký prst je někdy rozpoznán,
  • drtivá většina pokusů o odemčení je úspěšná,
  • prst je rozpoznán z jakéhokoliv směru (nezáleží na natočení),
  • stačí jen přiložit prst a automaticky dojde k odemknutí i rozsvícení displeje.

Honor 9-konstrukce-tlacitka

Výbava jako vlajkový model Huawei P10

Přestože se Huawei snaží, aby zákazníci vnímali Honor a Huawei jako oddělené značky, lze to jen těžko. Stejně jako Honor 8 byl hardwarově takřka totožný s modelem Huawei P9, stejný osud potkává i dvě letošní novinky. Honor 9 tedy dostává do vínku to co jeho dražší kolega. A to je samozřejmě pro zákazníky dobře. O pohon se stará osmijádrový Kirin 960, který je doplněn grafickým akcelerátorem Mali-G71 MP8. Stejnou kombinaci jsme mimochodem spatřili i u Honoru 8 Pro. Výsledek 146 548 bodů v AnTuTu jen potvrzuje, o jak výkonný telefon se jedná.

RAM paměť nabídne dostatečné 4 GB a 64GB vnitřní úložiště (uživatel má k dispozici něco málo pod 50 GB). Honor 9 je možné zakoupit i ve verzi s 6 GB RAM a 128GB vnitřním úložištěm. Bohužel však ne na českém trhu. Vnitřní paměť lze rozšířit paměťovou kartou až o 256 GB, daní je obsazení jednoho slotu pro SIM. Samozřejmostí je LTE, NFC, USB-OTG i infraport. Baterie nabídne kapacitu 3200 mAh.

Nejnáročnější herní tituly zvládne

Přestože se podle cenovky nejedná o nejvybavenější telefon od Honoru (tím je model 8 Pro), výkonu má Honor 9 na rozdávání. Vyzkoušeli jsme sérii náročných 3D her (Real Racing 3, Gods of Rome, N.O.V.A. Legacy, GTA 3 či Unkilled), se kterými si Honor 9 poradil skvěle. Telefon si při delším hraní mírně zahřívá, ale stále ve velmi dobrých mezích.

[aps_product_sz id=“442974″]

Honor 9 a výdrž baterie

Při pohledu na papírové údaje telefonu a kapacity baterie nás hned napadne, že Honor 9 žádný rekordman ve výdrži na jedno nabití nebude. Nikdo to však ani nejspíše nečekal. Přesto kapacita baterie oproti předchozímu modelu mírně stoupla. Díky 3200mAh baterii a vcelku povedené správě napájení na tom Honor 9 není špatně. Při opravdu intenzivním používání telefon den přežije a zbude mu ještě pár procent do druhého dne, přesto však většinou budete nabíjet.

Při našem běžném používání, kdy jsme měli stále aktivní datové přenosy, poslouchali jsme několik hodin hudbu, četli zprávy, e-maily či brouzdali na internetu, telefon vydržel přibližně 1,5 dne. Delšího používání se člověk dočká jen při větším šetření a využívání některých šetřících režimů. Nutno poznamenat, že těch má Honor 9 požehnaně. Snížit můžete například rozlišení, blokovat aplikace na pozadí nebo ukončovat aplikace po uzamčení displeje (tento přínos je diskutabilní). Telefon vás navíc vždy upozorní, pokud nějaká aplikace na pozadí spotřebovává příliš energie.

Huawei přichází se svým řešením rychlonabíjení, které pracuje na 5 a 9 V, kdy dokáže dodávat proud až 2 A. Výsledkem je, že se smartphone dokáže z 15 % do 100 % nabít za hodinu a půl. Do 50 % baterie se dokáže dobít zhruba za půl hodiny. Bezdrátové nabíjení nemůžeme čekat ani zde, což už nás tolik nepřekvapuje. Tuto technologii výrobci kromě Samsungu nejspíše zavrhli.

Systém Honoru 9: Android 7.0 a EMUI 5.1

Rozlišit od sebe Huawei P10 a Honor 9 je těžké i podle systému – jsou totiž díky rozhraní EMUI 5.1 takřka totožné. Prostředí od společnosti Huawei (Honor) ušlo dlouhou cestu a dnes představuje jedno z nejoblíbenějších rozhraní vůbec. Od čistého Androidu je sice tato podoba vzdálena, nabízí však nejen příjemné rozhraní, ale i spoustu užitečných funkcí. Systém je postaven na Androidu 7.0 a snad jen škoda, že jsme se nedočkali už verze 7.1. Uživatelé však smutnit nemusí, rozhraní je i tak velmi povedené.

Na náš vkus bylo předinstalováno zbytečně moc aplikací (nalezneme zde třeba TripAdvisor, Facebook, Booking.com, Results, Ebay, VMall a další). Některé sice uživatelé využijí, ale výběr by měl být přesto na nich. Naštěstí lze většinu aplikací bez problémů odinstalovat či deaktivovat. Nový Android si poradí i s během dvou aplikací na jedné obrazovce, Huawei přidává některá šikovná gesta, ovládání jednou rukou, plovoucí tlačítko, plánování zapnutí a vypnutí telefonu a další.

Rychlé, plynulé a stabilní prostředí

Systém v Honoru 9 nám dělá radost i po stránce rychlosti a plynulosti. Reakce telefonu jsou opravdu bleskové a bez nadsázky se jedná o jeden z nejsvižnějších telefonů na trhu. Není divu – Honor dokáže prostředí odladit opravdu skvěle, přidává se navíc i velmi výkonný hardware. Neměli jsme problémy ani s padáním aplikací – upřímně ani nevíme, jak hláška o ukončení aplikace u tohoto telefonu vypadá.

S 3,5mm jackem Honor 9 počítá

Na rozdíl od některé konkurence se u Honoru 9 stále počítá s klasickými drátovými sluchátky. Ta sice nejsou součástí balení, připraven je ale 3,5mm jack konektor. Hlasový výstup do sluchátek je na výborné úrovni a pokud k telefonu pořídíte i slušnější sluchátka, užijete si kvalitní poslech. Samozřejmě na poměry mobilních telefonů.

Špatně na tom není ani reproduktor. Jeho hlasitost je tedy spíše průměrná, oceňujeme ale slušnou kvalitu přehrávání. Na kvalitní poslech to sice není, přednesem se jedná ale rozhodně o nadprůměr. Tradičně však nejsme nadšeni z jeho umístění. Při držení telefonu na šířku si jej snadno překrýváte rukou, což může být u sledování videí či hraní her na obtíž.

Honor 9-reproduktor

Honor 9 převzal i skvělý fotoaparát

Lákadlem je znovu duální fotoaparát, který pochází z dražšího modelu Huawei P10. Přestože nálepka Leica chybí, hardwarově jsou na tom fotoaparáty totožně. Dvojice snímačů (20MPx monochromatický a 12MPx RGB) jsou navíc výborně ukryty a nikterak nevyčnívají z konstrukce telefonu. O tom si většina konkurence může nechat zdát. A výsledná kvalita? U modelu Huawei P10 jsme výslednou kvalitu sice chválili, vzhledem k cenovce jsme ale zase tak nadšení nebyli. Smartphone teprve dotáhl loňskou konkurenci.

Přestože výsledky jsou u obou telefonů totožné, pro Honor 9 mluví cena, která je výrazně nižší. V cenové kategorii okolo 13 tisíc korun je na tom naopak testovaný smartphone velmi dobře. Snímky jsou dostatečně ostré, líbí se nám barevné podání a chválíme i rychlost ostření. V 12MPx režimu je možné využít 2x optický zoom a tradičně Honor přibalil režim, ve kterém si lze hrát s clonou. Jelikož se jedná o softwarové dopočítávání, výsledky nejsou vždy 100%, ale některé snímky se opravdu povedou. Režimů pro fotonadšence je v aplikaci spousta.

Pochválit můžeme i kvalitu videa. Honor 9 nabídne nejvyšší rozlišení 4K, což už je dnes standardem u vybavenějších modelů. Najdeme zde ale i třeba režim Full HD s 60 snímky za sekundu. Kvalita záběrů je výborná, jediným neduhem je stabilizace videa, která podobně jako u Huawei P10 zase tak dobře nefunguje.

Fotografie a videa z telefonu Honor 9

Honor 9 – test videa (4K)

Honor 9 - test videa (4K)

Honor 9 – test videa (FHD, 60 FPS)

Honor 9 - test videa (FHD, 60 FPS)

Honor 9 – pokračuje v úspěšném tažení

Je tomu už skoro 3 roky, co jsme recenzovali povedený smartphone Honor 6. Ten udal směr dalším telefonům této značky a modely Honor 7 i Honor 8 zaznamenaly velký úspěch. Honor 9 proto musel naplnit velká očekávání. A povedlo se. Čínská společnost znovu vsadila na osvědčený recept – vzít vlajkový model Huawei, udělat několik menších kompromisů a přinést telefon s lákavější cenovkou. Varianta se 4 GB RAM a 64GB vnitřním úložištěm se prodává na českém trhu za 12 999 Kč, což je vcelku lákavá nabídka.

Za tuto částku se nám do rukou dostává smartphone s pohlednou a kvalitně zpracovanou konstrukcí, výborným displejem, vysokým výkonem i svižným a povedeným systémem. S danou cenou se telefon pyšní i kvalitním fotoaparátem a bohatou výbavou – NFC, LTE, infraport či hybridní slot pro DualSIM nebo paměťovou kartu. Nevýhody si nese tak trochu i po vzoru předchozí generace. Široké rámečky, ulpívání otisků prstů na zadním krytu, nešikovně umístěný reproduktor, klouzající konstrukce či absence vyšší odolnosti, kterou už konkurence běžně nabízí.

Závěrečný verdikt: Honor 9 je špičkovým smartphonem pro uživatele, kteří si chtějí užít výbavu a vlastnosti vlajkového modelu, ale nechtějí za smartphone utrácet více než 13 tisíc korun. Testovaný přístroj výrazně nezaostává v žádném aspektu, dokáže naopak příjemně překvapit. Konkurenci pak najde především v modelu Samsung Galaxy S7, který s akcí Cashback přijde na stejné peníze. Pochlubí se pak lepším fotoaparátem nebo třeba odolností proti vodě. Konkurence přichází i z vlastních řad – ať už o něco dražší Huawei P10 či Honor 8, který je levnější a příliš na novější model neztrácí.

Klady

+ Luxusní a povedená konstrukce.
+ Výborný displej.
+ Vysoký výkon.
+ Povedený fotoaparát.
+ Výborná čtečka otisků prstů.
+ Výborná optimalizace systému.
+ Infraport, NFC, USB-C i LTE a hybridní slot (DualSIM/MicroSD).

Zápory

– Absence vyšší odolnosti.
– Široké rámečky nad i pod displejem.
– Ulpívání otisků prstů na zadním skle.
– Kvůli sklu na zádech má telefon tendenci vyklouzávat.
– Hlasitý reproduktor je umístěn nešikovně a hrozí zakrývání rukou.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Honor.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (17)