Čas na jarní úklid: Poradíme, jak uklidit v telefonu a odstranit přebytečné soubory

jarni uklid telefon android navod cisteni

Pomalý telefon je nepříjemný, horší to ale je, když vám při instalaci nové aplikace či hry napíše Obchod Google Play, že nemáte dostatek místa. Jednou za čas je tak ideální provést „gruntování“ i v telefonu a jelikož je stále jaro, tak rovnou tématicky provedeme jarní úklid. V tomto článku si uvedeme postup a několik kroků, pomocí kterých můžete telefon vyčistit.

Jarní úklid telefonu můžete provést i přímo v systému

Jarní úklid domácnosti už pravděpodobně máte za sebou, tak proč se nepustit do našich telefonů? Máme zde tipy na úklid nepotřebných souborů a dat. Náš jarní úklid začneme v systémovém nastavení. S vyčištěním uživatelských dat nebo přímo mezipaměti počítá právě i systém Android. Nemusíte tak nutně hned instalovat aplikace, které vám s úklidem pomůžou. V prvním kroku byste se měli dostat do „nastavení Úložiště„. Nabídka má různé názvy, záleží vždy na výrobci a použité nadstavbě.

Nicméně k dispozici je i v čistém Androidu. Přímo v těchto nastaveních bývá i možnost uvolnit místo, kdy vám telefon nabídne základní odstranění položek. A to třeba stažených souborů nebo již zálohovaných fotografií a videí. Už jen tímto krokem můžete získat nějaký ten GB místa.

Kouzla uděláte v nastavení aplikací

Následně se přesuňte do nastavení aplikací, ve kterém můžete odstranit uživatelská data a také cache paměť. Jen si zde dejte pozor na to, že opravdu chcete uživatelská data u jednotlivých aplikací vymazat. Například u WhatsApp jde o videa a fotky, které jste přes tuto službu obdrželi, v dalších aplikacích jde třeba i o nastavení, uložené hry apod. Díky těmto věcem může velikost aplikace velmi rychle nabobtnat.

Cache paměť vě většině případů nezabírá tolik místa, takže je nemusíte mazat. Vymazaní spíše může pomoct v případech, kdy se aplikace chová podivně, zamrzá, objevily se bugy apod. Ne u každého případu to pomůže, nicméně na druhou stránku to může být jednoduché vyřešení problémů.

Většina čistících aplikací, které slibují zrychlení a ušetření místa právě pracuje s tím, že maže Cache paměť u aplikací. Tyto aplikace ale nedoporučujeme používat, může se totiž stát, že odstraní i něco, co mělo v telefonu zůstat. Manuálním odstraněním Cache paměti máte mnohem větší kontrolu nad tím, co se maže.

Zajímavě je řešená i aplikace Files Go přímo od společnosti Google. Aplikace se pokusí nabídnout několik řešení, jak uvolnit místo ve vašem telefonu, a to třeba vymazáním nepotřebných, duplicitních souborů. Dále také nabídne vymazání mezipaměti či nepoužívaných aplikací. Díky tomu můžete ušetřit až několik GB ve vašem úložišti.

Files by Google
Files by Google

DiskUsage vám podrobně analyzuje úložiště

O aplikaci DiskUsage už jsme psali v roce 2015, stále ale patří k šikovným nástrojům. Čištění aplikací pomocí systémových funkcí nemusí být zcela přehledné. A právě o přehlednost se stará DiskUsage, díky této aplikaci jednoduše zjistíte, který typ dat a jaké soubory nejvíce zabírají místo v telefonu nebo tabletu.

Na celou plochu displeje se vykreslí využití paměti telefonu, v celé struktuře disku se dá jednoduše přesouvat prstem a také přibližovat či oddalovat. Soubory nebo složky se dají vymazat přidřžením prstu a zvolením volby Delete. Velmi přehledně je zobrazena celá hierarchie disku, díky čemuž lze snadno najít největší žrouty volného místa.

DiskUsage
DiskUsage

SD Maid se postará o vyčištění systému

Aplikace SD Maid patří rovněž k těm nejoblíbenějším. Jde o čistič, každopádně oproti těm podezřelým, které slibují zrychlení telefonu apod. se liší v tom, že se zaměřuje na nepotřebná data, která se vytvoří dlouhodobějším používáním systému Android a jeho aplikací. Teoreticky tak díky tomu může přijít i mírné zrychlení chodu telefonu.

Pokud nějakou Android aplikaci odinstalujete, tak se často setkáte ještě s tím, že po sobě zanechá nějaké soubory nebo složky. A právě o takové soubory se postará SD Maid. Zároveň i kontroluje, jestli v telefonu nemáte duplicity, pokud nějakou najde, tak ji také smaže.

Uživatelské prostředí je přehledné, bez problémů se v něm vyznáte. Aplikace je zdarma, existuje i Pro verze, tu ale doporučujeme uživatelům, kteří mají Root, jelikož většina funkci je spjata právě s Root právy.

SD Maid 1 - System Cleaner
SD Maid 1 - System Cleaner

V extrémních případech pomůže návrat do továrního nastavení

Obnovení do továrního nastavení vás vrátí na nulu. A to i s pamětí, nebudete mít v telefonu aplikace, kontakty, data. Obecně se doporučuje jednou za čas restart provést, obzvlášť po aktualizaci na novou verzi Androidu, se hodí návrat do továrního nastavení.

obnovení telefonu do továrního nastavení recovery

Nezapomeňte ale na zálohu vašich dat. Poté můžete pokračovat v našem návodu „Jak obnovit zařízení s Androidem do továrního nastavení?„. Kromě vyčištění místa, by se také váš telefon měl zrychlit. Obecně je ale lepší na vyčištění místa v telefonu použít nástroje, které jsou popsané výše. Pomůžou vám jednoduše odstranit přebytečné soubory z operačního systému Android. Většinou to netrvá ani nějak dlouho a po pár minutách už můžete věnovat zbylý čas na opravdový domácí úklid. :)

Čistíte si pravidelně svůj mobilní telefon od přebytečných souborů a složek?

Zdroje: vlastní, androidpit.com

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)