TOPlist

Postaví se Google Applu – bude vyrábět své vlastní telefony?

google_telefon_ico

Google se údajně chystá k zahájení výroby svých vlastních chytrých telefonů. Technologický gigant věří, že mu tento krok umožní konkurovat Applu a jeho iPhonům. Prvního mobilu bychom se měli dočkat do konce tohoto roku – tvrdí to britský deník The Telegraph.

Odklon od služeb dalších firem, vyrábějících telefony a tablety pod značkou Nexus, by měl Googlu umožnit více kontrolovat návrh, výrobu a vývoj softwaru. Zasvěcení tvrdí, že vyhledávací gigant již jedná o distribuci telefonů pod svou značkou s některými významnými mobilními operátory.

Cílem je konkurovat Applu

Analytik společnosti CCS Insight Ben Wood je přesvědčen, že hlavním důvodem pro výrobu telefonů pod vlastní značkou je touha soutěžit s Applem. Platforma Android je ve srovnání s konkurenčním iOS velmi roztříštěná právě díky závislosti na podpoře jednotlivých výrobců. Výroba telefonů pod vlastní značkou by mohla tento problém částečně vyřešit. „Myslím, že Google bude usilovat o větší kontrolu po vzoru Applu,“ konstatoval Wood.

Google je sice známý především svými internetovými aplikacemi, v posledních letech ale učinil několik kroků směrem do světa hardwaru – vydal vlastní tablet PC, notebooky a další zařízení. Na začátku letošního roku najal Ricka Osterloha, bývalého prezidenta společnosti Motorola, aby vedl novou hardwarovou divizi. I to naznačuje mnohé z rostoucích ambicí.

Google má systém, který běží na čtyřech z pěti prodaných chytrých telefonů po celém světě. Vedle toho podporoval několik telefonů svých partnerů, jako jsou LG, Samsung, HTC a Huawei, právě pod značkou Nexus. Na rozdíl od Applu ale zatím nechává výrobu v rukách jiných společností.

Telefony Google Nexus se těší velké oblibě Telefony Google Nexus se těší velké oblibě

Nexus? Google? Google Nexus?

The Telegraph nezachází do detailů, ale informace částečně navazují na věrohodnou zprávu, podle které Google chtěl získat větší kontrolu nad zařízeními, která prodává pod značkou Nexus. Je tedy možné, že budoucí Nexusy budou mít pouze značku Google, zatímco výrobce bude postaven do role pouhého dodavatele. V mobilním průmyslu by se nejednalo o nic nového – například společnost Foxconn vyrábí zařízení pro Apple, aniž by byla tato značka byla nějak viditelně komunikována.

Podle dostupných informací by měl první telefon Google pocházet z dílen HTC, kde sice vyhledávací gigant narazil na mírný odpor tchajwanské společnosti, nicméně údajně nakonec dosáhl svého. Z dosud nepotvrzených informací víme, že HTC má letos pro vyhledávacího giganta vyrobit dvě zařízení, mimo jiné i telefon s úhlopříčkou displeje 5″.

Zaděláno na zmatek

Redaktor serveru The Verge Vlad Savov se domnívá, že je poměrně nepravděpodobné, aby Google k modelové řadě Nexus přidával ještě další telefony. Možná by za úvahu stál smartphone Pixel, ale ačkoli to zní lákavě, takový produkt by nedával příliš velký smysl. Znamenal by také nutné investice do hardwaru, vývoje, podpory prodeje a marketingu.

Na jedné straně zní plán porazit Apple ambiciózně a pro příznivce systému se zeleným robotem ve znaku jistě i libozvučně. Měli bychom ale vzít v úvahu, že Android dosáhl 80% podílu na trhu i bez vlastního telefonu, proto takový krok nepůsobí příliš logicky. Pravdou ale je, že Apple stále dominuje lukrativnímu trhu high-endových mobilů s nejvyšší cenovkou.

Apple stále dominuje lukrativnímu trhu high-endových mobilů s nejvyšší cenovkou Apple stále dominuje lukrativnímu trhu high-endových mobilů s nejvyšší cenovkou

Z výše uvedeného se tedy zdá jako možné a velice pravděpodobné, že Telegraph píše o telefonu/telefonech Nexus vyrobených firmou HTC. Pointa pak tkví v tom, že by nové Nexusy měly být blíže k vizi společnosti Google než předchozí modely. Tomu nasvědčuje i fakt, že v minulosti generální ředitel Sundar Pichai prohlásil, že Google hodlá věnovat smartphonům více pozornosti. Tvrdil ale, že společnost plánuje pokračovat ve spolupráci s ostatními výrobci.

Co myslíte, jaký bude konečný scénář? Budou vedle sebe existovat Nexusy a telefony pod značkou Google? Nebo vyhledávací gigant obsadí značku Nexus vlastními produkty? Podělte se o své názory v diskuzi pod článkem!

Zdroje: hi-tech.mail.ru, androidauthority.com, telegraph.co.uk, engadget.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)