Storm Radar: průvodce počasím, který vidí do budoucnosti

Storm Radar

Mobilní meteorologické aplikace lze roztřídit do tří základních skupin. První spoléhá především na jednoduché sdělení formou textu, který obvykle doprovází minimalistickou grafikou. Druhá skupina sází především na grafy, ze kterých můžete vyčíst očekávaný vývoj v čase. Poslední staví na mapových podkladech, ve kterých uvidíte nejen časový průběh, ale také jak se situace vyvíjí z geografického hlediska. Právě do třetí skupiny patří aplikace Storm Radar, které se dnes podíváme na zoubek.

O Storm Radaru nečtou pravidelní čtenáři poprvé. Psali jsme o něm v pondělí v rámci pravidelného cyklu Nejnovější aplikace z Google Play. Protože jsme ale přesvědčeni o jeho unikátním pojetí, vracíme se k němu ještě formou krátké recenze.

Storm Radar: Rewind and Fast Forward your Weather

Storm Radar: Rewind and Fast Forward your Weather

Co Storm Radar slibuje?

Promítáním meteorologických dat do map samozřejmě už žádná aplikace neohromí – i v českých vodách najdeme zdařilý Meteor či Windy. Storm Radar sází na pohled do budoucnosti – konkrétně umí zobrazovat model předpokládané situace na šest hodin dopředu. Forma vizualizace je poměrně praktická k tomu, abyste získali přehled například o tom, odkud kam a jakou rychlostí se pohybuje déšť či bouřky.

Jako hlavní vlastnosti jsou jmenovány:

  • Radarové snímky ve vysokém rozlišení.
  • 6hodinový animovaný radar pro jakékoli místo na světě.
  • Sledování bouřek – detailní analýza hrozícího nebezpečného počasí, včetně času příchodu bouřek, intenzitě, podrobností (jako je vítr, krupobití, blesk a tornáda), rychlosti a směru bouře.
  • Hurikány a tropické bouře – na historické a prognózované cesty doplněné o rychlost větru, nárazy a čas příchodu.
  • V USA můžete sledovat výskyt blesků v okolí 160 km.
  • Přizpůsobitelné datové vrstvy: zemětřesení, výstrahy na nebezpečné počasí, zprávy o místních bouřích, teploty, srážky a další.

Jaký je Storm Radar v praxi?

Začněme konstatováním, že sami autoři svou aplikaci deklarují jako beta verzi, takže můžete narazit na případné problémy. My jsme však během týdenního testování žádné potíže nezaznamenali.

Dalším faktorem, který by vás mohl zajímat, je zdroj, ze kterého aplikace čerpá informace. Tím je Weather Channel, tedy zahraniční server, u kterého přeci jen nelze čekat úplně stoprocentní pochopení některých českých meteorologických specifik. Během testu jsme ale byli s přesností poskytovaných informací spokojeni – dokonce i silné bouřky, které přišly na Ostravu v noci ze čtvrtku na pátek, předpověděl Storm Radar takřka s minutovou přesností.

Základní obrazovku zabírá z největší části mapa (na výběr je buď standardní, tmavá, nebo satelitní), do které si můžete nechat promítat různé informace. Které to budou, ovlivníte tlačítkem s obrázkem vrstev v pravém dolním rohu. Na výběr je například srážkový radar, rychlost a směr větru, teploty, tropické bouře, případně další volitelné údaje. Ke každé vrstvě je u pravé hrany displeje k dispozici legenda, ze které pochopíte, jak interpretovat barvy na hodnoty. V případě srážek tak například dokáže rozlišovat déšť, sníh a smíšené srážky. Informace jsou prezentovány formou animace v mapě, přičemž ukazují dvě hodiny před a šest hodin po aktuálním okamžiku. Posun v čase je realizován formou „přehrávače“ v dolní části obrazovky.

Podržením prstu v mapě nebo zadáním do vyhledávání zobrazíte aktuální a předpokládanou situaci ve zvoleném městě či místě. Zobrazuje se aktuální teplota, srážky a šance, že bude pršet, rychlost a směr větru, jakož i nejvyšší a nejnižší očekávaná teplota. Klepnutím si pak můžete nechat zobrazit předpokládaný vývoj uvedených hodnot v následujících dvou dnech v podobě denní či hodinové předpovědi. Pokud chcete dlouhodobější prognózu, doporučí vám Storm Radar aplikaci Weather Channel. Pokud programu povolíte přístup k poloze, dokáže vám na oplátku zobrazit situaci v místě, kde se v daném okamžiku nacházíte.

Resumé

Jedná se o praktickou meteorologickou aplikaci, sázející především na prezentaci informací v mapových podkladech. Z těch se dá snadno vyčíst dosavadní i předpokládaný průběh dalšího vývoje. Líbily se nám předběžné informace o blížícím se dešti a bouřkách, které byly z hlediska předpovídaného času začátku a konce velmi přesné. Asi nejvíce se tomuto programu podobá populární český Meteor, který však nevidí tak daleko do budoucnosti.

Aplikace je k dispozici zdarma, obsahuje však nepříliš vlezlý reklamní proužek. Během deseti dnů od vypuštění do Obchodu Play zaznamenal Storm Radar více než deset tisíc stažení a má velmi vysokou průměrnou známku 4,6. 33 MB velký balíček můžete instalovat na Android 4.1 a novější.

Vyzkoušíte aplikaci Storm Radar? Přijďte se podělit o zkušenosti!
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (2)