Podíl verzí Androidu v červnu: Ice Cream Sandwich na vzestupu

android_ikona

Server Android Developers přinesl aktuální statistiky zastoupení jednotlivých verzí operačního systému Android. Dobrou zprávou je, že Android 4.0.x Ice Cream Sandwich si během uplynulého měsíce polepšil ze 7,1 na 10,9 % aktivních zařízení. Na druhou stranu: vezmeme-li v úvahu, že ICS byl představen před 8,5 měsíci, pak je otázkou, zda je současný tržní podíl dostatečný. Na vině jsou především výrobci hardware, kteří si dávají s vydáváním aktualizací hodně na čas.

Následující koláčový graf a tabulka jsou založeny na relativním počtu Android zařízení, které přistupovaly k Obchodu Play v rámci 14denního období do 2. července 2012.

Zastoupení verzí Androidu v rámci 14denního období do 2. července 2012

Zastoupení verzí Androidu v rámci 14denního období do 2. července 2012

Rok a čtvrt starý Android 2.3.x Gingerbread najdeme na 64 % zařízení. Android 3.0.x Honeycomb se prakticky neprosadil, neboť na něm aktuálně běží 2,4 % zařízení, přičemž se nedá očekávat, že by jeho podíl dále rostl. S jistou nadsázkou můžeme konstatovat, že Honeycomb je pro Android obdobou toho, čím byla pro Windows verze Millennium Edition – tedy slepou vývojovou větví.

Následující graf ukazuje historii vývoje zastoupení jednotlivých verzí Androidu.

Historie vývoje zastoupení jednotlivých verzí Androidu;

Historie vývoje zastoupení jednotlivých verzí Androidu

Sečteme-li dohromady zastoupení Gingerbreadu, Honeycombu a ICS, dojdeme k číslu 77,3 %. Z toho vyplývá pro někoho smutný fakt – totiž že na 22,7 % zařízení běží Android 2.2 Froyo, nebo ještě starší verze. Froyo přitom bylo představeno v květnu 2010.

Na stránce Platform Versions najdete i další zajímavé informace – například o velikosti a jemnosti obrazovek nebo verzích Open GL.

Zdroje: Android Developers a Android Police.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (44)