Chytrý zámek Danalock V3 recenze: Stane se běžný klíč ke dveřím minulostí?

chytrý zámek Danalock V3

Ovládat zámek mobilním telefonem? Taková řešení se dnes běžně prodávají i u nás. V dnešní recenzi se podíváme na chytrý zámek Danalock V3, který lze odemykat dálkově pomocí mobilního telefonu. Jaký je?

Obsah

Snadná instalace, kterou zvládne každý

Chytrý zámek pro nás není žádnou novinkou, recenzovali jsme již například Entr nebo před rokem starší generaci právě Danalocku. Právě s druhým zmiňovaným máme velké zkušenosti, protože se stal standardní součástí naší redakce. Při instalaci recenzované verze Danalock V3 jsme tedy měli o poznání snazší práci – stačilo jen odšroubovat starší Danalock, vyměnit kovovou část na dveřích a „nacvaknout“ nový zámek.

Pokud byste chytrý zámek Danalock V3 instalovali na běžné dveře, kde dříve chytrý zámek nebyl, bude se instalace shodovat s postupem, který jsme zmiňovali v recenzi starší verze. I zde samozřejmě platí, že se zámek instaluje na vnitřní část dveří a zvenku tedy nikdo nepozná, že takovou „věc“ vůbec na dveřích máme. I kdyby se zámek vybil či přestal s telefonem komunikovat, stále lze použít běžný klíč. A nemusíme mít ani speciální vložku, která umožňuje zasunutí dvou klíčů.

Konstrukce a zpracování – evoluce, ne revoluce

Danalock V3 kráčí v podobném duchu jako jeho předchůdce, na dveřích v místě zámku se prostě jen objeví kovová koule. I tak je zde ale vidět posun k lepšímu, protože novější verze zmenšila své rozměry a je nově celá z kovu. Celkově působí zámek decentnějším a nebojíme se říci i elegantnějším dojmem. Stále se vás hosté budou ptát, co je ta velká věc na dveřích, ale už to není nic, co by na sebe zbytečně poutalo pozornost (jako třeba kdysi plastový Entr). Letos by se na trhu mělo objevit ještě příslušenství v podobě klávesnice pro zadávání číselného kódu.

Zatímco starší generaci šlo ručně ovládat vroubkováním po obvodu, chytrý zámek Danalock V3 má výstupek přímo v čele. Celý zbytek konstrukci je z kovu, kromě plastového krytu v boční části. Ten po odkryje čtveřici baterií CR123A. Za zmínku ještě stojí LED dioda v horní části zámku, která signalizuje jeho stav – odemykání, zamykání či třeba nahrávání nového firmwaru. Je zde i otvor pro případný restart zámku.

[aps_product_sz id=“480339″]

Danalock V3-chytry zamek-konstrukce-2

Spárování a kalibrace zámku

Při nákupu chytrého zámku Danalock V3 je samozřejmě nutné provést prvotní nastavení. K němu vás vede samotná aplikace, která je dostupná na Android i iOS. Zámek komunikuje s telefonem bezdrátově skrze Bluetooth, použit je navíc šifrovací algoritmus AES 256 pro vysokou bezpečnost. Proces přidání zámku je velice jednoduchý a samotná aplikace vás provede krok po kroku. Důležitá je kalibrace. V prvním případě proběhne kalibrace automaticky při otevřených dveřích, v druhém kroku je ale potřeba manuálně nastavit krajní pozice zamčení a odemčení. Díky tomu zámek nebude zbytečně vykonávat delší pohyb, než je nutné. Tím ušetříte baterii a odemčení je rychlejší.

Součástí úvodního nastavení je i možnost aktivace služeb automatického odemčení při vstupu či opuštění oblasti v okolí zámku. Bohužel jsme ale nepřišli na to, jak vzdálenost a oblasti měnit. Výchozí nastavení definuje příliš velkou oblast (500 – 1000 metrů) a v našem případně není úplně žádoucí, aby se zámek zamkl až v momentě, kdy od něj odejdeme tak daleko. Funkci jsme tedy brali spíše jako doplňkovou. Stejně tak lze nastavit, že se zámek po určitém počtu minut sám zamkne. To se u vchodových dveří může hodit, ale pokud půjdete jen na zahradu a bez klíčů, může to způsobit problém.

Danalock Classic
Danalock Classic

Ovládání zámku – vše při starém

Instalací zámku Danalock V3 se pro uživatele nemění standardní způsob odemykání, protože můžete dveře stále odemykat běžným klíčem a otevírat klikou. Benefitem ale samozřejmě je, že lze zámek odemknout i bez klíče, a to pomocí aplikace v mobilním telefonu. Telefon máme po ruce téměř neustále, což o klíčích, které jsou mnohdy zahrabané v batohu či kabelce, zdaleka nemusí platit.

Aplikace Danalock

Veškeré nastavení zámku i jeho vzdálené odemykání probíhá v oficiální aplikaci Danalock. Ta prošla od poslední recenze aktualizací prostředí, stále jsou ale některé prvky stejné. Aplikace je sice jednoduchá, ale působí trochu zastarale. Nabízí i Widget na domácí obrazovku, bohužel se nám jej ale ani na jednom telefonu nepodařilo přidat na obrazovku. Ocenili bychom i Widget pro chytré hodinky. I to bohužel dokresluje, že aplikace má ještě velké rezervy k vylepšení. Odemčení zámku probíhá pouhým kliknutím na jeho podobu v základní obrazovce aplikace.

Skrze aplikaci je možné přidělovat přístup k zámku i ostatním uživatelům. To probíhá zasláním speciálního odkazu, skrze který si uživatelé vytvoří účet na Danalocku a je jim přidělen přístup k danému zámku. Dokonce lze přidávat i dočasné přístupy, které po určitém datu vyprší, nebo třeba opakující se přístupy jen na určité části týdne (například pro uklízečku apod.).

Zámek lze z vnitřní strany ovládat rovněž manuálně. Stačí jej uchopit za vystouplou část a otočit s ním ve směru zamykání či odemykání klíčem. V nastavení lze aktivovat i šikovného pomocníka, kdy stačí jen zámkem mírně otočit a on už proces odemknutí či zamknutí provede sám. Minulá verze Danalocku měla dotykový senzor, ten zde již chybí a nahradilo to právě toto šikovné gesto a pomocník.

Danalock V3-konstrukce

Automatizace přes IFTTT? Pro nás stále nefunkční

Již v recenzi starší generace Danalocku jsme si stěžovali, že se nám IFTTT nepodařilo zprovoznit. Přesněji tedy spíše propojení skrze Danabridge, což je aplikace v telefonu, která se přes Bluetooth spojí se zámkem a připojí ho tím k internetu. Toho se nám u starší generace nepodařilo docílit, zkoušeli jsme to opakovaně i s velkým časovým odstupem (rok). U nové generace nás bohužel potkal stejný problém. Podpora Danalocku se nám omluvila, že pro Android není v současné době funkce dostupná z důvodu údržby a odkázala nás na aplikaci pro iPhone. Ani v té jsme ale neuspěli.

Výsledek je takový, že se Danabridge tváří jako funkční, zámek je vidět i v IFTTT a dokonce i aplikace Danalock v telefonu hlásí, že je aktivní mód Bridge. Tím to ale končí – zámek nelze ovládat skrze Danalock aplikaci bez Bluetooth a ani příkazy z IFTTT se zámkem nic neudělají. Škoda.

Napojení do domácích systémů díky Z-Wave

Chytrý zámek Danalock V3 disponuje kromě Bluetooth ještě také technologiemi Z-Wave či Zigbee. V našem případě byl zámek ve verzi V3-BTZE, tedy s podporou Z-Wave. Samotný výrobce uvádí, že lze zámek propojit s těmito systémy:

 

Měl by ale fungovat i s jinými systémy podporující Z-Wave standard. Zajímavostí je i propojení s AirBnB, což usnadní pronajímání bytů v této službě.

Zkušenosti a používání v praxi

Samotný proces, kdy se chytrý zámek Danalock V3 začne „točit“ a odemkne tak dveře, je velice rychlý. V našem případě to nejsou ani 2 sekundy. Bohužel je zde ale stejně jako u předchozí generace velká prodleva mezi tím, kdy ťukneme na displeji na odemčení a kdy zámek začne skutečně reagovat. Celý proces odemčení pak bohužel trvá přibližně 7-8 sekund. To samozřejmě není ni strašného, protože se dá začít odemykat již z dálky od dveří, ale prodleva komunikace nám přijde zbytečně velká.

Zatím spolehlivé odemykání

Je jasné, že zámek je nutné používat i několik měsíců, než můžeme s klidným svědomím prohlásit, že funguje 100% spolehlivě. Po 14 denním testování více uživateli se nám ale prozatím nestalo, že by zámek nešel odemknout. U starší generace to bylo podobné, jen ve výjimečných situacích bylo potřeba restartovat aplikaci či telefon.

 

Výdrž baterie – na papíře dobrá

Jak dlouho vydrží Danalock V3 na jedno nabití? Podle výrobce při běžném používání přibližně rok. Stejný údaj měl i předchozí Danalock, který máme v redakci. Za rok a půl, co jsme jej ve redakci měli, jsme baterie měnit nemuseli. Na druhou stranu je jasné, že redakce není tak „vytížená“ na odemykání jako například dům či byt. I tak jsme ale přesvědčeni, že roční výdrž by mohla být reálná. Aplikace vás navíc včas upozorní, že byste měli baterie vyměnit. A kdyby se Danalock vybil, stále lze použít klíč.

Přidat nového uživatele k zámku je velice snadné a rychlé. Jen v momentě, kdy zámek nainstalujete, se nesnažte hned všem najednou odesílat pozvánky. Z vlastní zkušenosti je lepší posílat pozvánky s nějakým časovým odstupem. Jinak se nám totiž stávalo, že pozvánka hlásila, že již vypršela (přestože nebyla použita a měla do konce ještě spoustu hodin).

Závěr – spíše jen vylepšení předchozí verze

Chytrý zámek Danalock V3 je v prodeji i na českém trhu, jeho základní verze vyjde na 3 999 Kč. Vybavenější model, který jsme recenzovali a dostal navíc podporu Z-Wave, dostal cenovku lehce přes 5000 Kč. Přestože se to na první pohled může zdát jako vysoká částka, jsme přesvědčeni, že se díky této ceně může Danalock dostat i do běžných domácností. A nebude to přehnaně nákladná položka.

A jaký dojem na nás Danalock V3 udělal? Protože jsme uživateli předchozí verze, sami jsme si ověřili, že nová verze je spíše vylepšením té předchozí. Funkcemi je Danalock V3 takřka totožný s předchozí verzí, možná jen proces odemčení je o něco rychlejší. Změny se tak odehrály především v konstrukci, která je nyní menší a vypadá lépe. Pozitiva sdílí chytrý zámek s předchozí verzí – snadné a spolehlivé ovládání, jednoduché přidělení dalších uživatelů i slušná výdrž na jedno nabití.

Rychlost odemčení je sice výborná, o něco horší už je to ale s reakcí aplikace – trvá pár sekund, než zámek vůbec zjistí, že jej chceme odemknout. Samotná aplikace by pak mohla být lepší (fungující Widget, modernější prostředí, widget pro chytré hodinky) a stejně tak se nám znovu nepodařilo nastavit propojení s IFTTT. Nepomohla ani podpora Danalocku. Buď je naše redakce zakletá, nebo tato funkce zdaleka nefunguje tak, jak by měla.

Závěrečný verdikt: Chytrý zámek Danalock V3 je povedeným řešením, které je cenově dostupné, nabídne rozumné rozměry, povedené zpracování, spolehlivost i jednoduché ovládání. Vylepšení by si tak zasloužila snad jen aplikace a lepší propojení s IFTTT. Ocenili bychom, pokud by měl v sobě zámek rovnou WiFi konektivitu. Tím by odpadla nutnost Danabridge, který v našem případě stejně nefungoval. Majitelé starší verze Danalocku v našich očích nemají důvod na novější verzi přecházet. Žádný výrazný benefit totiž nepřináší.

Klady

+ Možnost odemknout a zamknout dveře mobilním telefonem
+ Jednoduché a bezproblémové odemykání/zamykání
+ Možnost vytvářet jednorázové a dočasné přístupy
+ Šifrovaná komunikace
+ Bezdrátové řešení všech částí
+ Snadná instalace bez nutnosti vrtání či tažení kabeláže
+ Kompatibilní s většinou typů dveří
+ Podpora protokolu Z-Wave
+ Menší rozměry a elegantnější konstrukce oproti předchozímu modelu

Zápory

– Chytrý zámek se neumí připojit sám o sobě k Wi-Fi a nepodařilo se nám to ani přes Danabridge
– IFTTT se nám nepodařilo zprovoznit
– Ocenili bychom podporu ovládání z chytrých hodinek
– Aplikace by si zasloužila zlepšení (opravit Widgety apod.)

Za zapůjčení děkujeme společnosti Danalock.

Jak se vám chytrý zámek Danalock V3 líbí? Ocenili byste podobný výrobek i u sebe doma?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)