Používáte Hangouts pro SMS? (víkendová hlasovačka a diskuze)

hangouts_hlasovacka_ico

Aplikaci Google Hangouts jistě nemusíme našim čtenářům nějak podrobněji představovat – v telefonu ji má kvůli politice Googlu skoro každý. To potvrzuje i více než miliarda zaznamenaných instalací v Obchodě Play, nicméně o spokojenosti uživatelů zrovna nesvědčí průměrná známka 3,9 z 5,0 možných.

Hodnocení v Obchodě Play nejsou právě lichotivá Hodnocení v Obchodě Play nejsou právě lichotivá

Dalším faktorem ovšem je, jak je vlastně program Hangouts v praxi využíván. Možností je v podstatě pět:

  • Vůbec k ničemu.
  • Pro textovou komunikaci skrze Internet („chat“).
  • Pro hlasovou komunikaci přes Internet.
  • Pro videohovory a videokonference.
  • Pro správu, příjem a odesílání SMS a MMS.

Právě poslední zmiňované možnosti se hodláme věnovat v rámci této Víkendové hlasovačky a diskuze.

Jak Hangouts k „esemeskám“ přišel

O podpoře SMS v aplikaci Hangouts se začalo mluvit na začátku října roku 2013 (informovali jsme v aktualitě Spekulace: Nová aktualizace Hangouts přinese podporu SMS zpráv). Na konci téhož měsíce pak skutečně přišla verze 2.0 s integrovanou podporou krátkých textových zpráv. Cílem této snahy bylo, aby uživatelé měli veškerou komunikaci v jedné aplikaci. Redaktor Matěj Machytka tehdy předpovídal, že „Když vezmeme v potaz, že graficky jsou Hangouts moc pěkně zpracovány, tato funkce by mohla přivábit hodně nových uživatelů.“ To se ale nakonec nepotvrdilo.

Verze 2.0 v říjnu 2013 přinesla podporu SMS Verze 2.0 v říjnu 2013 přinesla podporu SMS

V dubnu 2014 přišla aktualizace s číslem 2.1, jejímž největším přínosem bylo sjednocení SMS a chatu. Textové zprávy a chaty se stejným příjemcem byly sloučeny do jedné konverzace a pomocí přepínače mohl uživatel určit, zda chce zprávu odeslat přes Hangouts nebo SMS. Různé typy zpráv byly rozlišeny jiným grafickým provedením.

Další vývoj ale stále více naznačuje, že Google nevnímá zakomponování SMS do Hangouts jako jednoznačný krok. Již v květnu loňského roku se v nápovědě k projektu Fi objevila zajímavá poznámka (která zde však nyní již není): „V tuto chvíli doporučujeme používat Messenger jako výchozí aplikaci pro SMS. Existují některé funkce, jako je například posílání skupinových zpráv, které v Hangouts dosud nejsou podporovány.“

V nápovědě k projektu Fi Google doporučil místo Hangouts používat Messenger V nápovědě k projektu Fi Google doporučil místo Hangouts používat Messenger

Messenger je přitom alternativní aplikací pro správu SMS, kterou od podzimu roku 2014 vyvíjí přímo Google. Za tu dobu se tento program dočkal rovného tuctu aktualizací, přičemž zatím poslední s číslem verze 1.7.050 přišla 25. února. Aplikace má po deseti milionech stažení průměrnou známku 4,2 z 5,0.

V prosinci 2015 přinesl server Phandroid informaci, podle které Hangouts přijde o jednu ze svých nejproblematičtějších (a přitom nejdůležitějších) funkcí – podporu textových a multimediálních zpráv, tedy SMS a MMS. Odkazoval se přitom na „důvěryhodný zdroj, obeznámený se situací.“ Zaměstnanci Googlu údajně testovali interní sestavení, které je odkazovalo na stažení programu Messenger.

Koncem ledna tohoto roku opravdu vyšla verze 7.0, která kromě plovoucího okna pro rychlé odpovědi přinesla také zobrazení dialogového okna s nabídkou ke stažení aplikace Google Messenger. Nabídku šlo zatím odmítnout, ale možná je to předzvěst budoucích kroků.

Používáte Hangouts pro SMS?

S ohledem na dosavadní vývoj aplikace Hangouts a její podpory textových zpráv se krade na mysl otázka: kolik uživatelů vlastně používá tuto aplikaci pro správu SMS? Dotaz je tedy jednoduchý: používáte na SMSky Hangouts, nebo jinou aplikaci?

[gravityform id=“54″ title=“false“ description=“true“ ajax=“true“]

V diskuzi pod článkem se můžete podělit o důvody své volby – proč jste se rozhodli právě pro tu aplikaci, kterou na SMS používáte, jaké výhody vám přináší, v čem vám vyhovuje a kde vidíte její nedostatky. Stejně tak budeme rádi za názor na integraci SMS do Hangouts – myslíte si, že to byl ze strany Googlu dobrý nápad, nebo naopak krok do ztracena?

Hlasovačka z minulého týdne

Minulý týden jsme se v rámci cyklu Víkendová hlasovačka a diskuze zabývali konektory, konkrétně otázkou kterému konektoru by dali naši čtenáři přednost na svém příštím mobilu. Na výběr byly dvě varianty: microUSB a USB Type-C.

Výsledky ukázaly, že čtenářská obec je nakloněna novinkám – bezmála dvě třetiny hlasujících se přiklonily k novějšímu konektoru USB Type-C. Na této straně stál například čtenář, který se podepsal jako BladeCZE – do diskuze pod článkem napsal: „USB-C je budoucnost, ačkoliv jej ještě moc nikdo nenabízí, nemá smysl se dál držet všemi prsty microUSB… Proč jezdit ve staré Škoda 105, když mám možnost mít novou Octavii?“

Hlasovačka z minulého týdne Hlasovačka z minulého týdne

Na druhé straně více třetina respondentů dává přednost stávající normě microUSB. Tuto variantu zvolil čtenář Shermen, který svůj hlas podpořil praktickou zkušeností: „Zatím nevidím důvod přejít na USB-C. Kdekoli doma, v autě, v práci i na návštěvě mam microUSB a s USB-C by byl problém.“

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (32)