Menu

Zopo C2 Platinum – povedený Číňan, který nemá konkurenci (recenze)

IMG_4301

Samsung, HTC, Sony… To jsou výrobci, které u nás zná každý. Co ale takové Zopo? V dnešním testu si vezmeme na paškál velmi oblíbený model čínského smartphonu Zopo C2 Platinum, který se pyšní brutálním poměrem cena/výkon. 5palcový Full HD displej, čtyřjádrový procesor, 13MPx fotoaparát. Zní to skvěle za cenu okolo 6 tisíc, že? Je někde háček?

Čínský trh s mobilními telefony je obrovský a pravidelně se zde prosazují výrobci, o jejichž existenci většina Evropanů nemá ani páru. Skvělým příkladem je společnost Zopo, která stojí za velmi dobrými smartphony, ale evropské zastoupení chybí. V dnešní době však není téměř žádný problém si přístroj zdarma objednat rovnou z Číny, a tak se dnes podíváme na jeden velmi zdařilý model – C2 Platinum. Za zmínku stojí také „obyčejná“ verze C2, která je ochuzena o nějakých 10 GB paměti a procesor má o něco nižší takt. Stojí ovšem skoro o tisíc Kč méně.

Jako recenzent se musím přiznat, že jsem telefon, který se prodává pouze na čínském trhu, testoval poprvé. Nebyl však žádný důvod přístroj šetřit a ke smůle C2 mi pod rukama prošly zejména TOP modely (HTC One X, HTC One, Ascend D2…), takže to nebude mít v porovnání s těmito přístroji rozhodně snadné.

Obsah recenze

Obsah balení

Přístroj nám z Číny přistál v redakci v bílé krabičce, která je na dnešní poměry trochu větší, než jsme zvyklí. Z krabice a dodaných papírových materiálů toho ovšem příliš nevyčteme – rozsypaný čínský čaj se nám v redakci špatně dekódoval. Kromě samotného přístroje se v balení nachází standardně také nabíječka, USB kabel a sluchátka. Nabíječka má také evropskou koncovku, takže s připojením do sítě nebude žádný problém.

P1020285

P1020286

Vzhled a dílenské zpracování

A konečně samotný telefon. V krabici na nás čekal přístroj, u kterého na první pohled nepoznáte, kde má horní a spodní okraj. Celá přední strana je černá, což působí trochu tajemně a zároveň elegantně. Rámečky po bocích přístroje jsou velmi tenké, to samé se ovšem nedá říci o spodní a vrchní části přístroje, díky čemuž je ze Zopa C2 celkem obr. Brada přístroje nabízí trojici senzorových tlačítek, která mají tak slabé podsvícení, že je přes den skoro neuvidíte a na jejich pozici si prostě musíte zvyknout. Horní strana nabízí standardně objektiv předního fotoaparátu, dvoubarevnou LED diodu, reproduktor a senzory světla a přiblížení. Malý rozdíl oproti evropským přístrojům tu přeci jen je – nikde nespatříme logo výrobce. Netradiční.

IMG_4333

Všechny prvky zadní strany se skrývají v levém horním a spodním rohu. Zbytek přístroje je pouhá placka. Objektiv fotoaparátu a LED diodu nalezneme v levém horním rohu, zdířku pro reproduktor ve spodním. Konečně se z loga uprostřed dozvídáme, kdo vlastně tento sympatický přístroj vyrobil. Ačkoliv toho na zadní straně příliš nenajdeme, nám se tento design velmi líbil. Přístroj je díky tomu ta správná placka a vypadá opravdu dobře.

IMG_4340

Nehtem opatrně odloupneme zadní kryt a zazáří na nás především modrý akumulátor, který můžeme snadno vyjmout a vyměnit. Nechybí ani slot pro dvě SIM karty (standardní a MicroSIM) či slot pro paměťové karty.

IMG_4346

IMG_4347

Boky přístroje tvoří stříbrný plastový rámeček, který má imitovat kov a daří se mu to dobře. V rámečku jsou vsazena také ovládací tlačítka – na pravé straně napájení, na levé ovládání hlasitosti.

IMG_4334

IMG_4336

A konektory? Kabel MicroUSB zapojíte do zdířky ve spodní části zařízení, sluchátka do 3,5mm konektoru na samotný vrchol přístroje.

IMG_4337

IMG_4345

A zpracování? Skoro se to ani neodvážíme psát, ale tento velký Číňan nás velmi mile překvapil. Téměř každý, komu jsme přístroj vnutili do rukou, jej ocenil kladným hodnocením zpracování a designu. A skutečně tomu tak je – Zopo C2 Platinum se v rukou usídlí dobře a nechá v člověku pocit, že drží opravdu luxusní přístroj za cenu okolo 15 000 Kč. I když je zpracován kompletně z plastu, použité materiály jsou výborné a vyšší váha přístroje také udělá své.

Přístroj jsme podrobili také zkoušce namáhání – všemožně jsme jej ohýbali a promačkávali. Výsledek je velmi dobrý – při běžném používání se žádný zvuk rozhodně neozve, při promačkávání zadního krytu ano, což je způsobeno rozebíratelnou konstrukcí přístroje.

Jak konstrukci a vzhled shrnout? Uživatel tohoto přístroje získá telefon s neotřelým designem, kvalitním zpracováním a pocitem, že drží zařízení za cenu převyšující 10 000 Kč. Chválíme.

Konstrukce v bodech

  • neotřelý a elegantní design
  • zpracování je velmi dobré – vše lícuje a nevrže
  • na displeji je nalepena fólie
  • přístroj se dobře drží, ale může snadno vyklouznout
  • senzorová tlačítka nejsou ve dne skoro vidět
  • zadní kryt se velmi snadno odejme
  • přístroje je poměrně těžký (165 gramů)

Další fotografie

foto: Tomáš Očadlý

Hardware a displej

Co za hardware a výbavu čekat od přístroje, který stojí okolo 6 000 Kč? Budete koukat!

Výkonné čtyřjádro na palubě – Mediatek válí

V tomto segmentu bychom čekali nějaký úsporný dvoujádrový procesor, Zopo nás však utvrdilo v tom, že všechno jde, když se chce. C2 Platinum se totiž pyšní čtyřjádrovým procesorem Mediatek MT6859T s frekvencí 1,5 GHz, který se, věřte nebo ne, přibližuje výkonem třeba Tegře 3. Tento čip je složen ze 4 jader Cortex-A7, která představují osekané velmi výkonné Cortexy-A15, díky čemuž jsou stále dostatečně výkonná a také poměrně úsporná. Grafický akcelerátor PowerVR SGX544MP pořádně otestujeme v herních testech, ale předběžně víme, že je na tuto cenovou relaci výkonný.

Možná někoho zklame velikost paměti RAM, která se usídlila na hodnotě 1 GB. Ano, použitý procesor by si jistě 2 GB zasloužil, ale opět musíme přihlédnout k ceně a přístroji to skutečně nemůžeme vyčítat. Výborná hodnota je naopak u vnitřní paměti zařízení – 16 GB je slušné a nechybí ani slot pro paměťové karty MicroSD až do 64 GB. Paměť je rozdělena na 1,5 GB pro aplikace a 12,3 GB pro uživatelská data.

Screenshot_2013-07-29-18-26-26

Vyměnitelná baterie nám prozradila, že v sobě ukrývá celých 2000 mAh. To ovšem není na 5palcový displej žádná závratná hodnota a již nyní tak trochu tušíme, že velká výdrž rozhodně nebude předností tohoto modelu.

Nestává se příliš často, aby se v našem testu objevil přístroj s podporou dvou karet, ale Zopo C2 je výjimkou. Výrobce uvádí, že je přístroj připraven pracovat s oběma SIM v režimu Dual standby, což znamená, že jsou obě SIM aktivní, ale při přijmutí hovoru na jednu SIM se na druhou nedá dovolat. Přístroj si poradí s datovými přenosy HSPA+, ne však s oběma SIM zároveň. Kromě toho nabízí samozřejmě standardní připojení Wi-Fi ve standardech IEEE 802.11 b/g/n, Bluetooth verze 4 a GPS s podporou A-GPS. U tak vybaveného přístroje nám trochu chybí NFC, ale opět to omlouvá velmi nízká cena.

Papírově skvěle je na tom také fotoaparát – ten přední se chlubí 5MPx snímačem, zadní si poradí dokonce s 13 MPx. Trochu se však obáváme, že tyto údaje plní spíše marketingovou část a nakonec se ukáže, že tak kvalitní fotografie s přístrojem nepořídíte.

Hardware v bodech

  • displej: 5″ LTPS OGS s rozlišením 1920 × 1080 pixelů
  • procesor: čtyřjádrový Mediatek MT6859T s frekvencí 1,5 GHz
  • GPU:  PowerVR SGX544MP
  • paměť: 1GB RAM, 16GB vnitřní (+MicroSD)
  • fotoaparát: 13MPx zadní, 8MPx přední
  • OS: Android 4.2
  • GPS: ano, A-GPS
  • Wi-Fi: 802.11 b/g/n, Wi-Fi Hotspot
  • Bluetooth: 4.0
  • NFC: ne
  • baterie: 2 000 mAh
  • speciální vlastnosti: DualSIM (dual standby), OTG, Root
  • rozměry: 143,5 x 70,2 x 8,5 mm
  • hmotnost: 163 g
Katalog Android zařízení

Katalog Android zařízení

Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání...

Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.

Displej – jemná a kvalitní podívaná

Zobrazovací plocha přístroje se chlubí Full HD rozlišením, což na ploše 5 palců znamená jemnost 441 PPI. Byli jsme zvědavi také na samotné barevné podání displeje, který se pyšní technologií LTPS (nízkoteplotní polysilikonový křemík) a OGS (One-Glass- Solution). Opět nás čínský výrobce překvapil – displej je skutečně výborný. Nezklame barevné podání, pozorovací úhly ani čitelnost na slunci. Srovnávali jsme například se skvělým displejem SLCD2 od HTC (model One X+), a i když je tchajwanský displej ještě o něco dále, zase takový rozdíl to není. V ceně přístrojů však ano.

IMG_4301

Zaznamenat zvládne 5 prstů zároveň, což je sice polovina od většiny TOP modelů, ale rozhodně to není žádný závažný nedostatek – uživatelů, kteří používají k ovládání více než 5 prstů zároveň, je jako šafránu.

Zlobila nás ovšem jiná věc – automatické řízení jasu. V tmavých prostorách nás přístroj na jasu trošku šidil, což bychom ještě přístroji odpustili, ale daleko závažnější je fakt, že automatické řízení jasu dokáže nastavit jas maximálně na 60 %. A několikrát jsme se přesvědčili, že s 60 % není na slunci vidět skoro nic.

Displej v bodech

  • barevné podání je na velmi dobré úrovni
  • čitelnost na slunci je dobrá
  • pozorovací úhly jsou dobré
  • vysoká jemnost (441 PPI)
  • automatický jas dokáže maximálně 60% jas

Test výkonu (benchmarky)

AnTuTu Benchmark v 3.3

  • Samsung Galaxy S4 – 23798
  • HTC One – 22499
  • Sony Xperia Tablet Z – 20 319
  • Nexus 4 – 16 058
  • Zopo C2 Platinum – 14 290
  • Samsung Galaxy S4 mini – 13 774
  • Samsung Galaxy Note II – 13 601
  • Hauwei Ascend D2 – 10 650

Quadrant Standard Edition

  • HTC One – 12524
  • Samsung Galaxy S4 – 12493
  • Sony Xperia Z – 8064
  • Samsung Galaxy S4 mini – 6973
  • Samsung Galaxy Note II – 6039
  • Samsung Galaxy S III – 5313
  • Huawei Ascend D2 – 5135
  • Nexus 4 – 4796
  • HTC One X – 4692
  • Zopo C2 Platinum – 4678
  • Samsung Galaxy S II – 3326
  • Samsung Galaxy Beam – 2832
  • Huawei Honor – 2021
  • Huawei Vision – 1874
  • Samsung Galaxy W – 1473
  • Emgeton Meizu M9 – 1368

3D Mark Ice Storm

  • Xiaomi MI-2s – 11234
  • Samsung Galaxy S4 – 10810
  • Sharp Aquos Phone Zeta – 10803
  • HTC One – 10403
  • LG Nexus 4 – 10177
  • Sony Xperia Z – 9141
  • Samsung Galaxy S4 mini – 5514
  • Zopo C2 Platinum – 3655
  • Huawei Ascend D2 – 3573

3D Mark Ice Storm EXTREME

  • Samsung Galaxy S4 – 6612
  • Sharp Aquos Phone Zeta – 6402
  • Xiaomi MI-2s – 6359
  • HTC One – 6298
  • LG Nexus 4 – 5897
  • Sony Xperia Z – 5644
  • Samsung Galaxy S4 Mini – 2828
  • Huawei Ascend D2 – 2106
  • Zopo C2 Platinum – 1896

SmartBench 2012 Productivity index

  • Samsung Galaxy S4 – 7206
  • HTC One – 6498,75
  • Sony Xperia Tablet Z  – 5170
  • Sony Xperia Z – 5014
  • Samsung Galaxy Note II – 4870
  • Huawei Ascend D2- 4608
  • Zopo C2 Platinum – 4341
  • Samsung Galaxy S III – 3984
  • Nexus 4 – 3247
  • Samsung Galaxy Beam – 2255
  • Huawei Honor – 1029

SmartBench 2012 Games index

  • Nexus 4 – 3267
  • HTC One – 2844,13
  • Samsung Galaxy S4 – 2436
  • Sony Xperia Z – 2402
  • Samsung Galaxy Beam – 2159
  • Sony Xperia Tablet Z – 2012
  • Hauwei Ascend D2 – 1952
  • Samsung Galaxy Note II – 1650
  • Zopo C2 Platinum – 1633
  • Samsung Galaxy S III – 1610
  • Huawei Honor – 2142

Herní výkon

Výkon ve hrách nám byl velkou záhadou. Grafický akcelerátor PowerVR SGX544MP sice není papírově žádné ořezávátko, přesto tato kombinace není tak častá a některé herní tituly s ní mohou mít problémy. Vyzkoušeli jsme několik známých herních titulů s velmi dobrým grafickým zpracováním, které testovanému přístroji pořádně zatopí.

Modern Combat 4: Zero Hour

Oblíbený titul pro naše testy nabídne skvělou herní atmosféru, spoustu efektů a hlavně velmi dobré grafické zpracování. Přístroj si s hrou sice poradil, do plynulosti ovšem stále něco schází a hraní nebylo úplně příjemné.

Screenshot_2013-07-31-21-00-04

Real Racing 3

Závodní simulátor se v nedávné době dočkal nové aktualizace, která slibuje také vylepšený grafický kabátek. Bohužel jsme měli s touto hrou velké problémy – hru se sice podařilo spustit, ale hned v úvodu se přístroj zasekne a již na nic nereaguje. Museli jsme tedy vyndat baterii. Nepovedlo se ani po několika pokusech, škoda.

real navod

Need for Speed: Most Wanted

Velice oblíbený závodní titul, který svou grafickou částí také provětrá testované přístroje. Tentokrát jsme již na žádný problém nenarazili a hra běžela jako po másle.

Screenshot_2013-07-30-13-12-32

N.O.V.A. 3: Near Orbit

Grafické zpracování je u této akční FPS střílečky opravdu na velmi dobré úrovni a přístrojům dává tento titul zabrat. Po neskutečně dlouhém načítání první mise se hru podařilo spustit, ale opět má přístroj trochu problémy. Hraní bylo doprovázeno častým sekání a po pár minutách hra dokonce spadla.

Screenshot_2013-07-30-21-30-03

Závěr

S našimi testovanými tituly si až na NFS přístroj moc neporadil a my tušíme, že to s hraním nebude úplně slavné. Trochu se ovšem obáváme, že za to nemůže tolik samotný čip od MediaTeku, ale horší systémová optimalizace, neboť na youtube jsou videa z hraní například Real Racing 3, které nám dělalo problémy.

Pochválit můžeme (ne)zahřívání přístroje. I když je teplo při hraní cítit na zadní straně přístroje, není to žádná tragédie a zažili jsme již mnohem horší případy.

Připojení k počítači

Po připojení do počítače nás čekalo malé překvapení – přístroj se totiž nepřipojí jako standardní MTP zařízení, na což jsme zvyklí, ale jako vyměnitelný disk (USB Mass Storage). Tuto volbu navíc musíme v notifikační volbě potvrdit.

Screenshot_2013-07-30-17-56-24

V počítači se ukáže 12,3GB oddíl v telefonu, kam si uživatel zpravidla ukládá svá data. Během práce na PC ovšem nejde s těmito daty v telefonu pracovat, což je nevýhoda standardu MSC.

V notifikační liště si můžete zobrazit také výběr režimů, mezi které patří standardní MTP či PTP. V režimu MTP se však přístroj k PC nepřipojil.

Rychlost přenosu

Pro testování rychlosti jsme jednoduše přenesli soubor o velikosti 1,75 GB (1 888 247 490 bajtů) a změřili, za jak dlouho se do zařízení přenese. Stopky se zastavily na hodnotě 4 minuty a 53 sekund, což znamená rychlost přibližně 6,15 MB/s.

Poté jsme stejný soubor nahráli opět do PC. To se povedlo za 66 sekund, tedy rychlostí cca 27,3  MB/s.

Konektivita

Datové připojení

Testovaný kousek hravě zvládne i rychlé sítě HSPA+ a během testování jsme na žádný problém nenarazili. V případě pomalejších technologií se přístroj sám přizpůsobil a dále nabízel internetové spojení s menší rychlostí.

Wi-Fi

Na bezdrátové Wi-Fi síti jsme během testování strávili skutečně spoustu času a na výpadek jsme nenarazili. Ani kolísání signálu Zopo C2 netrápilo a my tak byli spokojeni.

Bluetooth

Ani modrý zub není v tomto čínském klenotu zkažený a my nenarazili na žádné problémy. Přístroj si bez sebemenších zádrhelů dokázal vyměnit soubory s jiným přístrojem, nezlobilo ani přehrávání hudby přes A2DP.

 

GPS

Před spuštěním GPS jsme byli upozorněni, že první fix bude nejspíše trvat velmi dlouho a měli bychom tomu trochu pomoci. Stáhli jsme tedy z Google Play aplikaci FasterGPS, pomocí které jsme nastavili umístění přístroje do České republiky, a také vyzkoušeli tento návod na zlepšení GPS u přístrojů s čipy Mediatek. A výsledek? Fixace polohy je nyní maximálně v řádku desítek sekund a přesnost také není vůbec špatná. Vyzkoušeli jsme C2 při geocachingu a nějaký ten úlovek jsme skutečně našli, i když si druhý přístroj (One X+) počínal lépe. V praktickém testu autonavigace však Zopo fungovalo výborně. A to je hlavní.

Baterie a výdrž telefonu

Nemohli jsme nevyzkoušet, jak dlouho dokáže dodaný akumulátor přístroj napájet. Velikost 2000 mAh nevypadala zrovna nejlákavěji, protože má přístroj 5″ displej, který si určitě vezme hodně energie. Při běžném testování jsme se uchýlili ke standardu dnešních telefonů a každodennímu nabíjení se určitě nevyhnete. Přistoupili jsme ještě k sérii syntetických testů výdrže.

Mezi nejnáročnější operace na mobilní zařízení patří bezesporu hraní her. Vyzkoušeli jsme to tedy s hrou Modern Combat 4, nastavili poloviční jas, zvuk pustili do sluchátek a měřili, za jak dlouho si C2 řekne o přísun energie. Měřidlo nám ukázalo čas 3 hodiny a 7 minut.

Screenshot_2013-07-31-00-40-49

Je celkem jisté, že testovaný přístroj budou budoucí uživatelé používat k prohlížení internetových stránek. I to jsme vyzkoušeli. Jas opět na polovinu, připojení k Wi-Fi síti a pravidelné načítání našeho portálu po 15 sekundách. Výsledek? 4 hodiny a 44 minut.

Screenshot_2013-08-01-13-40-11

Velký displej svádí také k přehrávání videa – použili jsme k tomu video s HD rozlišením, přehrávač MX Player s HW akcelerací, poloviční jas a zvuk do sluchátek. Výsledek činí 5 hodin a 55 minut. Výborná hodnota.

Screenshot_2013-07-31-13-49-26

Jak vidíte, s výdrží to není tak hrozné, jak jsme se obávali. Vypadá to, že kombinace LTPS displeje s úsporným čtyřjádrem od MediaTeku není vůbec špatná volba. Přidat pár mAh by ale určitě přístroji neškodilo.

Uživatelské prostředí

Android 4.2 na palubě!

Jednotliví výrobci se předhání, který přístroj dostane nejnovější verzi systému Android, a je jasné, že i tomuto aspektu mohou dát zákazníci přednost. I když už máme oficiálně představen Android 4.3, většina výrobců ještě nedodala ani Android 4.2 do svých přístrojů. To ovšem není případ Zopa C2, který se Androidem 4.2.1 pyšní. Jako uživatel přístroje jste navíc vybaven zvýšením oprávněním – Rootem. To je velmi netypické u přístroje, který se oficiálně prodává.

Úprav je minimum

Pokud přístroj spustíte, skoro si ani nevšimnete, že je systém nějakým způsobem upraven a nejedná se o ryze čistý Android. Změn ovšem není mnoho, což chválíme. Tu a tam se objeví nějaký detail, který se s čistým Androidem rozchází. Největší změnu prodělala nejspíše aplikace pro focení, která pochází přímo od čínských tvůrců.

Rychlost a stabilita prostředí

Věc, která nás zajímala snad nejvíce a možná jsme se jí i trochu báli, neboť při tak nízké ceně a výbavě se nám nechce  věřit, že zbyly peníze ještě na šikovné programátory. Ze systému máme nakonec smíšené pocity. Systém je poměrně rychlý a hbitě reaguje na naše pokyny. Drobného záseku se sice občas dočkáme, ale není to žádná tragédie v porovnání s konkurencí. Přístroj nás také někdy překvapil svým netypickým chováním – sama se při psaní SMS vysunula notifikační lišta, obrázky v galerii se samy přesouvaly nebo se přístroj odmítal spojit s počítačem a byl nutný restart. Stále jsou to jen drobnosti, ale kdyby se je podařilo v některé z následujících aktualizací vyladit, bylo by to skvělé.

Pokud běh systému srovnáme s TOP modely, tak bude Zopo C2 Platinum mírně pozadu. Pokud ovšem s konkurencí ve stejné cenové kategorii, „cédvojka“ je opět král.

Launcher – čistý Android, nebo Xperia Home?

V přístroji byl předinstalován kromě standardního Launcheru také Xperia Home, který imituje prostředí přístrojů od Sony. I kdyby se vám ovšem tento koncept zamlouval, rozhodně si jej nenastavujte jako výchozí. Toto prostředí domácí obrazovky má totiž do plynulého prostředí hodně daleko. Standardní Launcher fungoval poměrně dobře, drobné záseky byly jen při listování mezi Widgety.

Prostředí Androidu 4.2

Screenshot_2013-07-31-21-03-33 Screenshot_2013-07-31-21-03-38 Screenshot_2013-07-31-21-03-44

Screenshot_2013-07-31-21-03-46 Screenshot_2013-07-31-21-03-55 Screenshot_2013-07-31-21-04-05

Softwarová výbava

Některé změny v systému nás zaujaly, a tak jsme se je rozhodli alespoň trochu přiblížit.

Bezdrátové vstupní zařízení

Vlastníte bezdrátovou Bluetooth myš či klávesnici? Pak ji můžete pomocí této aplikace spárovat s testovaným přístrojem a ovládat jej.

Screenshot_2013-07-31-21-04-36

Etotalk Tools

Pomocí tohoto nástroje můžete upravit pokročilejší funkce přístroje. Můžete zde detailněji nastavit například GPS, Wi-Fi, displej, fotoaparát či zvolit, do jakého umístění se mají standardně instalovat aplikace (což nás mimochodem celkem zaujalo).

Screenshot_2013-07-31-21-04-47

OsmAnd+

Přístroj nás mile překvapil také aplikací OsmAnd+, která může posloužit jako navigace či turistické mapy. Mapové podklady lze navíc zdarma stáhnout (celá ČR má necelých 300 MB).

Screenshot_2013-07-30-19-19-27

Root Explorer

Aplikace stvořená pro kutily. Jak jsme zjistili, přístroj obsahuje práva ROOT a i díky tomuto programu můžete spravovat systémové soubory.

Screenshot_2013-07-31-21-05-01

Správce souborů

Jednoduchá aplikace, jejíž název přímo odpovídá funkci – uživatel díky ní může spravovat data ve svém telefonu.

Screenshot_2013-07-31-21-05-29

Task Manager

V některých případech je potřeba nahlédnout, které aplikace běží na pozadí, a případně je násilně ukončit. K tomu může posloužit tento jednoduchý správce úloh, který naleznete v přístroji.

Screenshot_2013-07-31-21-05-48

Update System

Zopo to se svým přístrojem myslí vážně, a i když se většina čínských přístrojů již další softwarové péče nedočkají, Zopo C2 Platinum je na tom jinak a nabízí také OTA aktualizace. Pro aktualizaci systému tedy není nutno připojovat přístroj k počítači, ale stačí spustit tuto aplikaci a podívat se, zda je nějaký update k dispozici.

Screenshot_2013-07-31-21-05-58

Další aplikace

Screenshot_2013-07-31-21-06-38 Screenshot_2013-07-31-21-07-27 Screenshot_2013-07-31-21-07-20

Screenshot_2013-07-31-21-07-01 Screenshot_2013-07-31-21-06-57 Screenshot_2013-07-31-21-06-52

Klávesnice

V přístroji jsme nalezli dvě předinstalované klávesnice – standardní klávesnici systému Android a Perfect Keyboard. Druhá zmiňovaná však nebyla aktivována a nebyl přítomen ani český slovník, proto ji dále nebudeme testovat. Standardní klávesnice systému Android příliš luxusu nenabízí – oprava slov příliš nefungovala, stejně tak predikce a chyběly nám také některé znaky, které by se mohly skrývat pod klávesami. Výrazně tak budoucím majitelům doporučujeme sáhnout po nějaké alternativě z Google Play (SwiftKey, SlideIt, Go Keyboard atp.).

Screenshot_2013-07-31-21-08-17

Screenshot_2013-07-31-21-08-23

Kontakty a telefonování

Kontakty jsou částí systému, kterých se změny vůbec nedotkly. Je tedy na chlup stejná jako v čisté verzi systému Android.

Screenshot_2013-07-31-21-08-39

Také Dialer se od oka příliš změn nedočkal. Vyzkoušeli jsme také T9 vytáčení, přístroj si ovšem s diakritikou příliš neporadil.

Screenshot_2013-07-31-21-08-54

Při volání jsme na žádné zásadní problémy nenarazili – druhá strana nás slyšela dobře a stejně tak naše ucho úspěšně dešifrovalo zvuky z druhé strany. Snad jen malá drobnost – po ukončení hovoru chvíli trvá, než se displej znovu rozsvítí.

Multimédia

Přehrávání hudby

Přístroj je pro poslech hudby vybaven stejnojmennou aplikací, která by měla nenáročným posluchačům hravě stačit. Co umí? Řadit skladby podle interpretů, alb, skladeb, vytvářet playlisty, náhodné přehrávání, opakování či třeba ekvalizér.

Screenshot_2013-07-31-21-09-11 Screenshot_2013-07-31-21-09-14 Screenshot_2013-07-31-21-09-26

A zvukový výstup? Ten nemá pro běžný poslech chybu. Nemůžeme také říci, že by nějak výrazně vybočoval, ale k jeho řádnému otestování stejně nemáme řádnou techniku ani sluch.

Byli jsme také zvědaví, jak kvalitní bude zadní hlasitý reproduktor. I ten se drží v průměru – je docela hlasitý a kvalita přehrávání se drží svých konkurentů. Snad jen jeho konstrukce způsobila, že po zakrytí prstem se zvuk drasticky utlumí, což může dělat občas neplechu (telefon v kapse, pouzdře atp.).

V balení jsme nalezli také „pecková“ sluchátka. Nehrají na poměry dodávaných sluchátek vůbec špatně a pro běžný poslech jsou naprosto dostačující. Je ale také jasné, že kdo to myslí s poslechem alespoň trochu vážněji, již má svou aparaturu.

Přehrávání videa

Předinstalovaný přehrávač si sice s naším testovacím videem poradil (HD video, MKV kontejner, AVC kodek), neporadil si však s titulky. Proto jsme sáhli po oblíbeném MX Playeru z Google Play. Ten si již s našimi HW videi poradil a zvládl také HW akceleraci, díky čemuž se video přehrává přes grafický akcelerátor a procesor si oddychne.

Screenshot_2013-07-31-21-09-56

S naším testovacím videem Samsung Oceanic Life si však přístroj neporadil – FullHD rozlišení a brutální datový tok 40 Mbps je prostě příliš a hlavně nefungovala HW akcelerace.

Screenshot_2013-07-31-21-10-06

Fotoaparát a natáčení videa

Zadní fotoaparát si podle výrobce poradí s rozlišením až 13 MPx, což je skutečně hodně. Neméně dobře je na tom přední fotoaparát, který nabízí až 5 MPx. Stejně jako výrobce ovšem víme, že tato čísla plní spíše marketingový účel a lépe vypadají na papíře, než že by nějak zásadně ovlivnily výslednou kvalitu fotografií. Nechybí samozřejmě ani možnost natáčet Full HD video, automatické zaostřování, Panorama či LED blesk.

Aplikace

Screenshot_2013-07-31-21-10-21

Fotografie

IMG_20130727_131357 IMG_20130730_120723 IMG_20130730_121135 IMG_20130730_121227 IMG_20130730_121848 IMG_20130730_122051 IMG_20130731_174205 IMG_20130801_190821 IMG_20130801_190939 IMG_20130801_191032 IMG_20130801_191109 IMG_20130801_191318 IMG_20130802_083314 IMG_20130802_083703 IMG_20130802_083905 IMG_20130802_084551

IMG_20130730_120917

Nezmenšené fotografie zde.

Závěr

A jak tedy fotoaparát zhodnotit? Pokud se na fotografie zadíváme z dálky a nebudeme řešit detaily, fotografie vypadají poměrně dobře, jsou občas jen trochu tmavší. Jestliže ale zabrousíme detailněji do fotografií, zjišťujeme, že tak kvalitní nejsou. Stejně tak Full HD video se nahrává trochu trhaně, lepší volba je nahrávat video v HD rozlišení. Na danou cenovou třídu je to ovšem stále velmi dobré, s fotoaparáty v TOP modelech se to samozřejmě srovnávat nedá.

Kdy, kde a za kolik?

Pokud se podíváme na server Heureka.cz, moc radostný pohled nás nečeká. Tento přístroj nabízí pouze několik obchodů a jejich cena se pohybuje od 6 500 do 10 500 Kč. Výrazně lepší je to s čínskými obchody, kde tento přístroj hravě pořídíte s českou lokalizací a rovněž s poštovným zdarma. Namátkou například etotalk.com, odkud pochází testovaný přístroj.

Graf ceny produktu ZOPO C2 poskytuje server Heureka.cz

Resumé

Testovaný přístroj nás překvapil a ohromil zároveň. Svými parametry, vzhledem a zpracováním se klidně může řadit k TOP modelům, čemuž ale neodpovídá extrémně nízká cena. Žádné zařízení není dokonalé, chybek jsme našli více, ale vzhledem k ceně se přístroj rozhodně nemá za co stydět. Ba naopak! Kup tohoto přístroje se opravdu vyplatí.

A čím si nás tedy přístroj získal? V první řadě to byl design, konstrukce a celkové zpracování. Každý, kdo dostal přístroj do svých rukou, jej ocenil kladným hodnocením. To se Zopu skutečně povedlo. Rozhodně nezklamal ani čtyřjádrový procesor od Mediateku, který poskytoval dostatek výkonu pro rychlý běh systému a dalších aplikací. U tak levného zařízení nás překvapil displej, který nabízí Full HD rozlišení a nezaostává ani v jiných parametrech. Ačkoliv má spousta výrobců s dodávkou nejnovějších verzí systému Android problémy, čínský výrobce mezi ně nepatří a my jsme se mohli těšit Androidu 4.2, který byl navíc jen mírně modifikován a obsahuje zvýšené oprávnění – ROOT. Majitele dvou SIM karet pak potěší podpora DualSIM, která není u evropských modelů samozřejmostí.

Byli bychom blázni, kdybychom si mysleli, že za tak nízkou cenu bude přístroj dokonalý. V porovnání s cenou se však nejedná o žádné zásadní problémy a svou konkurenci přístroj ve stejné cenové kategorii stejně překonává. Trochu nás zezačátku trápila senzorová tlačítka, která nejsou příliš vidět. Nefungovalo pořádně ani automatické řízení jasu, které se zastavilo na maximální hodnotě 60 %. Oproti zbytku sestavy trochu zaostával fotoaparát, který se řadí spíše k průměru. Svou daň si také vybrala horší optimalizace systému – přístroj se nám povedlo několikrát úplně zaseknout (hra Real Racing 3), problémy jsme měli také s několika herními tituly. Jsme přesvědčeni, že řešení od Mediateku nabízí dostatek výkonu a jedná se tedy o softwarový problém. Občas dělal neplechu i samotný systém – přístroj se nechtěl spojit s PC, sama se několikrát vysunula notifikační lišta, psí kusy dělala Galerie atp.

Klady

+ Vynikající poměr cena/výkon
+ Kvalitní zpracování
+ Neotřelý design
+ Výborný displej s dobrým podáním barev, viditelností na slunci a jemností
+ Úsporný a výkonný čtyřjádrový procesor
+ 16GB vnitřní paměť se slotem pro MicroSD
+ Android 4.2.1
+ DualSIM
Tříbarevná LED dioda
+ OTG
+ ROOT

Zápory

– Systém by si zasloužil lepší optimalizaci
– Přístroj měl problémy s některými herními tituly
– Automatické ovládání jasu špatně funguje (maximálně 60 %)
– Senzorová tlačítka nejsou skoro vidět

Za zapůjčení k testu děkujeme společnosti Levnesmartphony.

Mohlo by vás zajímat

Komentáře

sara Gu

11.4.2014 4:17

I used ZP1000.It seems it goes well and run smoothly.Chinese smartphone is getting well.ZP1000 has Octa Core.It has 1.7G Hz and built-in Li-ion Battery 2100mAh.
Very good for me about the built in battery.www.etotalk.com has good price and now it is 20USD doscount.It is time to change the old phone because it is not expensive.

Radan

13.5.2014 9:22

C2 je dobrý telefon, nyní v etotalk.com mít podporu s zopo telefony.
Mnoho Octa jádro zopo telefonů s nižší cenou.
Koupil jsem si telefon v etotalk.com dříve, DHL do češtiny je velmi rychlý, pouze 5 dní.

Radan

13.5.2014 9:23

Ohhhhhh… Stýská se mi odkaz:
http://www.etotalk.com/html/zopo/
:D

fero

1.12.2014 22:36

konektor na nabijanie vydrzal asi polroka a je death. Krehke a uz nefunkcne

RSS (komentáře k článku)