Telefon Xiaomi Mi6: Na nejlepší ztrácí, cenou však zůstává ve hře (recenze)

Xiaomi-Mi6-uvod-1

Nový TOP model společnosti Xiaomi tentokrát na první pohled většinu fanoušků příliš nezaujal. Dokáže nás přesvědčit po plnohodnotné recenzi? Jak v ní Xiaomi Mi6 dopadlo?

Recenze Xiaomi Mi6 – obsah

Konstrukce, která příliš nezaujme

Balení telefonu je znovu spíše skromné, i když je v něm tentokrát o něco více, než je u Xiaomi běžné. Kromě telefonu jsme v něm nalezli také nabíječku, USB kabel, ochranné TPU pouzdro, sadu papírových materiálů a redukci z USB-C na 3,5mm jack. Ta je potřeba kvůli absenci tohoto konektoru, což nebyl zrovna populární krok. Stejně je na tom ale i třeba testovaný iPhone 7 Plus.

Když byl představen Xiaomi Mi MIX, čínská společnost se zapsala tak trochu jako inovátor (i když to nebyla úplně první vlaštovka) a spousta dalších výrobců se inspirovala (Samsung Galaxy S8, LG G6, Doogee Mix a další). Logicky jsme proto očekávali podobně odvážný design i u nového vlajkového modelu Xiaomi Mi6. Bohužel jsme se nedočkali a na světlo světa přichází smartphone bez jakékoliv inovace. Z přední strany je navíc podobný svému předchůdci Xiaomi MI5S, záda pak připomínají Honor 8. A to i svou typickou modrou barvou, která bude k dispozici později.

Rámečky v okolí jsou široké, zejména pak v horní a spodní části. Do spodní části se vměstnala alespoň senzorová tlačítka, v tom prostředním je umístěna rovněž čtečka otisků prstů. Tlačítka zpět a zobrazení běžících aplikací jsou podsvětlena jen drobnou LED diodou. Nad displejem je místa spousty, je zde kromě kamerky a senzorů umístěna i notifikační LED. Ta bohužel není barevná, což je mírný krok zpět. Celkově nás přední strana vůbec nezaujala. Je trochu škoda, že se nám do rukou nedostala modrá varianta se zlatým rámečkem, která vypadá na fotografiích velmi dobře.

Xiaomi-Mi6-konstrukce-predni-strana

Zadní strana nápadně podobná konkurenci

O moc lepší to není ani v případě zadní strany. Ta připomíná znovu několik smartphonů a ničím výrazně nezaujme. Je tvořena tvrzeným sklem, které se nám za dobu testu podařilo mírně škrábnout. Zda to byla nešťastná náhoda, nebo není tak odolné, bohužel nezjistíme. Dvojice fotoaparátů je umístěna v levém horním rohu spolu s přisvětlovací LED. Ve spodní části je pak již jen logo společnosti. Sklo je po všech stranách mírně zaobleno, aby telefon lépe sedl do ruky. Celou konstrukci pak obepíná kovový rámeček, který je v případě naší černé varianty rovněž tmavý.

Ovládací tlačítka sídlí na pravé straně, slot pro dvojici nanoSIM pak na levé. Horní část telefonu si ponechala infraport, spodní pak USB-C konektor a reproduktory. Přestože zdířky evokují k pocitu, že se jedná o stereoreproduktory, opak je pravdou. Druhá zdířka slouží nejspíše jako mikrofon. Chybí 3,5mm jack pro sluchátka, což je kontroverzní krok, o kterém už se psalo vícekrát. Šířka telefonu 7,5 mm je znovu spíše průměrná a ani opticky není telefon přehnaně tenký.

Xiaomi-Mi6-konstrukce-zada

Uživatelům se může hodit ochranné pouzdro, které je součástí balení. To pokryje celou konstrukci telefonu, navíc díky své tmavé barvě výrazně nemění design telefonu.

Pamatuje si opravdu každý dotek

Vlivem širších rámečků činí výška telefonu 145 milimetrů, což není žádný zázrak kompaktnosti. Kvitujeme alespoň použití senzorových tlačítek, které neukrajují nic z plochy displeje. Díky zaoblení všech částí konstrukce sedí Xiaomi MI6 v rukách dobře, ale rozhodně jej pocítíte – 168 gramů je dost. Úchop je celkem jistý, ale v zadní straně kvůli kluzkému sklu příliš velkou oporu nemáte – při neopatrné manipulaci může snadno vyklouznout. Tvrzené sklo vpředu i vzadu je opravdový lapač otisků prstů, které jsou na černé varianta hodně vidět. Bohužel jsme se nedočkali voděodolné konstrukce. Tedy dočkali, ale nakonec jen proti stříkající vodě. Ponořit telefon opravdu nesmíte.

Ovládání telefonu je vcelku pohodlné – tlačítka po stranách jsou v ideální výšce pro snadné ovládání palcem, stejně tak senzorová tlačítka. Domácí tlačítko je rozměrné, a proto není problém se do něj snadno trefit. Funguje i jako čtečka otisků prstů. Displej nabídne úhlopříčku 5,15″, což je stále rozumná hodnota pro pohodlnější ovládání telefonu. Palcem lze snadno dosáhnout do většiny částí displeje, snad jen protilehlý roh je nedostupný. Pomůže ale tradiční funkce zmenšení displeje pro ovládání jednou rukou.

Xiaomi-Mi6-konstrukce-drzeni

Displej – sázka na jistotu v podobě IPS panelu

Společnost Xiaomi se do žádných experimentů nepouštěla a displej dostal úhlopříčku 5,15″ a Full HD rozlišení, díky čemuž je jemnost stále na slušné hodnotě 428 PPI. Na papíře sice takový displej nevypadá tak dobře jako u „jemnější“ konkurence, ale rozhodně to nelze brát jako negativum – v praxi nepoznáte prakticky rozdíl. Líbí se nám i použitý IPS panel z hlediska svých vlastností. Barevné podání je výborné, barvy jsou živé, nejsou přepálené a povedená je i čitelnost na slunci. Špatně na tom není ani podání černé a bílé barvy, možná jen při ostrém úhlu se černá mění výrazně na šedou. Opět ale nic, co by uživatelé při běžném používání poznali.

K přesnosti a citlivosti displeje máme jen malou připomínku – občas telefon rozpoznal dotyk i na bocích telefonu v místě, kde jsme jej drželi. Chválíme možnost aktivaci displeje poklepáním, což u některých telefonů začíná chybět. Musíte ji však nejprve v menu aktivovat. Zde si uživatel může pohrát také s barevnou teplotou displeje, kontrastem či aktivovat režim čtení pro šetření očí v noci. Funkce Always On Display, o které jsme mluvili u telefonů Samsung Galaxy S8 či LG G6, bohužel chybí.

Xiaomi-Mi6-displej

Čtečka otisků prstu vpředu. A funkční

Xiaomi je jedním z mála výrobců, který s umístěním čtečky otisků prstů ve svých telefonech experimentuje. Řady Redmi a Redmi Note mají čtečku vzadu, řada Mi pak zpravidla v předním tlačítku, ale najdou se u výjimky – Mi5S Plus, Mi Note 2 či Mi MIX. Nejnovější model má čtečku v předním senzorovém tlačítku. Je samozřejmě na uživatelích, kterou pozici preferují, každá má svá pozitiva i negativa. Daleko více nás však zajímalo, jak je čtečka otisků přesná a rychlá. Je vidět, že čtečku otisků prstů Xiaomi umí, a znovu se nám do rukou dostal přesný senzor, u kterého je drtivá většina pokusů o odemčení úspěšná. Rychlost není na takové úrovni jako u jiných telefonů (například u Honoru 8 Pro) a odezva je mezi půl a jednou sekundou, což je stále dobré.

Z používání čtečky máme následující pocity:

  • odemknutí je snadné a rychlé,
  • na čtečku není potřeba nikterak tlačit, jde to lehce,
  • vlhký prst není rozpoznán,
  • drtivá většina pokusů o odemčení je úspěšná,
  • prst je rozpoznán z jakéhokoliv směru (nezáleží na natočení),
  • stačí jen přiložit prst a automaticky dojde k odemknutí i rozsvícení displeje.

Xiaomi-Mi6-1-konstrukce-ctecka otisku prstu

Špičkový hardware se Snapdragonem 835

Xiaomi Mi6 je jedním z mála telefonů, který se může chlubit nejvýkonnějším čipem Snapdragon 835 od Qualcommu, tedy stejným hardwarem jako Samsung Galaxy S8 či Sony Xperia XZ Premium. Díky kombinaci 8jádrového procesoru, grafického akcelerátoru Adreno 540 a 6GB RAM paměti je dosaženo brutálního výkonu. V našem případě jsme naměřili v AnTuTu 149 231 bodů, což je o přibližně 20 000 méně než u Galaxy S8. Testovaná verze nabídne 64GB vnitřní úložiště, existuje i varianta se 128 GB. Bohužel ji nelze ani v jednom případě rozšířit skrze paměťovou kartu.

Dále zmiňme podporu Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC či infraport. Testovali jsme i přesnost GPS, která je na velmi dobré úrovni. Baterie nabídne kapacitu 3350 mAh – výdrži se budeme věnovat v samostatné kapitole. Tradičně chybí podpora FM rádia. S během náročných titulů si poradilo Xiaomi MI6 velmi dobře, což jsme ale vzhledem k hardwaru čekali. Vyzkoušeli jsme například N.O.V.A Legacy, Gods od Rome, Unkilled či Real Racing 3.

[aps_product_sz id=“433177″]

Výdrž baterie – den vydrží, rekordy lámat nebude

Xiaomi se chlubí skvělou výdrží hlavně u modelů nižších řad Redmi a Redmi Note. Telefony jsou vybaveny decentnějším hardwarem a baterie překračuje kapacitu 4000 mAh. Řada Mi na tom už tak dobře většinou není. Xiaomi Mi6 dostalo baterii s kapacitou 3350 mAh, doplňuje ji však špičkový hardware a 5,15″ Full HD displej.

Telefon při našem testování vydržel celkem bez problémů celý pracovní den (od 7 hodin ráno do 20 hodin večer) a ještě zbývalo kolo 25-35 % baterie. Telefon jsme přitom příliš nešetřili (stále zapnuté datové přenosy, spoustu zpráv, prohlížení webu, poslech hudby i zkouška her a benchmarků). Dá se s klidným svědomím říci, že se výdrž bude pohybovat okolo 1 až 1,5 dne. Při šetření a používání úsporných režimů to mohou být i dny 2.

Systém MIUI je již delší dobu slušný konzument baterie, pozor si navíc musíte dát i na poměrně agresivní omezování běžících procesů na pozadí. Opožděné zprávy z WhatsAppu, Hangouts a dalších mohou být na denním pořádku, pokud aplikacím nepovolíte běh na pozadí (v sekci Optimalizace – Baterie – Aplikace). Možností je i aktivace Úsporného režimu, který lze načasovat. Ten opět omezuje procesy na pozadí, čímž šetří baterii.

Bezdrátové nabíjení na nás nečeká ani v tomto případě, což není překvapením – Xiaomi jej ještě nikdy neimplementovalo. K dispozici je alespoň moderní USB-C konektor a rychlonabíjení Qualcomm Quick Charge 3.0, které pracuje s napětím 5, 9 a 12 V. Telefon se z 15 % do 100 % nabije přibližně za 1 hodinu a 10 minut, což je úctyhodné.

Systém – tradiční MIUI s Androidem 7.1

Společnost Xiaomi patří mezi výrobce, kteří již dlouhou dobu vyvíjí vlastní prostředí. MIUI je známá i mimo telefony Xiaomi, staví však stále na Androidu, a tak si můžeme užívat známé aplikace z Google Play. Prostředí je poměrně značně vzdáleno od čistého Androidu a v některých směrech se podobá konkurenčnímu iOS – třeba v domácí obrazovce, na které jsou seřazeny všechny nainstalované aplikace. Prostředí si obecně mnoho uživatelů oblíbilo díky své barevnosti, jednoduchosti a určité míře přizpůsobení. Mnohými prvky se inspiroval i takový Huawei ve své nadstavbě EMUI.

U MIUI nastává možná trochu vtipný paradox, při kterém uživatel na první pohled nepozná, na jaké verzi Androidu daný systém běží. Verze MIUI totiž nabízejí povětšinou shodné funkce, ať už se jedná o Android 6 či Android 7. A zajímavostí je spousta, namátkou:

  • možnost dvou podob notifikační lišty (jedna záložka či dvě oddělené záložky),
  • funkce oddělený prostor pro používání telefonu dvěma uživateli,
  • možnost klonovat aplikace a každou využívat se dvěma odlišnými účty,
  • pokročilá správa témat,
  • automatizace telefonu (plánované zapínání Bluetooth, Wi-Fi, GPS, vibrací, režimu letadlo a další),
  • mazání cache a další.

Bleskový systém, který by si ale ještě péči zasloužil

Xiaomi telefony se svým prostředím často vynikají skvělou optimalizací, která se promění v bleskové reakce, výbornou plynulost i stabilitu. Polovina z toho platí i pro Xiaomi Mi6, které je opravdu bleskové. Výborný hardware i vcelku odladěný systém udělá svoje. Přesto nemůžeme říci, že by to bylo 100% a několikrát se nám stalo, že se telefon zadýchal, nějaká aplikace zažila pád či jsme čekali při spouštění nějaké aplikace. Xiaomi MI6 nám dorazilo celkem brzy a systém ještě nejspíše není odladěn tak, jak by měl.

Smartphone dorazil s oficiálním systémem, který je dostupný v angličtině bez Google Apps. Ty se podařilo do telefonu nainstalovat, do prodeje se však telefon dostane s českou lokalizací a verzí systému, která již obsahuje Google Apps. Z našich zkušeností je i rychlost a stabilita systému lepší než  u „čínské“ ROM, ale to v tuto chvíli nemůžeme posoudit. V čínské verzi systému je navíc předinstalováno několik zbytečných aplikací pro čínské sociální sítě apod.

Hudebník bez 3,5mm jack konektoru

Xiaomi se také zařadilo po bok Applu a jiných, kteří začínají opouštět 3,5mm jack konektor. Alespoň tedy u svého současného TOP modelu. Tento krok je velmi kontroverzní – na jedné straně stojí uživatelé, kteří jsou na tento konektor zvyklí a odmítají bezdrátová sluchátka. Na druhé straně pak ti, kteří již nyní užívají Bluetooth headsety nebo jsou smířeni s redukcí. Tak či tak, telefon je možné používat s libovolnými sluchátky, v balení je totiž redukce z USB-C na 3,5mm konektor. V praxi se tedy kabel sluchátek o něco málo prodlouží a nelze nabíjet a poslouchat hudbu zároveň. Horší scénář nejspíše nenastane.

Kvalitou výstupu je na tom Xiaomi MI6 velmi dobře a pokud k němu připojíte kvalitnější sluchátka, užijete si kvalitní poslech. Xiaomi bohužel žádná v balení nedodává, stojí ale například za oblíbenou řadou Xiaomi Piston, které můžete k telefonu dokoupit. Ten s nimi počítá a lze v nastavení vybrat předvolbu právě pro tyto modely.

Xiaomi-Mi6-redukce na sluchátka

Samotný reproduktor nám zase takovou radost nepřinesl, i když se Xiaomi chvástalo, že se jedná o kvalitní stereoreproduktor. Hlavní reproduktor je umístěn na spodní straně telefonu, kde jej při držení telefonu na šířku snadno zakryjeme a utlumíme. Druhá zdířka je mikrofon. Kde je tedy proklamované stereo provedení? Druhý reproduktor je tradiční sluchátko nad displejem, které hraje oproti hlavnímu výrazně slaběji. Trochu se nám zdálo, že jej oceníte jen ve chvíli, kdy si ten hlavní zakryjete. Celková hlasitost je mírně podprůměrná, kvalita zase naopak mírně nad průměrem. Není to však nic, kvůli čemu byste si telefon Xiaomi MI6 měli kupovat.

Xiaomi-Mi6-konstrukce-reproduktor

Konečně povedený fotoaparát?

Xiaomi telefony jsme nikdy za fotoaparáty přehnaně nechválili a na svou konkurenci zpravidla v tomto ohledu spíše ztrácí. Byli jsme zvědaví, jak se s tím Xiaomi u nového modelu vypořádalo. Papírově to jako vždy vypadá velmi dobře – dva 12MPx snímače, vysoká světelnost F1.8, optická stabilizace, podpora 4K videa i zajímavý 2x optický zoom. Aplikace pro focení se nese v duchu jednoduchosti, nabídne ale vše podstatné. Možná jen ukládání do RAWu jsme nenašli.

Zaměřme se nejprve na zmiňovaný optický zoom, který lze použít pouze u tvorby fotografií. Stačí jen – stejně jako u iPhonu – kliknout na ikonku 2x. Použití je snadné a obraz je skutečně přiblížen. Měli jsme ale v tomto případě problémy s ostřením, které moc dobře nefungovalo, pokud jsme fotili nějaký vzdálenější předmět (fotoaparát neostřil do nekonečna). Naopak v případě přiblížení makro fotografií (květů) fungoval velmi dobře. A právě zde vidíme asi jeho největší použití – na tvorbu detailnějších fotografií blízkých předmětů. Celkově jej však bereme spíše jen jako bonus.

Fotografie vypadají na první pohled velmi dobře – barvy jsou živé a snímky příjemně ostré. Po vzoru Samsungu jsou barvy spíše saturované než věrné, což se ale spoustě uživatelů bude líbit. U recenze Xiaomi Mi MIX jsme se trochu potýkali s agresivním post-processingem, což je patrné i zde. Po přiblížení fotografií je patrná komprese a ztrácejí se detaily snímků.

Pokud však uživatelé neplánují používat Mi6 pro profesionální fotografování, ale spíše běžné momentky, budou spokojeni. Fotoaparát na tom není špatně ani v horších světelných podmínkách nebo v případě 4K videa. Trochu nás mrzí absence Full HD s 60 FPS. Optická stabilizace sice funguje, ale její přínos není zase tak patrný. Celkově se jedná o nejlépe fotografující Xiaomi a fotoaparát si zaslouží pochvalu.

Fotografie a videa ke stažení

Xiaomi Mi6 – test videa (UHD)

Xiaomi Mi6 - test videa (UHD)

Závěr – Xiaomi MI6

Model Xiaomi Mi6 se na český trh teprve chystá, česká společnost Beryko jej začne nabízet ještě v průběhu května za 12 800 Kč za testovanou 64GB variantu a za 128GB verzi zaplatíte 14 500 Kč. To je za takto vybavený telefon velmi dobrá nabídka. Xiaomi tím tak trochu říká, že se letos úplně nechce srovnávat s nejlepšími telefony na trhu, ale chce znovu přinést skvěle vybavený smartphone za rozumné peníze. A to se celkem podařilo.

Xiaomi Mi6 nabídne špičkový hardware v podobě Snapdragonu 835, který je nyní nejvýkonnějším čipem na světě. Doplněn je i luxusní 6GB RAM pamětí či 64/128GB vnitřním úložištěm. Paměťová karta ale na druhou stranu chybí. Tradičně výborný je displej a mile nás překvapil i fotoaparát, který je tím nejlepším, co zatím Xiaomi v tomto ohledu vyrobilo. Zpracování je příkladné a menším bonusem je odolnost proti stříkající vodě. Smutný je jen fakt, že konkurence nabídne o mnoho odolnější provedení (přežije i ponoření do vody). Kvitujeme ale použití infraportu.

A zase to LTE…

Tradičně největším neduhem je absence LTE na frekvenci 800 MHz, kvůli čemuž nelze nejrychlejší síť využívat na velké části našeho území, zejména pak na vesnicích. Těžko rozhodnout za samotné uživatele, zda je to důvod pro jiný smartphone. Uživatelé, kteří se pohybují většinu času ve velkých městech, mohou přivřít oči. Konstrukce sama o sobě není špatná, ale čekali jsme něco více – minimálně originálnější design či menší rámečky. Chybí také 3,5mm jack či bezdrátové nabíjení. Ani systém zatím není 100% – do prodeje se dostane s českým překladem, Google aplikacemi a doufejme i o něco lepší optimalizací. Ta u Xiaomi běžně přichází až časem.

Závěrečný verdikt: Postavíte-li Xiaomi Mi6 k vlajkovým modelům Samsung Galaxy S8 či LG G6, nejspíše prohraje. Konkurenti jej poráží zpravidla lepší výbavou i fotoaparátem, navíc umí české LTE. Pro Xiaomi Mi6 ale jasně hovoří cena, která je nastavena na výborné částce 12 800 Kč. Pokud uživatelé přetrpí absenci LTE a 3,5mm konektoru, jedná se o velmi zajímavou volbu.

Klady

+ Vysoký výkon a 6 GB RAM.
+ Skvělý displej.
+ Povedený fotoaparát.
+ Kvalitní dílenské zpracování a odolnost proti stříkající vodě.
+ Infraport.
+ Ochranné pouzdro v balení.
+ Atraktivní cena.

+ Rychlé nabíjení.

Zápory

– Absence LTE na 800 MHz.
– Absence 3,5mm konektoru.
– Konstrukce s velkými rámečky a bez jediného prvku inovace.
– Systém zatím není 100% odladěn.
– Absence bezdrátového nabíjení.
– Lapač otisků prstů.

Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti Beryko, kde lze telefon zakoupit.

Zaujalo vás Xiaomi Mi6?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (16)