Menu

Apple iPhone 7 Plus: Revoluce smartphonů se nekoná (recenze pohledem Androiďáka)

Představení telefonu Apple iPhone 7 Plus je i pro nás jako fanoušky Androidu velkou událostí, protože mnohdy tento přístroj donutí i výrobce Androidů k určitým změnám a snaze rychlejšího vývoje. Má nový telefon od Applu ale vůbec co nabídnout? Má snad něco víc než telefony s Androidem? Uvidíme.

Recenze Apple iPhone 7 Plus – obsah

Stejný a přesto trochu jiný než předchůdce

Design se u telefonů od Applu zase tak často nemění a upřímně – ani iPhone 7 Plus není od svého předchůdce zase tak vzdálen. Přední strana je téměř totožná a na první pohled jen těžko poznáte, zda se jedná o šestou či sedmou generaci. Menší změny se však odehrály na zádech – konstrukce je sice stále hezky zaoblena a tvarově jsou iPhony podobné, zmizely ovšem plastové předěly pro antény (přemístily se do vrchní části telefonu) a u modelu Plus máme duální fotoaparát.

Do redakce nám dorazila černá matná varianta, u které nejsou plastové kryty antén téměř vidět a zároveň ani jablko nezáří tolik jako u předchozích generací. Samozřejmostí je pak celokovová konstrukce se zaoblenými hranami. Příznivci tenkých rámečků si zde rozhodně neužijí – místa pod, nad i v okolí displeje je opravdu hodně, kvůli čemuž telefon narostl. Je přibližně stejně velký jako Huawei Mate 7, který má ale o půl palce větší displej. Na druhou stranu je alespoň příjemně tenký.

apple-iphone-7-plus-konstrukce-predni-strana

Tlačítko pod displejem je tradičně pouze jedno, i tak vzbudilo velký rozruch. Apple iPhone 7 Plus je nově voděodolný s certifikací IP67, výrobce se tedy chtěl kvůli lepší ochraně před vodou zbavit běžného tlačítka, a proto jej nahradil senzorovým. Aby však zůstal zachován pocit mačkání skutečného tlačítka, vměstnal do přístroje speciální vibrační motorek, který má tento dojem navodit. To se povedlo tak napůl a výsledek je rozhodně zvláštní – máte pocit, jako byste promáčkli celý displej do konstrukce.

Reproduktor se přemístil na spodní stranu a konečně je v provedení stereo, jsou tu tedy dva vedle sebe. Nechybí ani Lightning konektor ve spodní straně, ale smířit se uživatelé musí s absencí 3,5mm jacku. Pokud nutně potřebujete používat sluchátka s 3,5mm konektorem, Apple dodává v balení redukci. Nemůžete ale nabíjet a zároveň poslouchat hudbu. To uživatelé nevezmou asi nejlépe. Trochu nám ještě chybí notifikační LED dioda, Apple iPhone 7 Plus se to snaží suplovat alespoň tím, že se v případě notifikací displej rozsvítí, pokud vezmete telefon do ruky.

apple-iphone-7-plus-konstrukce-redukce-1

Obr s pohodlným držením

Apple iPhone 7 Plus je velký telefon kvůli 5,5″ displeji a širokým rámečkům. Na pohodlné ovládání jednou rukou bez pomocníka rovnou zapomeňte, palcem jsme dosáhli tak do půlky displeje. Naštěstí stačí poklepat na domácí tlačítko a obraz se zmenší pro pohodlný dosah. Ovládání napájení je celkem vysoko, ale palcem na něj stále dosáhnete. O něco horší už je to s ovládáním hlasitosti, ke kterému člověk povětšinou potřebuje druhou ruku. Je tu samozřejmě i posouvací přepínač pro rychlé vypnutí zvuku, které Androidy nemají. A nikomu nechybí.

Držení telefonu v ruce je pohodlné zejména díky zaobleným hranám a celkově nám úchop přišel jistý. Telefon je ale na druhou stranu dost těžký (188 g) a tenký (7,3 mm), takže při nešikovné manipulaci může snadno vyklouznout.

apple-iphone-7-plus-konstrukce-drzeni-v-ruce

Displej – opět povedený

Společnost Apple displeje umí, což potvrdila u spousty předchozích modelů. Apple iPhone 7 Plus nabídne 5,5palcový IPS displej s Full HD rozlišením, což ve výsledku činí jemnost 401 PPI. Telefony s Androidem v podobné cenové hladině sice nabízejí povětšinou jemnější displej, na dobrou podívanou to ale stále stačí.

A kvalita? Displej nabídne dobré barevné podání, výborné pozorovací úhly i dobrou čitelnost na slunci. Subjektivně se nám ale zdá, že je displej telefonu Samsung Galaxy S7 o něco málo lepší. Jsme ale přesvědčení, že uživatelé si rozhodně stěžovat nebudou.

Zapnutí displeje poklepáním sice chybí, displej se ale automaticky rozsvítí, pokud telefon vezmete do rukou, což usnadní čtení notifikací. Systém vám zároveň umožní měnit teplotu barev, aktivovat režim čtení či změnit velikost písem celého systému. S přesností či citlivostí displeje jsme žádný problém neměli.

apple-iphone-7-plus-konstrukce-displej

Čtečka otisků prstů – dnes již zaběhlý standard

Čtečku otisků prstů vídáme dnes i u levnějších telefonů a již jsme si na ni zvykli. Apple ji používá již několik generací a výsledky jsou dobré. Ani ta u iPhonu 7 Plus nás nezklamala, i když se sem tam stalo, že náš prst nerozpoznala. Byly to ale spíše ojediněle záležitosti a jinak můžeme čtečku otisků prstů pochválit. Její používání lze shrnout následovně:

  • odemknutí je snadné a rychlé (podobně rychlé jako u TOP modelů Androidu),
  • na čtečku není potřeba nikterak tlačit,
  • vlhký prst není většinou rozpoznán,
  • drtivá většina pokusů o odemčení je úspěšná,
  • prst je rozpoznán z jakéhokoliv směru (nezáleží na natočení),
  • při vypnutém displeji je potřeba zmáčknout domácí tlačítko, čímž dojde i k aktivaci čtečky.

apple-iphone-7-plus-konstrukce-tlacitko

Výkonný hardware, který poráží i androidí konkurenci

Už není pravda, že by telefony od Applu byly výkonnostně pomalejší než Android konkurence. Nový Apple iPhone 7 Plus je dokonce výkonnější v testech AnTuTu či Geekbench než Galaxy S7, o což se postaral nový procesor A10 Fusion a 3GB RAM paměť. Výkonu je tady pro hraní her i plynulý běh systému dostatek.

LTE na všech důležitých frekvencích je samozřejmost, NFC lze pak použít pouze na platby Apple Pay. Chybí třeba ale infraport nebo paměťová karta microSD, takže si uživatelé musí vystačit s vnitřní pamětí (32/128/256 GB). S používáním bezdrátových technologií Bluetooth a Wi-Fi jsme neměli naprosto žádný problém. Vyzkoušeli jsme i přesnost GPS, a to pomocí Google Map i navigace Sygic. Výsledek je velmi dobrý – zaměření polohy je rychlé a přitom přesné.

apple-iphone-7-plus

Apple iPhone 7 Plus

7.4
  • Displej 5,5" IPS LCD, 1080x1920 px
  • Procesor Apple A10 Fusion
  • RAM 3 GB
  • Fotoaparát 12 Mpx, f/1,8
  • Úložiště 32/128/256 GB
  • Baterie 2900 mAh

Výdrž spíše průměrná

Poslední generace iPhonů se výdrží na jedno nabití příliš nevyjímaly a nejinak je tomu i u modelu iPhone 7 Plus. Baterie má sice kapacitu 2900 mAh, displej je ale obrovský a nepřidá tomu ani výkonný hardware. Kvůli tomu je telefon Apple iPhone 7 Plus tedy spíše jednodenní záležitostí při intenzivním využívání.

Pokud jsme telefon využívali opravdu naplno, večer nám zbývalo jen něco málo okolo 20 %. Zažili jsme ale i dny, kdy procent zbylo trochu více, a telefon na jedno nabití vydržel 1,5 dne. Tento výsledek ale bereme spíše jako průměrný v dnešní době, kdy některé výkonné smartphony dokážou vydržet i dva dny. Samotný systém ještě nabídne úspornější režim, který dokáže zpomalit procesor a vypnout data a synchronizace na pozadí.

Na bezdrátové nabíjení můžete rovnou zapomenout, za což může i kovová konstrukce. Zároveň ale Apple ještě tuto technologii nepředstavil v žádném svém smartphonu. K nabíjení slouží tradiční Lightning konektor, který je reverzibilní. Použití je šikovné, bohužel ale narážíme na to, že se nejedná o standard a nelze tedy použít kabel od jiných výrobců telefonů.

apple-iphone-7-plus-baterie

Hudební šikula bez 3,5mm jacka

Ještě než začneme s popisem kvality zvuku, je potřeba zmínit, že iPhone 7 Plus nemá 3,5mm jack konektor. Tento problém Apple řeší tak, že v balení dodává speciální redukci z Lightning konektoru na 3,5mm jack. Díky tomu mohou uživatelé používat svá stávající sluchátka, bohužel ale nelze poslouchat hudbu při nabíjení. Tento krok rozhodně uživatele nepotěšil.

Zůstaneme-li ještě u balení, Apple dodává velmi dobré špunty – ty hrají na poměry dodávaných k telefonům opravdu dobře a troufneme si tvrdit, že drtivá většina uživatelů nebude mít potřebu pořizovat svá vlastní sluchátka. Tedy pokud už nějaká lepší nemají.

Kvalita zvukového výstupu je tradičně velmi dobrá a v kombinaci s našimi redakčními sluchátky Creative Aurvana In-ear 2 Plus se jednalo o skvělý hudební zážitek. Podobně na tom je reproduktor, který je konečně stereo a hraje rozhodně nadprůměrně. Je zároveň slyšet, že každý z reproduktorů hraje na jiné frekvenci. Pochválit můžeme i jeho hlasitost. Reproduktory si například při hraní člověk trochu rukou zakrývá, ale vzhledem k tomu, že jsou dva, zakrytí je vždy jen částečné a je stále slyšet.

apple-iphone-7-plus-konstrukce-reproduktor

Systém – jablečný svět s názvem iOS 10

Dostáváme se k aspektu, který pro nás není vůbec snadné hodnotit. Zatímco Android známe do každého detailu, tento systém je pro nás píše neznámou. I tak ale po delším používání můžeme s klidným svědomím prohlásit, že systémy jsou si v mnohém velice podobné. A to především pro běžné uživatele.

Google služby nemohou chybět

Protože v redakci velice často používáme Google služby, stáhli jsme tyto aplikace i pro iPhone. Hangouts, Google Kalendář, Google mapy, Google Keep, Gmail… to vše tu zkrátka najdete. Používání těchto aplikací nám nepřineslo žádné problémy a fungovaly skoro tak dobře jako v Androidu. Ještě že tak.

Bez tlačítka zpět začnete šílet

Co ale jako uživatelé Androidu nemůžeme telefonu Apple iPhone 7 Plus odpustit, je absence tlačítka zpět. Přestože by vám fanoušci systému iOS řekli, že existuje gesto pro návrat zpět, nefunguje ani zdaleka ve všech aplikacích. Často tak musíte hledat titěrnou ikonu zpět v levém horním rohu. Mnohokrát jsme se sebe sami ptali proč, když vše lze vyřešit tak jednoduše tlačítkem zpět, jako to má Android.

Widgety ano, ale ne na domácí obrazovce

Domácí obrazovka systému iOS se od Androidu značně liší – všechny aplikace jsou formou ikon zobrazeny právě na domácích obrazovkách a neexistuje žádná další obrazovka se všemi aplikacemi. Zároveň chybí i Widgety, které sice v systému jsou, ale ne na domácí obrazovce, nýbrž v notifikační liště. Řešení v Androidu nám osobně vyhovuje více a to samé platí i o notifikační liště.

App Store a aplikace

Instalace nových aplikací probíhá úplně stejně jako v Androidu. Stačí spustit internetový obchod, vybrat aplikaci a několika kliknutími ji stáhnout. Občas jsme trochu tápali, protože rozhodně není tak přehledný a povedený jako Google Play. Svou práci ale splní.


A aplikace? Těch je srovnatelné množství jako na Android – některé jsou navíc, některé zase chybí. Překvapilo nás, že aplikace, které jsou pro Android zdarma, se mohou v App Store objevit jako placené. Mohu se však i stejné aplikace lišit funkcemi pro jednotlivé systémy.

Propojení s Macbookem

Pokud vlastníte notebook od Applu, můžete využít některé šikovné funkce. Vaše zařízení budou automaticky spojená, a pokud pracujete na notebooku a někdo vám třeba zavolá, zobrazí se přímo na displeji notebooku notifikace. Stejně tak můžete nově kopírovat text přímo z iPhonu do MacBooku dvěma kliknutími.

Rychlost a stabilita – přednost, kterou může Android závidět

Koncept systému a samotné prostředí nás zase tolik nezaujalo. Co se ale rozhodně nedá Applu upřít, je výborná optimalizace. Díky tomu je systém extrémně rychlý a plynulý, což může většina Android telefonů jen závidět. K zahození není po chvíle zvyku ani 3D Touch, ale opět nic nezbytného. Hlavní přednost iOS 10 oproti Androidu tedy stále vidíme v rychlosti a plynulosti.


Fotoaparát – dvě oči víc vidí

Dostáváme se k fotoaparátu, který byl vždy předností telefonů od Applu. iPhone 7 plus přichází dokonce s duálním fotoaparátem, přesněji se dvěma 12MPx snímači. Tento koncept už známe z jiných mobilních telefonů s Androidem, Apple iPhone 7 Plus ale přidává možnost 2x optického zoomu právě díky druhému fotoaparátu Tedy přesněji se obraz při přiblížení přesune na druhý 12MPx senzor s větší čočkou. Papírově je na tom iPhone dobře:

  • 2x 12MPx snímač,
  • světelnost f1.8,
  • optická stabilizace,
  • fázová detekce obrazu,
  • podpora HDR, RAW, 4K videa a další.

Aplikace pro tvorbu fotografií je velmi jednoduchá i přehledná, bohužel v ní toho ale příliš nenastavíte. Pro změnu rozlišení fotografií a videa jsme museli až do nastavení telefonu.

A jak je na tom výsledná kvalita fotografií? Telefon Apple iPhone 7 Plus se rozhodně řadí mezi nejlepší fotoaparáty v mobilních telefonech na trhu a výsledky jsou srovnatelné s vlajkovými modely s Androidem. Fotografie sází zejména na věrné podání barev, nechybí jim ani ostrost či detaily. Subjektivně jsou ale fotografie příliš kontrastní na rozdíl třeba již zmiňovaného telefonu Samsung Galaxy S7. Rozhodnout, který z telefonů fotí lépe, je ale velmi subjektivní záležitost. V recenzi můžeme prohlásit, že fotoaparát v telefonu iPhone 7 Plus je velmi dobrý, a to včetně natáčení 4K videí.

Fotografie ke stažení.

A zmiňovaný zoom? Jedná se o zajímavou funkci, kterou uživatelé mohou čas od času využít. Rozhodně bychom to ale nenazvali “must have” funkcí. Dvojnásobné přiblížení uživatele nespasí a další přiblížení už je klasický digitální zoom, který razantně zhoršuje kvalitu obrazu.

1x / 2x / 10x

Závěr – recenze Apple iPhone 7 Plus

Zakoupit testovaný přístroj na českém trhu je stále obtížné a teprve se pomalu dostává na pulty obchodů. A cena? Ta je jako vždy nasazena poměrně vysoko a začíná u 24 500 Kč za 32GB variantu, 28 000 Kč za 128GB variantu a cca 31 000 Kč za 256 GB paměti.

Graf ceny produktu iPhone 7 Plus 32GB poskytuje server Heureka.cz

Jak to celé dopadlo? Roznesl Apple iPhone 7 Plus androidí konkurenci na kopytech? Nebo je to telefon, který bychom darovali pouze nepříteli? Ani jedno. S klidným svědomím můžeme říci, že testovaný telefon má některé šikovné funkce a vlastnosti, v jiných ohledech zase zaostává za svou konkurencí. Pojďme si to ještě jednou zopakovat.

Kovová konstrukce působí až na velké rámečky v okolí displeje sympaticky (obzvláště v matné černé barvě) a přidává navíc i voděodolnost IP67, což už ale některé Androidy nabízejí delší dobu. Hardware v útrobách má výkonu dostatek a podle syntetických testů je dokonce výkonnější než Snapdragon 820. Velmi dobře je na tom i fotoaparát, který navíc přidává možnost 2x optického zoomu. Potěší i oboustranný Lightning konektor, kvalitní audio výstup nebo povedený displej.

Systém iOS 10 je kapitolou sám pro sebe a rozhodně není snadné jej z pozice Androiďáka hodnotit. Dnes nastává doba, kdy jsou si oba systémy v mnohém podobné, některé aspekty je ale razantně odlišují. Smeknout musíme rozhodně před optimalizací, která je velmi dobrá, díky čemuž je prostředí bleskové. Hodně nám ale chybělo tlačítko zpět, z jehož absence musí šílet každý uživatel se zkušenostmi s Androidem. Koncept Androidu bychom rozhodně neměnili, ale je na místě přiznat, že pro běžné uživatele je iOS srovnatelně použitelný jako Android.

Negativ není úplně málo a některé jsou podstatné – s vysokou cenou se počítá, už když vyslovíte slovo Apple. Nepřesvědčila nás ale ani výdrž na jedno nabití, která je spíše průměrná, a výrobce nepřidává ani možnost bezdrátového nabíjení. Nenajdete zde ani 3,5mm jack konektor, který je nutné řešit dodávanou redukcí. Absenci tlačítka zpět i široké rámečky v okolí jsme již zmiňovali.

Závěrečné hodnocení: Apple iPhone 7 Plus je sympatickým telefonem, který, pokud se nebudeme dívat na cenovku, své uživatele nejspíše uspokojí. Na druhou stranu podle nás nepřidává žádnou podstatnou novinku, která by uživatele nutila kupovat hned nejnovější verzi a v současné době se vyplatí spíše model 6S Plus. No a pokud není iOS podmínkou, přímo se vybízí konkurence v podobě Samsungu Galaxy S7 či třeba HTC 10, která toho za menší peníze nabídne stejně, v některých ohledech i více.

Klady

+ Vysoký výkon.
+ Optimalizovaný, rychlý a stabilní systém iOS.
+ Kvalitní dílenské zpracování a voděodolnost IP67.
+ Velmi dobrý fotoaparát.
+ Kvalitní displej s 3D touch.
+ Kvalitní audio výstup a sluchátka v balení.
+ Možnost propojení s Macbookem (Continuity).
+ Oboustranný nabíjecí konektor.

Zápory

– Vysoká cena.
– Velké rámečky okolo displeje.
– Spíše průměrná výdrž na jedno nabití.
– Chybí tlačítko zpět (ne všude lze použít gesto).
– Chybí 3,5mm jack konektor.
– Chybí bezdrátové nabíjení.

Za zapůjčení děkujeme společnosti T-Mobile.

 

Komentáře

Black

z aplikace
7.10.2016 12:41

Bluetooth u 6 nespojim zo žiadnym android telefónom (neviem kde robím chybu ) a čo vidím tu redukciu na 3,5 jack je to hnus takže sa vyvarujem telefónu bez 3,5

Uni

uni -85

7.10.2016 13:25

Tak pomineme-li opětovný nesmysl “iPhone vs 10000 Android přístrojů…:-/) je recenze dobrá.
– Snad jen, že v systému lze nastavit autentifikaci/probuzení jen přiložením.
– Btw. tlačítko se nestiskává, již není mechanické, ale tlakové s haptickou odezvou a dle všeho to funguje dost dobře (když jste plynule přešli z mechanického bez jakýchkoli potíží a dokonce se shodným vjemem:) ),
– Dále nevím proč je úplně pominuté ovládání systému pomocí 3D Touch. Je vidět, že je to pro vás jen povrchní osahání.
– Co je ale vyloženě nesmysl je stať o wigetech, ty jsou právě nově přímo na ploše, stačilo z domácí obrazovky máchnout doprava, ach jo….:(

JJJJ

7.10.2016 13:46

Tak ja bych dohodil že pres bt neposlu zadny soubor, pak jeste nfc ktere lze vyuzivat pouze pro placeni…ma hlasity zvuk ale je šílené plechovy … Hudbu do telefonu dostanete pouze pres iTunes,a prehravac je uplne smesny oproti tomu co treba nabizi xperia ve svych telefonech, baterie se nabiji silene dlouho jelikoz chybi rychlonabijeni. . Absence 3.5mm vede k tomu ze zvuk ve sluchátkách je opravdu slaby…

Shark.jd

Jan Dolejšexternista 20

7.10.2016 14:01

uni
Díky za skromnou pochvalu, potěšila. :-)
– díky za info, tuhle volbu jsem nenašel.
– souhlasím, ale těžko to jinak popsat. Musí se na něj zatlačit stejně jako na “klasické”. Mně osobně se ta odezva celkem líbí, je to netradiční.
– jak říkáte – je to zajímavá funkce, ale asi by to bylo na daleko rozsáhlejší testování. Upřímně jsem v tom zatím nějaký velký přínos nenašel.
– to je sice pravda, ale stále je nelze kombinovat s běžnými ikonami na ploše (nebo se mi to minimálně nepodařilo, ale nevidím o tom zmínku ani v Googlu).

Shark.jd

Jan Dolejšexternista 20

7.10.2016 14:03

Flamb38
Jsme Svět Androida. I v minulosti jsme ale testovali zařízení od společnosti Apple, a to trochu jinou formou – bez obalu tak jako fanoušci systému Android. Vzhledem k tomu, že to naši čtenáři přijali zatím vždy pozitivně, v tom pokračujeme.

Uni

uni -85

7.10.2016 14:25

Jan Dolejš: iOS nemá widgety, špatně. iOS má widgety v notifikaci a keyguard, špatně. iOS má widgety na ploše, špatně. Hmm, takže vlastně chcete Android od Apple?:)

JJJJ: iTunes je podmínka jen pokud chceš užívat iTunes databázi. Pokud použiješ jiný přehrávač (a tím se řeší tvůj druhý problém s kvalitou přehrávače), můžeš užít jinou cestu, jak nahrát data, např. nějaký cloud. btw. jsme opět u toho, měl by jsi řešit iOS vs AOSP, ne iOS vs milion výrobců SW. Chceš nám říci, že přehrávač v AOSP (na který roky nikdo nesáhl) je lepší než letošní u iOS?:D

JorEL

7.10.2016 15:41

klasika, kdo čekal změnu, jak tomu u nové řady bývalo, bude zklamán. Čekám, kdy konečně Apple udělá krok vpřed a začne zase vyrábět designově pěkné telefony. Pravda, že u černé varianty jsou nevzhledné plastové předěly už obstojně maskované, ale pořád jsou vidět a u jiných barev, je to vyloženě odporné. Plusko je obří, navíc pěkně těžký telefon s velkými rámečky okolo displeje jako tomu je u starých iphonů, dodnes to nedovedly ztenčit jako všichni výrobci, nechápu. Fotoaparát není špatný, ale i ten konkurence předehnala, S7 má mnohem více detailů a ostrosti, o fotkách za šera ani nemluvím, tam iphone tápal vždy. IOS10 bohužel ani na iphonu 7 neběhá tak plynule, jako tomu bývalo u iOS zvykemi, dokáží se seknout i triviální animace. I když jsem u tohoto systému vydržel nejdéle, tak pro člověka co si zvykne na možnosti androidu, je cesta k iOS krok zpátky a hledání návodů na banální úkony. Třeba jako zmíněné nahrátí hudby, běžně, připojím tel. k pc přetáhnu mp3 a jdu, tady je nutné mít nainstalované iTunes, nebo jak zde padlo existuje i jiná možnost, sice je to drbání pravou rukou za levým uchem, ale to budete s iphonem dělat často. Kapacitní hb je divný, rozhodně není lepší, lepší bylo mechanické tlačítko, teď to vibruje až je to nepřirozené, chybí tomu jack….. no jak to tak vidím iphone už si asi nekoupím, leda 6S, ale ten je zase škaredý jako noc. Nakonec cena která naprosto neodpovídá výbavě a dnes už ani kvalitě.

doubt2doubt

z aplikace
7.10.2016 15:47

3D Touch je zbytečná feature, na iPhone mě to spíš otravuje, ta “vymakaná” redukce lightning to jack 3.5mm má dynamický útlum 4.5dB, ono chtít nacpat DAC do miniaturní redukce je nápad Chocholouška.
Zkuste si srovnat zvukový výstup iPhone 7 s LG V10(v menu zapnutý HiRES DAC, ne proprietární Qualcomm) pak pochopíte, že na iPhone poslouchá hudbu jen masochist s obscesí a sebetrýznivou poruchou.

Uni

uni -85

7.10.2016 15:56

JorEL: Není možné udělat ultimátní telefon, který bude mít vše nej. Ignorujme tedy různé kickstartery s nerealistickými přísliby. Resp. ano, šlo by, ale kdo by to zaplatil? Navíc Apple dělá málo modelů (v podstatě dva) a potřebuje s nimi oslovit co nejširší klientelu.
Ano, je na trhu telefon s lepším krytím IPx, s lepší fyzickou odolností, s lepším fotoaparátem, s lepším DAC, s lepší výdrží, s s s….. Ale už zase srovnáváš iPhone vs množina. iPhone nikdy nebyl o nejlepších parametrech (téma nezaplatitelného nejlepšího přístroje), ale o špičkových parametrech vyváženě.
Ad iTunes, ten samozřejmě nemusíš instalovat po každý, když chceš přetáhnout nějakou hudbu. Stačí to nainstalovat jednou a pak už jen přetahuješ. Navíc neznám větší opruz, než MTP, což je bohužel dnešní Android std. V tobě UMS jasně, přes Total Commander, synchronizace, fronta, výkon, z archívu,atd. Paráda. Ale mrši MTP? To už fakt radši databázovou aplikaci iTunes app.
Ad mechanické tlačítko. Všeobecné reakce jsou, že je to adekvátní alternativa a drtivá většina lidí s tím nemá problém. Navíc se odstranil jeden mechanismus, který je náchylný k poškození. Velmi dobrá evoluce. Ale jistě, někdo nedá na mechaniku, někdo na senzor, něco na SW….různé chutě, často spíše jen zvyky. V oblasti Home buttonu je Apple trvale na špici, nyní dokonce s náskokem.

JorEL

7.10.2016 16:09

uni: no nic jiného než zvyknout si uživatelům nezbyde, já z toho jen neměl tak jistý pocit jako když jsem mačkal mechanické tlačítko. Pravda, že se po delším čase mohlo vychodit. Osobně jsem byl s iphony od trojky po pět es a ty měly navrch v mnoha parametrech před konkurencí. Designu mého oblíbeného ip4, se ty dnešní ani nepřibližují a od šestek jsem ho nějak nepřekpousl. Už si nějaký rok říkám, tak třeba další iphone, ale je to nemastné neslané a konkurence za ten čas dokázala nabídnout velice kvalitní přístroje. Jelikož už dnes nemám ani macmini, ani ipad, tak nějak nodokážu najít důvot pro koupi iphonu. Dřív měl navrch, dnes už to tak nevidím

Uni

uni -85

7.10.2016 16:28

JorEL: Já jsem si na to ještě sáhnout nebyl, ale mechanické tlačítko my vždy vadilo (např. u Samsung), vyžadovalo to změnu užívání, nabourávalo to rytmus ovládání. Hned první reakce po představení vesměs byly “je to ok”, což bylo dobré znamení, že zde nevznikl žádný “buttongate”:)
Ani, iPhone 4 za mě jeden z nejhezčích telefon ever, u iPhone absolutně. Na druhou stranu 6/7 více odkazuje na původní design, těžko říci, individuální.
No v době příchodu TouchID získal iPhone jistě významnější odlišení se ne než následně 3D Touch, to je pravda.
Ad iTunes, poněkud pak u něj opomíjíš roli zálohy, kdy od prvního iPhone lidé prostě tímto migrují dál a dál (následně rozšířeno o možnost přes iCloud). Tak jako např. u Samsungu Kies (který je taky pořádný macek a jejich instalační proces v době SGS4 byl na přes držku…).

Ru1n

Ru1n 0

z aplikace
7.10.2016 16:40

nechaou co vidi na ty notfikaci ze se vam zobrazi i na PC pritom kdyz mate mob s win10 a pc s win10 tak taky mate tu moznost , nebi dokonce airdroid a nemusite mit ani win10

Uni

uni -85

7.10.2016 16:42

Ad cena iPhone. Ta se relativně stala přívětivější po uvedení Pixelů (a to nemyslím české ceny). Když Google za tu svou těžkou nudu může chtít to co chce, tak vedle toho Samsung a Apple mají více obhajitelnou cenu. A především, chtějí to na rozdíl od Google prodat že…..

doubt2doubt

z aplikace
7.10.2016 17:29

Ideální telefony, které umí vše jsou dávno na trhu, dokonce v různých cenových hladinách a všechny toho zvládají více než nový iPhone:
S7 Edge, TCL/VDF Platinum 7, OnePlus3, LGV10/V20, Huawei Mate S, Honor8, z levnějších pak Huawei GX8, Honor7/7Lite, Honor5X.

Nejlepší z nich je ta první pětice, iPhone nic navíc nenabízí, 3DTouch je zbytečný, IP67 bez záruky jako by nebylo a v ostatních parametrech iPhone 7 Plus ztrácí i na TCL/VDF Platinum 7.

Nový iPhone 7 a 7 Plus tak vyniká pouze v nejhorším poměru ceny a užitné hodnoty ze všech současných flagship, nehledě na to, že o rok staré Androidy jsou často vyspělejší a užitečnější přístroje než předražený iPhone 7 s HD panelem z roku 2010.

peppa8053

7.10.2016 19:56

dobře se drží když je tak velkej? hrozna a těžká lopata.tenké věci se nedrži dobře.
Bender zezadu je třešnička na dortu. .. zpracování hrozny :-/

Vinkltom

vinkltom14 -3

z aplikace
7.10.2016 20:25

nevyrábí náhodou ten skvělý retina display samsung??

Jirka2014

z aplikace
7.10.2016 20:33

iPhone je iPhone. já bych to neřešil.

doubt2doubt

z aplikace
7.10.2016 21:08

iPhone 7 Plus nemá “Retina” displej, marketingové označení displeje v iPhone 7 Plus je “Retina HD” je to i v popiscích na prodejnách iStyle/iWant rozlišeno Retina vs Retina HD, ten první má 326ppi a hodně kostičkovaný obraz, a ten druhý má 401ppi, takže dotahuje na nižší střední třídu displejů jako jsou v Huawei P9 Lite nebo Honor 7 Lite, ale nepředčí je ve většině parametrů s výjimkou maximálního jasu a trochu širšího gamutu.

Uni

uni -85

7.10.2016 21:21

vinkltom14: Retinu může dělat kdokoli, je to označení o rozeznatelnosti px X úhlopříčka. Dnes prakticky základní parametr (před lety tomu tak ale rozhodně nebylo a i dnes si většina nejprodávanějších laptopů může nechat zdát).
Jinak špičkové LCD, resp. IPS panely Samsung nevyrábí, má koupenou zastaralou technologii na IPS (a opět mate zákazníky označením, říká tomu PLS, obdobně jako mátl u Quantum Dots např.) a jinak jeho vlastní know-how je v AMOLED, resp. odnoži SAMOLED.
Jinak jpm a milion dalších nicků ignoruj, plácá plky všude možně pod různými nicky.

Uni

uni -85

7.10.2016 21:23

Eh, px X vzdálenost běžného odečítání z displeje, sorry.

koudasek

z aplikace
8.10.2016 4:57

prvni iPhone kterej bych si koupil, mit zbytecnejch 25k :D

doubt2doubt

z aplikace
8.10.2016 8:36

Apple na těch marketingových označení RETINA povícero: “Retina Display, Retina HD Display, or Retina 4K/5K” skutečná hodnota rozlišovací schopností oka v přepočtu na ppi naměřená optometristy podle webu 9to5mac je někde kolem ~470ppi, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, rozdíl mezi Retina HD na 5.5″ a QHD panelem 5.5″ je obrovský ve prospěch QHD, ale rozdíl mezi QHD5.5″ a 4K UHD 5.5″ na Z5 Premium není na první pohled viditelný a rozdíl je patrný až při VR.

Nicméně ta základní RETINA má na MBP ~220ppi, na některých iPadech ~254ppi a u iPhone ~326 ppi.

Další důležitý parametr je celkový počet pixelů panelu.

iPhone SE má pouze 700 000 pixelů.
iPhone 7 má 1 000 000 pixelů.

Takže celkové podání a kvalita obrazu na SE je znatelně horší (zubaté přechody ikon v menu) než u iPhone 6S/7, těch třista tisíc pixelů dělá veliký rozdíl… a když to pak porovnáš s QHD panelem, který má 3 500 000 pixelů. Tak pochopíš, že displeje užívané v iPhone jsou úplní chudáčci a low cost šunty ve srovnání s vlajkovými modely konkurence jako S7 Edge nebo Z5 Premium.

iPhone 7 Plus má sice stejnou hodnotu ppi jako OnePlus3, který stojí méně než polovinu ceny nového iPhone, i tak je displej osazený v jablečném telefůnku citelně horších kvalit, nemá tak dobrou černou ani nedosahuje na šířku gamutu AMOLED panelů.

Displej v malém iPhone 7 je nejlepší HD panel mezi low cost panely, které se osazují jen do telefonů s výrobní cenou do$50 a displej v iPhone 7 Plus není o moc lepší, než panel v LenovuA7010, který je v obchodech k mání za 5000,- s podobným hardwarem jako nový iPhone, jen slabším SoC, jinak lepší repro, DAC Wolfson, 3.5mm jack, delší výdrž na baterii…

Menší iPhony jsou low cost telefony a iPhone 7 Plus je mid end za premiovou cenu, telefon pro hloupé, kteří si rádi připlatí za něco, co konkurence nabízí za méně než polovic, jen a nižší prodejní marží.

Sitler

sitler 2

8.10.2016 10:36

doubt2doubt: lezi mi tu na stole iPhone 7, 7+, a S7, vedle toho mam jeste svuj vlastni Huawei G8. Uprimne, pri praci v systemu, hrani her ci sledovani filmu me displej v iP7/7+ nicim neurazi. Bud jsem slepy nebo proste zadny problem opravdu nevidim. S7 mi udela nejaky viditelny rozdil az pri VR, na kterou iPhone staveny neni a vyrobce ji ani nijak netlaci a podporu pro ni taky ne.
Hazeni cisly mi prijde jak pomerovani penisu… nic vic. Z hlediska uzivatele to totiz neznamena lepsi zazitek.

Ad narazka na hloupost: Toto je naprosty nesmysl. iPhone nabizi, v porovnani s androidem, urcite moznosti, ktere android absolutne postrada a pro spoustu lidi jsou acela klicove (full zaloha resena systemove a plne kompatibilni napric vice modely, aktualizovany SW, dlouha podpora, funkcni Mac+iP ekosystem)

doubt2doubt

z aplikace
8.10.2016 16:26

Asi takhle HD displej v iPhone SE/6S/7 je naprosto otřesný a nalezneš ho leda v telefonech s výrobní cenou kolem $50.

Displej u Plus modelu je průměr mid end, který najdeš i v levných telefonech jako Honor5X, 7 Lite, za ty ceny kolem 6000,- mě FullHD panel také neuráží.

Uživatelský zážitek z menšího iPhone 6S/7 vs QHD AMOLED je otřesný a s poměřováním čehokoliv je to rozdíl asi jako mezi východoněmeckým Wartburgem a západoněmeckým BMW.

Obecně Android nabízí ve srovnání s iOS možnosti a funkce, které iOS absolutně postrádá (absence podpory AptX, DLNA, USBmassstorage, OTG, BT file transfer, NFC…) plnohodnotně aktualizovaný systém nabízí všechny Nexus/Pixel modely, všechny vlajky Sony řady Z a X, dokonce délkou podpory Sony iOS úspěšně dohání. Pak Samsungy řady S a Note a spousta dalších značek jako LG dodává aktualizace pro staré modely G3…

Ekosystem iOS+OSX je o hodně omezenější než ekosystem Google, který využívám crossplatform a na iPadu a iMacu bych byl bez Google jako bez jedné ruky.

doubt2doubt

z aplikace
8.10.2016 16:35

sitler

Já myslím, že pokud někdo zvládne dát do 5″ telefonu 1440p displej a mít lepší výdrž než iPhone 7, není důvod se omezovat na HD displej. Díky brýlím mám zrak na lepší úrovni než je 20/20, rozdíl vidím, takže HD “retinu” beru jako prohru Applu.

A co se týká virturální reality, tak cardboard a Gear VR mají řádově vetší počet uživatelů než Oculus Rift a HTC Vive

“The results of the study conclusively show that users can discriminate between 339 and 508 PPI and in many cases between 508 and 1016 PPI.” https://goo.gl/gM72ec

Ota Scon z redakce HN má tu studií celou staženou, tak se ho na to poptej rád ti to vysvětlí.

Výkladový slovník k marketingovým bludům Cooka pro normální lidi:

odvaha = chamtivost;
vydařená evoluce = přešlapování na místě;
vada na kráse = plivnutí do tváře spotřebitele;
špičkový fotoaparát = průměrný fotoaparát nižší střední třídy;
voděodolnost se stupněm krytí IP67 = může se bez záruky trochu namočit;
skvělé vlastnosti a barevné podání displeje = stále dobrý leč zastaralý displej s rozlišením z roku 2010;
stereo reproduktory = dva reproduktory neprodukující stereo efekt;
design ***** = černý obdélník s vystouplou optikou fotoaparátu.

iPhone stále zůstává mobilním telefonem, který si kupují lidé, jež mobilům buď vůbec nerozumí, nebo je pro ně důležitější mít “stajl”, ale za cenu vyhozených peněz, za které mohli mít mnohem lepší zařízení.

iPhone bohužel nemá marketingem nezmanipulovanému člověku co nabídnout. Je to produkt pro své věrné příznivce, nové zákazníky si vzhledem, délkou inovačního cyklu a neúměrnou cenou těžko získá. iPhone 7 je něco jako Eva a Vašek. Ti také zpívají jen pro své věrné, nové posluchače nepřitahují, a i ti věrní postupně ubývají.

iPhone je naleštěný prd, který umí Apple dobře prodat. iPhone dnes a ty co byly za Jobse jsou zcela odlišné světy shodující se pouze v názvu, jinak je celá dřívější filozofie iPhonu nepochopená a Jobs si ji vzal právem do hrobu.

Jediné, co zůstalo iPhonu z dob Jobse kromě názvu je ten dnes již ubohý HD displej, a to i v době, kdy všichni ostatní premioví výrobci osazují do vlajkových modelů hidpi QHD displeje.

Sitler

sitler 2

z aplikace
8.10.2016 16:53

Já používám oboje. Soukromě android a Mac na gapps, pracovně iPhone a Mac na Exchange.
A zcela vážně rozumím tomu, proč firmy často berou iPhone místo android. Ta podpora, standard… To je prostě jinde. Řešit MDM nad android je opruz. Obzvláště s výhledem na další roky a verze. U iPhone pohoda, protože současný model bude podporovány i za 3 roky.
Není to o tom, že ten kdo koupi iPhone je hlupák co neumí počítat.

doubt2doubt

z aplikace
8.10.2016 17:04

Moc firem který by kupovali iOS zařízení kvůli platformě neznám, teď je spíš trendy BYOD. Jako benefit samozřejmě ano a nejčastěji je také na výběr mezi iPhonem a Samsungem.

Jediné místo, kde jsem se pracovně setkal se služebními iPhony je Generální inspekce bezpečnostních sborů, což není firma nýbrž úřad/státní organizace podřízená přímo předsedovi Vlády ČR.

Smysl to má, protože na iOS existuje software Cisco Meraki, který umožňuje držitele iPhone kompletně sledovat, ukládat sms na zabezpečený sever, odposlouchávat a lokalizovat jejich polohu.
To je žádané u detektivů, kteří vyšetřují citlivé kauzy a musí být pod stálým dohledem.

Sitler

sitler 2

8.10.2016 17:57

my do BYOD programu nepustime nic, co nema oficialni firmware a plnou podporu nasi MDM. Vsichni s rootem, androidem pod 5.1, nejakou nestandardni verzi, nekompatibilni verzi… vsichni takovi maji smulu.
iPhone ma vyhodu, 4 roky stary telefon a full support. Samsung? 2 roky stary a vyrobce na nej kasle. Navic z hlediska user helpdesku, na iPhonech vypada vse stejne, snadno se na to delaji How To. Na Androidu? Samsung, Sony, HTC… kazdy ma neco po svem. Svou vlastni nadstavbu. I blba prace v kontaktech znamena 3 ruzne postupy… To je proste z hlediska velke firmy/korporace otresne.
A ano, opravdu hodne korporaci jde, minimalne ve vyssich pozicich, cestou iPhone. Pouze nizsi post obsazuji levnymi androidy.

doubt2doubt

z aplikace
8.10.2016 18:22

Všechny vlajky Sony Z a X mají téměř stejně dlouhodobou podporu jako iPhone, rozdíl je, že na Sony je nový Android stále použitelný, ale iOS s některým z nových update citelně zpomalí a nejstarší 4S/5c jsou s iOS9 prakticky použitelné jen na volání a sms. iPhone 6 Plus s iOS9.3 laguje jak řešeto, protože má jen 1GB paměti RAM.

Vlajky Samsung za 20k plus mají podobně dobrou podporu, Note4 dodává stále aktualizace, LG G3, HTC M8… takže podpora iOS je spíš blud, protože všechny adresu zařízení nové updaty úmyslně zpomalují.

No a ty tvoje vyšší pozice v korporátu to je jen minorita, ono to dokazují i stále klesající prodeje iPhonů a růst Android zařízení na trhu.

5.1 Lízátko dneska mají i ty nejlevnější čínský telefony, i když většina z nich už má MM.

No a s tím rootem a zákazem v korporátu, to je taky blud, protože kdo má root + Xposed, tak žádný admin nezjistí, že je telefon rootnutý.

Podobně lze obejít bezpečnostní pravidla pro JailBreaknutý iPhony.

Sitler

sitler 2

8.10.2016 20:00

Mysli si co chces. Ja se v te sfere denne pohybuju a na denni bazi resim firemni telefony v nadnarodni firme. A s klidem ti reknu ze androidaky posilame v 90% s podporou do haje, protoze si tam kazdej vyrobce dela co chce.
Problem droidu je, ze mezi 4, 5, 6, a 7 se zmenila dost velka cast API. Buh vi co se stane priste…
Jiank mam 5S s os 10. Ze by byl zalagovany? Neni. ASi stejny blud jako ze Android po pul roce pouzivani laguje a musi se prehrat. je to jen o rukach a nemit v telefonu tunu sracek.
HTC M8 ma android 7.0 s jeho vsemi API? Nema.
Zarizeni s Xposed ti u nas do mdm nepustime. Firemni politika je jasna. Kazde zarizeni se rucne schvaluje a pokud se neco nezda, uzivatel ma smulu.
Sorry, vychazim z bezne praxe v korporatu. Ne z pohledu uzivatelu ci malych firem.

doubt2doubt

z aplikace
8.10.2016 21:56

Zařízení s Xposed pustíte, protože nikdo nepozná framework a plugin díky kterému se telefon tváří jako nonroot. Pohádky o “ručním” schvalování všech devices vyprávej někomu jinýmu. Do iPhonu se vůbec nedostanete, protože heslo k iCloud vám žádný zaměstnanec nesdělí (tvrdit do diskuze můžeš klidně pravý opak) a metody které se v korporátu používají k lokalizaci JailBreaknutých zařízení lze obejít stejně snadno jako metody používané k odhalení root na Android zařízeních.

Ve skutečnosti ani nedokážeš v korporátu poznat, když firemní iPhone výměním za soukromý a přehodím SIM kartu. Ne že by to nešlo, metody na to existují, ale nikde se nepoužívají. Můj brácha navrhuje a dodává Cisco pro korporáty, mám (nepatrnou) představu o tom, jak to vypadá v KPMG,EY,Generali nebo v PORR, dokonce ani banky si s tím nelámou hlavu, v ČS a KB funguje na první pohled velice primitivní, za to však bezpečný způsob, kterým jsou od sebe odděleny databáze, jejich kontrola a auditování. Určitě jsem nespolkl všechnu moudrost světa a u Vás to může fungovat kdovíjak, ovšem mám zkušenost z nasazení nejbezpečnějších technologií z GIBSu, a korporáty obecně na takovou úroveň bezpečnosti ani z daleka nedosahují.

iPhone 6S Plus a 7 Plus není špatný telefon, pouze na vzhledem k tomu jaký hardware nabízí a jak nestabilní a omezený částo iOS je velice nepříznivý poměr ceny a užitné hodnoty.

Navíc cena iPhone zařízení dlouhodobě klesá rychleji, než u vlajkových lodí Sony a Samsungu.

Jablíčkáři často rádi tvrdí opak, ovšem když po roce prodáváš iPhone 6S, tak na tom vždycky tratíš daleko více peněz, než když prodáváš Samsung S7 nebo jiný top model. Cenu si nedrží pouze telefony čistě čínských značek, tak dochází rychleji k amortizaci.

Nedávno jsem na tohle téma vypracovával analýzu ve které jsem porovnával skutečné výkupní ceny mobilních telefonů po půl roce a roce používání, iPhone je ze značkových přístrojů ten nejméně výhodný. Ono totiž na první pohled se sice zdá, že za něj dostaneš ve výkupu “hodně” peněz, ale málo kdo zohledňuje citelně vyšší pořizovací cenu iPhone, proto v celkovém srovnání hodnota přístroje po roce používání je u iPhone mnohem nižší než u jiných značkových přístrojů.

Koho zajímá, proč je iPhone 7 (stejné ppi jako 5S) v roce 2016 passe a HD panely se osazují jen do nejvíc low cost zařízení, ten to pochopí z tohoto obrázku: https://goo.gl/iVtqaj

Jirka2014

z aplikace
9.10.2016 8:41

doubt2doubt hodně vyčerpávající odpovědi.jen se divím že se ti to chce psát. kde na to bereš čas?

Sitler

sitler 2

9.10.2016 9:53

Uprimne, cena zarizeni v korporaci neni az tak podstatna. iPhone 6s se ted kupovaly za asi 14000Kc/kus za 32GB variantu… To v mem pohledu neni cena spatna a nasledny pokles ceny nezajima uz vubec nikoho, protoze ty zarizeni se neprodavaji, pouze se ucetne odepisuji a to je vse. TOhle je vec, ktera trapi domaciho uzivatele a tam to chapu. Ja mluvim z pohledu velke firmy.

Ad BYOD vs MDM: ale ano, pozna se to. Minimalne u nas a nasich dcerinnych firem. Jak? Kazdy BYOD telefon musi nainstalovat aplikaci pro MDM s plnym pristupem k zarizeni. Musi nareportovat pouzivane/instalovane aplikace a musi splnit urcity level security. A test na root zarizeni je jeden z nich. Divil by ses, ale 90% z tech, co root maji, vubec netusi ze by ho mohli schovat. Tech 10% jsou zpravidla lidi, kteri vedi co delaji a zase nechteji v mobilu korporatni hlidatko.

doubt2doubt

z aplikace
9.10.2016 9:53

Čas beru v lednici, někdy si ho natočím ze sifonové lahve, jindy třeba použiju čas, kterej mám schovanej v klobouku. :)

Sitler

sitler 2

9.10.2016 10:15

Jinak ja netvrdim ze tvuj nazor je spatny, ale ze jsou i jine pohledy na vec. Jen me ponekud urazi ten pohled iPhone=zarizeni pro hlupaky. To proste pravda neni. Egohonici jsou vsude. (viz RH a jeho nyni Samsung, predtim Lumie, predtim HTC)

Jirka2014

z aplikace
9.10.2016 12:23

doubt2doubt –díky za odpověď, no i když je trochou zvláštní na tak vzdělaného člověka.

doubt2doubt

z aplikace
9.10.2016 12:44

Já tvoje argumenty taky beru, sám soukromé telefony vybírám pečlivě a poměr ceny a užitné hodnoty je jeden ze směrodatných ukazatelů. Z pohledu běžného zákazníka nevidím smysl v tom, kupovat horší hardware za daleko více peněz než android s cenou kolem 8500,-. V software už iOS taky víc ztrácí a žádnou přidanou hodnotou nepřináší. iOS tak má navrch jen v herním výkonu. Na kancelářskou práci také nevybereš Dell AlienWear s GTX1070.

Souhlasím, v korporátu se pořizovací cena moc neřeší. Nicméně iPhone není ideální přístroj pro Geeka.
Samsung poměrem ceny užitné hodnoty na Android platformě také nevyniká. Technologicky je však mnohem vyspělejší než nový iPhone, porovnáváme-li vlajkové lodě.

iPhone pro mě skončil ze třech důvodů, ten první displej , druhý cena, a třetí možnost JailBreak, dříve to bylo ok, dneska je JB daleko vyšší riziko, desítkám tisíc lidí s JBiOS9.3 vysáli hackeři peníze z kont.
To u root zatím nehrozí, pokud víš co děláš, tak rootnutý telefon je bezpečnější než nonroot. Opravdu nebezpečný Malware a Spyware si dokáže přisvojit SU i na nerootnutých zařízeních a uživatel o tom nemá ani páru. Kdežto s instalovaným SuperSU a Xprivacy je ochrana před spyware na vyšší úrovni než u nonroot devices. Tímto opětovně bořím mýt o bezpečnosti droidu.

Další věc je, že v době Jobse byl iPhone nejlepší mobil na trhu, s nejlepším displejem s výbornou optimalizací, dneska už nic z toho neplatí, cenově srovnatelná konkurence je napřed úplně ve všem i stabilitě systému oproti iOS.
Z pohledu ziskovosti Apple v segmentu vyzobává to nejlepší, což pro koncového spotřebitele také není dobrý stav, pokud si chce pořídit iPhone.

Nicméně z pohledu nezaujatého jedince, který má dostatek informací k tomu, aby se rozhodl není iPhone moc atraktivní, to co nabízí nový iPhone bez nadsázky zvládne i Lenovo S60 za 3500,- nebo Lenovo A7010,- (na trhu je spousta lepších telefonů čistě ilustrativně), je na každém jak se rozhodne. Jestli chce mid end za vysokou cenu nebo ne.

To je jako kdybys porovnával Subaru WRC nebo Nissan GTR, jenže iPhonu zbyl jen ten silný motor. Vše ostatní je o tři generace nazpět. Podvozek je na úrovni první Octavie, výbavou je to Fabia Junior (chybějící 3.5mm jack, neexistující podpora AptX, nefunkční NFC, nízká výdrž na baterii, horší rozlišení je něco jako plechový třinácti palcový ráfky obutý do protektoru Matador) to vše za cenu Porsche Carrera. Zároveň má nový iPhone 7 Plus s Fábií Junior nebo Dacii Duster společné i dobré vlastnosti, to je vyšší odolnost (ne Jet Black), díky bendgate je 6S a 7 Plus opravdu bytelný a pevný telefon.

Nechci to vidět černobílé, ale z ekonomického hlediska mi iPhone 7 Plus nedává smysl.

iPhone se vyznačuje tím, že Skové modely jsou vždy mnohem lepší než předchůdce. Sko bude mít vždy vyšší morální i skutečnou hodnotu a lepší vlastnosti.

Kdo vlastní vyšší paměťovou variantu 6S Plus, ten by výměnou za 7 Plus moc nezískal.

Sitler

sitler 2

9.10.2016 13:47

Takhle, ja bych si osobne pro osobni potrebu iPhone asi nikdy neporidil. Osobne mam Android a iPhone me nevyhovuje. Pro firemni ucely ale davam(e) prednost iPhonum, protoze se nam daleko lepe podporuji, daleko lepe funguje pod MDM.
“Plus” rada nedava smysl ani mne :) , pokud uz, tak rada bez plus. Plusko mi prijde az moc padlovite na rozmer displeje

Uni

uni -85

10.10.2016 9:53

Sorry, ale ten kdo zatáhne pod recenzi iPhone, Galaxy S, apod. téma Lenovo A7010 apod. není nic jiného, než totální blb, který vůbec neví, co mektá:)

doubt2doubt

z aplikace
10.10.2016 10:18

Říká chudák, který sám používá Lenovo za 6000,- (uni) a pod každým článkem o iPhone tvrdí, že má iPhone nejrychlejší vnitřní paměť, a teď mu vyšel na SM konečně článek, který dokládá, že základní paměťové varianty iPhone mají násobně pomalejší vnitřní úložiště než recenzované 128GB takže většina iPhonů co se lidem prodá má rychlost vnitřního úložiště na úrovni X let staré LG G3.

Asi takhle Samsung řady S7 je daleko vyspělejší a kvalitnější telefon než v čínském Foxconnu smontovaný low end s výkonnějším SoC tedy iPhone 7, stejnětak S7 Edge je nesrovnatelně lepší telefon než iPhone 7 Plus, kdyby v jednom parametru, jenže Samsung má dnes náskok několik generací, a to nejen v HW (foťák, displej, energetická účinnost SoC, výdrž na baterii, Qi nabíjení, 24bit HIRES DAC, 3.5mm jack bez redukce se 4.5db dynamickým útlumem, voděodolnost IP68, zahnutý displej, kapacita paměti RAM, a sousta dalších…) ale i v software iOS10 trpí na mikrolagy i na nejnovějším iPhone 7 Plus, a to i přes to, že má Plus model displej s o milion a půl méně pixely než vlajkové lodě Samsungu.
iOS9 je více než dvakrát méně stabilní než TouchWiz Samsungu… https://goo.gl/jzAnC0

Takže postavit proti novému iPhone 7 Lenovo Vibe S1 za 5500,- jenž má lepší displej, vyšší výdrž na baterii, slabší SoC) nebo Lenovo A7010, které je hw výbavou nejpřilehavější k novému 7 Plus (A7010 má lepší stereo reproduktory, DAC Wolfson, 3.5mm jack a opět trochu slabší SoC a delší výdrž na baterii) rozdíl mezi levnými čínskými Lenovy a předraženým čínským iPhonem je ten, že i přes jediný slabší parametr, kterým je jen výkon SoC jsou Lenova stabilnější a lépe optimalizované, nelagují jako iOS a poslouží vkusem k ceně daleko lépe, takže se vůbec nedivím UNI, že takový milovník iPhonů, který velebí tyto čínské low end a mid end telefony sám používá Lenovo.

Já jsem trochu náročnější, takže jsem upřednostnil S7 Edge a MX4 Pro, oba jsou několik lety před iPhone, a jsem si zcela jistí, že pokud bude Cook pokračovat stejným tempem inovací, tak ani iPhone 9 nebude na úrovni loňské Galaxy S6. On i TCL Platinum 7 od Vodafonu je ve všech ohledech vyváženější telefon než iPhone 7 Plus a to si troufám říct, že nejen Platinum 7/Idol4S je daleko lepší přístroj než iPhone 7, i takový One Plus 3 nebo Honor8 nový iPhone předběhnou.

Uni

uni -85

10.10.2016 12:23

Snad jen, že Lenovo Vibe Z2 Pro bylo za 15k (u tebe vím, že čísla jsou dost problém….). A ještě marketingovou mluvou HTC “sleva” 15%:)

No pak předpokládám typická plky o ničem s zcela irelevantním obsahem.

doubt2doubt

z aplikace
10.10.2016 15:11

Vibe Z2 Pro stojí kolem 7 tisíc, 15K nikdy nestálo, možná za tu cenu bylo v obchodě krátce po uvedení na trh, pochybuji, že by si ho někdo se zdravým rozumem za tu cenu koupil.

Mimochodem, kdybys utratil 15K za telefon, o čemž pochybuji, tak sis mohl rovnou koupit ten tvůj vybájený iPhone s HD panelem.

Nicméně to, že jsi dal přednost lepšímu Lenovu před iPhonem, který všude vynášíš do nebes, jistě svědčí o tom, že Vibe Z2 Pro je dle tvého zcela odborného úsudku lepší alternativou než cenově srovnatelný iPhone SE/6S s HD rozlišením z roku 2010 a pomalou vnitřní pamětí základní varianty a 2GB RAM.

RSS (komentáře k článku)