Máte stabilní internet? Proklepněte svou síť s aplikací SpeedCheck Pro

stabilní internet

Stabilní internet je základem pro pohodlnou práci nejen na počítači, ale samozřejmě dnes i na telefonu. Jak svoji síť otestovat? Dnes se podíváme na aplikaci SpeedCheck Pro, která nám s tím pomůže.

SpeedCheck Pro – snadné měření rychlosti i pokročilejší statistiky

Aplikací, které dokážou změřit rychlost internetového připojení, je na Google Play celá řada. My jsme si dnes vybrali SpeedCheck Pro, která je zdarma, nabídne příjemné prostředí a disponuje hned několika šikovnými funkcemi. S její pomocí si můžeme nejen kdykoliv změřit rychlost stahování, odesílání či ping, ale i nechat síť otestovat automaticky a v pravidelných intervalech. Následně můžeme vyhodnotit, zda je stabilní internet v různých částech dne.

Prostředí aplikace je rozděleno do několika záložek. Na té první, která je nazvaná Speed, je nejspíše funkce, kterou všichni hledají jako první – rychlé měření rychlosti. Tlačítkem Test se spustí krátké testování, jehož výsledkem je údaj o rychlosti stahování, odesílání i ping (tedy odezva v ms). Ve spodní části jsou navíc zobrazeny IP adresy, a to jak vnitřní, tak i vnější. Zelené ikonky mají prozradit, k jakým činnostem se internet s danými vlastnostmi hodí. V případě naší Wi-Fi jsou zobrazeny všechny ikonky. A není divu – testovaný internet běží na 5GHz rychlé WiFi s internetovým připojení přes optická vlákna (na „optice“).

 

Plánované testy – proklepněme pořádně naši síť

Zajímavou funkcí je Schedule, pomocí které můžeme naplánovat automatické kontroly naší sítě. To se hodí v momentě, kdy máme podezření, že se rychlost a vlastnosti naší sítě mění v čase. Lze například telefon zapojit do nabíječky a zvolit testování připojení každých 5 či 15 minut. Několik hodin ponechat telefon testování a následně se podívat, k jakým výsledkům telefon dospěl. Nastavit lze konkrétní Wi-Fi, začátek testování, konec testování a interval mezi jednotlivými testy. V tomto případě je nutno zajistit, aby aplikace běžela na pozadí (případně ponechat zapnutý displej telefonu po celou dobu testování).

K určení, jak stabilní internet máme, nám poslouží dvě následující záložky v aplikaci. V sekci History si můžeme prohlížet všechny doposud vykonané testy našeho připojení i s výsledky. Po kliknutí na libovolný test si můžeme nechat zobrazit detaily o provedeném testu. Ještě zajímavější je ale část Analytics, která výsledky vynese do grafu. Pokud jsme například nechali běžet automatický test, který se opakoval po pár minutách, dostaneme zajímavé údaje. V případě našeho připojení je vidět, že ping i odesílání je stabilní téměř ve všech testech. Rychlost stahování však kolísá, není to však pod žádnou tragickou hodnotu. Na vině může být vytížení linky nebo i zarušení Wi-Fi sítě. To už nám samozřejmě aplikace neprozradí.

Závěr – máte stabilní internet?

Ať už řešíte nějaké problémy se sítí, nebo se jen chcete přesvědčit, jak stabilní internet doma máte, aplikace Speedcheck Pro je výborným pomocníkem. Je navíc k dispozici zdarma a nedávno se dočkala pro uživatele příjemné změny – odstranění reklam. Díky tomu je i samotné používání aplikace podstatně pohodlnější. Kromě WiFi lze testovat samozřejmě i datové připojení.

Internet Speed Test SPEEDCHECK
Internet Speed Test SPEEDCHECK

Používáte nějakou podobnou aplikaci? Jaké jsou vaše výsledky internetového připojení?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)