5 prohlížečů, kterými můžete nahradit Google Chrome

jak nahradit Google Chrome

Mobilní telefony s Androidem mívají dnes většinou předinstalovaný prohlížeč od Googlu. Ten ovšem nemusí vyhovovat všem. Dnes si proto ukážeme, jakými aplikacemi můžeme nahradit Google Chrome.

Obsah článku – Čím nahradit Google Chrome

  1. Firefox
  2. Opera
  3. Samsung Browser
  4. Naked Browser
  5. Via Browser

1) Firefox (Focus)

Není tajemstvím, že na osobních počítačích je Google Chrome absolutní jedničkou. Konkurovat se mu snaží především prohlížeč Firefox a vlastně obdobná situace panuje i na poli smartphonů. Ani zde nemůže Firefox chybět a oblíbila si jej velká spousta uživatelů. Je asi jasné, že velké procento tvoří uživatelé Firefoxu ze stolních počítačů, neboť právě synchronizace obsahu mezi počítačem a telefonem je v tomto případě největším benefitem.

Firefox láká i na zajímavé funkce nebo doplňky, které jsou rovněž známy z prostředí počítačů. Kromě „běžné“ verze Firefoxu mohou uživatelé sáhnout rovněž po verzi Firefox Focus, která zase cílí na jednoduchost a hlavně bezpečí. Může posloužit jako aplikace, kterou lze nahradit Google Chrome, nebo i jako doplňkový prohlížeč pro bezpečnější surfování. Obě aplikace jsou k dispozici zdarma na Google Play.

Firefox Fast & Private Browser
Firefox Fast & Private Browser

Firefox Focus: No Fuss Browser
Firefox Focus: No Fuss Browser

2) Opera

Podobně je na tom další konkurent – Opera. Ten patří rovněž mezi oblíbené prohlížeče na stolních počítačích, paradoxně víc se mu ale daří na telefonech. A to hlavně jeho verzi mini, která minimaluje přenos dat, což se kvůli FUP dnešních operátorů rozhodně hodí. Poslední dobou však trochu ustupuje (že by se situace s operátory lepšila?) a uživatelé častěji sahají po „standardní“ verzi. Ta stejně jako Chrome či Firefox dokáže synchronizovat obsah s verzí pro počítače, a tak se přímo vybízí používat tuto kombinaci na telefonu i počítači. I zde je možné aktivovat úsporu dat, uživatelé si navíc chválí zalamování textu, které není u mobilních prohlížečů samozřejmostí. Přidejme příjemné prostředí a zajímavé funkce.

Opera browser with AI
Opera browser with AI

3) Samsung Browser

Do boje mezi prohlížeči na mobilních telefonech promlouvá i Samsung, který do svých smartphonů předinstalovává své řešení. Kupodivu se ale těší velké oblibě a může nahradit Google Chrome. Uživatelé si pochvalují především rychlost načítání stránek, nechybí základní funkce, podpora gest, přihlášení pomocí otisku prstů a další. Pokud používáte na počítači Google Chrome, je dokonce možné Samsung Browser synchronizovat. A to už je pádný argument pro všechny uživatele. Samsung jej v Google Play uvolnil pro všechny majitele telefonu.

Samsung Internet Browser Beta
Samsung Internet Browser Beta

4) Naked Browser

Netradiční, ale možná o to více zajímavý. Naked Browser vypadá jako prohlížeč z prvních mobilních telefonů a při srovnání s ostatními moderními prohlížeči vypadá skoro až vtipně. Důležité ale je, co se skrývá uvnitř. Autor sází hlavně na extrémní rychlost a jednoduchost. Žádné pokročilé funkce nehledejte, na druhou stranu zvládá vše, co od prohlížeče většina uživatelů potřebuje. Potěší, že jediné oprávnění, které Naked Browser vyžaduje, je úložiště. A to kvůli nahrávání a stahování souborů.

Naked Browser web browser LTS
Naked Browser web browser LTS

5) Via Browser

Posledním tipem na prohlížeč, kterým můžete nahradit Google Chrome, je aplikace Via Browser. O té jsme vás informovali již minulý rok v samostatném článku. Jako největší výhodu jsme tehdy zvolili opravdu minimální nároky na paměť telefonu. Jen připomeňme, že po instalaci zabírá prohlížeč Via necelé 3 MB. Oceňujeme rovněž minimalistické provedení, rychlé a jednoduché prostředí i základní funkce. Via Browser se nechce stát nejvybavenějším prohlížečem na trhu, ale přináší naopak výborný kompromis mezi rychlostí, velikostí a funkcemi. Je samozřejmě k dispozici zdarma a nově také v češtině.

Via Browser - Fast & Light
Via Browser - Fast & Light

Jakým prohlížečem se vám povedlo nahradit Google Chrome?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)