HTC U11 recenze: Návrat na špičku s mačkacím telefonem

HTC U11

V HTC se blýská na lepší časy? Nový vlajkový model HTC U11 nám předvedl, že perfektní telefon nepotřebuje displej s minimálními rámečky nebo duální fotoaparát. Své přednosti má HTC U11 jinde, a to třeba v inovativním způsobu ovládání přes tisknutí telefonu. Pojďme si o něm říct více v recenzi.

Recenze HTC U11 – Obsah

Obsah balení je nadstandardní

HTC U11 vám přijde v elegantní bílé krabičce, která toho obsahuje více, než jsme zvyklí u jiných telefonů. Kromě telefonu, nabíječky, USB kabelu, manuálů a sponky na vytažení sim karty, nabízí také kvalitní sluchátka s aktivním potlačením ruchu, redukci z 3,5mm jacku na USB-C (telefonu chybí 3,5mm jack) a také ochranné plastové pouzdro s hadříkem na vyčištění otisků a šmouh.

HTC U11 baleni

HTC U11 se chlubí hlavně svými zády

Zatímco jiné konkurenční vlajkové modely se snaží zákazníky zaujmout hlavně přední stranou s minimálními rámečky. HTC U11 na to jde ještě stále “po staru”. Přední strana nemá moc čím zaujmout. Mnohem zajímavější to je na zadní straně, kterou v podstatě vidíte i na všech produktových fotografiích. Na zadní straně najdeme pouze logo HTC, LED blesk, který je zapuštěn do těla telefonu a čočku fotoaparátu, která mírně vystupuje.

Záda telefonu chrání odolné sklo Gorilla Glass 5, které bylo podrobeno 3D tvarování. Je také opatřeno mnoha vrstvami vysoce reflexních materiálů, které vytváří unikátní design. V podstatě se jedná o takové zakřivené zrcadlo, které si hraje s odrazy a vytváří tak velmi zajímavé barevné kombinace. Bohužel to ale má i své stinné stránky.

HTC U11 design

Klasická zrcadla se velmi snadno zašpiní a bohužel nejinak tomu je i v případě HTC U11. Stačí chvilka držení telefonu v ruce a na zádech máte místo pěkného zrcadla, šmouhy a otisky. Toho si je vědomé i HTC, proto přímo v balení nalezneme průhledný plastový kryt a hadřík z mikrovláken. Po použití krytu sice již záda nevypadají tak dobře, telefon se trochu hůře drží, ale pořád se jedná o lepší možnost, než mít telefon plný otisků. Více se také ochrání čočka fotoaparátu.

Přední strana je hodně nenápadná

Přední strana je díky extravagantním zádům trochu v ústraní. Displej nabízí klasický poměr stran 16:9 a nemá žádné zakřivení. Samotné ochranné sklo je rovněž Gorilla Glass 5. Také nabízí 3D zakřivení, stejně jako zadní, díky tomu se lépe telefon drží v ruce, na druhou stranu se ale mnohem hůře aplikuje například dodatečné ochranné sklo. Na přední straně samozřejmě nechybí LED dioda a ve spodní části čtečka otisků prstů se dvěma senzorovými tlačítky.

Boky telefonu jsou z kovu a jsou vyvedeny v barvě telefonu. V naší verzi tedy světle modrá. HTC se rozhodlo u svých nových telefonů zrušit 3,5mm jack, vidět jsme to mohli u předchozí verze HTC U Ultra, a i nyní. Na spodní straně tedy najdeme “jen” USB-C konektor a hlasitý reproduktor. Na vrchní straně je pak umístěn slot pro nanoSIM a microSD kartu. Levý bok telefonu je pak úplně čistý, na pravé straně nalezneme kolébku hlasitosti a zapínací/vypínací tlačítko.

Konstrukce je povedená, pozor ale na ohýbání

Oproti vlajkovému modelu z minulého roku HTC 10, přišla novinka o kovová záda, místo toho má skleněná, i přesto to ale na pevnosti telefonu nepoznáte. Jen pozor na nadměrné ohnutí telefonu, například když si sednete s telefonem v zadní kapse. Kombinace pružného kovového rámečku a skla nemusí dělat dobroty, jak ukázal nedávný test ohebnosti.

Díky použití skla je také docela kluzký. Hmotnost telefonu je 168 gramů, ale pocitově se zdá, že je telefon těžší. Potěší také, že telefon má certifikaci IP67, takže přežije i ponoření do vody, a to až do hloubky 1 metru na 30 minut.

Edge Sense – ovládání stiskem telefonu

HTC U11 přináší i jednu novou funkci, kterou jsme mohli vidět poprvé právě v tomto telefonu. Technologie Edge Sense přináší jedno speciální tlačítko, které nemusíte hledat. Tím tlačítkem je totiž spodní část rámečku telefonu. Aktivace probíhá tak, že jednoduše stisknete telefon v ruce.

Pomocí stisknutí telefonu můžete pořizovat fotografie, spouštět aplikace, aktivovat svítilnu, nahrávání zvuku, chytré asistenty apod. HTC nabízí několik možností, jak funkci využít a do budoucna se plánuje přidávání nových možností. Aktivovat se dá i profesionální režim, při kterém se dají nastavit odlišné funkce pro krátké/dlouhé stisknutí telefonu.

Edge Sense reaguje i na tlak, takže si můžete nastavit, jak moc velkou sílu musíte vynaložit na to, aby se funkce aktivovala. Plusem je to, že se funkce může používat například i pod vodou a dá se tak pomocí ní aktivovat fotoaparát. Navíc se Edge Sense chová jako normální tlačítko, můžou se tak využít různé aplikace pro konfiguraci tlačítek. Využíval jsem jej například na stažení notifikační lišty.

Displej se může rovnat se špičkou

V HTC U11 najdeme již “pouze” jeden displej, nenavazují tak na HTC U Ultra. Jedná se o 5,5” velký Super LCD displej s QuadHD (1440 x 2560 px) rozlišením. To ve výsledku dává vynikající jemnost 534 ppi. Trochu horší to je s rámečky nad a pod displejem, díky tomu displej zabírá 71,4% těla telefonu, čímž se nemůže rovnat s modely s minimálními rámečky jako je Galaxy S8 nebo LG G6.

HTC U11 displej

Ale to je tak jediné mínus displeje v HTC U11. Pozorovací úhly i čitelnost na slunci jsou perfektní, stejně tak i barvy. Ty si navíc může každý uživatel vyladit podle sebe. Na to, že se nejedná o AMOLED displej, tak i zobrazení černé je velmi dobré. Některým by možná mohlo vadit, že maximální jas není tak velký, jako třeba u Galaxy S8, každopádně jak už jsme psali výše, i na denním světle můžete bez větších problému ovládat telefon.

Po hudební stránce je opět perfektní

Jedná se již o takové nepsané pravidlo, že HTC patří k tomu nejlepšímu, když se bavíme o hudbě a zvuku obecně. Tento rok to ale budou mít trochu těžší, rozhodli se totiž odstranit 3,5mm jack, což mnoho lidí neodpouští. V balení je však připravena redukce z 3,5mm jacku na USB-C a také povedená sluchátka s konektorem USB-C. Popravdě ale absence 3,5mm jacku během testování nevadila, nikdy se nestalo, že bychom potřebovali využít USB-C konektor při využívání sluchátek.

HTC U11 baleni (4)

Co se týče kvality dodávaných sluchátek, tak patří vůbec k tomu nejlepšímu, co se dá v baleních telefonů najít. Po stránce kvality se vyrovnají i dražším špuntovým sluchátkům. Navíc dokážou aktivně potlačovat hluk z okolí. Tato funkce využívá vestavěných mikrofonů, které zmapují tvar uživatelova ucha. Nejprve podle nich upraví zvukový profil, takže hrají ještě lépe, zároveň ale také monitorují okolní zvuky a dokážou je tak potlačit. Funkce se dá jednoduše vypínat přes notifikace.

Dále v telefonu existují dva hlavní profily, a to Hudba a Divadlo. Ty se rovněž přepínají přes notifikace. Využívá se to například při přehrávání hudby přes reproduktory. Opět v telefonu nechybí známá funkce BoomSound. Na dolní straně telefonu je ukryt hlasitý reproduktor, ve sluchátku je pak druhý – výškový. Ve výsledku tak z nich jde velmi kvalitní zvuk.

Čtečka otisků prstů by mohla být větší

I u HTC U11 se pokračuje ve čtečce otisků prstů na přední straně v domácím tlačítku. Už u minulého modelu byla čtečka velmi povedená, nyní se trochu zmenšila její velikost. Na funkčnost čtečky to naštěstí nemělo žádný vliv. Jen jste při používání více nejistí s tím, jestli telefon dokázal otisk rozpoznat, což naštěstí ve většině případů dokázal úplně bez problémů. V rychlosti však trochu zaostává nad těmi úplně nejlepšími čtečkami, které najdeme například v Huawei nebo OnePlus telefonech.

HTC U11 ctecka otisku prstu

Podobně jako u všech moderních čteček jde rozpoznat otisk z jakéhokoliv směru, není potřeba tlačit na čtečku a zároveň také nefunguje rozpoznání vlhkého prstu. Po krajích čtečky se také velmi ráda usazuje špína a nečistoty, naštěstí to nemá vliv na funkčnost, ale na černém povrchu to nevypadá moc dobře, budete tedy často čistit.

V telefonu najdeme jen to nejlepší

HTC U11 nabízí po výkonnostní stránce to nejlepší, co momentálně můžete najít na trhu. To znamená čtyřjádrový čip Qualcomm Snapdragon 835, který doplňuje 4 nebo 6 GB RAM a 64 nebo 128 GB úložiště. V našem případě se jednalo o verzi se 4 GB RAM 64 GB vnitřní pamětí, která se oficiálně prodává i na českém trhu. Vnitřní paměť se dá rozšířit také o microSD karty, a to až do velikosti 2 TB. I díky dobře optimalizovanému systému dokázal HTC U11 získat první místo v AnTuTu benchmarku. Náš testovaný kus získal v AnTuTu 173 776 bodů, v Geekbench 4 pak měl v Single-Core 1900 bodů a v Multi-Core 6236 bodů.

HTC U11 hry

S tímto výkonem nebudete mít problém s žádnou hrou na Google Play. Vyzkoušeli jsme Galaxy on Fire 3 Manticore a Need for Speed No Limits, což jsou dvě hry, které podporují API Vulkan. Díky Vulkanu můžou hry podporovat pokročilé grafické efekty, které známe z PC a konzolí. Obě hry zvládne HTC úplně hravě na nejvyšší možné detaily. Při delším hraní se trochu zahřeje, ale nejedná se o nic závažného.

Co se týče dalších specifikací, tak nás překvapila absence Bluetooth 5, který čip Snapdragon 835 podporuje. V HTC U11 je “pouze” v4.2. Dále už je to ale vlajková loď s tím nejlepším na palubě. A to třeba Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, NFC, nebo USB-C 3.1 Gen 1. GPS je přesná a stabilní. FM rádio chybí, stejně jako infraport. V oficiálním obchodě HTC můžete zakoupit i dual sim verzi.

Specifikace telefonu

[aps_product_sz id=“435602″]

HTC U11 vydrží celý den na jedno nabití

Při představení telefonu jsme se nejvíce báli výdrže baterie, která má kapacitu 3000 mAh. To ve spojení s 5,5” velkým QuadHD displejem a výkonným procesorem není mnoho. V reálném použití jsme se pak dostávali na zhruba jeden den výdrže na jedno nabití. Na dva dny by se dalo dostat také, ale rozhodně byste museli omezit používání telefonu, nebo zapnout úsporný režim.

Výdrží se tak zařazuje k ostatním vlajkovým modelům tohoto roku. Telefonu také nechybí možnost rychlého nabíjení, konkrétně Qualcomm Quick Charge 3.0. Z 0% do 100% trvalo nabití 1 hodinu a 32 minut. Škoda je určitě v tom, že HTC se vyhýbá bezdrátovému nabíjení, i když už nepoužívá v telefonu kovová záda.

Rychlé prostředí HTC Sense s Androidem 7.1.1

HTC rok od roku pokračuje v odtučňovací kůře pro svou nadstavbu Sense. Už se nejedná o pomalou a otravnou nadstavbu, která je plná funkci a podivných animací. V posledních letech se jedná o velmi rychlou nadstavbu, kde již na mnoha místech můžeme vidět čistou verzi Androidu.

Při prvním spuštění se trochu zapotíte s odinstalováním nadbytečných aplikací, pak už si ale můžete bez problému užívat systém, který je rychlý a stabilní. Během testování přišla také aktualizace, která měla upravovat stabilitu a rychlost systému. Reálných změn jsme si ale nevšimli, systém fungoval stejně dobře před i po aktualizaci.

Jediná výtka by mohla jít směrem k asistentovi HTC Sense Companion, který funguje společně s Google Assistant. Chová se totiž trochu jinak. Jednou za čas vám vyskočí v telefonu oznámení, ve které se vás zeptá, jestli má HTC asistent provést změny. A to například “chytře” vylepšit optimalizaci výkonu. Po aktivaci ale nevidíte žádné rozdíly. Dále třeba každý den upozorňuje na počasí nebo počet kroků. Tento asistent se dá vypnout, ale i tak nám přišlo, že je v telefonu jen tak navíc, aby se HTC mohlo chlubit tím, že má vlastního asistenta.

HTC U11 je jeden z nejlepších fotomobilů na trhu

HTC se hodně chlubilo tím, že HTC U11 má nejlepší fotoaparát ze všech telefonů, a to podle hodnocení serveru DxOMark. Rovnou řekneme, že to je možné, protože DxOMark využívá tabulkové hodnocení, na které se můžou výrobci zaměřit a vylepšit právě jen ty věci, které se hodnotí.

Obecně se ale dá říct, že v té úplně špičce fotomobilů není jasný vítěz, fotoaparát v mobilech už jsou na tom tak dobře, že rozdíly jsou minimální a hodně subjektivní. Dobrou zprávou je pro HTC to, že se s modelem U11 zařazují mezi ty nejlepší. Ve svém telefonu používají snímač Sony IMX362. Fotoaparát má 12 MPx, dobrou světelnost f/1,7, funkci UltraPixel, optickou stabilizaci a samozřejmě také podporu nahrávání videa ve 4K rozlišení.

HTC U11 fotoaparát

Nabízí také zpomalení videa, a to ve FullHD ve 120 FPS, 4K rozlišení jde nahrávat ve 30 FPS. Samotná aplikace pro fotografování je jednoduchá a přehledná, nabízí i PRO režim, kde můžete manuálně nastavovat fotoaparát včetně možnosti fotit do formátu RAW. Trochu podivně se nám vždy při spuštění aplikace sekla na vteřinu až dvě, nejednalo se nicméně o nic strašného, co by se nedalo opravit aktualizací. Poté už jsme neměli problém, například rychlost ostření je ukázková a může se rovnat s Galaxy S8. Přední selfie kamera má 16 MPx a světelnost f/2.0, oproti minulému roku už ale bohužel chybí optická stabilizace, což je škoda, protože tímhle se telefon v této kategorii odlišoval od konkurence.

Nyní už k hodnocení fotografií. Jednoduše, vypadají téměř perfektně. Barevné podání je povedené, ostrost a detaily rovněž patří k tomu nejlepšímu, co můžete vidět v telefonech. Nezklame ani ve zhoršených světelných podmínkách. Velmi podobně na tom je i video, kdy nás hodně překvapila stabilizace obrazu, která se může rovnat s telefony Google Pixel. Na prvním videu si můžete všimnout i kvalitního zvuku, což je způsobeno rovnou čtyřmi mikrofony, které dokážou nahrávat zvuk ve vysoké kvalitě.

Fotografie

Video

HTC U11 – testovací video (4K rozlišení)

HTC U11 - testovací video (4K rozlišení)

HTC U11 – testovací video (FullHD rozlišení)

HTC U11 - testovací video (FullHD rozlišení)

HTC U11 – test stabilizace obrazu

HTC U11 - test stabilizace obrazu

HTC U11: Špičkový telefon s minimem chyb

HTC U11 je hodně povedený telefon, o čemž svědčí i to, že na některých trzích se vyprodal, nebo to, že díky němu se zvýšily příjmy HTC o 50 procent. V oficiální české distribuci stojí momentálně zhruba 19 300 Kč. To je o něco méně, než zaplatíme například za Galaxy S8 nebo Sony Xperia XZ Premium. Vyplatí se tedy? Rozhodně ano, pokud plánujete koupi vlajkového modelu, tak s HTC U11 rozhodně neuděláte chybu. Aktuálně je na trhu dostupný už i nástupce tohoto telefonu s názvem HTC U12 plus, který jsme otestovali v recenzi.

Telefon má zajímavou funkci v podobě Edge Sense, perfektní fotoaparát, zvýšenou odolnost IP67, kvalitní displej, odladěný systém, dostatek výkonu a vynikající audio. Design telefonu je trochu na pomezí, přední strana je hodně nudná s rámečky, plně by to vynahradila blyštivá zadní strana, jenže ta je zároveň magnetem na otisky a s krytem už není tak pěkná. Vadit také může absence 3,5mm jacku, bezdrátového nabíjení, nebo FM rádia.

Klady

+ Perfektní fotoaparát.
+ Vysoký výkon.
+ Funkce Edge Sense.
+ Voděodolnost IP67.
+ Rychlý a odladěný systém.
+ Kvalitní zvuk.
+ Skvělý displej.
+ DualSim verze i na CZ trhu.

Zápory

– Doslova magnet na otisky a šmouhy.
– Absence 3,5mm jacku.
– Velké rámečky kolem displeje.
– Chybí bezdrátové nabíjení a FM rádio.

Za zapůjčení děkujeme společnosti HTC.

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)