Google Assistant a Google Now. V čem se liší?

Google Assistant

Osobní asistenti se rozšiřují do mnoha zařízení. S tím také můžou přijít různé zmatky, a to obzvlášť u Googlu, který má v současné době stále aktivní dva asistenty. I u nás v diskuzích si občas všímáme, že si lidé Google Assistant a Google Now pletou. Pojďme si ujasnit, v čem se liší.

Google Assistant a Google Now nejsou zase tak odlišné

První změnu můžeme vidět u dostupnosti. Google Now se dá spustit na Android a iOS zařízeních. Google Assistant je pro změnu dostupný v Allo aplikaci, Pixel telefonech, reproduktoru Google Home a velmi brzy se dostane také do mnoha dalších věcí jako například Android TV, hodinek s Android Wear nebo třeba vozidel.

Google Now

Google Now je starší osobní asistent, který je na rozdíl oproti své konkurenci dostupný i na jiné platformy. Tento asistent má velmi blízko k Google vyhledávači, jde přes něj rychle vyhledávat a stejně tak k odpovědím používá hojně vyhledávač. Podporuje ale také velmi mnoho příkazů, a to od přehrání hudby, otevření aplikací, přes volání, poslání emailu/sms až po nastavení budíku, poznámky nebo připomínky.

Google Now – efektivní využití českých příkazů v akci

Google Now - efektivní využití českých příkazů v akci

Dále nabízí užitečné informace, které si nastavíte při spuštění. Například si vyberete váš oblíbený fotbalový tým a Google Now vás bude informovat o každém zápase. Podobně to funguje i se zprávami, kdy si můžete nastavit, které chcete číst, asistent se pak postupně učí, jaká témata a na jakých serverech jste je nejvíce četli. Poté vám bude nabízet více obsahu přímo pro vás. Co se ale týče učení, je na tom oproti Google Assistant hodně bídně.

S Google Now se můžete jednoduše podívat na vše, co je v Google vyhledávání a rychle se dostat k Google službám. Podporuje již také oficiálně český jazyk, nicméně zatím nejsou přeloženy všechny příkazy. V anglickém jazyce jich najdeme stále více.

Google Assistant

Google Assistant je blízký příbuzný Google Now, v podstatě jsou na něm založeny základy. Dá se také brát jako nová generace Google Now. Dokáže téměř všechno, co výše zmíněny asistent Now, akorát přidává lepší rozhraní, pokročilé učení, konverzace a podporu aplikací třetích stran.

Umí samozřejmě vyhledávat na internetu, plánovat schůzky, budíky, nastavovat věci v telefonu, zobrazit počasí a spoustu dalších věcí. Užijete si s ním také větší zábavu, má v sobě totiž zásobu různých miniher, kvízů, soutěži, vtipů a hádanek. Právě u takových věcí je velmi dobře vidět, jak se Google snaží vytvořit asistenta, který má svým chováním simulovat člověka.

Google Assistant v praxi: Jak funguje mozek budoucích telefonů s Androidem?

Google Assistant v praxi: Jak funguje mozek budoucích telefonů s Androidem?

Při používání Google Assistant se někomu může líbit mnohem přístupnější forma odpovědí, které se objevují v podobě chatu. Vypadá to mnohem lépe, než otevření Google vyhledávače. To, že komunikace s asistentem probíhá formou chatu, má své opodstatněni. Jak jsme zmínili výše, Google Assistant se učí informace přímo o vás a dokáže si je zpětně vybavit a využít k přesnějším odpovědím. Čím více jej budete používat, tím bude chytřejší a bude vám lépe sloužit.

Do budoucna se dá očekávat, že Google Assistant nahradí Google Now. Například v telefonu Google Pixel už byl nahrazen. Jelikož se jedná o novější službu, není zatím dostupná oficiálně čeština, nicméně s trochou úsilí se dá nainstalovat.

Těšíte se na větší rozšíření Google Assistant, nebo vám stačí Google Now?

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)