TOPlist

Cyanogen postupně předává Android Microsoftu, implementuje Cortanu

cortanawp811_640.0

Kirt McMaster je jedním ze spoluzakladatelů a současným CEO společnosti Cyanogen Inc., která stojí za oblíbenou komunitní ROM CyanogenMod i jejím komerčním derivátem Cyanogen OS. CyanogenMod má na svých zařízeních nainstalováno několik milionů uživatelů a jeho komerční verzi pak můžeme nalézt například v telefonech indického Micromaxu jako třeba Yu Yunique či prvotině startupu založeného Lenovem – ZUK Z1. McMaster se v minulosti „proslavil“ některými svými výroky na adresu Googlu, nejznámější je však pravděpodobně jeho prohlášení, že Cyanogen Inc. hodlá zbavit Android Googlu a otevřít tak cestu do nitra tohoto operačního systému svým partnerům. Mezi ty patří například v oblasti internetových služeb pravděpodobně největší konkurent Googlu – Microsoft. Ten již v minulosti do Cyanogen Inc. investoval a následně obě společnosti oficiálně oznámily partnerství, což vzbudilo řadu spekulací na téma „Androidu pod nadvládou služeb Microsoftu“. Zda byly tyto spekulace pravdivé či nikoli si ještě budeme muset ještě nějakou chvíli počkat, zastáncům této teorie však žene vodu na mlýn poslední McMasterovo prohlášení.

mcmaster_cyanogen700x464 Kirt McMaster

V něm CEO Cyanogenu zdůraznil, že je potřeba integrovat umělou inteligenci přímo do jádra systému, aby měla přístup ke všem systémovým součástem a službám, které následně činí tuto „inteligenci ještě chytřejší“. Řeč přitom nebylo o ničem jiném než o hlasové asistentce Microsoftu nazvané Cortana, jejíž beta verzi již Microsoft pro Android vydal ve formě běžné aplikace. Dle McMasterova prohlášení se tak můžeme připravit, že některá z budoucích verzí Cyanogen OS bude namísto Google Now disponovat Cortanou, integrovanou přímo do jádra tohoto systému. Pokud však používáte na svém telefonu CyanogenMod a nepatříte zrovna mezi příznivce služeb Microsoftu, nemusíte mít obavy, Cortana bude integrována pouze do Cyanogen OS a komunitního CyanogenModu se tato změna nijak nedotkne.

cortana-android-082415

Otázkou zůstává, kdy se Cyanogen OS opravdu dočká plně integrované hlasové asistentky Cortana. Zajímavé bude také sledovat, kde se nahrazování služeb Googlu alternativami od Microsoftu (případně jiných partnerů Cyanogen Inc.) zastaví. Dle dřívějších událostí a prohlášení je totiž poměrně pravděpodobné, že se do budoucna můžeme připravit na příchod Androidu plně v područí služeb Microsoftu.

Jaký máte názor na integraci Cortany do jádra Cyanogen OS? Dočkáme se podle vás Androidu ovládaného Microsoftem a jeho službami?

 

Zdroj: PhoneArena.com

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (26)