Bojujete s nadváhou? Telefon vám poradí, co máte jíst

Bojujete-s-nadváhou-Telefon-vám-poradí,-co-máte-jíst

Bojujete s nadváhou? Pak nám jistě dáte za pravdu, že je to nelehký boj, vyžadující velké odhodlání. Čistě matematicky to vypadá jednoduše: v průběhu dne byste měli vydat více energie, než kolik jí přijmete. Jenže jak a čím sledovat, kolik jste strávili kalorií, zda nepřijímáte moc cukru či tuků a další výživové hodnoty? Pomoci vám může česká aplikace Kalorické tabulky, kterou vám představíme.

Obsah článku – Kalorické tabulky

 

Bojujete s nadváhou? Aplikace vám poradí! Bojujete s nadváhou? Aplikace vám poradí!

Co aplikace Kalorické tabulky slibuje?

Aplikace Kalorické tabulky je součástí webu KalorickeTabulky.cz. Podle popisku v Obchodě Play umožňuje „každodenní evidenci energetického příjmu a energetického výdeje pomocí záznamu všech snědených potravin a provedených fyzických aktivit. Aplikace nabízí výpočet doporučené energetické bilance v kaloriích nebo v kilojoulech, pokud chce uživatel zhubnout.“

Aplikace je propojená s webem, a to hned z několika důvodů. Tím prvním je možnost zadávat snědené potraviny a provedené aktivity jak z telefonu, tak například i z počítače nebo notebooku. Druhým důvodem je databáze produktů a potravin, která je denně aktualizována a obsahuje tak i nejnovější výrobky.

Bojujete s nadváhou? Tak opravdu bojujte!

K tomu, abyste mohli začít hubnout, o vás aplikace potřebuje vědět základní údaje. Proto vás jako první krok čeká registrace, kterou můžete provést buď účtem Google, nebo na e-mailovou adresu. Během tohoto procesu zadáte svou výšku, váhu, pohlaví a rok narození. Poté se budete moci přihlásit ke svému účtu.

Následně se vás ujme průvodce, který vysvětlí, jak aplikace funguje. Prvním krokem by mělo být nastavení cílové hmotnosti, případně zadání dalších tělesných proporcí. Tato nastavení najdete v postranní nabídce v sekci Můj profil.

Když už budete v této části, doporučujeme nastavit Připomenutí zápisu. Aplikace vás pak bude v nastavených časech upozorňovat, že byste si měli zapsat zkonzumované pokrmy. Tím přispěje k pravidelnému jídelníčku, který je jedním z předpokladů úspěšného stravovacího režimu. Nutno říci, že upozornění není rušivé – zobrazuje se pouze jako oznámení v notifikacích.

Nejdůležitější je sekce Jídelníček, kde na záložce Přehled můžete sledovat, jak se vám daří plnit doporučené denní limity. Jednotlivé chody pak budete zadávat na záložce Jídelníček, a to dvěma možnými způsoby:

  • Manuální zadáním, se kterým výtečně pomáhá našeptávač.
  • Naskenováním čárového kódu výrobku, což je velice rychlé a pohodlné.

U každé položky budete zadávat množství a čas jídla. Aplikace sama počítá příjem kalorií, bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny (hodnoty získává z databáze, případně můžete zadat ručně). Díky tomu máte k dispozici dokonalý přehled o všem, co jste během dne zkonzumovali. Stejným způsobem můžete zadávat nápoje a sledovat tak svůj pitný režim (opět včetně sledování všech parametrů).

Jak vám to jde?

Samozřejmě je rozdíl, zda si dáte vydatný oběd a následně celé odpoledne proležíte před televizí, nebo se pojedete třeba projet na kole či si zaběháte. Pokud „spálíte kalorie“ nějakou činností (aplikace sama počítá s bazálním metabolismem), můžete si ji zadat podobně, jako strávené potraviny. Stačí zvolit aktivitu (opět vydatně pomůže našeptávač) a zadat dobu trvání. „Spálené kalorie“ se tak odečtou od celkového příjmu.

Zadávat můžete také přes postranní nabídku Katalog potravin a Katalog aktivit, kde se o produktech a aktivitách dozvíte další podrobnosti. Své dosavadní úspěchy můžete sledovat v sekci Statistiky, kde uvidíte v grafech příjem a výdej energie, vývoj vaší váhy v průběhu času a dodržování pitného režimu.

Resumé

Dostáváme se ke komerčnímu modelu aplikace Kalorické tabulky. Používat ji můžete úplně zadarmo, což je s ohledem na to, jak zásadně vám může pomoci s cílem shodit přebytečné kilogramy, skoro až s podivem. Budete se muset smířit jen s občasnými celoobrazovkovými reklamami a často viditelnými reklamními proužky.

Pokud vám toto vadí, případně chcete-li podpořit autory, můžete se za jednorázový poplatek ve výši 95 Kč zbavit veškeré reklamy. Další finance pak můžete investovat do „Jídelníčků úspěšných“, zaměřených na redukci hmotnosti, a to buď za 79 Kč měsíčně, nebo 499 Kč ročně. Co je z našeho pohledu zásadní: aplikaci lze naprosto plnohodnotně používat zadarmo.

Oceňujeme především jednoduché zadávání přijaté i vydané energie, tedy potravin i aktivit. To, jak rychle lze celý proces zvládnout, výrazně zvyšuje chuť a ochotu takový program vůbec používat. Je vidět, že autoři do Kalorických tabulek investovali hodně času a zakomponovali připomínky uživatelů, takže nechybí snad nic, co byste při svém boji s nadbytečnými kily mohli potřebovat.

Aplikace Kalorické tabulky je v Obchodě Play již od roku 2012, a za tu dobu si ji nainstaloval více než milion uživatelů. Průměrná známka 4,5 svědčí o jejich značné spokojenosti. 8 MB velký balíček můžete použít na zařízeních s Androidem 4.0.3 a vyšším.

Kalorické Tabulky
Kalorické Tabulky
Bojujete s nadváhou? A jak vám s bojem pomáhá Android?
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)