5 důvodů, proč čtečka otisků prstů v telefonu dává smysl

HTC-One-A9

Stále větší počet výrobců se snaží do svých přístrojů implementovat čtečku otisků prstů. Každý se ji navíc snaží ukrýt po svém, a často tak můžeme najít odlišná řešení. Zatímco u většiny přístrojů ji nalezneme na přední straně pod displejem, někteří výrobci se rozhodli jako domov pro zmíněnou čtečku využít stranu zadní. Přestože vhodně zvolené umístění je rozhodně důležité, ještě důležitější jsou funkce, které samotné čtečky nabízejí. Pojďme se nyní společně podívat na pětici skutečností, kvůli kterým bychom měli nad nákupem telefonu, kde je čtečka otisků prstů, uvažovat.

huawei čtečka otisků prstů

1) Rychlé a snadné odemykání

Jednou z nejzákladnějších funkcí dnešních čteček je možnost snadného odemykání telefonu pomocí otisku našeho prstu. Často tak není vyžadováno stisknutí žádného tlačítka a přístroj odemkneme pouhým přiložením prstu. To může celý proces značně urychlit a učinit ho o poznání snazším. Je ovšem potřeba myslet na to, že ne každá čtečka reaguje rychlostí blesku a u některých (například Sony) je ještě nutné stisknout napájecí tlačítko.

Nexus-6P-čtečka-otisků-prstů-729x547

2) Další úroveň zabezpečení

V dobách, kdy se klade stále větší důraz na ochranu citlivých dat, nabízí čtečka otisků další úroveň jejich zabezpečení. Ano, přístup do našeho telefonu sice případnému útočníkovi zcela neznemožní, neboť pro odemčení lze vždy využít také pojistky v podobě číselného kódu nebo gesta. Navíc biometrické měření se neřadí mezi nejbezpečnější. Na druhou stranu je odemčení velmi rychlé a snadné, proto jej uživatelé často volí místo klasického tahu prstu, který používali dříve.

lPei-Jh2Gz8

3) Snadné ověření plateb

Jak již bylo řečeno, otisk prstu může skvěle posloužit pro identifikaci naší osoby. Možnost autorizace našich plateb pomocí otisku se tak vyloženě nabízí. Některé zahraniční banky již tuto možnost nabízejí a své uplatnění by rozhodně našla také v našich končinách. Tuto funkci navíc můžeme využít také u nákupů v obchodě Google Play, viz článek „Placení za aplikace bude snazší, Obchod Play podporuje otisky prstu„.

nexus2cee_printsgp-728x479

4) Využití gest

Celá řada výrobců nabízí vedle odemykání obrazovky nebo autorizace plateb také možnost nastavení nejrůznějších gest. Oskenováním našeho prstu tak můžeme například spustit zvolenou aplikaci, přeskočit zadávání přihlašovacích údajů na podporovaném webu apod.

5) Příslib do budoucna

Potenciál, který čtečka otisků prstů v chytrém telefonu nabízí, ještě rozhodně nebyl vyčerpán. Již nyní se tak výrobci předhánějí v tom, kdo ji využije opravdu naplno, a vydávají aktualizace přidávající více či méně funkcí. Také do budoucna se tak dá očekávat, že se dočkáme dalších funkcí, které posunou možnosti čteček otisků zase o krůček dál.

ctecka_otisku_ico-729x478

Je pro vás čtečka otisků prstů důležitým prvkem?

Kuba Drhlík
O Autorovi - Kuba Drhlík

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (27)