Telefon Xiaomi Mi5S Plus: Designový skvost, kterému nevoní naše LTE (recenze)

Xiaomi MI5S Plus

Čínská společnost plodí poslední měsíce jeden smartphone za druhým a nám se do rukou dostal dosavadní vlajkový model Xiaomi Mi5S Plus. Jaký je nejlepší telefon od Xiaomi? Dokáže porazit zaběhlou konkurenci?

Recenze Xiaomi Mi5S Plus – obsah

Kovový skvost mezi mobilními telefony

V případě telefonů od Xiaomi se většinou obsahu balení nevěnujeme, protože v něm jsou jen základní položky. U modelu Xiaomi Mi5S Plus je tomu podobně, bonusem je ale nacvakávací průsvitný kryt, který ochrání zadní část telefonu a rohy. Na telefonu vypadá dobře, ale bohužel se velmi brzy poškrábe.

xiaomi-mi5s-plus-konstrukce-a-baleni

U posledních generací svých telefonů sází Xiaomi hlavně na použití kovu a sklo se začíná vytrácet. Design přední strany je tedy stále skromný a snadno byste si jej mohli splést i s levnějšími telefony řady Redmi či Redmi Note. Součástí jsou i senzorová tlačítka pod displejem, rámečky v okolí displeje jsou celkem tenké, hlavně ty po jeho bocích. Nechybí barevná notifikační dioda.

Zadní strana Xiaomi Mi5S Plus je ale pastvou pro oči – zbroušený hliník vypadá skvěle, navíc je po stranách příjemně zaoblen. Kovový rámeček po stranách je příjemně zúžen, nechybí čtečka otisků prstů a rozhodně zaujme i přítomnost 2 fotoaparátů.

xiaomi-mi5s-plus-konstrukce-predni-strana

Reproduktor je znovu na spodní straně a stejně jako u nedávno testovaného Redmi Note 4 není v provedení stereo. Ve druhé zdířce bude nejspíše ukryt mikrofon a slouží spíše jako designový prvek. USB-C zde ale naopak nalezneme, což může být pro spoustu uživatelů dobrou zprávou. Konektor pro sluchátka najdeme na horní straně, doplňuje jej navíc i infračervený port, což je jistě vítaným bonusem.

Podobně jako jiné modely je i Xiaomi Mi5S Plus možné provozovat se dvěma SIM (nano), bohužel chybí hybridní slot jako v případě řady Redmi či Redmi Note. Paměťovou kartu do telefonu prostě nevměstnáte.

Xiaomi Mi5S Plus v redakci. Jaké jsou první pocity?

Xiaomi Mi5S Plus v redakci. Jaké jsou první pocity?

Ovládání se bude muset ještě vypilovat

Protože úhlopříčka displeje dosahuje hodnoty 5,7″, rozměry telefonu logicky narostly. Trochu tomu pomohla i senzorová tlačítka pod displejem, která sice většina uživatelů nejspíše ocení, ale výška telefonu narostla na skoro 155 mm. Přestože byste při pohledu našli spoustu ostrých hran, v ruce žádnou výrazně necítíte. Záda jsou totiž příjemně zaoblena a Xiaomi Mi5S Plus sedne do ruky dobře. Hmotnost pak činí 168 gramů.

Úchop je i přes větší rozměry poměrně jistý a nestalo se nám, že by telefon neplánovaně vyklouzl. Kvůli velkému displeji na běžné ovládání jednou rukou můžeme zapomenout – palec do protilehlého rohu rozhodně nedosáhne. Možností je pomoci si druhou rukou nebo využít funkci zmenšení displeje (stačí přejet prstem ze strany po senzorových klávesách). Ovládací tlačítka by mohla být pro pohodlnější stisk trochu níže, ale i přesto na ně palcem dosáhneme bez větších problémů.

Celkově se nám ale telefon příliš dobře neovládal, což může být z velké části i softwarový problém. Telefon totiž v mnoha případech zachytával dotyky na okrajích displeje, což se kvůli tenkým rámečkům stávalo často. V té chvíli telefon neposlouchal, jak uživatel zamýšlel – místo scrollování jste stránku začali přibližovat a podobně. Jestli se jedná o hardwarový problém nebo jen špatně nastavenou „ignoraci“ otisků v blízkosti rámečku, nedokážeme nyní posoudit. Rozhodně to ale bylo nepříjemné.

xiaomi-mi5s-plus-konstrukce-drzeni-v-ruce

IPS panel s pochvalou

V případě displeje toho Xiaomi příliš nevymýšlelo a znovu použilo IPS displej s Full HD rozlišením. Ačkoliv jsou dnes telefony mnohdy vybaveny i QuadHD rozlišením, jemnost v tomto případě činí stále dostatečných 386 PPI. Barevné podání je skvělé, a když vedle sebe člověk postaví Xiaomi Mi5S Plus a Samsung Galaxy S7, zase takový rozdíl to není. AMOLED displej v případě S7 nabídne o něco saturovanější barvy a lepší podání černé, IPS displej u Mi5S zase vítězí v podání bílé a barvy jsou věrnější. Je to spíše o osobních preferencích.

Ostré slunce nám současné počasí příliš nedopřeje, s čitelností jsme ale problém neměli. Displej je i venku dobře vidět a je srovnatelný se svou konkurencí. Uživatel může dodatečně nastavit teplejší či naopak studenější barevné podání nebo aktivovat režim čtení, který odfiltruje nežádoucí modré světle pro menší únavu očí. Chválíme i možnost probuzení poklepáním na displej (funkci je nutno aktivovat v nastavení).

xiaomi-mi5s-plus-displej-telefonu

Režim zmenšení obrazovky jsme používali poměrně často, protože při velikosti telefonu je jeho ovládání jednou rukou jinak téměř nemožné. Stačí prstem přejet ze strany na stranu po senzorových tlačítkách (podle směru se obrazovka zmenší k danému rohu telefonu). Na výběr máme dokonce i úhlopříčku displeje (4,5/4/3,5″).


Čtečka otisků prstů – téměř bezchybná

Čínská společnost lákala ve svých prezentacích i na novou ultrasonickou čtečku otisků prstů, ta se ale bohužel týká pouze modelu Mi5S. Xiaomi Mi5S Plus dostalo „běžnou čtečku“, která se nachází na zadní části telefonu. Umístění je preferencí uživatelů a nemá cenu jej z našeho pohledu hodnotit. Rozhodně ale můžeme říci, že spolehlivostí a rychlostí je na tom čtečka v Xiaomi Mi5S Plus skvěle.

Její použití můžeme shrnout následovně:

  • odemknutí je snadné a velmi rychlé,
  • na čtečku není potřeba nikterak tlačit,
  • vlhký prst není většinou rozpoznán,
  • umístění je po ruce, nešikovné je jen v případě, že telefon leží na stole displejem vzhůru,
  • drtivá většina pokusů o odemčení je úspěšná,
  • prst je rozpoznán z jakéhokoliv směru (nezáleží na natočení),
  • prstem lze zapnout displej, není třeba mačkat tlačítko napájení.

xiaomi-mi5s-plus-konstrukce-ctecka-otisku

Hardware – TOP modelům po krku

Recenzovaný telefon je možné zakoupit ve dvou variantách – 64GB vnitřní úložiště a 4 GB RAM nebo 128GB vnitřní paměť a až 6 GB RAM. Do rukou se nám dostala „menší“ varianta, výkonově jsou na tom však rovnocenně. Hlavní zbraní je extrémně výkonný čip Qualcomm Snapdragon 821, kterému sekunduje grafický čip Adreno 530. Výkonu je opravdu dostatek, což podpoří i výsledné skóre 140 800 z AnTuTu. Vyzkoušeli jsme hned několik náročných herních titulů a na problémy jsme nenarazili.

Výbava telefonu je velmi dobrá – NFC, infraport, DualSIM, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2 i USB-C konektor. Xiaomi nemívá problém ani s přesností a spolehlivostí GPS – Xiaomi Mi5S Plus nebyl výjimkou. Problém je tradičně někde jinde – v podpoře LTE pásem. Chybí podpora frekvence 800 a 900 MHz, což působí problémy mimo velká města. LTE v těchto končinách prostě používat nemůžete. Škoda.

[aps_product_sz id=“411590″]

Den a půl, tak to dnes chodí

Xiaomi Mi5S Plus nabídne baterii s kapacitou 3800 mAh, což je nadstandardní hodnota a smeknout musíme i před konstrukcí, která je i přes vysokou kapacitu baterie tenká. Zůstáváme ale při zemi a rozhodně nečekáme zázraky – obrovský displej i výkonný hardware se postarají o slušnou spotřebu. Jak to tedy dopadlo v praxi?

V případě náročnějšího používání, kdy jsme na telefonu stále měli aktivní datové přenosy, Wi-Fi, automatickou synchronizaci a telefon přijímal desítky e-mailů, zpráv z Hangouts, volání či třeba poslech hudby, se telefon odměnil výdrží od rána zhruba do poloviny druhého dne (cca od 7 hodin do 12. hodiny druhého dne). Telefon tedy hravě vydrží jeden den a většina uživatelů se dostane i na výdrž 1,5 dne bez nabíječky.

Rozhodně bychom takovou výdrž nenazvali skvělou, když i v samotném portfoliu Xiaomi jsou telefony s lepším výsledkem, ale zklamáním rozhodně také není. Tradičně chybí podpora bezdrátového nabíjení, Xiaomi alespoň přidalo podporu rychlonabíjení QuickCharge 3.0. V balení jsme bohužel nalezli pouze čínskou verzi nabíječky, takže jsme museli sáhnout po jiné. Paradoxně originální Samsung nabíječka s QC2.0 způsobila, že se telefon při nabíjení extrémně zahříval. Rozhodně tedy doporučujeme používat originální nabíječku s podporou QC3.0, se kterou je možné telefon dobít za necelé 2 hodiny.

MIUI 8 – Android 6 v barevném kabátu

Číňané jako u všech svých telefonů použili systém s označením MIUI, který sice staví na Androidu, ale jeho podobu i některé funkce výrazně modifikují. Do rukou se nám dostala verze s MIUI 8 postavená na Androidu 6.0.1. Systém je počeštěn a obsahuje i předinstalované Google Apps (Obchod Play, služby Google Play apod.). MIUI má své příznivce i odpůrce, my jsme přesvědčeni, že běžní uživatelé budou spokojeni. Prostředí je totiž svižné, moderní, barevné, do velké míry přizpůsobitelné a nabízí i funkce, které čistý Android postrádá.

Od čistého Androidu se MIUI liší výrazně – designem, ale i funkcemi. Můžeme jen nastínit, kterých změn si uživatelé ihned všimnou:

  • výchozí domácí obrazovka řadí všechny aplikace na plochu (chybí menu pro aplikace jako u čistého Androidu),
  • celé prostředí je barevnější než čistý Android a trochu připomíná iOS,
  • notifikační lišta je rozdělena na dvě části nebo záložky podle nastavení,
  • předělány jsou všechny systémové aplikace,
  • díky funkci duální aplikace lze provozovat aplikace se dvěma účty separátně.

S rychlostí blesku

Extrémně výkonný hardware a vlastní systém slibuje velmi dobré odezvy systému. Xiaomi v tomto ohledu se svým prostředím MIUI již delší dobu vyniká a ne jinak je tomu i v případě Xiaomi Mi5S Plus a MIUI 8. Tato kombinace zaručuje opravdu bleskové reakce prostředí, které jsou srovnatelné s nejvýkonnějšími modely telefonů na světě. Neměli jsme problémy ani s nečekanými pády aplikací či jinými abnormalitami.

Hudební přednes – potěší, ale nepřekvapí

Trochu nás mrzí, že ani u vlajkového modelu nesáhla společnost Xiaomi po řešení stereoreproduktorů. Dvě zdířky na spodní straně tu sice jsou, hraje ale jen jedna. Její umístění je navíc takové, že si reproduktor při hraní můžete velmi snadno překrýt a výrazně utlumit. A kvalita? Ta je rozhodně nadprůměrná, od vlajkového modelu bychom ale nejspíše čekali ještě možná trochu více. Hlasitost je na dobré úrovni a i při maximální hlasitosti zvuk nechrčí. Na kvalitní poslech z reproduktorů to ale není.

3,5mm výstup pro sluchátka je ale naopak povedený a v kombinaci s kvalitními sluchátky se můžete těšit na opravdu dobrý hudební poslech. Protože jsme v balení žádné sluchátka nenašli, vyzkoušeli jsme výstup s redakčními Creative Aurvana In-Ear 2 Plus a výsledek byl skvělý.

xiaomi-mi5s-plus-konstrukce-reproduktor

Dvě oči nemusí více vidět

Zajímavostí je, že telefon Xiaomi Mi5S Plus je vybaven dvojicí senzorů Sony IMX258, což je stejný čip jako postarší telefon Xiaomi Mi4C. Menší kolega Mi5S má sice „jen“ jeden snímač vzadu, ale za to lepší čip Sony IMX378. Trochu jsme se tedy obávali, zda je přínos dvojice senzorů tak velký, aby omluvil starší čip. Funkce dvou čipů je podobná jako u telefonu Huawei P9 – jeden ze snímačů se stará o barevnou složku a druhý o černobílou. Smířit se musíme i s absencí optické stabilizace či laserového zaměřování.

Výsledné snímky jsou pro nás spíše zklamáním. Nemůžeme sice rozhodně říci, že by Xiaomi Mi5S Plus fotil špatně, ve fotkách nám ale chybí lepší ostrost, lepší detaily a barevné podání nás také nijak neuchvátilo. Dvojice čipů navíc nezajistila ani lepší fotografie za snížených světelných podmínek a jsme přesvědčeni, že starší Xiaomi Mi5 je na tom kvalitou fotografií i videí lépe. V podobném duchu se nesou i videa.

Fotografie a videa v originálním rozlišení ke stažení.

Xiaomi Mi5S Plus – test videa (Full HD)

Xiaomi Mi5S Plus - test videa (Full HD)

Xiaomi Mi5S Plus – test videa (4K)

Xiaomi Mi5S Plus - test videa (4K)

Xiaomi Mi5S Plus – slowmotion video (HD)

Xiaomi Mi5S Plus - slowmotion video (HD)

Xiaomi Mi5S Plus – stabilizace obrazu (Full HD)

Xiaomi Mi5S Plus - stabilizace obrazu (Full HD)


Závěr – Xiaomi Mi5S Plus

Testovaný přístroj prozatím není dostupný na českém trhu, jeho prodej je však naplánován na listopad. Cena by se potom v případě společnosti Beryko měla pohybovat okolo 13,5 tisíce za 64GB variantu a 14,5 tisíce za verzi se 128 GB paměti.

Jak v našich očích model Xiaomi Mi5S Plus dopadl? Možná jsme čekali i trochu více. Pojďme si telefon rozebrat postupně. Po stránce designu a zpracování nemáme žádnou výtku – přístroj vypadá opravdu skvěle a rovněž zpracování je v rukách Xiaomi bezchybné. V podobném duchu se nese i displej, který je jemný a kvalitní, občas ale zaznamenal i konečky prstů, které jen držely telefon. Pochválit musíme i výkonný hardware s možností až 6 GB RAM, přesnou čtečku otisků prstů nebo infraport a USB-C.

Systém je kapitolou sám pro sebe a najde si své zastánce i odpůrce. MIUI, ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, je stále založeno na Androidu se vším všudy. Mění ale designovou podobu a přidává i některé další funkce. Z hlediska optimalizace nemáme žádných výtek a telefon reaguje na naše povely opravdu bleskově.

Největším nedostatkem telefonu je opět absence LTE na frekvenci 800 MHz, což může být pro mnoho uživatelů překážkou. Názor si ale musí udělat každý sám – každý totiž využíváme mobilní internet jinak a pohybujeme se v jiných lokalitách. Nepřesvědčil nás ani fotoaparát, který je spíše průměrný a možná i o něco horší než u modelů Mi5 a Mi5S. Smířit se musíme i s absencí paměťové karty nebo bezdrátového nabíjení.

Závěrečný verdikt: Pokud se poohlížíte po elegantním a velmi výkonném telefonu s velkým displejem, může být Xiaomi Mi5S Plus dobrou volbou. Platí to ale jen v případě, že oželíte plnohodnotné LTE.

Klady

+ Elegantní konstrukce s kovovými prvky.
+ Výborná optimalizace a plynulost systému.
+ Rychlá a přesná čtečka otisků prstů.
+ Kvalitní zpracování.
+ Velmi vysoký výkon.
+ Výborný displej.
+ Infraport, DualSIM, NFC a USB-C.

Zápory

– Nekompletní LTE konektivita (absence kmitočtu 800 MHz).
– Na poměry TOP modelů slabší fotoaparát.
– Reproduktor, který si uživatel zakrývá rukou při hraní.
– Displej málo odolný proti přehmatům.


Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti Beryko, kde bude možné telefony zakoupit (64GB verze, 128GB verze).
Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)