TOPlist

Na jaké novinky Androidu O se těšíte nejvíc? (Víkendová hlasovačka)

na-jake-novinky-androidu-o-se-tesite-nejvic

Stejně, jako loni, ani v letošním roce Google nepočkal s novou verzí Androidu na svou konferenci Google I/O, která se bude konat od 17. do 19. května. K oficiálnímu odhalení došlo v úterý 21. března, kdy byla také uvolněna první testovací sestavení. Uživatelé si tak mohou vyzkoušet novinky Androidu O na zařízeních Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel C, Pixel a Pixel XL.

Celkem záhy se na webu začaly objevovat informace o tom, jaké novinky Android O vlastně přinese. První souhrn připravil David Trlica, v jehož článku najdete základní výčet nových funkcí a vylepšení, avizovaných přímo Googlem. Kromě oficiálně publikovaných informací kolují i další zvěsti o tom, co by Android 8 měl vlastně přinést. V tomto kole Víkendové hlasovačky a diskuze se pokusíme zjistit, na jaké novinky se nejvíce těší naše čtenářská obec.

Mezi největší novinky Androidu O patří vylepšené notifikace Mezi největší novinky Androidu O patří vylepšené notifikace

Jaké novinky přinesly dosavadní verze Androidu?

Projděme si nyní přehled nejzásadnějších novinek, které přinesly dosavadní verze operačního systému Android. Z každé verze vybíráme tři nejzajímavější nové funkce.

  • Android 1.5 Cupcake – podpora nahrávání videa, widgety na domovské obrazovce, klávesnice na displeji s predikcí textu.
  • Android 1.6 Donut – vylepšené hlasové vyhledávání, převod textu na řeč, automobilová navigace.
  • Android 2.0 a 2.1 Eclair – podpora Exchange serveru, vylepšení aplikace fotoaparátu, živé tapety.
  • Android 2.2 Froyo – režim Wi-Fi hotspotu, tethering přes USB, klávesnice s možností přepínání jazyků.
  • Android 2.3 Gingerbread – funkce kopírování a vkládání textu, podpora NFC, podpora více fotoaparátů.
  • Android 3.0 Honeycomb – uživatelské rozhraní optimalizované pro tablety, synchronizace multimediálních souborů přes USB, podpora fyzické klávesnice přes Bluetooth nebo USB.
  • Android 4.0 Ice Cream Sandwich – uživatelské rozhraní Holo, akce odemykací obrazovky a rychlý přístup k posledním spuštěným aplikacím.
  • Android 4.1 Jelly Bean – vylepšená odezva a animace, rozšířená oznámení s podporou akcí, sdílení fotek přes NFC.
  • Android 4.2 Jelly Bean – podpora více uživatelů na tabletech, 360stupňové fotky Photo Sphere, funkce Daydream.
  • Android 4.3 Jelly Bean – omezené profily pro tablety, rychlejší přepínání uživatelů z odemykací obrazovky, podpora rozlišení 4K.
  • Android 4.4 KitKat – aktivace hlasových operací příkazem „OK, Google“, rychlejší multitasking, prioritní kontakty.
  • Android 5.0 Lollipop – responzivní grafické prostředí Material, vylepšená oznámení s možností nastavení priorit, spořič baterie.
  • Android 5.1 Lollipop – nativní podpora více SIM, ochrana ztraceného či odcizeného zařízení, vylepšené připojování k Wi-Fi.
  • Android 6.0 Marshmallow – snížení spotřeby energie v klidovém režimu, nativní podpora čtečky otisků prstů, snadnější přechod ze starších zařízení.
  • Android 7.0 Nougat – podpora více oken na jedné obrazovce, vykreslovací 3D API Vulkan, podpora virtuální reality Daydream.
  • Android 7.1 Nougat – vylepšení výkonu zobrazování, zástupci/zkratky aplikací, gesta snímače otisků prstů.

Jak můžete vidět, každá verze přinesla něco, bez čeho si dnes neumíme představit život s Androidem. Není pochybností o tom, že Android O v tomto směru nebude výjimkou.

Na jaké novinky Androidu O se těšíte nejvíc? Na jaké novinky Androidu O se těšíte nejvíc?

Na jaké novinky Androidu O se těšíte nejvíc?

V tuto chvíli sice neznáme všechny novinky Androidu O, nicméně máme informace alespoň o těch nejdůležitějších. Pojďme tedy hlasovat o té nejoblíbenější.
[gravityform id=“122″ title=“false“ description=“false“ ajax=“true“]
Pokud byste nevěděli, co si pod jednotlivými novinkami představit, doporučujeme projít si článek Google odhalil nový systém Android O. Jaké novinky můžeme čekat?, případně oficiální zprávu Googlu. V diskuzi pod článkem se pak můžete třeba zamyslet nad tím, jaké novinky byste od příští verze Androidu chtěli vy sami.

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se v rámci Víkendové hlasovačky a diskuze ptali, zda nakupujete v Obchodě Play, případně jak zde platíte. Začněme tentokrát globálním pohledem: zatímco jedna pětina čtenářů v Obchodě Play nenakupuje, čtyři pětiny na tuto otázku odpověděly kladně. 65 % hlasujících platí v Obchodě Play platební kartou, 15 % pak využívá možnost platit za zakoupené aplikace přes fakturu operátora.

Hlasovačka z minulého týdne Hlasovačka z minulého týdne

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)