TOPlist

Možnost hlásit policejní hlídky v navigaci Waze se nelíbí kanadské policii

moznost-hlasit-policejni-hlidky-waze-ico

Předseda svazu zastupujícího policii v kanadském Winnipegu Maurice Sabourin tvrdí, že navigace Waze může ohrozit na životě příslušníky policie. Město přitom koncem roku 2016 podepsalo smlouvu s Googlem o zapojení do programu Connected Citizens. Na jejím základě došlo k otevření přístupu k dopravním informacím v reálném čase a jejich šíření prostřednictvím aplikace Waze. Navigace tak má přístup k provozním datům, jako jsou uzavírky silnic a nehody, shromážděné prostřednictvím zcela nového centra řízení provozu. Podobnou smlouvu nedávno uzavřelo, jako vůbec první v Česku, Brno. Jádrem sporu je skutečnost, že řidiči mají v aplikaci možnost hlásit policejní hlídky.

Možnost hlásit policejní hlídky prý ohrožuje policisty na životě

Tento argument v souvislosti s hlášením policejních hlídek neslyšíme poprvé. Počátkem roku 2015 použili víceméně stejné argumenty zástupci policejních složek v některých státech USA. Hlavním podkladem pro tento postoj byl případ Ismaaiyla Brinsleye, který zabil dva newyorské policisty 20. prosince 2014. Brinsley zřejmě sdílel na sociální síti Instagram snímek obrazovky Waze s vyznačením polohy policistů, kterým hrozil zabitím. Vyšetřovatelé, kteří případ řešili, ale od začátku nevěřili tomu, že Brinsley použil Waze pro vysledování obětí – z velké části kvůli tomu, že vrah zahodil svůj telefon více než tři kilometry daleko od místa činu.

Kanadské policii se nelíbí možnost hlásit policejní hlídky v navigaci Waze Kanadské policii se nelíbí možnost hlásit policejní hlídky v navigaci Waze

Je pravdou, že Waze umožňuje řidiči anonymně zveřejnit pozice policejních hlídek v označených i neoznačených vozech. Otázkou však je, nakolik tato možnost ohrožuje samotné policisty. Sabourin je přesvědčen o tom, že možnost zjistit polohu policistů je živnou půdou pro kriminální živly. Odkazuje přitom na případ, který se v červnu roku 2014 odehrál ve městě Moncton, kde ozbrojený muž zastřelil tři policisty. Tento argument je však zavádějící, neboť policisté přijeli na místo na základě oznámení o pohybu ozbrojeného muže od občanů. S navigací Waze tedy zmiňovaná nešťastná událost vůbec nesouvisí.

Není jen černá a bílá

Sabourin nyní chce po radnici, aby ukončila podporu aplikace Waze, ačkoli propagace je součástí smlouvy. Generální ředitel Waze v Kanadě Mike Wilson v prohlášení pro deník Metro uvedl, že: „Waze poskytuje řidičům informace, na základě kterých by mělo být na silnicích bezpečněji. Součástí je i oznamování policejních hlídek, která v konečném důsledku nutí řidiče zpomalit.“ Dále podotkl: „Mnoho policejních oddělení napříč USA hodnotí tuto funkci příznivě, neboť pomáhá občanům dodržovat předpisy.“ S tím souhlasí i mluvčí policie ve Winnipegu Rob Carver, který je přesvědčen, že cokoliv, co podněcuje řidiče, aby zpomalili, stojí za to. Upozornil, že o poloze policejních hlídek se lidé informují nejen v navigaci Waze, ale například na stránkách na Facebooku a mnoha dalšími cestami.

Podobně rozumný postoj zaujal i radní Jeff Browaty, který sice chápe obavy policejního svazu, ale upozorňuje: „Pokud příslušníci vědí, že byli prozrazení, měli by změnit svou pozici. Oni sami by měli používat aplikaci, aby zjistili, zda byli nahlášení, a přesunuli se někam jinam.“

Možnost hlásit policejní hlídky má navigace Waze prakticky od svých počátků. Když některý řidič ohlásí přítomnost policistů, ostatní uživatelé, projíždějící tímto úsekem, jsou s předstihem upozorněni na možnost kontroly. Podobné funkce rozděluji veřejnost na dvě poloviny – zatímco jedna tvrdí, že kdo neporušuje předpisy, nemusí se policistů bát, druhá taková varování vítá ať už z důvodu, že si dává větší pozor, nebo jednoduše proto, že si dokáže představit lepší trávení času, než kontrolou obvazů v lékárničce.

Co říkáte na to, že řidiči mají v navigaci Waze možnost hlásit policejní hlídky?

Zdroje: metronews.ca, cbc.ca.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)