Jak chráníte obrazovku svého telefonu? (Hlasovačka)

Jak-chráníte-obrazovku-svého-telefonu

Jedním z nejcitlivějších míst chytrých telefonů je obrazovka. Prvním důvodem je skutečnost, že její vrchní vrstva bývá vyrobena ze skla, druhým pak fakt, že zabírá téměř polovinu povrchu celého zařízení a je tak při kontaktu s vnějším světem poměrně „na ráně“. Jak chráníte obrazovku svého telefonu? Na to se budeme ptát v rámci tohoto kola Víkendové hlasovačky a diskuze.

Obsah článku

Obrazovka v ohrožení

Obrazovky chytrých telefonů trpí při kontaktu s okolním světem. Prvním problémem bývá poškrábání, ke kterému snadno dojde v případě, že nosíte zařízení spolu s dalšími předměty (typicky s klíči). Poškrábaný displej nejen nevypadá pěkně, ale často také způsobuje horší čitelnost obrazu. Podstatně horší pak je rozbití obrazovky, způsobené nejčastěji pádem na tvrdou podložku. Většina takových případů končí výměnou celé obrazovky. Přeci jen sklo má své typické vlastnosti, a i když se výrobci skel chlubí stále větší odolností, fyzikální hranice pokořit prostě nejde. Na ta nejodolnější skla navíc narazíte jen v modelech nejvyšší cenové kategorie.

Ke špičce v odolných sklech patří Corning Gorilla Glass Ke špičce v odolných sklech patří Corning Gorilla Glass

Asi nejzásadnější radou, jak udržet obrazovku v dobré kondici, je být opatrný. Jenže jak se říká „čert nikdy nespí“ – stačí chvilka nepozornosti a telefon přistane pod tím nejnevhodnějším úhlem na zemi. Proto je vhodné myslet na prevenci a displej svého telefonu nějakým způsobem chránit. Používat telefon bez jakékoli ochrany je jako jezdit autem bez airbagů – tisíckrát se vám nic nestane, ale stačí jedna nečekaná okolnost a následky mohou být fatální. Existuje hned několik způsobů, jak chránit obrazovku – každý má své pro i proti.

Ochrana obrazovky

Pohled na rozbitou obrazovku chytrého telefonu bývá svým způsobem vždy smutný. Znamená buď „konečnou“ pro dané zařízení, nebo návštěvu servisu a poměrně nákladnou opravu. Základním způsobem ochrany obrazovky je přidání další vrstvy, a to buď v podobě fólie, nebo (tvrzeného) skla. V čem jsou tato řešení poměrně spolehlivá, je ochrana před poškrábáním. V případě pádu na tvrdou podložku už situace tak jednoznačná není – telefony totiž často padají na hranu či roh, odkud se síla nárazu šíří jinou cestou než přes ochrannou vrstvu. Pád na roh je absorbován jen relativně malou plochou a následně „rozveden“ do okolních částí, včetně obrazovky. Je pravděpodobné, že v takové situaci dojde k roztříštění skla bez ohledu na ochranu.

Pohled na rozbitý displej bývá smutný. Jak chráníte obrazovku vy? Pohled na rozbitý displej bývá smutný. Jak chráníte obrazovku vy?

Zejména fólie na displej lze tedy považovat spíše za ochranu před poškrábáním a podobným „běžným opotřebením“. Jsou také levnější než sklo. V případě tvrzeného skla lze uznat, že v určitých situacích, jako je pád zařízení naplocho obrazovkou dolů, může mít tento prvek ochranné účinky. Nesporné výhody těchto řešení jsou dvě: relativně nízká cena a skutečnost, že ani fólie, ani sklo nijak markantně neovlivňuje vzhled zařízení. Přidání ochranného skla na obrazovku nezmění váš uživatelský zážitek ani dojem. Ovládání telefonu je stále příjemné, obrazovka je chráněna před poškrábáním a skleněná vrstva dokáže za určitých okolností absorbovat poškození způsobené nárazem při pádu telefonu.

Tvrzené neboli temperované sklo ochrání obrazovku Tvrzené neboli temperované sklo ochrání obrazovku

V každém případě však doporučujeme kupovat tyto ochranné prvky přesně pro váš model telefonu, aby odpovídaly tvaru zařízení spolu s otvory pro tlačítka a reproduktor. V opačném případě se může stát, že například zalepíte reproduktor tak, že nepůjde slyšet.

Komplexnější způsoby ochrany

Pochopitelně i další části telefonu jsou vystaveny vnějším vlivům, včetně rizika jejich poškození. V tomto díle Víkendové hlasovačky a diskuze se však věnujeme pouze ochraně obrazovky, takže se nebudeme zabývat běžnými pouzdry (byť i ta mohou ve spojení s fólií či tvrzeným sklem přispět k lepšímu výsledku v případě pádu).

Jako univerzální řešení se jeví takzvaná „flipová pouzdra„, tedy jakési „knížky“, do kterých je telefon připevněn svou zadní stranou. Přední strana se odklápí (buď do strany, nebo vzhůru) a v případě, že telefon nepoužíváte, poměrně spolehlivě chrání jeho obrazovku. Tento typ tedy chrání zařízení doslova ze všech stran. Záporem je však složitější manipulace, kdy uživatel musí pouzdro neustále otevírat a zavírat.

Proto někteří výrobci nabízejí flipová pouzdra „s okénkem“, přes které je vidět například čas, případně lze přijímat a odmítat hovory. Některá pouzdra jsou dokonce s telefonem v interakci, takže se uživatelské prostředí v zavřeném stavu přizpůsobí výřezu. Provedení bývá různé: od plastů, přes koženku až po kůži, od čehož se samozřejmě odvíjí cena.

Dalším možným řešením jsou pouzdra, do kterých se telefon zasouvá. Zařízení je tak sice poměrně spolehlivě chráněno, výrazně však stoupá obtížnost manipulace s ním. Navíc zejména při vyndávání poměrně citelně stoupá riziko pádu na zem.

Jak chráníte obrazovku svého telefonu?

Dostáváme se k anketní otázce tohoto kola Víkendové hlasovačky a diskuze. Tentokrát se tedy ptáme: jak chráníte obrazovku svého telefonu? Zajímá nás skutečně jen vámi zvolený způsob ochrany obrazovky, nikoli těla telefonu.
[gravityform id=“192″ title=“true“ description=“true“]
V diskuzi pod článkem se můžete rozepsat o výhodách a nevýhodách vámi zvoleného řešení. Budeme rádi, když se zmíníte i o vlastních zkušenostech, kdy vám ochrana třeba zachránila displej před rozbitím.

Výsledky ankety (25. 4. 2018 v 10:30)

Výsledky ankety (25. 4. 2018 v 10:30) Výsledky ankety (25. 4. 2018 v 10:30)

Hlasovačka z minulého týdne

Minulý týden jsme se v rámci cyklu Víkendová hlasovačka a diskuze ptali, zda už máte Android 8 Oreo. Shodou okolností jsme během týdne vydali aktualitu, podle které má Android Oreo jen 4,6 % aktivních telefonů. O to více nás potom překvapily výsledky naší ankety.

Už máte Android 8 Oreo? Už máte Android 8 Oreo?

Z 305 hlasujících totiž více než polovina má na telefonu Android 8 Oreo. Konkrétně 42 % respondentů ho dostalo v podobě aktualizace, dalších 11 % mělo tuto verzi nainstalovanou po rozbalení nového telefonu. 18 % hlasujících na aktualizaci čeká, dalších 10 % neví, zda update pro svůj mobil dostanou. Jen 14 % dotázaných uvedlo, že Oreo nemají a patrně ho ani nedostanou. Zejména v kontextu s oficiálními čísly jde o překvapivý výsledek.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (45)