Huawei Mate 10 Pro recenze: vstupenka mezi elitu

Huawei Mate 10 Pro titulka

Huawei už opravdu dlouho nehraje ve světě výrobců smartphonů druhé housle. Pokud bychom přitom měli vybrat jeden telefon, jehož zásluhou se u nás definitivně zapsal do první ligy, byl by to model Ascend Mate 7. Smartphone se těšil oblibě nejen u recenzentů, ale především také u zákazníků, a tak není divu, že se tento povedený počin dočkal řady pokračovatelů. Nejnovější a nejvybavenější z nich v podobě chytrého telefonu Huawei Mate 10 Pro se dostal i k nám do redakce. A stejně jako v minulých letech, i letos představuje Huawei Mate to nejlepší od čínského výrobce. Povede se novince úspěšně navázat na odkaz?

Obsah recenze

Obsah balení Huawei Mate 10 Pro

Uvnitř elegantní černé kazety se, vedle telefonu samotného, ukrývá také standardní příslušenství v podobě rychlonabíječky a USB-C kabelu. Vedle toho se zde však ukrývá také headset. Vzhledem k tomu, že telefon nedisponuje 3,5mm jackem, jedná se o USB-C sluchátka. Samotná kvalita zvuku je v jejich případě poměrně slušná. Pecky však rozhodně nepadnou ideálně do uší každému. V balení se nachází také ochranná fólie na displej a silikonový obal. Ten na jednu stranu mnoho krásy nepobral, na stranu druhou jej však oceníte kvůli kluzkým, skleněným zádům Huawei Mate 10 Pro.

Huawei Mate 10 Pro balení 1

Krasavec z kovu a skla

Huawei Mate 10 Pro ctí designový jazyk smartphonů společnosti Huawei, přesto si jej však s žádným dosavadním modelem snadno nespletete. Částečně za to může i prolnutí designu značek Huawei a Honor. Zatímco samotný Huawei se u svých hi-endových zařízení dosud striktně držel elegantního, až usedlého vzhledu, v případě značky Honor byl vždy o kus odvážnější a nebál se ani experimentů se zajímavými barevnými verzemi. Letos se však Huawei inspiroval u své dceřiné značky, a zatímco předek Huawei Mate 10 Pro je nade vší pochybnost známý, elegantní a tak trochu i usedlý Huawei, záda jsou však o poznání zajímavější.

Huawei Mate 10 Pro záda

Hliník využitý na třech předešlých modelech zde vystřídalo tvrzené sklo. Aby toho nebylo málo, přidal Huawei také efekt odlesku ne nepodobný tomu u telefonu Honor 9, který sám výrobce nazývá „light catcher“. Oproti Honoru zde však není tento efekt tak výrazný. Za zmínku pak ještě rozhodně stojí pás v jehož prostoru se nachází fotoaparát. Ten je vyveden v nepatrně odlišném odstínu a zadní straně tak rovněž dodává trochu toho šmrncu. Huawei Mate 10 Pro se na našem trhu prodává v modré, hnědé a šedé barevné variantě. My jsme pak na test měli k dispozici telefon v poslední jmenované a zároveň nejusedlejší šedé barvě.

Huawei Mate 10 Pro přední strana

Za stylový vzhled přístroje však platí daň praktičnost při každodenním používání. Nejen že se telefon stává magnetem na otisky, zadní strana je také náchylná na poškrábání – to ostatně dokazuje několik drobných škrábanců, se kterými nám telefon do redakce již dorazil. Huawei Mate 10 Pro je také enormně kluzký. Sami si nedokážeme úplně vysvětlit příčinu, ale i v porovnání se Samsungem Galaxy Note 8, který využívá prakticky identickou konstrukci nám Mate 10 Pro v rukou klouzal subjektivně daleko více. Kvůli obavám z rozbití jsme jej pak ze silikonového obalu vytahovali jen sporadicky. Na druhou stranu pochválit musíme přítomnost zvýšené odolnosti vůči prachu a vodě garantované certifikací IP67.

Huawei Mate 10 Pro záda 2

Obliba 18:9 displejů roste

Oproti Huawei Mate 10 a Mate 10 Lite, verze Pro nenabízí displej s poměrem stran 16:9, nýbrž v současnosti populárních 18:9. Stejný poměr stran využívá například i Samsung Galaxy Note 8 a Galaxy S8 nebo nově i OnePlus 5T. Díky „protáhnutému“ designu a minimálním rámečkům tak Huawei Mate 10 Pro i přes 6″ úhlopříčku měří na šířku pouze 74,5 mm. Pro srovnání – předešlý Mate 9 s konvenčním poměrem stran a nepatrně menším displejem má na šířku o nezanedbatelných 4,4 mm více. Právě šířka telefonu je přitom pro používání telefonu v jedné ruce nejvíce limitujícím faktorem. Stále se sice jedná o velké zařízení, pro řadu uživatelů však již nebude problém jej, alespoň částečně, zkrotit jednou rukou.

Huawei Mate 10 Pro úchop

Lepší manipulaci v jedné ruce napomáhá také výrazně zaoblené okraje zad. Škoda jen zmíněné „klouzavosti“. Tlačítko napájení a nad ním umístěná kolébka hlasitosti se nalézají na pravém boku přístroje přibližně v horní třetině. Všechna tlačítka jsou tak pohodlně dosažitelná palcem, tedy za předpokladu, že telefon držíte v pravé ruce. Objektivy duálního fotoaparátu mírně vystupují nad povrch zad. V porovnání s vystupujícím fotoaparátem například na Motorole Moto G5S Plus zde situace není tak špatná, i tak se ale telefon při používání na rovné podložce pohybuje ze strany na stranu.

Bleskurychlá čtečka otisků díl čtvrtý

Čtečka otisků prstů je fenomén a disponuje jí každá vlajková loď současnosti, snad jen s jedinou výjimkou v podobě Apple iPhone X. Předchůdce dnes testovaného telefonu – Huawei Ascend Mate 7 – pak navíc patřil mezi první telefony s Androidem na palubě u kterých se povedlo implementovat dobře fungující čtečku otisků. Není se tak čemu divit, že kvalitní čtečka otisků nechybí ani na palubě Huawei Mate 10 Pro. Huawei u svých telefonů dlouho držel čtečky otisků striktně na zádech, postoj změnil až u Huawei P10 respektive Honor 9. Dokonce také „obyčejná verze Huawei Mate 9 nabízí čtečku umístěnou pod displejem, Pro varianta však spoléhá na starší umístění na zádech. Ne že by inženýři v Huawei trpěli schizofrenií a nevěděli, kam čtečku umístit, důvod k tomuto kroku je vcelku jednoduchý a pochopitelný – pod displejem Mate 10 Pro na ni díky tenkým okrajům prostě není dostatek místa.

Huawei Mate 10 Pro čtečka

To byl ostatně důvod přesunu čtečky otisků také u konkurenčního Samsungu a jeho modelů Galaxy S8, S8 Plus a Note 8. Oproti TOP modelům korejského giganta však zde na čtečku otisků nemáme křivého slova. Čtečka reaguje opravdu velmi rychle a přesně. Za celou dobu testování se nám snad ani jednou nestalo, že by otisk nebyl rozpoznán. Čtečka si bez problému poradí také s mokrým prstem. Vedle rychlého odemknutí telefonu pak může sloužit také k zobrazení notifikační oblasti, procházení galerie, pořizování fotografií či přijímání hovorů. Líbila se nám rovněž pozice čtečky na které po uchopení telefonu instinktivně spočine prst. U telefonu s takto velkou úhlopříčkou nám rovněž vyhovuje umístění čtečky na záda, jedná se však o subjektivní názor a někteří uživatelé jistě mohou mít jiný názor.

Přechod na OLED a USB-C

Jednou s velkých změn oproti loňskému modelu představuje displej. Změnil se nejen, již zmíněný, poměr stran, ale také zobrazovací technologie. Huawei Mate 10 Pro tak nabídne 18:9 OLED displej o rozlišení 2160 x 1080 px a tím pádem jemnosti 402 ppi. Jemnost tak sice není v porovnání s přímými konkurenty na špici, pokud však telefon nehodláte využívat pro konzumaci VR obsahu, budete s displejem spokojeni. Díky použité technologii se pak můžete těšit také na velmi živé barvy či dokonalou černou. Rovněž hodnoty minimálního a maximálního jasu jsou na velmi dobré úrovni. V noci tak displej netáhne oči a naopak na přímém slunečním světle je skvěle čitelný. S nestandardním poměrem stran mají dosud problémy některé aplikace.

Huawei Mate 10 Pro displej

Tyto aplikace lze buď nechat v původním poměru stran, nebo je roztáhnout na celou obrazovku. V případě, že se rozhodnete pro první možnost, počítejte s tím, že ve spodní části obrazovky budete mít neustále možnost roztáhnutí obrazu. Ta nejen že působí jako rušivý prvek, ale velmi lehce na ni nechtěně kliknete a aplikace se přizpůsobí displeji. Přizpůsobení sice u řady aplikací funguje naprosto bez potíží, setkali jsme se však i s aplikacemi a hrami, kde se kvůli němu deformuje obraz. Postupem času bude aplikací podporujících 18:9 displeje určitě přibývat a tento poměr stran pak již nebude činit problém, Huawei by však minimálně mohl odstranit obtěžující nápis.

Skoro-stereo reproduktory

Další nezanedbatelnou, nicméně ne až tolik vítanou změnou je nahrazení 3,5mm jack konektoru. Místo něj pro připojení sluchátek poslouží USB-C. Jedny sluchátka s tímto konektorem naleznete již v balení, škoda ale, že výrobce nepřibalil i redukci z 3,5mm jacku. Přehrávaný zvuk skrze audio výstup je však na velmi vysoké úrovni a lze jej ještě doladit pomocí systémového ekvalizéru. O hlasitou reprodukci se stará především reproduktor na spodní hraně telefonu. Proč především? Vedle hlavního hlasitého reproduktoru zde totiž hraje také telefonní reproduktor, ten je však poměrně tichý a jeho vliv na výsledný zvuk tak není příliš výrazný. Například na HTC U11, které využívá stejný systém bohužel Huawei Mate 10 Pro nestačí a oproti Sony Xperia XZ Compact se už vůbec nechytá. Přesto však není výsledný zvuk vyloženě špatný a je plně srovnatelný například se Samsungem Galaxy Note 8.

Výkonný chipset s umělou inteligencí navrch

Jedna z hlavních chloub telefonu se ukrývá v jeho nitru. Huawei Mate 10 Pro totiž disponuje zbrusu novým chipsetem Kirin 970 osazeným NPU – Neural-Network Processing Unit – čipem pro strojové učení. Teorie od výrobce říká, že se NPU stará o procesy probíhající v telefonu a zkoumá uživatelovo chování. Následně pak přizpůsobí schéma chování telefonu tak, aby bylo docíleno co nejlepší odezvy. Mezi další výhody nasazení NPU pak patří přesnější rozpoznání fotografované scény a následné přizpůsobení nastavení fotoaparátu. V neposlední řadě je potřeba zmínit, že veškeré operace probíhají v telefonu a připojení k internetu tak není zapotřebí.

Dále v sobě chipset ukrývá procesor se čtyřmi jádry Cortex-A73 o taktu 2,1 GHz a čtyři jádra Cortex-A53 s taktem 1,8 GHz. Grafický výkon zde obstarává Mali-G72 MP12 což zaručuje, že se Huawei Mate 10 Pro žádné současné mobilní hry nezalekne. Operační paměť má velikost 6 GB přičemž jsou díky zbytečně agresivní správě paměti běžně volné přibližně 4 GB RAM. Interní úložiště nelze rozšířit o paměťové karty, to by však nutně nemuselo představovat problém přihlédneme-li ke kapacitě interního úložiště. To disponuje 128 GB a pro uživatele je dostupných necelých 105 GB.

Huawei Mate 10 Pro usb

V oblasti konektivity si není na co stěžovat. Telefon disponuje USB-C konektorem spojeným s rychlým USB 3.1 řadičem, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac či pro ovládání domácí elektroniky určený infraport. Menší zklamání je použití „pouze“ Bluetooth 4.2, alespoň že nechybí NFC. Pochválit musíme bezproblémový příjem mobilního i Wi-Fi signálu. Zrovna tak určování polohy pomocí GPS je velmi rychlé a přesné.

Huawei Mate 10 Pro infraport

Specifikace telefonu

[aps_product_sz id=“453297″]

Jednoduše vynikající výdrž

V dnešní době jsme si už tak nějak zvykli, že výdrž nejvýkonnějších telefonů při náročnějším použití dosahuje jednoho dne a tak je pro nás výdrž Huawei Mate 10 Pro milým překvapením. Pokud totiž nehodláte hrát hry či streamovat video několik hodin denně, budete muset nabíjet maximálně jednou za dva dny bez nutnosti se nějak citelně omezovat. Nám se dokonce podařilo dosáhnout i na třídenní výdrž s displejem zapnutým v průměru 3 hodiny denně. Nabití baterie z 15 na 100 % zabere originálnímu adaptéru 1 hodinu 20 minut.

Svou zásluhu na slušné výdrži má baterie s kapacitou 4 000 mAh, chipset z vlastní dílny a také řada softwarových vylepšení. V první řadě musíme zmínit možnost přepnout rozhraní do tmavých barev kdy je bílé pozadí nahrazeno černým. Jak známo, OLED displeje pro zobrazení černé vypínají pixely a proto jsou při velkém zastoupení této barvy na displeji mnohem úspornější než jejich LCD protějšky. Další možností jak uspořit energii je aktivovat automatickou změnu rozlišení displeje či úsporné režimy. Vedle toho všeho pomáhá výdrž prodloužit také NPU, které se dle slov výrobce „učí uživatelovu chování a inteligentně přidělí zdroje v závislosti na spotřebě.

Systém ve známém kabátě

Huawei Mate 10 Pro míří mezi nejvyšší třídu a tak se od něj mimo jiné očekává nejen aktuální špičkový hardware ale také nejnovější systém. Tato očekávání telefon naplnil a svému uživateli nabídne Android 8.0 Oreo nad kterým běží nadstavba EMUI. Verze nadstavby tentokrát poskočila z číslovky 5 rovnou na 8. Nenechte se však zmást, kompletně překopané uživatelské rozhraní se nekoná, prostředí je vlastně téměř identické jako například na telefonech Huawei P10 či Honor 9. Výrobce tak pravděpodobně pouze chtěl srovnat krok s číslováním verze Androidu.

Jedna velká novinka by zde však byla, s tou se však v samotném telefonu nesetkáte. Také Huawei Mate 10 totiž přichází s možností spouštět desktopové prostředí na externím monitoru. To jsme bohužel neměli možnost vyzkoušet, jelikož je k němu zapotřebí kabel s USB-C na jedné a video výstupem na druhé straně. Celé to však funguje podobně jako Samsung DeX a v desktopovém prostředí se spouštějí Android aplikace. Tedy s tím rozdílem, že zde nemáte žádnou dokovací stanici do které byste připojili klávesnici, myš či ethernet. Veškerá komunikace s periferiemi tak musí probíhat bezdrátově. Případně můžete telefon použít jako touchpad i klávesnici, to však nebude ani zdaleka tak pohodlné jako klasická klávesnice a myš.

Pokulhávající stabilita

Zklamání nám však přinesla rychlost a stabilita prostředí. Telefon sice z 90 % času zůstával rychlý a plynulý, občas však došlo k citelnému zpomalení, a to nejen spouštění aplikací. Párkrát se nám také stalo, že telefon začal lagovat, patrné to bylo zejména u přecházení mezi plochami či při hraní her. Ve dvou případech jsme telefon dokonce museli restartovat, protože nešel odemknout. Situace se mírně zlepšila až po druhém factory resetu – první děláme vždy před začátkem testování. Toto bychom se skřípěním zubů možná tolerovali u telefonu z nejnižší cenové relace ale rozhodně ne u TOP zařízení. Nezbývá tak než doufat, že Huawei na problému zapracuje a brzy jej prostřednictvím aktualizace vyřeší.

Fotografie patří ke špičce, video tak úplně ne

Velká očekávání v nás vzbuzoval fotoaparát, který disponuje vskutku zajímavými specifikacemi. Naši zvědavost přiživil i žebříček DxOMark, kde se Huawei Mate 10 Pro s celkovými 97 body zařadil mezi telefony na dělené druhé místo spolu s iPhonem X hned za Pixely 2. Za tento výsledek telefon vděčí dvojici snímačů – 20MPx monochromatickému a 12MPx barevnému. Skvěle zní také hodnota světelnosti f/1.6 a přítomnost optické stabilizace. Pro lepší a rychlejší ostření je pak připraveno fázové ostření a laserový autofocus.

Výsledné fotografie nás rozhodně nezklamaly. Pochválit musíme zejména velmi dobrou ostrost snímků se spoustou detailů a naopak jen velmi málo šumu. Ten se ve viditelné množství dostavuje až při focení v noci. Velmi dobré je také barevné podání, barvy jsou živé a přitom si uchovávají svou věrnost. Snad jen barevné podání u HDR snímků nám s trochou nadsázky připomnělo komiksy. To, že jsou vlajkové modely společnosti Huawei schopny podávat opravdu dobré fotografické výkony nás nijak nepřekvapuje. Kde telefony tohoto výrobce dlouhodobě pokulhávají je video. S potěšením však můžeme konstatovat, že výrobce zapracoval i na tomto aspektu a značného vylepšení se tak dočkal i pořizovaný videozáznam. Lepší je zejména plynulost videa a jeho stabilizace, bezproblémové je rovněž přeostřování. Přesto, pokud video z Huawei Mate 10 Pro srovnáme například s Google Pixel 2, Samsung Galaxy Note 8 či Sony Xperia XZ1 Compact, skončí Huawei jasně na chvostu seznamu.

 

Huawei Mate 10 Pro fotoaparát

Fotoaplikace

Jako povedenou hodnotíme i fotoaplikaci. Ta nabídne opravdu velké množství funkcí a přesto si zachovává jednoduchost díky které je s telefonem radost fotit. Zvlášť vyzdvihnout musíme již zmíněnou detekci scény, která funguje opravdu příkladně. Líbil se nám také povedený manuální režim, který se navíc neukrývá nikde v nastavení ale je hezky po ruce. Dále musíme vyzdvihnout režim portrétu, který využívá duálního fotoaparátu a rozmazává pozadí za foceným objektem. Výše zmíněné barevné podání snímků také není žádný problém doladit podle svého pouhými 2 kliknutími.

Fotografie

Video

Huawei Mate 10 Pro – ukázka videa (FullHD, 60FPS)

Huawei Mate 10 Pro - ukázka videa (FullHD, 60FPS)

Huawei Mate 10 Pro – ukázka videa (4K, 30 FPS)

Huawei Mate 10 Pro - ukázka videa (4K, 30 FPS)

Fotografie i video v plném rozlišení si můžete stáhnout ZDE

Závěr

Telefon Huawei Mate 10 Pro právě vstupuje na pulty našich obchodů, a to za částku 20 990 Kč s DPH. To jistě není nijak lidová cena, pokud však vezmeme v potaz výbavu telefonu a cenu jeho konkurentů, nemůžeme o ní říct ani že by byla zvlášť přestřelená.

Za danou částku dostanete skvěle vybavený přístroj, který nedělá moc kompromisů. Předně zde máme výkonný hardware spolu se štědrou porcí paměti, byť někteří uživatelé by uvítali také možnost rozšířit úložiště o microSD karty. Nezklamal nás výborný fotoaparát či displej, na který je radost pohledět a přímo nadšení jsme byli z výdrže na jedno nabití. Vše je navíc zabaleno ve stylovém kabátě z kovu a skla, který je navíc odolný vůči vodě a prachu. Jen pozor na poškrábání skla na zádech. Co se výbavy týče, chyběl nám snad jen 3,5mm jack konektor a uvítali bychom i bezdrátové nabíjení, které však většina výrobců stále úspěšně ignoruje. Největším zklamáním pro nás pak byl neodladěný systém. Věříme však, že Huawei softwarové nedostatky velmi brzy napraví některou z nadcházejících aktualizací a Huawei Mate 10 Pro tak bude moci hravě soupeřit s těmi nejlepšími zařízeními na trhu.

Klady

+ kvalitní zpracování
+ zvýšená odolnost vůči vodě a prachu
+ vysoký výkon
+ nadstandardní výdrž baterie

+ skvělý fotoaparát
+ krásný displej

Zápory

– SW neodladěnost
– chybějící 3,5mm jack konektor
– záda náchylná na zachytávání otisků

Za zapůjčení děkujeme společnosti Huawei.

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (2)