Automatizace: 3 funkce, které by měl umět každý Android #2

automatizace

Možnosti automatizace jsou v Androidu takřka neomezené díky aplikaci Tasker a podobným nástrojům. V druhém pokračování naší minisérie se zaměříme na další 3 pravidla, která nám usnadní používání mobilního telefonu.

Automatizace v Androidu – Tasker jako mocná zbraň

Mobilní telefony jsou tak chytré, jak chytré jsou jejich aplikace. Tak lze ve zkratce shrnout dnešní situaci se smartphony, které toho v základu zase tolik neumí a je potřeba do nich nainstalovat sérii aplikací. V systému často chybí funkce, které bychom ocenili a které by nám hlavně ušetřily čas a práci. Automatizace se dostává téměř do každého odvětví a ani Android nezůstává samozřejmě pozadu. Několikrát jsme vám přinesli recenze aplikací, které dokážou telefon naučit víc. Dnes se spíše než na samotné aplikace zaměříme na vytvořená pravidla, která nám v praxi ušetří čas.

Protože to sám o sobě Android většinou nezvládne, i zde si budeme muset pomoci další aplikací. Možností je spousta, my jsme se rozhodli pro Tasker. Proč? V současné době se i přes jeho těžkopádnější ovládání jedná o nejvybavenější nástroj s mnoha možnostmi i pluginy. Námi vypsaná pravidla lze však většinou realizovat i v jiných aplikacích. Jmenujme například AutomateIt, LLama či Macroidroid.

Předchozí díly seriálu:

aplikace tasker
Tasker
Tasker

1) Funkce „Sleep Timer“ při přehrávání

Rádi usínáte s hudbou nebo při přehrávání videí? Některé aplikace disponují funkcí časovače, po jehož vypršení se přehrávání automaticky zastaví. Není to však ani zdaleka pravidlem. Dnes si proto ukážeme jednoduché pravidlo, které po zvoleném čase přehrávání ukončí. Díky tomu můžete nerušeně pokračovat ve spánku a telefon není po zbytek noci zbytečně vybíjen ani vás neprobudí.

Jak pravidlo nastavit?

Jako první je nutné vytvořit akci, která přeruší přehrávání. To provedeme v sekci Tasks kliknutím na ikonu + ve spodním rohu a pojmenováním například Stop. Na další obrazovce opět stiskněte tlačítko + a vyberte Media – Media Control. V poli CMD zvolte Stop a tlačítkem App vyberte aplikaci, ve které chcete přerušit přehrávání (třeba Spotify). Následně se vraťte pomocí ikony šipky v levém horním rohu až na úvodní obrazovku Taskeru. Nyní stiskněte tlačítko domů a vraťte se na domácí obrazovku telefonu.

Zde vyhledejte mezi Widgety na plochu Tasker Timer a přesuňte jej na plochu. Vyberte námi vytvořené pravidlo Stop, v levém spodním rohu nastavte výchozí čas odpočtu (například 15 minut) a prostřední ikonou přidejte libovolnou ikonu. Nyní se opět šipkou v levém horním rohu vraťte na domácí obrazovku. Nově vytvořený Widget nabídne nastavení nového času kliknutí na ikonu a spuštění či zastavení odpočtu kliknutím na čas.

2) Rozsvícení svítilny zatřesením

Všichni to známe – vracíme se po tmě a nemůžeme najít klíčovou dírku nebo klíč v batohu. Mobilní telefon poslouží výborně jako svítilna, jen není vždy snadné najít ikonu svítilny v notifikační liště. Co si udělat pravidlo, které rozsvítí a zhasne svítilnu jednoduše po zatřesení? To automatizace v Taskeru dokáže snadno a rychle.

Jak pravidlo nastavit?

V sekci Profiles klikněte na ikonu + a vyberte Event – Sensor – Shake. Zde můžete nastavit směr, v jakém chcete pro spuštění svítilny telefonem zatřást a citlivost. Potvrdíme šipkou v levém horním rohu. Zvolíme New Task a pravidlo pojmenujeme například Svítilna. Ikonou + v pravém spodním rohu vybereme AlertTorch. V poli Set pak nastavíme hodnotu Toggle, abychom zatřesením svítilnu nejen zapnuli, ale i vypnuli. Toto pravidlo bude fungovat pouze při rozsvíceném displeji, takže se nebude aktivovat v kapse. Zároveň ale nemusíme nutně odemykat zamykací obrazovku.

3) Ztlumení zvuků během schůzky

Zvonění telefonu v průběhu schůzky je většinou nežádoucí, a proto jsme naučeni si na takovou událost zvuky telefonu ztlumit. Kolikrát se však stane, že zapomeneme. Co si opět trochu pomoci a naučit telefon, aby zvuky vypnul sám? Pomůže nám k tomu událost v kalendáři, kde bývá začátek i konec schůzky většinou zadaný. Telefon pak automaticky po dobu této schůzky zvuky ztlumí a po skončení opět zapne.

Jak pravidlo nastavit?

Opět začněme sekcí Profiles, ve které vybereme StateCalendar Entry. Podrobnější nastavení není třeba, stačí jen zvolit v sekci Available parametr No. Nezapomeňte také v sekci Calendar pomocí lupy vybrat správný Google Kalendář, do kterého ukládáte tyto schůzky. Šipkou v levém horním rohu se vraťte zpět a vytvořte nové pravidlo. Do něj stačí přidat akci z Audio – Do Not Disturb. Z pravidla se vraťte šipkami v levém horním rohu a pravidlo je vytvořeno.

Které pravidlo automatizace vás nejvíce zaujalo? Používáte nějaká podobná pravidla?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (9)