Android One Launcher nyní dostupný pro všechny. Poradíme, jak jej nainstalovat

Android One Launcher

Ne vždy se uživatelům líbí vzhled domácí obrazovky, který pro ně připraví výrobce telefonu. Dnes si ukážeme, jak do telefonu nahrát Android One Launcher, který pochází z telefonu Xiaomi Mi A1. Je však po modifikaci dostupný pro všechny.

Proč chtít Android One Launcher do telefonu?

Android se dá dnes přizpůsobit téměř ve všech směrech. Výrobci si do svých telefonů přidávají vlastní nadstavby Androidu, čímž se mění téměř celé rozhraní. Ne vždy pak může uživatelům vzhled domácí obrazovky sednout a rádi by jej nahradili nějakým jiným. U Androidu je to hračka a možností je opravdu nespočet. Dnes si představíme prostředí domácí obrazovky, které se blíží čistému Androidu v programu Android One.

 

Uživatel AmirZ ze serveru Reddit modifikoval Android One Launcher z telefonu Xiaomi Mi A1 a instalační soubor zpřístupnil pro všechny. Díky tomu si mohou všichni uživatelé do telefonu tento launcher nainstalovat. A co vlastně získají? Prostředí domácí obrazovky z čistého Androidu. To se do velké míry podobá prostředí z telefonů Pixel, rozdílem je ale vyhledávací lišta Google, která zde sídlí nahoře místo ve spodní části a chybí také Widget s počasím nazývaný jako At a Glance. Launcher je navíc určen především běžným a nenáročným uživatelům, chybí totiž detailnější nastavení nebo třeba zkratky u zástupců aplikací. Zkrátka jen nainstalujete a používáte.

Telefon-Xiaomi-Mi-A1-konstrukce-predni strana

Jak Android One Launcher nainstalovat do telefonu?

Launcher bohužel na Google Play nenajdete, internetem se šíří jako instalační APK soubor, který lze stáhnout například ze serveru Androidfilehost. K instalaci apk souborů je nejprve potřeba povolit instalaci z neznámých zdrojů. To naleznete zpravidla v nastavení zabezpečení svého telefonu. Po stažení stačí apk soubor pouze otevřít a Android One Launcher běžným způsobem nainstalovat. Po dokončení stačí u většiny telefonu stisknout tlačítko domů a telefon se vás zeptá, jaký launcher chcete použít. Lze tuto volbu nastavit rovněž jako výchozí, abyste pracovali od této chvíle jen v tomto launcheru. Po jeho odinstalaci lze zvolit opět launcher jiný.

U některých přístrojů se může stát, že je stále standardně zvolen původní launcher (například u telefonů Huawei a Honor). Android One Launcher je tedy nutné jako výchozí nastavit ručně, což provedete opět v nastavení. U redakčního telefonu Honor 9 se tato položka nachází v sekci Aplikace – Nastavení – Výchozí nastavení aplikací – Launcher. Zde stačí změnit výchozí launcher na Android One Launcher (je zde uveden jako Launcher3).

Prostředí z čistého Androidu, detailnější nastavení nehledejte

Po instalaci aplikace Android One Launcher se prostředí promění na podobu čistého Androidu. Nechybí styl ikon a složek jako u Pixelů, stejně tak je i typický spodní dock s ikonami. Ten lze vysunout směrem vzhůru pro zobrazení dalších nainstalovaných aplikací. Na uživatele čeká rovněž obrazovka s Google Now, ke které se dostaneme tahem prstu zleva. Není nutné instalovat ani další aplikace, jako tomu bylo například u recenzovaného Lawnchair Launcheru.

Oproti prostředí z Pixelů ale postrádáme například vyhledávací lištu ve spodní části (ta se přesunula nahoru), zkratky zástupců ikon nebo Widget At a Glance. Ten lze ale nahradit spoustou jiných Widgetů z Google Play a stejně tak poloha vyhledávací lišty asi nebude pro mnohé uživatelé problémem. Launcher je ale určen hlavně pro uživatele, kteří se nechtějí do nějakého složitého nastavení vůbec pouštět. Nastavení totiž obsahuje jen dvě položky – možnost používat launcher i na šířku a zobrazení stránky Google Now. To je bohužel celé.

Závěr – praktický pro nenáročné uživatele

Android One Launcher je povedeným prostředím pro ty, kteří se chtějí přiblížit čistému Androidu a nemají v úmyslu zkoumat detailnější nastavení. Oceňujeme rychlost, plynulost a integrovanou stránku Google Now na pravé straně. Na druhou stranu chybí některé pokročilejší funkce z Pixel Launcheru. Pro náročnější uživatele doporučujeme spíše sáhnout po Lawnchair Launcheru nebo nainstalovat známý Nova Launcher a upravit si jej podle svého.

Jaký Launcher používáte? Líbí se vám podoba čistého Androidu?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (2)