Chtěli byste Android na počítači? (víkendová hlasovačka)

android_na_pocitaci_ico

V úterý 12. ledna byl oficiálně vydán operační systém Remix OS 2.0, který měl vysoké cíle – hodlal nabídnout vyladěný, optimalizovaný a především plnohodnotný Android na počítači. O vydání jsme informovali ve článku Remix OS 2.0 oficiálně: stahujte Android pro váš počítač, pod kterým se rozvinula poměrně bohatá diskuze.

Remix OS 2.0 jako Android na počítači zatím nevyhovuje

Nutno konstatovat, že pro většinu obeznámených uživatelů byl Remix OS spíše zklamáním. Proti původním plánům a slibům totiž chybělo opravdu hodně očekávaných funkcí.

Takto měl vypadat Android na počítači dle Remix OS Takto měl vypadat Android na počítači dle Remix OS

Shrňme si zásadní nedostatky v bodech:

  • Na některých zařízeních se systém vůbec nespustil, případně skončil na animované zaváděcí obrazovce.
  • Ačkoli vývojáři poukazují na miliony aplikací v Obchodě Play, samotný systém Obchod Play neobsahuje, a to přestože je jeho ikona k vidění hned na několika oficiálních snímcích (dá se ale doinstalovat dodatečně). Stejně tak nejsou součástí základní softwarové výbavy žádné aplikace Google.
  • Stále se jedná pouze o alfa verzi, určenou vývojářům k otestování.
  • Systém v alfa verzi nelze (zatím oficiální cestou) instalovat na pevný disk počítače. Spouští se z flash disku, což klade nároky na jeho rychlost a životnost.
  • Na procesorech AMD nelze tento systém vůbec spustit (i když se našlo několik uživatelů, tvrdících opak).
  • Protože jde o 64bitový systém, nemůže z principu fungovat na starších strojích se 32bitovými procesory, pro které by Android byl ideální.
  • Kromě neschopnosti startu se objevily i informace o údajném poškození zavaděče operačního systému, které vedly k jeho nefunkčnosti.
  • Omezení souborového systému FAT32 znemožňuje práci se soubory většími než 4 GB.

Bublina splaskla?

Nutno konstatovat, že vývojářům Remix OS 2.0 se podařilo vyvolat poměrně velký zájem uživatelů, proto je nepříjemným překvapením, že nakonec ve slibovaném termínu vypustili jen alfa verzi, ve které chybí řada očekávaných funkcí, včetně možnosti instalace na pevný disk.

Remix OS zatím většinu fanoušků zklamal Remix OS zatím většinu fanoušků zklamal

Samozřejmě budeme čekat, jak se bude systém dále vyvíjet – především zda z něj vyroste plnohodnotně použitelný systém a každý si tak bude moci užívat Android na počítači. V tuto chvíli však musíme ventilovat značné zklamání, neboť z několika pokusných instalací na různé stroje našich redaktorů od notebooků až po značkové počítačové sestavy se nám podařilo rozběhnout Remix OS 2.0 jen ve virtuálním stroji. A to je přeci jen hodně vzdáleno původní myšlence.

Chcete Android na počítači?

Zájem o článek Remix OS 2.0 oficiálně: stahujte Android pro váš počítač byl značný a ukázal, že naše čtenáře toto téma skutečně hodně zajímá. Proto jsme se v rámci víkendové hlasovačky rozhodli udělat anketu právě na toto téma a trošku celou myšlenku rozvinout.

Pro účely hlasování předpokládejme, že by se jednalo o Android, který by fungoval stejně dobře, jak jsme zvyklí ze současných mobilních telefonů a tabletů, včetně funkčního propojení s Googlem a jeho aplikacemi.

[gravityform id=“37″ title=“false“ description=“true“ ajax=“true“]

Pro hlasování z aplikace použijte prosím odkaz do webového prohlížeče.

Hlasovačka z minulého týdne

Výsledky hlasovačky z minulého týdne Výsledky hlasovačky z minulého týdne

Před týdnem jsme se v rámci víkendové hlasovačky a diskuze ptali, kolik stál váš současný telefon? Celkem dle očekávání se ukázalo, že zlatá střední cesta vede mezi pěti a deseti tisíci korunami – tuto možnost totiž zvolila více než třetina hlasujících (přesně 36 %).

Druhá nejsilnější skupina si za telefon připlatí až dalších pět tisíc korun – částku mezi 10001 a 15000 Kč vydalo za svůj aktuální mobil 24 % respondentů. Proti tomu 18 % hlasujících čtenářů však muselo vystačit s rozpočtem od 2001 do 5000 korun.

Do vyšších sfér se dostalo 12 % respondentů, kteří byli ochotni dát za telefon 15001 až 20000 Kč, dalších 5 % pak zaplatilo více než dvacet tisíc korun.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (22)