TOPlist

Počasí: předpověď pro Česko v moderním kabátku

pocasi_free_ico

Aplikace na zobrazení aktuální meteorologické situace a předpovídání počasí jsou mezi uživateli Androidu velmi oblíbené. Dnes se podíváme na program s prostým, názvem Počasí FREE a lehce nakoukneme pod pokličku placené variantě Počasí PRO.

Autor se v Obchodě Play chlubí údajně nejpřesnějšími informacemi o počasí v České republice. Toto kritérium v recenzi posuzovat nebudeme – i kdybychom se zaměřili na sledování rozdílů mezi předpovězenou a reálnou situací, v jiném městě by mohlo být vše úplně jinak.

Prostředí aplikace

Aplikace vás po instalaci přivítá (dokonce pogratuluje) a vysvětlí základy ovládání. Průvodce má několik kroků, během kterých postupně představuje vybrané funkce.

Aplikace vás po instalaci přivítá Aplikace vás po instalaci přivítá

Průvodce vysvětlí základy ovládání Průvodce vysvětlí základy ovládání

Uživatelské prostředí je moderní, z hlediska filozofie navigace velmi podobné naší aplikaci SvětAndroida.cz. Tahem prstu zleva doprava tak například otevřete hlavní nabídku s dalšími možnostmi. Hned po spuštění proběhne automatická lokalizace a aktualizace, následně se zobrazí úvodní obrazovka. Z ní vyčtete aktuální situaci, konkrétně teplotu, pocitovou teplotu, rychlost a směr větru, viditelnost a grafické vyjádření stavu. Po tapnutí se dozvíte další detaily: slovní popis, vlhkost vzduchu a časy východu a západu slunce.

V dolní liště si posouváním můžete prohlížet orientační předpověď na následujících 48 hodin ve tříhodinových intervalech. Tapnutím se opět dostanete k podrobnostem pro daný čas, obsahujícím slovní popis, očekávanou teplotu, množství srážek, rychlosti a směru větru a atmosférický tlak.

Líbilo se nám, že ty nejdůležitější informace („jak je a jak bude?“) dostanete hned po otevření aplikace.

Tlačítkem v pravém horním rohu můžete provést aktualizaci. Z hlediska datových přenosů se jedná o nenáročnou funkci – podle aplikace My Data Manager „spolknul“ jeden update řádově desítky, při velké aktualizaci maximálně stovky kilobajtů dat.

Možnosti hlavní nabídky

Hlavní nabídku můžete vyvolat tlačítkem v levém horním rohu, nebo, jak již zaznělo, tahem prstu zleva doprava (bohužel občas narazíte na malou nekonzistenci a z některých obrazovek se dostanete pouze tlačítkem [Zpět]). Projděme si jednotlivé položky.

GPS zobrazuje informace vztažené k aktuální poloze. Tuto sekci jsme zhlédli před několika okamžiky, takže se můžeme posunout dál.

Aktuálně ukazuje počasí ve velkých českých městech (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Liberec, Olomouc, České Budějovice, Pardubice, Kladno, Karlovy Vary, Chomutov, Třebíč, Cheb, Kolín, Trutnov, Písek, Šumperk, Hodonín, Ústí nad Orlicí, Holešov a Kostelní Myslova), takže rychle zjistíte, jak vypadá situace po celé republice. Po tapnutí na zvolené město opět dostanete podrobnější informace.

Aktuální situace ve všech městech Aktuální situace ve všech městech

Aktuální situace v Praze podrobněji Aktuální situace v Praze podrobněji

RegioPočasí je specialitou této aplikace. Ze seznamu si zvolíte dvě města – primární a sekundární (chvilku nám trvalo, než jsme přišli na to, že tlačítka „plus“ je nutné dlouze podržet), která se budou zobrazovat v hlavní nabídce. Druhou možností je přímý výběr kteréhokoli města ze seznamu.

V této sekci můžete sledovat předpověď na následujících deset dnů (vždy pro 5:00, 11:00, 17:00 a 23:00 hodin) nebo Hodinovou předpověď, kde najdete prognózu na dalších 48 hodin ve tříhodinových intervalech. Funkci RegioPočasí shledáváme užitečnou například v okamžicích, kdy se chystáte na výlet či služební cestu do jiného města, a nechcete být zaskočeni nepřízní počasí.

Předpověď na následujících deset dnů Předpověď na následujících deset dnů

Hodinová předpověď na dalších 48 hodin Hodinová předpověď na dalších 48 hodin

Velkou pochvalu si v každém případě zaslouží iRadar, neboli grafické znázornění srážek na základě údajů z meteorologických radarů. Počasí poskytuje obrázky nejen z radarů na území naší republiky, ale také sousedních států, díky čemuž budete mít širší rozhled a vyšší šanci odhadnout dlouhodobější vývoj. Pohyb srážek je zobrazen jako animace za posledních 75 minut (ocenili bychom i delší období), přičemž nejstarší údaj nebývá starší 15 minut. Obraz je projektován do mapových podkladů Google, takže můžete využít tradiční posun v mapě pohybem prstu a přiblížení gestem „štípnutí“. Pokud se tedy na obloze začnou „sbíhat mračna“, stačí se podívat do této sekce a hned budete mít jasno, zda máte očekávat déšť, nebo se můžete bez obav věnovat dosavadním aktivitám.

iRadar - detailnější pohled iRadar – detailnější pohled

Co se skrývá v nastavení?

V sekci Nastavení lze nastavit poměrně širokou škálu parametrů této aplikace. Pojďme si to projít v bodech:

  • Po spuštění – tímto zatržítkem aktivujete automatickou aktualizaci obsahu po spuštění aplikace.
  • Automatická aktualizace – Počasí může průběžně stahovat informace o meteorologické situaci v nastavené periodě, kterou určíte pod položkou Interval aktualizace. Na výběr je 30/45 minut/1/2/3/4/5/6/12/24 hodin.
  • Celá obrazovka aktivuje režim zobrazení se skrytou notifikační lištou. Tento mód ale platí jen pro některé sekce aplikace.
  • Orientace obrazovky – zde je možné nastavit, zda aplikace poběží v režimu na výšku, nebo na šířku.
  • Aktualizace po odblokování – data budou automaticky aktualizována po odemknutí telefonu každé dvě hodiny.
  • Ukazatel polohy SWYPE – skryje ovládací prvek pro zvětšení místa.
  • Primární a Sekundární město – jiný způsob výběru měst do RegioPočasí.
  • Pozadí sekce GPS – zobrazení obrázku, vyjadřujícího aktuální počasí, na pozadí aplikace.
  • Nakonec zde máme možnost odemknutí obsahu, tedy přesněji řečeno zakoupení verze Pro, nahlášení chyby, nápovědu, odkaz na další programy vývojáře, licenční informace a údaj o právě používané verzi aplikace.

Widgety

Zapomenout bychom neměli na widgety, neboť jak před časem pronesl jeden z našich čtenářů, ty bývají často hlavním důvodem, proč si uživatelé instalují meteorologické aplikace. V případě Počasí Free se jedná o tři widgety o rozměrech 3×1 – aktuální situaci, RegioPočasí denní a RegioPočasí hodinovou předpověď. Po tapnutí na widget se otevře aplikace.

Nastavit můžete místo (případně nechat sledovat aktuální polohu), barvu textu, barvu pozadí a průhlednost. Všechny typy widgetů můžete vidět na následujícím snímku.

Zdarma, nebo zaplatit?

Aplikace je v Obchodě Play ve dvou verzích: Free a Pro. Asi již správně tušíte, že první jmenovaná je zadarmo, zatímco tu druhou si můžete koupit. Pokud se rozhodnete investovat padesát korun, získáte:

  • Odstranění reklamních proužků.
  • Animované ikony.
  • Meteografy znázorňující vývoj teploty, tlaku, větru a úhrny srážek v RegioPočasí.
  • Možnost bezplatné konzultace počasí s meteorologem přes SMS nebo email.
  • Více widgetů: widgety aktuálního stavu počasí, widgety předpovědi pro konkrétní města v České republice.

Nabídka je to, dle našeho mínění, poměrně zajímavá a určitě stojí za zvážení nejen pro amatérské meteorology.

Resumé

Líbí se nám jednoduchost a přímočarost aplikace, která podává veškeré informace v přehledné a „snadno stravitelné“ podobě. Podrobné předpovědi s tříhodinovými intervaly lze považovat za dostatečně přesný zdroj informací. Ocenit musíme orientaci na jednotlivé regiony respektive města v rámci naší republiky.

Velmi praktický je také srážkový radar, zobrazující situaci nejen na území Česka, ale také v okolních státech.

Vlastně budeme mít jen jednu drobnou výtku: líbilo by se nám, kdyby hlavní nabídku bylo možné vyvolat nejen tahem prstu či stiskem tlačítka v levém horním rohu, ale také hardwarovým tlačítkem [Menu] – přinejmenším na redakčním Samsungu Galaxy S II tato možnost k našemu překvapení nefungovala. To byla asi jediná (malá) kaňka na jinak pěkně zpracovaném, čistém a moderním uživatelském rozhraní.

vEPsk O8 ZcfcJSLsMJKQ4V6WYWl3deac6yvyXzHq TpsGfHcbIlfO8lde7Lmm h4g=w124
Počasí FREE
meteoIdata
Verze 1.4 (23. 6. 2013)
Velikost 3,0 MB
1.6+

gNRbMfoOg8k2AAAAABJRU5ErkJggg==
Zdarma

38FzAlGijwLp2SAAAAAElFTkSuQmCC
49,99 Kč

Slovenským čtenářům můžeme doporučit programy iMeteo.sk Počasie FREE+ iRadar a iMeteo.sk Počasie PRO od téhož autora.

iMeteo.sk Počasie FREE+ iRadar
meteoIdata
Verze 3.4.1 (8. 6. 2013)
Velikost 3,7 MB
2.0+

TPq2BQk06LwAAAABJRU5ErkJggg==
Zdarma

vXz38BtUkVef0U46IAAAAASUVORK5CYII=
79,99 Kč

Pokud vás tato aplikace nezaujala, můžete se podívat na sbírku osmnácti aplikací na předpovídání počasí, které jsme představili ve článcích SvětAndroida doporučuje: 7 předpovědí počasí a Čtenáři doporučují: 11 předpovědí počasí.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)