Nepříjemný zářez u řady Huawei P20 jde elegantně vypnout

zarez huawei p20 pro

Výřez v displeji je věc, na kterou si budeme muset zvykat i u Android telefonů. Nazývá se různě, například vykrojení, zásek apod. Huawei v češtině však zvolil hodně netradiční slovo. A to zářez, pod kterým si na první pohled představíme něco trochu jiného než vykrojení části displeje.

Zářez se dá u řady Huawei P20 elegantně schovat

Telefony s výřezem v displeji se představují jak na běžícím pásu. Zajímavé řešení ale přinesl Huawei. Jejich zářez, jak zásek v displeji nazývají, jde jednoduše „vypnout“. Stačí si v nastavení vybrat to, že nechcete zářez telefonu a systém elegantně přebarví okolí do černé barvy. Tím se objeví po celé šíři displeje černá notifikační lišta.

A minimálně na zrovna testovaném telefonu Huawei P20 Pro to vypadá díky OLED displeji hodně dobře. Na první pohled to připomíná klasický displej s poměrem stran 18:9, který jsme mohli vídat u telefonů hlavně v minulém roce. Ono ve výsledku ani nepřijdete o nic důležitého, u většiny aplikací se zkrátka jen změní okolí výřezu podle její výchozí barvy, například Hangouts na zelenou. Vypnutím zářezu tak budete mít jednotnou černou barvu notifikační lišty.

Během testování jsme zatím narazili snad na jedinou aplikaci, která by se „roztáhla“ na celou obrazovku, až ke krajům. A to jedná část aplikace Instagram, přesněji jde o Insta Stories, kde zapnutá notifikační lišta překrývá část profilového obrázku a miniaturní lištu s uběhnutým časem. Pokud máte lištu vypnutou, tak zářez zakrývá část lišty s uběhnutým časem u Insta Stories. Podobný problém jsme ale zatím objevili jen v jedné aplikaci.

Do budoucna se však počítá s tím, že většina aplikací bude bez problémů fungovat i s výřezem v displeji. Pomohl tomu i Google, když do nové verze Androidu P přidal vývojářům možnost simulovat výřez, takže budou moct rovnou upravovat aplikace. Zároveň i samotný systém Android projde změnami, které jsou ovlivněny výřezem. Každopádně jsme zvědaví, jak se Android komunita v následujících měsících popasuje s výřezem, jakmile se začne objevovat na většině nových telefonů.

[aps_product_sz id=“488684″]

[aps_product_sz id=“488685″]

Jak to máte s výřezem? Vadí vám na nových telefonech?

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)