Pozor na falešnou aplikaci System Update. Z Google Play si ji stáhly miliony lidí

System Update

I když patří Google Play Obchod k nejbezpečnějším místům, kde se dají na Androidu stahovat aplikace a hry. Nicméně není dokonalý a dají se v něm objevit i potenciálně nebezpečně aplikace, jako třeba System Update.

System Update odesílal lokaci a sledoval SMS

Aplikace System Update na první pohled vypadala, že je potřeba k instalaci aktualizací systému Androidu. Měla známou ikonku a méně zkušení uživatelé tak mohli jednoduše naletět. A to i díky průměrnému hodnocení 4/5. I kvůli tomu byla od roku 2014 stažena na 1 až 5 milionů zařízení. Naštěstí už ji Google odstranil, i tak ale řádil tento Spyware na Google Play celkem tři roky.

update-play-icon

Po instalaci aplikace to vypadalo tak, že se aktualizace nezdařila a služba bude zastavena. Jenže ve skutečnosti se nic nezastavilo, aplikace stále běžela v pozadí. Odesílala data o umístění a také mohla číst SMS zprávy. Bezpečnostní firma Zscaler, která na aplikaci upozornila, říká, že se nejedná o ojedinělou aplikaci a podobných podezřelých aplikací je v Google Play hodně. Doporučují si o nich nejprve něco zjistit, než abyste je rychle instalovali do zařízení. Uživatelské recenze můžou mnohé prozradit. Jak se chránit proti nebezpečným aplikacím, si můžete přečíst v našem samostatném článku.

Setkali jste se už někdy s nebezpečnou aplikací nebo hrou, kterou jste stáhli přímo z Google Play?

Zdroje: androidauthority.comzscaler.com.

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)