Qualcomm oznamuje Snapdragon Mobile Platform. Kam tím míří?

qualcomm-oznamuje-snapdragon-mobile-platform-ikona

Společnost Qualcomm oznámila mobilní platformu Snapdragon Mobile Platform. Co tím sleduje? Primárním cílem tohoto kroku je přimět odbornou i laickou veřejnost, aby jeho produkty neoznačovala jako „procesory“. Ačkoli se o „procesory“ ve své podstatě z technického hlediska jedná, Qualcomm je přesvědčen, že toho jeho čipy umí tolik, že by měly být označovány jako mobilní platforma.

Je pravdou, že většina dnešních telefonů, vyrobených v posledních letech, běží na procesorech Qualcomm Snapdragon. Během doby, kdy se procesory Snapdragon staly populárními, se ale hodně změnilo. Tyto čipy už nejsou jen „procesory“, ačkoli jim tak většina lidí říká.

Společnost v tiskové zprávě vysvětluje, že označení Snapdragon Mobile Platform bude zastřešovat všechny nabízené produkty. Kromě procesorů také grafické akcelerátory, DSP, integrované modemy a další. Mnoho zákazníků si totiž často ani neuvědomuje, že hardwarovou výbavu jejich chytrého telefonu, tabletu či hodinek, netvoří jen procesor, operační paměť a interní úložiště. Qualcomm vyrábí celou řadu hardwarových komponent, které jsou v dnešních smartphonech nezbytné. „Díky mobilní platformě Snapdragon nyní můžeme vyjádřit hodnotu, kterou jsme poskytli výrobci zařízení. Od vývoje algoritmů pro skvělé fotografie a video, až po dlouhou výdrž baterie.“ konstatuje společnost v tiskové zprávě.

Snapdragon Mobile Platform má objasnit, že firma vyrábí víc než jen procesory Snapdragon Mobile Platform má objasnit, že firma vyrábí víc než jen procesory

Snapdragon Mobile Platform je jen prvním krokem

Označení Snapdragon Mobile Platform je pouze prvním krokem, po kterém budou v následujících měsících pokračovat další změny. Qualcomm hodlá rebrandovat své výrobky tak, aby zákazníkům usnadnil orientaci ve svém portfoliu. Značku Snapdragon hodlá výrobce používat jen pro prémiovou, tedy nejvyšší modelovou řadu svých produktů. Procesory nejnižší řady, dnes označované jako Snapdragon 200, se stanou součástí značky Qualcomm Mobile. Cílem je v tomto případě snaha odlišit stěžejní a špičkové produkty od těch, jež jsou zaměřeny na co nejnižší cenovku.

Výše uvedené změny zatím nepůsobí vysloveně zásadním dojmem, a pro mnoho lidí budou zpočátku trochu matoucí. Qualcomm však doufá, že mu v budoucnu umožní rozlišit všechny jeho produkty. Jedná se také o jeden z prvních kroků, kterými se tento výrobce chce vydat mimo svět mobilních telefonů, tabletů a produktů virtuální reality. Jeho procesory by v dohledné době mohly pohánět také další zařízení. Qualcomm v tomto směru již oznámil čip, který zvládne provozovat plnohodnotný operační systém Windows. I to je důležitý mezník v historii značky, který ji může posunout na úroveň Intelu či AMD.

Připomeňme, že aktuálně nejžhavějším mobilním čipem společnosti Qualcomm je Snapdragon 835, který bude „procesorem“ letošních vlajkových lodí.

Co říkáte na rozhodnutí Qualcommu? Přispěje k objasnění, že jeho čipy nejsou „jen procesory“?

Zdroje: androidheadlines.com, androidcentral.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)