Vědci vyvinuli senzor, který “cítí” kazící se potraviny

C2Sense senzor

Umíte si představit mobilní telefon, který oskenuje ovoce a řekne vám, zda je zralé a kdy je nutné jej sníst? Tato představa není zdaleka takové sci-fi, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vědci totiž vyvinuli speciální senzor, který dokáže “cítit”. Jako první cíl společnosti je analyzovat, které potraviny se začínají “kazit”.

Odhalí přezrálé jablko

Příklad s jablkem demonstruje, jak tento senzor pracuje. Při zraní jablka je uvolňován plyn zvaný ethylen, který je senzorem detekován. A to velmi jednoduchým způsobem – vědci vyvinuli materiál, který mění svou vodivost v blízkosti tohoto plynu. Snadným měřením proudu lze tedy vysledovat, která z potravin uvolňuje nejvíce tohoto plynu, což znamená, že dozrává. Nový vynález “ucítí” i velmi malé množství, které lidský čich nemá šanci rozpoznat.

senzor C2Sense

Detekce dalších plynů prozradí více

Vědci nyní pracují na úpravě materiálu, aby byl schopný reagovat například s aminy, které vznikají při hnití masa, či amoniak. Současný prototyp umožňuje detekci až 4 různých plynů na jednom senzoru. V budoucnu by tedy mohl tento čip rozeznat téměř všechny známé druhy potravin, což by se jistě hodilo. Podobné senzory již sice existují, ale jsou drahé.

senzor maso

Dostanou takový senzor i mobilní telefony?

A vlastně proč ne? Současný trend ukazuje, že do mobilních telefonů se začínají “cpát” senzory všeho druhu – akcelerometr, gyroskop, barometr, dokonce i snímač tlaku v displeji, tak proč by se do telefonu nevešel senzor pachů? Představa je celkem jednoduchá – přijdete v obchodu k bedně s potravinami a oskenujete, jak na tom jsou. To samé v pohodlí domova. Možná konečně odpadne věčné dilema, zda tu a tu potravinu ještě sníst mohu, nebo je bezpečnější ji vyhodit.

oneplus one- samsung

zdroj: wired.com

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)