Samsung Gear Fit 2 Pro recenze: malý krůček vpřed

Samsung Gear Fit 2 Pro titul

Chytré náramky jsou v současnosti nejprodávanější kategorií “chytrých nositelností” neboli wereables. Od základních krokoměrů, často bez displeje, se však vypracovali k podstatně vybavenějším zařízením, která dokáží nabídnout velmi podobnou užitnou hodnotu jako chytré hodinky. A právě do této kategorie patří i dnes recenzovaný chytrý náramek Samsung Gear Fit 2 Pro, který se svou funkční výbavou blíží i nedávno recenzovaným hodinkám Samsung Gear Sport.

Obsah recenze Samsung Gear Fit 2 Pro

Obsah balení  Gear Fit 2 Pro

Chytrý náramek Samsung Gear Fit 2 Pro se prodává v prakticky identické, malé, minimalisticky designované krabičce jako zmíněné hodinky Samsung Gear Sport. Uvnitř se pak ukrývá pouze samotný náramek, nabíjecí kolébka a základní manuály.

Samsung Gear Fit 2 Pro balení

Ve znamení prohnuté konstrukce

Největší zajímavostí chytrého náramku Samsung Gear Fit 2 Pro je jeho konstrukce. Stejně jako v případě předchůdce, varianty bez označení Pro, je i zde použit protáhlý, zakřivený displej. Díky tomuto prohnutí může být displej o něco větší než u konkurenčních náramků a náramek na ruce tolik nevyčnívá ale kopíruje její tvar. Samsung Gear Fit 2 Pro se nám nosil velmi pohodlně a na ruce jsme jej prakticky nevnímali. Problém může nastat u majitelů, či spíše majitelek, menších rukou. Zde náramek kvůli své délce nemusí přesně kopírovat tvar ruky a může tak odstávat.

Vodotěsnost do 5 ATM

Tělo náramku je tvořeno plastem a pochopitelně také tvrzeným krycím sklem, připojený pásek je pak gumový. V současnosti se na našem trhu prodává náramek pouze s páskem o velikosti L a běžně nelze pásky jiných velikostí ani zakoupit zvlášť. Větší výběr velikostí na našem trhu však bude pravděpodobně jen otázkou času. Oproti svému předchůdci získal náramek Samsung Gear Fit 2 Pro klasické zapínání na přezku, na které jsme zvyklí z většiny hodinek s gumovým či koženým páskem. Design námi testované varianty oživuje výrazná červená na vnitřní části náramku, pro konzervativnější uživatele je však připravena i celo-černá verze.

Hlavní chloubou a zároveň odlišností oproti předešlé verzi náramku je pak jeho odolnost. Stejně jako hodinky Samsung Gear Sport totiž i tento chytrý náramek splňuje armádní normu MIL-STD-810G a nabídne také voděodolnost do 50m respektive 5ATM. To znamená, že náramek můžete používat také při povrchovém plavání. Stejně jako u hodinek Gear Sport, také u náramku Samsung Gear Fit 2 Pro není displej jediným ovládacím prvkem. Náramek pochopitelně nenabídne otočnou lunetu, ale dvě hardwarová tlačítka na boku přítomna jsou. Také zde je jedno určeno pro krok zpět a druhé pro návrat na domovskou obrazovku a vyvolání menu s aplikacemi.

Zakulacený Super AMOLED

Jak padlo již výše, chytrý náramek Samsung Gear Fit 2 Pro disponuje nápadně dlouhým a úzkým prohnutým displejem. Pravděpodobně nikoho pak nepřekvapí, že se jedná o Super AMOLED displej. Ten nabídne úhlopříčku 1,5” s rozlišením 432 x 216 px a tím pádem jemností 322 ppi. Jak bývá u Super AMOLED displejů pravidlem, i ten v náramku Samsung Gear Fit 2 Pro nabídne syté barvy a “dokonalou” černou. Důležitější je však v tomto případě čitelnost displeje. Ani v tomto ohledu si nemůžeme stěžovat, protože displej je dobře čitelný i na slunci.

IMGP5250

To ovšem za podmínky, že si aktivujete venkovní režim, který z důvodu vysoké energetické náročnosti běží vždy maximálně 5 minut. Ovládání jasu displeje a aktivace venkovního režimu je zde plně v režii uživatele. Zrovna tak lze nastavit interval, po jaký má být displej aktivní či zapnout ambientní režim, ve kterém hodinky permanentně zobrazují aktuální čas. Samozřejmostí je pak aktivace displeje pohybem ruky vzhůru. Jelikož je náramek vhodný také pro použití při plavání, oceníte speciální režim displeje nazvaný „vodní zámek„. Ten spočívá v tom, že se deaktivuje dotyk na displeji, aby při použití ve vodě nedocházelo k nechtěným dotykům.

Hardware

Systém chytrého náramku pohání dvoujádrový chipset Exynos s taktem 1 GHz určený speciálně pro nositelná zařízení, dále má systém k dispozici operační paměť o kapacitě 512 MB. Daný hardware je pro poměrně nenáročný a dobře optimalizovaný Tizen OS naprosto dostatečný a během testování jsme se nesetkali ani s náznakem nedostatku systémových prostředků. Limitující však může být velikost interního úložiště, které skýtá pouhé 4 GB prostoru. Z toho jsou navíc k dispozici pouze 2,1 GB. Malé úložiště zamrzí o to víc, když vezmeme do úvahy fakt, že náramek podporuje offline přehrávání hudby skrze službu Spotify. I tak je na tom ale tento chytrý náramek lépe než hodinky Gear Sport, které uživateli nabídnou ještě o 500 MB menší úložiště.

Samsung Gear Fit 2 Pro konstrukce

Bezdrátovou konektivitu zde zastupuje Wi-Fi 802.11 b/g/n a bluetooth 4.2. NFC pro bezkontaktní platby chybí, v ČR byste však se Samsung Pay stejně nepochodili. Vzhledem k zaměření náramku na sport pak nesmí chybět ani GPS a Glonass. Ta zde funguje bezproblémově, a především dostatečně přesně k monitorování například vaší uběhnuté trasy. Obsažen je pochopitelně také senzor srdečního tepu. Ten vám může měřit tep pouze na vyžádání, nebo v desetiminutových intervalech či nepřetržitě – pochopitelně ale s násobně vyšší spotřebou energie. Dále pak náramek obsahuje také barometr, akcelerometr a gyroskopický senzor.

Specifikace Samsung Gear Fit 2 Pro

[aps_product_sz id=“449393″]

Výdrž lepší než u hodinek

Ani v další kapitole naší recenze se nevyhneme srovnání s hodinkami Samsung Gear Sport. Jednou z hlavních výhod náramku, vedle ceny pochopitelně, je totiž výdrž na jedno nabití. Zatímco zmíněné hodinky nám obvykle vydržely 2 – 3 dny běžného používání, s náramkem Samsung Gear Fit 2 Pro jsme se při každodenním použití dostali na třídenní výdrž naprosto bez potíží a v případě, že nám náramek sloužil pouze jako krokoměr upozorňující nás na události v telefonu, vyšplhala se jeho výdrž až na 5 dní na jedno nabití. V tomto případě jsme však pochopitelně měli vypnutou GPS, Wi-Fi i ambientní režim displeje.

Samsung Gear Fit 2 Pro nabíjení

Pokud s náramkem vyrazíte například běhat, aktivujete GPS, nepřetržité měření tepu a do toho si pustíte hudbu, budete se s výdrží pohybovat okolo 5 hodin. Dobíjení zde probíhá přes přibalenou magnetickou kolébku, do které se náramek nacvakne. Nabíjení zde probíhá přes kontakty a nikoli bezdrátově. Díky tomu se náramek nenabíjí z 15 na 100% 2,5 hodiny jako hodinky, ale “pouze” 1 hodinu a 15 min.

Tizen OS na dietě

Stejně jako u svých chytrých hodinek, také u náramku Gear Fit 2 Pro Samsung spoléhá na vlastní operační systém Tizen. Jeho kvality jsme již prověřili v recenzích hodinek Samsung Gear S3 a Samsung Gear Sport. Prostředí systému je prakticky identické s hodinkami, tedy s tím rozdílem, že grafické rozhraní je optimalizováno na displej ve tvaru úzkého obdélníku. Také zde se nachází „domovská obrazovka“, kterou představuje obrazovka s „ciferníkem“, při scrollování doprava se na jednotlivých obrazovkách nachází vždy jeden zvolený widget, a naopak nalevo nalezneme notifikační oblast. Menu aplikací se vyvolává tlačítkem na boku hodinek. přetažením prstu po displeji směrem shora dolů získáte přístup k rychlým přepínačům.

Oproti chytrým hodinkám s tímto operačním systémem zde však několik odlišností, nebo lépe řečeno ústupků. Například widgetů pro jednotlivé obrazovky ubylo, a dokonce mezi nimi chybí hudební přehrávač, který se musí spouštět z notifikační oblasti či aplikací. Kvůli úzkému displeji přišel operační systém také o klávesnici a s tím související absence vytváření kontaktů a poznámek. Kalendář byl zredukován na pouhou agendu pro aktuální den a zeštíhlování odskákal také hlasový asistent Bixby, který zde úplně chybí.

Sport na prvním místě

Hlavní jsou zde však fitness funkce a těch se dieta žádným zásadním způsobem nedotkla. I nadále můžete skrze hodinky sledovat stav vámi ušlých kroků, kolik podlaží jste vyšli, jaký byl váš srdeční tep či kolik vody a kofeinu jste do sebe za den dostali. V nabídce cvičení je na výběr z celé škály aktivit během a cyklistikou počínaje přes plavání až po veslování. Start cvičení přitom nutně nemusíte na náramku zadávat sami, ale můžete to nechat i na automatické detekci. Ta v našem případě sice úplně neomylná nebyla, ale ve většině případů se i tak aktivovala správně. Vše se pak synchronizuje s aplikací Samsung Health. Data ze cvičení, získaná skrze chytrý náramek Samsung Gear Fit 2 Pro lze sdílet i s vybranými aplikacemi jako například Endomondo.

Mobilní aplikace

Párování s telefonem probíhá skrze aplikaci Samsung Gear, vedle té je potřeba nainstalovat ještě aplikaci Gear Fit2 Plugin a Samsung Health. Náramek funguje s jakýmkoli smartphonem disponujícím Androidem 4.4 a vyšším či iOS. Spárování je velmi snadné, stačí následovat průvodce v aplikaci. Problémy nám však, stejně jako u hodinek Gear Sport, dělala stabilita připojení. Náramek se i přes udělení výjimek aplikaci i pluginu od telefonu čas od času odpojil a pro jeho opětovné připojení jsme museli klepnout na volbu „připojit“ v aplikaci na telefonu. Musíme však dodat, že jsme jej nepoužívali s telefonem značky Samsung ale se ZTE Axon 7 využívajícím Android 7.1. Prostřednictvím aplikace lze měnit základní nastavení náramku, kontrolovat jejich stav, instalovat aplikace či přesouvat do jeho paměti hudební skladby.

Závěr

Chytrý náramek Samsung Gear Fit 2 Pro na našem trhu seženete za 5990 Kč s DPH. To je částka o 2 tisíce nižší, než za kolik u nás koupíte v recenzi několikrát zmíněné hodinky Gear Sport. Na druhou stranu variantu bez slovíčka „Pro“ v názvu u nás koupíte o další 2 tisíce levněji než dnes testovaný náramek, a to je více než pádný argument k zamyšlení. Fakticky jediný podstatný rozdíl mezi těmito dvěma náramky spočívá ve voděodolnosti do 5 ATM. Rozuzlení dilematu, zda si připlatit za novější model je tak překvapivě snadné. Chcete s náramkem plavat? Gear Fit 2 Pro je pro vás jasnou volbou. Ne? Skvělou službu vám udělá i starší model.

Vyšší cena a minimum inovací oproti loňskému modelu však nic nemění na faktu, že se jedná o výborné nositelné zařízení, které skvěle poslouží rekreačním sportovcům. Jedná se o vhodného společníka na každý den své místo na vašem zápěstí si zaslouží nejen jako sportovní doplněk, ale také jako prodloužená ruka vašeho smartphonu. Ještě jednou ale musíme upozornit, že je třeba určit si své priority. Za cenu náramku Samsung Gear Fit 2 Pro totiž můžete mít také některé hodinky s Android Wear, které možná neudělají tak dobrou službu při sportování, o to lépe si však povedou v roli doplňku mobilního telefonu.

Klady

+ pohodlné nošení
+ velmi dobrý displej

+ intuitivní Tizen OS
+ vodotěsnost do 5 ATM
+ nadprůměrná výdrž na jedno nabití

Zápory

– oproti předchůdci minimum změn
– vysoká cena v porovnání s předchůdcem
– hůř sedí na menších zápěstích
– občasné výpadky připojení s telefonem

Za zapůjčení děkujeme společnosti Samsung.

Jak se vám líbí chytrý náramek Samsung Gear Fit 2 Pro?

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)