Recenze Samsung Galaxy Camera: První vlaštovka

samsung-galaxy-camera-obr1

Samsung uvedl na trh svůj první kompaktní fotoaparát s Androidem a my se mu nyní podíváme na zoubek. Opravdu obstojí v testu a potvrdí své kvality? Na první pohled vypadá opravdu dobře, aby taky ne, když nám nabízí 4-jádrový procesor, obří displej, rozšířitelnou paměť, 21x násobný zoom, optickou stabilizaci obrazu a nejnovější verzi systému Android. Otázkou je, zda byste si jej měli pořídit jako fotoaparát do kapsy za cenu kolem 11 500,- a zda je to lepší volbou než například “hloupý” fotoaparát bez operačního systému ve stejné cenové kategorii.

Obsah recenze


Obsah balení

Obsahem balení je kromě příslušenství známého z balení mobilních telefonů také například poutko na ruku, které se v případě hmotnosti Galaxy Camery hodí.

  • Galaxy Camera
  • Baterie 1 650 mAh
  • Poutko na ruku
  • USB kabel + EU adaptér
  • Brožurky a manuál

Vzhled a dílenské zpracování

Na čem si dal Samsung opravdu záležet je odolnost. Celý fotoaparát je z poměrné těžkého kusu kovu, takže mu nějaký ten pád jen tak neuškodí, jak jsme se mohli v redakce nejednou přesvědčit, když nám vypadl z kapsy kvůli své vyšší hmotnosti. Camera váží celých 300 gramů, což určitě není málo. Do ruky však padne velmi dobře a díky gripu se poměrně dobře drží při focení. Grip je totiž pogumovaný a tak vám jen tak z ruky nevypadne. Displej má 4,8 palce, je vyroben technologií Super Clear LCD s rozlišením 720×1280 px a chráněný je kvalitním Corning Gorilla Glass 2. Kvůli většímu displeji se na přední stranu již žádný grip nevlezl, nalezneme zde pouze hladké sklíčko displeje, které zasahuje dost k hraně přístroje, což vede k občasným nechtěným kliknutím na displej. Kromě displeje na přední straně již nic jiného nenajdeme. Tlačítka jsou na displeji a senzory okolního světla nebo přiblížení bychom hledali marně.

IMG_6458

Zajímavostí je řešení systémových tlačítek, které občas nalezneme na úplně jiném místě. Dokonce i v aplikaci galerie nejsou tlačítka vpravo, respektive dole, ale nahoře vlevo.

Velkou škodou je i nevyužití prostoru. Po stranách fotoaparát je poměrně dost místa, se kterými nepřijdou do kontaktu vaše ruce, když přístroj držíte v ruce. Minimálně tlačítka zpět a domů by si zasloužila své hardwarové varianty. Odpadl by tak problém nechtěných kliknutí zpět nebo domů na boku obrazovky. Na horní straně fotoaparátu je obvyklé dvoustavové tlačítko spouště (namáčknutí, domáčknutí) v kombinaci se zoom prstencem, který se dá používat i jako nastavení hlasitosti, pokud se právě nenacházíte v aplikaci pro fotoaparát a zaručí také plynulý zoom. Hned vedle se nachází malá štěrbina mikrofonu. Někde uprostřed horní části je vypínací tlačítko, který splývá s horní hranou, přesto se však mačká velmi dobře. Úplně vlevo je pak vyskakovací blesk, ten se vysouvá pomocí tlačítka na levé straně, kde můžeme najít reproduktor, který je poměrně dost hlasitý a kvalitní. Pravá strana je pogumovaný grip, na kterém nalezneme (z vrchu) 3,5mm jack, microUSB pod krytkou a háček pro poutko. Štěrbina na poutko se cení a uživatel ocení i přítomnost poutka v balení. Na spodní straně nalezneme dvířka pro baterii, kde se dále skrývá i microHDMI, micro SIM a  microSD slot který určitě nezůstane prázdný hlavně z důvodu nízké interní kapacity, kterou zaplníte dříve než byste čekali. Galaxy Camera nemá problém s SDXC, jak jsem se sami mohli přesvědčit. Můžeme tedy potvrdit kompatibilitu 64GB microSD.

IMG_6465

Přesto že se jedná o kompaktní fotoaparát, nalezneme v těle Galaxy Camery baterii známou z jiných telefonů a nikoli běžně velké baterie z kompaktních fotoaparátů nebo dokonce tužkové baterie. Nespornou výhodou je tak možnost nabíjet baterii přímo v těle fotoaparátu, takže vidíte stav baterie a můžete fotit i když máte fotoaparát v nabíječce. Dvířka baterie se otvírají jednoduše, přesto však jsme se nesetkali s problémem, že by se dvířka samy otevřely. Součástí dvířek je i malý krytka po jejímž otevření se dostaneme k HDMI konektoru bez toho, aniž bychom museli mít odkrytou baterii. Uprostřed spodní části je potom ještě závit na klasický stativ, který využijete především při focení na delší čas uzávěrky, tedy především v noci. To nejdůležitější, objektiv fotoaparátu, nalezneme na zadní straně, na ten se ale podíváme podrobněji v další kapitole. Hned vedle objektivu je ještě přisvětlovací světlo, které vám pomůže zaostřit za zhoršených světelnostních podmínek. Část pogumovaného gripu pak ještě zasahuje do přední části.

IMG_6481

To, že Galaxy Camera není žádný prcek, svědčí i jeho rozměry 128.7 x 70.8 x 19.1 mm. Do redakce se nám fotoaparát dostal v červeném provedení, avšak na náš trh míří prozatím pouze bílé a černé provedení. Známá je také oranžová varianta, které se nejspíš na našem trhu nedočkáme.

Insight-into-GALAXY-Camera-3_1

 Hardware a displej

Samsung nechtěl nejspíš nic ponechat náhodě a tak si řekl, že ty, které nezaujme kvalitou fotek, určitě zaujme svou HW výbavou. V těle tohoto kompaktního fotoaparátu se ukrývá 4-jádrový procesor Exynos 4412 Quad běžící na frekvenci 1.4 GHz na každém jádře. Nesmíme zapomenou ani na grafický výkon o který se stará grafický čip Mali-400MP a operační paměť, která má kapacitu celý 1 GB. Uživateli je však dostupná kapacita zhruba 780 MB s tím, že po startu systému máte volných asi 340 MB paměti RAM.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Úložiště fotoaparátu činí pouhé 4 GB, které poměrně rychle zaplníte fotkami, což by nebyl ani takový problém, protože v aplikaci fotoaparátu můžete nastavit výchozí úložiště na paměťovou kartu, problémy budete mít pokud budete chtít nainstalovat nějaké větší hry, pak se budete často setkávat s hláškou o nedostatečné kapacitě úložiště. Jedna fotka v plném rozlišení zabere zhruba 5 MB. O videu ve FullHD rozlišení ani nemluvě. Dokoupení paměťové karty je pak na místě. Jak je uvedeno výše, fotoaparát neměl problém ani s paměťovou kartou o kapacitě 64 GB.

Screenshot_2012-12-08-13-04-14

Výčtem skvělé HW ještě nekončíme. Displej fotoaparátu má úhlopříčku 4,8 palce o rozlišení 720×1280 pixelů, které zaručuje velkou jemnost displeje i přesto však někteří uživatelé budou mít s technologií displeje problém. Nejde si totiž nevšimnou pruhovaného rastru na větších světlých plochách. Na Super Clear LCD displeji vypadají fotografie opravdu úžasně a to i díky 16M barev, které umí zobrazit. Jak už jsme u dnešních TOP Android zařízení zvyklý, displej má větší sytost barev a tak se vám bude stávat, že po zhlédnutí fotografií na počítači budete nejspíš lehce zklamáni a to nejen nedobrými barvami ale všeobecně kvalitou výstupu fotoaparátu. Minimálně 10 prstů nemá fotoaparát problém zpracovat, více prstů jsem již bohužel neměl u sebe.

Screenshot_2012-12-08-13-05-37

Co se pozorovacích úhlů týče, neměl jsem problém s focením ani za ostrého zimního slunce s nastaveným nejvyšším jasem. Nutno podotknout, že to hodně rychle odnese baterie. Kvůli chybějícímu senzoru okolního světla jste nuceni si jas nastavovat sami. Nejspíš i z těchto důvodů je nastavení jasu dostupné hned v oznamovací liště.

Screenshot_2012-12-08-13-12-15

 

Technologie

Fotoaparát funguje v síti HSPDA na frekvencích 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz a podporuje přenos dat přes HSDPA 21Mbps a HSUPA 5,76Mbps pomocí microSIM karty.

Hardwarové parametry

  • Procesor: čtyřjádrový, 1,4 GHz, Exynos 4412 Quad s grafickým jádrem Mali-400
  • OS: Android 4.1.1 (Jelly Bean) s grafickou nadstavbou TouchWiz 4.0
  • Interní paměť: 4 GB, rozšiřitelná paměťovými kartami microSD (testováno s 64 GB microSD)
  • Paměť RAM: 1 GB (uživatelsky dostupných 780 MBB, volných cca 340 MB)
  • Velikost fotoaparátu: 128.7 x 70.8 x 19.1 mm
  • Hmotnost fotoaparátu s baterií: 300gramů
  • Displej: úhlopříčka 4,8 palce, Super Clear LCD, dotykový, kapacitní, s rozlišením 720 x 1280 px (306 dpi), 16M barev
  • GPS: ano, včetně A-GPS a GLONASS
  • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n, dual-band
  • Bluetooth: 4.0
  • Konektory: 3,5 mm stereo audio jack, microUSB (USB 2.0), microHDMI
  • Senzory: zrychlení, polohy, kompas, gyroskop
  • Fotoaparát: 16 Mpx (4608×3456 px), autofokus, s bleskem a přisvětlovací diodou pro ostření, 21x zoom, f2,8-5,9, 4,1-86,1mm
  • Natáčení videa: v rozlišení až 1920 x 1080 px, 30 fps
  • Baterie: 1 650 mAh, Li-ion

 Test výkonu

Linpack Single

  • Samsung Galaxy Note II – 64,57 MFLOPS
  • Samsung Galaxy Camera – 56,6 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S III – 55,69 MFLOPS
  • Huawei Honor – 54,67 MFLOPS
  • Samsung Galaxy W – 51,95 MFLOPS
  • HTC One X – 51,63 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S II – 51,72 MFLOPS
  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 47,90 MFLOPS
  • HTC EVO 3D – 44,76 MFLOPS
  • Huawei Vision – 41,30 MFLOPS
  • Samsung Galaxy Beam – 40,55 MFLOPS
  • LG Optimus 2X – 36,44 MFLOPS

Linpack double

  • Samsung Galaxy Note II – 187,48 MFLOPS
  • Samsung Galaxy Camera – 160 MFLOPS
  • HTC One X – 127,1 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S III – 120,64 MFLOPS
  • Samsung Galaxy S II – 85,56 MFLOPS
  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 79,07 MFLOPS
  • Samsung Galaxy Beam – 63,33 MFLOPS
  • Huawei Honor – 48,08 MFLOPS
  • Samsung Galaxy W – 45,55 MFLOPS
  • Huawei Vision – 35,32 MFLOPS

NenaMark 1

  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 60,2 fps
  • Samsung Galaxy S III – 60,0 fps
  • Samsung Galaxy S II – 59,8 fps
  • Samsung Galaxy Camera – 59,7 fps
  • Samsung Galaxy Beam – 59,2 fps
  • Samsung Galaxy Note II – 58,3 fps
  • Samsung Galaxy W – 52,0 fps
  • Huawei Honor – 51,7 fps
  • Huawei Vision – 42,3 fps

NenaMark 2

  • Samsung Galaxy S III – 58,7 fps
  • Samsung Galaxy Note II – 57,6 fps
  • Samsung Galaxy Camera 55,3 fps
  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 51,8 fps
  • Samsung Galaxy S II – 38,9 fps
  • Samsung Galaxy Beam – 35,9 fps
  • Samsung Galaxy W – 30,7 fps
  • Huawei Honor – 30,1 fps
  • HTC EVO 3D – 25,3 fps

SmartBench 2012

Screenshot_2012-12-09-14-58-29

 

SmartBench 2011

Screenshot_2012-12-09-15-02-18

 

Quadrant Standard Edition

  • Samsung Galaxy Note II – 6039
  • Samsung Galaxy Camera – 5693
  • Samsung Galaxy S III – 5313
  • HTC One X – 4692
  • Samsung Galaxy S II – 3326
  • Samsung Galaxy Beam – 2832
  • Huawei Honor – 2021
  • Huawei Vision – 1874
  • Samsung Galaxy W – 1473
  • Emgeton Meizu M9 – 1368

Antutu Benchmark

  • Samsung Galaxy Camera – 15 552
  • Samsung Galaxy Note II – 13 601
  • Asus Eee Pad Transformer Prime – 10 624
  • Samsung Galaxy S III – 8288
  • Samsung Galaxy S II – 5598
  • Samsung Galaxy Beam – 5325
  • Samsung Galaxy W – 3898
  • Huawei Honor – 3865
  • Huawei Vision – 2558

Herní výkon

Otestovali jsme několik her, jmenovitě se jedná o tyto: Fruit Ninja Free, GTA III, Granny Smith, Shadowgun, Asphalt 7: Heat

Jak již naměřený výkon napovídá, s hraním her nebyl nejmenší problém. V našem případě nedocházelo k sekaní nebo k nefunkčnosti her. Po stránce výkonu je to opravdu dobrý stroj a s hraním her byste neměli mít problém.

Připojení k počítači

Pro připojení k PC využijete USB kabel, který je součástí balení. Pro přenos máte na výběr ze dvou možností. MTP využijete především po připojení k PC s Windows nebo MAC. PTP na druhou stranu využijete například tam, kde se dá připojit fotoaparát, tedy například televize a nebo tam, kde MTP není podporováno. PTP totiž nemívá takové problémy s ovládačemi jako MTP. Pro správnou funkci doporučuji nainstalovat Samsung Kies do vašeho PC.

Screenshot_2012-12-09-15-15-04

 

Konektivita a GPS

Galaxy Camera přítomností Android systému přímo vybízí pro sdílení fotografií a videa. Obrázky můžete sdílet klasicky jak jste s Androidem zvyklí na sociální sítě, e-mailem, posílat je na vzdálená úložiště (Dropbox) a v poslední době velice populární posílání obsahu na obrazovku chytré televize pomocí aplikace AllShare (nebo jiných, například Skifta) nebo v opačném směru z disku vašeho PC přímo do Galaxy Camery.

Samotný Wi-Fi modul je dostatečně citlivý a nezaznamenali jsme podezřelý pokles signálu. To samé platí i pro GPS, která netrpí nepřesností nebo výpadky.

Baterie a výdrž fotoaparátu

Baterie fotoaparátu má kapacitu 1650 mAh, což nevěští nic dobrého. Pokud vezmeme v potaz, že se jedná o fotoaparát a Android zařízení v jednom, určitě by si zasloužil mnohem větší baterii. Při focení vám baterie bude mizet před očima. Důvodem je velký displej bez automatického nastavení jasu, stabilizátor obrazu se zapnutou aplikací fotoaparátu. I když jsme fotoaparát nepoužívali každý den naplno, byla potřeba jej nabíjet téměř každý den. V nouzovém režimu však vydrží i 3 dny. Výdrž by se dala srovnat s jinými TOP smartphony jen s rozdílem větší spotřeby při focení, z již zmíněných důvodů. Ani jeden z těchto faktů však neomlouvá slabší výdrž baterie. Pokud i přesto nebudete s výdrží spokojeni, můžete si v nastavení zapnout funkci automatického přepínání fotoaparátu do režimu spánku, do kterého se uvede po 1, 2, 3 nebo 4 hodinách. Za dalších 24 se pak fotoaparát vypne úplně.

Screenshot_2012-12-13-19-16-47

Antutu test baterie

První spuštění a uživatelské prostředí

Po prvním spuštění budete mít pocit, jako byste v ruce drželi běžný Android smartphone. Bude vybízení k nastavení jazyku přístroje a k přihlášení hned do několika služeb. První z nich je Samsung účet pro přístup ke službám společnosti Samsung a jedná se především o Samsung Apps, což je obdoba Google Play, kde také naleznete ke stažení aplikace a hry optimalizované především pro Samsung zařízení. Další službou, ke které je při prvním startu požadováno přihlášení je Dropbox. Dropbox je cloud služba, tedy online úložiště s rozšířenými možnostmi. Po přihlášení se Vaše úložiště rozšíří o celých 50 GB prostoru na celé dva roky, takže by byla škoda tento krok přihlášení přeskočit. V poslední řadě bude požadováno přihlášení do účtu Google.

Po všech nezbytných přihlášeních a nastavení Vás přístroj začne učit jak s ním zacházet. Ukáže Vám například jak se pohybovat mezi plochami obrazovky, jak stahovat horní lištu s upozorněními a podobně. Pokud jste začátečník, rozhodně nedoporučuji tyto nápovědy vypínat.

Android ve verzi 4.1.1. je doplněn o grafickou nadstavbu TouchWiz v její nejnovější verzi s číselným označením 4.0. Na rozdíl od její smartphone/tablet verze je ještě upravena o prvky ulehčující práci s fotoaparátem. Tak jak jsme byli zvyklí u Samsung zařízení na spodní lištu s až 4 volitelnými aplikacemi + zkratku pro zobrazení všech nainstalovaných aplikace, zde si musíme vystačit pouze se dvěma. Vlevo zkratka pro fotoaparát a vpravo pak seznam aplikací. A protože se jedná o fotoaparát, který jsme zvyklí používat na šířku a nikoliv na výšku jako telefon, je i pro tuto situaci grafické rozhraní přizpůsobeno. Nic vám tedy nebrání používat Galaxy Cameru pouze v na šířku, respektive v režimu landscape.

Po prvním spuštění máte k dispozici 3 plochy, na kterých již máte přednastaveny některé základní aplikace a widgety. Jednoduchým gestem tažením dvěma prsty k sobě si plochu oddálíte a dostanete se tak do náhledu/správce všech ploch, kde si libovolně přidáte další plochy nebo některé smažete. Můžete si také zvolit, která plocha pro vás bude výchozí a na kterou se dostanete, pokud stisknete tlačítko HOME (ikonka domečku).

Pokud si chcete přidat na plochu zástupce některé z aplikací nebo widget, máte minimálně 2 možnosti. První možnosti je najít si volné místo na ploše a dlouze přidržet prst na ploše. Zobrazí se vám kontextová nabídka, ze které si vyberete požadovaný krok (v tomto případě Aplikace a nástroje) a zobrazí se vám klasický seznam aplikací a widgetů, ke kterému se dostanete i přes spodní tlačítko se seznamem aplikací. Po zvolení požadované aplikace nebo widgetu (nástroje) na něj stačí podržet dlouze prst a tažením si zvolíte umístění na ploše. Pokud potáhnete volbu až k okraji obrazovky, přepnete se na další plochu, kam můžete Vámi zvolenou aplikace nebo widget vložit.

Pokud vám na uživatelském rozhraní nevyhovuje velikost textů nebo font, můžete si jej v nastavení změnit. Jednou z předností TouchWiz je i možnost si v nastavení zapnout zobrazení stavu baterie v procentech.

Seznam aplikací nabízí také několik vylepšení oproti její základní verzi v čistém Androidu. Na horní straně máme 3 záložky, kde záložky Aplikace a Nástroje/widgety jsou asi jasné a není je potřeba představovat. Poslední záložka s ikonkou šipky však až tak zřejmá od pohledu není a věřte, že se pod ní zobrazují/filtrují aplikace, které jste si sami stáhli. Nejvíce změn si všimnete pokud si v seznamu aplikací zobrazíte možnosti, které se skrývají pod softwarovým tlačítkem MENU na spodní, respektive pravé čísti displeje. V kontextové nabídce se nachází položky Obchod Play (odkaz na Google Play), Upravit (aplikaci si můžete roztřídit do složek, případně si zobrazit jejich informace), Vytvořit složku (aplikaci si můžete organizovat do složek), Odinstalovat (možnost odinstalovat zvolené aplikace), Stažené aplikace (zobrazí se vám pouze Vámi stažené aplikace), Sdílet aplikace (možnost sdílet stažené aplikace), Typ zobrazení (Vlastní řazení, řazení podle abecedy, seznam aplikací pod sebou), Skrýt aplikace (pokud některé aplikace nevyužíváte, zabírají vám zbytečně v seznamu místo a nelze je odinstalovat nebo zkrátka jen chcete aplikaci skrýt před očima ostatních), Zobrazit skryté aplikace (zobrazí seznam aplikací, které jste skryli).

Podržením tlačítka HOME (obrázek domečku) se dostaneme na obrazovku běžících aplikací, které můžete ukončit (tažením aplikace do strany) nebo se na ně přepnout (kliknutím). Dole nad hlavními tlačítky se ještě zobrazí 3 další tlačítka. Zleva je to Správce aplikací, Google vyhledávání a ukončení všech aplikací.

Softwarová výbava

Pro příjemnější používání Galaxy Camery nám Samsung přednainstaloval i několik aplikací a widgetů, které si teď představíme.

Allshare Play – umožňují sdílet multimediální obsah mezi zařízeními v síti. Například můžete na počítači sledovat obsah z fotoaparátu nebo můžete rodině ukazovat fotky z vašeho fotoaparátu na vaší chytré televizi bez toho, aniž byste něco zdlouhavě stahovali na DVD nebo připojovali paměťovou kartu.

Dropbox – cloudová služba pro sdílení souborů mezi více zařízeními.

E-mail – e-mail klient pro vaše ne-google účty.

Editor fotografií – nabízí hned několik možností úprav snímků nebo obrázků. Pomocí Transformace můžete obrázek otočit, oříznout nebo změnit velikost. Položka Barva vám umožní změnit jas, kontrast, sytost, nastavení složek RGB, teplotu barev, expozici, odstín, ztmavení a zesvětlení. Nezapomnělo se ani na úpravy portrétů, takže můžete například odstranit červené oči. Pak jsou zde i Efekty mezi kterými nechybí ani Sépie nebo Retro styl a spousta dalších. V neposlední řadě můžete obrázku zvolit i rámeček, vložit nálepku, vložit do obrázku obrázek a nebo do obrázku můžete něco nakreslit za pomocí bohaté nabídky nastavení štětců a jiných kreslících nástrojů. Takto upravenou fotku pak můžete uložit a nebo hned sdílet například na e-mail nebo prostřednictvím některých ze sociálních sítí.

Fotoaparát – umožňuji pořizovat fotky a videa. Viz. samostatný odstavec Fotoaparát a natáčení videa

Galerie – galerie obrázků umožňující zobrazovat i obrázky a videa z jiných zařízení. Nabízí několik možností zobrazení multimediálního obsahu.

Game Hub – nabídka her kompatibilních s vaším zařízením.

Gmail – e-mail klient pro váš Google e-mail účet.

Google – vyhledávání Google. Nabízí i hlasové vyhledávání a tzv. Karty, které zobrazují informaci vztahující se k vaší poloze a k často navštěvovaným místům. například počasí ve vašem okolí, odjedzy MHD a vlaků a podobně.

Google+ – známá sociální síť od Google.

Group Cast – sdílení multimédií v reálném čase s ostatními zařízeními podporující službu Group Cast.

Hlasové vyhledávání – hlasové vyhledávání od Google.

Hodiny – součástí hodin je budík, který Samsung pojmenoval jako Připomenutí. Nabízí několik možností nastavení, jako je opakování ve zvolené dny, týdenní opakování, volbu melodie, hlasitost, možnost posunout budík, inteligentní upozornění před zvoleným buzením a jméno upozornění. Světové hodiny Vám ukazují čas ve vybraných lokalitách na Zemi. Stopky umožňují měřit i kola, která si sami stopujete. V poslední řadě je zde i Časovač, respektive odpočítávání.

Hudební přehrávač – jak byste asi čekali, hudební přehrávač přehrává hudbu. Nabízí různé možnosti zobrazení. Zobrazit si můžete seznam všech písniček, které se seřadí podle abecedy. Seznam skladeb umožňují vytvoření vlastního seznamu nebo výběr z automaticky vytvořených seznamů (Nejčastěji přehrávané, poslední přehrávané, poslední přidané a podobně). Seznam alb slouží pro výpis seznamu alb, které se opět řadí abecedně a můžete si je zobrazit i jako miniatury bez názvů. Další záložkou v hudebním přehrávači jsou Interpreti, kteří nabízí stejné možnosti jako seznam alb. Pod položkou Hudební ráj se skrývá vychytávka, pomocí které si můžete přehrát hudbu podle vaší nálady přejetím prstu mezi požadovanými volbami, které vystihují vaši aktuální náladu. Funkce funguje správně pouze pokud máte v zařízení dostatek hudby od každé nálady(Vzrušující, Veselá, Klidný, Vášnivá). Samotný hudební přehrávač si nálady ke každé písničce přiřazuje sám, podle vlastních výpočtů.  V předposlední záložce Složky je hudba řazena do složek tak, jak ji máte v paměti Galaxy Camery, respektive na paměťové kartě. Pod poslední záložkou, Nedaleká zařízení, se skrývá již zmiňované bezdrátové sdílení hudby s jinými zařízeními. Hudbu můžete přehrávat i přes některá Bluetooth zařízení nebo sdílet například přes Group Cast nebo posílat přes e-mail. V nastavení se nachází i pokročilý ekvalizér, obsahující kromě přednastavených voleb i pokročilé nastavení. V menu pod položkou Nabídka Hudby si můžete upravit seznam zobrazovaných karet na hlavní stránce přehrávače, takže kromě již zmiňovaných si můžete zobrazit ještě karty pro Žánr, Skladatele a Roku. Uživatelé poslouchající hudbu před spaním určitě ocení automatické vypnutí hudby po zvolené době, kterou si sami určíte.

ChatOn – je poměrně nová služba od společnosti Samsung umožňující komunikovat s vašimi přáteli. Registrace bude vyžadovat vaše telefonní číslo pro zaslání registračního čísla.  Na rozdíl od běžně používaných sociálních sítí jako je Facebook nebo Google+, zde moc přátel nejspíš nenaleznete.

Chrome – internetový prohlížeč od Google, který navíc umožňuje synchronizaci s vašim Google účtem a Google Chrome prohlížečem na vašem počítači a dalších zařízeních, na který běží prohlížeč Google Chrome. Můžete se tak jednoduše dostat k Vašim záložkám nebo k právě otevřeným stránkám na jiných zařízeních. Bohužel nepodporuje Flash.

Instagram – sociální síť zaměřená na fanoušky fotografie obsahující i základní úpravy fotek známé pod pojmem fotomrvítka.

Internet – základní internetový prohlížeč.

Kalkulačka – nabízí pouze základní operace.

Kontakty – zobrazuje vaše kontakty. Umožňuje řazení do skupin a do oblíbených. Pokud máte vloženou SIM kartu, můžete kontaktu poslat SMS. Kontakty je možné synchronizovat s Google účet nebo s účet Samsung. Kontakty je možné importovat a exportovat z/do úložiště nebo sdílet přes vizitku.

Latitude – je služba od Google umožňující sdílet polohu na mapě v reálném čase. Zobrazování polohy je úzce spjato s Google mapami.

Mapy – Google mapy umožnující vyhledávání míst. Obsahuje také navigací, kterou je však možné zapnout samostatně. Stejně jako Google mapy v prohlížeči i zde máte možnost zobrazit si několik vrstev map (Provoz, Satelitní, Terén, Linky veřejné dopravy, Latitude, Moje mapy, Wikipedie).

Moje soubory – souborový správce umožňuje organizovat data v zařízení nebo na paměťové kartě. Soubory můžete přesouvat, mazat, kopírovat, přejmenovávat nebo si můžete zobrazit podrobnosti o souboru/složce.

Nastavení – nastavení Galaxy Camery. Nastavení zařízení je rozděleno do několika oblastí.

  • Prvním z nich je Bezdrátové sítě, kde spravujete nastavení Wi-Fi, Bluetooth, 3G data a další nastavení sítě, případně nastavení bezdrátové sdílení médií pomocí DLNA nebo AllShare Cast. V poslední řadě je možné se přes Wi-Fi připojit ke Kies nainstalovaném na vašem počítači a sloužícím pro správu vašeho zařízení.
  • Další oblastí nastavení je Zařízení. Jednou z novinek je Režim blokování, kde si můžete nastavit vypnutí veškerých upozornění a budíků ve vámi zvolený čas nebo okamžitě. Pod položkou Zvuk se ukrývá nastavení hlasitosti jednotlivých druhů oznámení nebo volba zvuku oznámení. Můžete zde i přepínat zvuk tlačítek nebo zvuk zamknutí displeje. Nastavení displeje se nachází pod položka Zobrazit, kde si kromě nastavení jasu, tapety nebo časového limitu vypnutí displeje můžete zvolit i Režim displeje (Dynamický, Standardní, Videoklip), styl a velikost písma a nebo již zmiňované procentuální zobrazení stavu baterie. O velikosti vnitřní paměti a paměťové karty se můžete informovat pod položkou Úložiště, kde vidíte i zastoupení velikosti jednotlivých typů souborů (Aplikace, Obrázky a video, Zvuky, Různé soubory) a volného místa. Kromě toho zde můžete formátovat nebo odpojit paměťovou kartu. Položka Síla je typická  pro Galaxy Cameru, jelikož se jedná o automatické vypnutí přístroje po určité době nečinnosti. Galaxy Camera totiž slouží převážně pro focení a nemusíte být nonstop na příjmu, jelikož se nejedná o telefon, takže je to jistý způsob šetření baterie, který nevydrží zrovna dlouho. Podrobnosti o stavu a vybíjení baterie nalezneme pod položkou Baterie. Máme zde i graf, který ukazuje na časové ose aktuální vytížení nebo nabíjení. Můžete se zde dozvědět i to, jaká aplikace vám spotřebovává nejvíce baterie. Pod Správcem aplikací můžeme vidět seznam stažených aplikací a jejich velikost v paměti přístroje. Dále jsou zde i právě spuštěné aplikace (zobrazuje se i čas, jak dlouho běží a také celkové vytížení paměti RAM) nebo seznam všech aplikací a využití místa pro aplikace.
  • Osobní je další oblast nastavení, pod kterou se skrývá nastavení účtů a zabezpečení. Služby pro zjištění polohy slouží pro zapínání GPS a mimo to zde můžete nastavit, aby se přesnost GPS určovala i blízkými Wi-Fi sítěmi a můžete taky povolit zjišťování polohy vyhledávači Google, který na základě vaší polohy upravuje výsledky vyhledávání. položka Zamknout displej slouží pro nastavení zámku displeje. Nabízí se zde 6 možností. Přejetí znamená, že zařízení odemknete přetažením prstu po displeji a jde o výchozí nastavení. Odemčení Pohybem znamená, že musíte podržet prst na displeji a zařízení naklonit. Znak je poměrně známé zabezpečení a chrání zařízení před odemčením jiným uživatelem. Principem je nakreslení gesta. PIN je asi jasný – je potřeba vložit číselný kód. Heslo funguje na stejném principu jako PIN, jen s možností vložit i jiné než číselné znaky. Poslední volbou je Žádné, čili bez zabezpečení. Položka Zabezpečení nabízí nastavení zabezpečení a šifrování samotného zařízení a i SD karty. Můžete zde nainstalovat certifikáty potřebné pro přihlášení do některých chráněných sítí (obvykle na školách). Pod položkou Jazyk a zadávání se ukrývá nastavení jazyku přístroje, nastavení klávesnice a rozpoznávání hlasu. Cloud slouží k nastavení cloud služeb jako je například Dropbox. Záloha a obnovení poslouží v případě, že budete chtít nastavení zálohování nastavení a dat, případně obnovit zařízení do výchozího nastavení.
  • V oblasti Účty se skrývají položky jednotlivých účtů, ke kterým jste přihlášeni s možností účty smazat nebo přidat další.
  • V poslední oblasti nastavení Systém najdeme také pár zajímavých nastavení. Například hned první je Pohyb, což je funkce, která umožňuje ovládat telefon nakláněním a otáčením přístroje. Pod položkou příslušenství spravujete propojené nebo bezdrátově spárované příslušenství. Dále je zde Usnadnění, ve kterém si můžete nastavit automatické otáčení displeje nebo například časový limit vypnutí displeje. Zajímavostí je také nastavení Negativní barvy. Tato volba vám kompletně změní barvy displeje na opačné. Dalšími nastaveními jsou pak Datum a čas, Vývojářské možnosti a posledním je pak O zařízení, kde si můžete například zjistit, jakou verzi Androidu Vaše zařízení má.

Navigace – je založená na mapovém podkladu Google map a tak je při vyhledávání trasy požadováno připojení k internetu. Jakmile však trasu naplánujete, mapa v okolí cesty se stáhne a internet již dál není potřeba. Navigace obsahuje také hlasového českého asistenta. Navigace umožňuje přidávat si místa do oblíbených. Potěší i volba z více navrhovaných tras do zadaného cíle. Prostředí samotné navigace se přizpůsobuje okolním podmínkám a tak v noci se grafické rozhraní změní na tmavé, v nastavení je však možné tuto nabídku vypnout.

Obchod Play – slouží pro nákup aplikací

Paper Artist – grafický editor ve stylu ruční kresby nabízející spousty efektů.

Pokec – Google+ chat

S plánovač – kalendář od Samsungu. Nabízí Roční, měsíční, týdenní, denní přehled událostí nebo seznam (agenda) a seznam úkolů. Nastavení nabízí možnost změnit některé parametry jako je například první den v týdnu, zvolit si časové pásmo, zobrazit číslo týdne nebo nastavit upozornění a další.

S Suggest – slouží k doporučení aplikací a je propojen s Facebookem, takže u aplikací můžeme vidět typické LIKE doporučení z Facebooku. Obchod S Suggest nabízí aplikace rozdělené do kategorií.

S Voice – je ovládání telefonu hlasem. Můžete si například namluvit vlastní hlášku, kterou pak probudíte zařízení. Hlasem můžete spouštět i základní akce a spouštět aplikace. Můžete tak například vložit hlasem nový úkol, napsat sms zprávu, zapnout navigaci, zapnout aplikaci, nastavit budík, zapnout wifi a podobně

Samsung Apps – obdoba Google Play v provedení podle Smasungu.

Stažené – seznam stažených souborů přes prohlížeč.

Talk – Google chat

Video Editor – slouží pro jednoduchou editaci videí. Nabízí možnost sloučit několik videí do jednoho filmu s možnosti přidat text a celkové téma videa. Jako doprovod si můžete zvolit vlastní zvuk na pozadí. Do videa můžete vložit také fotky. Samotný export (uložení) výsledného videa je možné v maximálním rozlišení 1280×720.

Videopřehrávač – přehrávač videí uložených v paměti přístroje. Může přehrávat video i v plovoucím okně, takže při sledování videa můžete například brouzdat po internetu. Stejně jako hudební přehrávač, i videopřehrávač umožňuje nastavit interval automatického vypnutí.

Youtube – youtube přehrávač

Zprávy – SMS zprávy.

Klávesnice

Je známo, že klávesnice od Samsungu je velice dobrá a ani v tom případě tomu není jinak. Klávesy jsou dobře rozmístěny a díky velkému displeji jsou mezi klávesami dostatečné mezery a tak nedochází k překlepům. Když už k překlepu dojde, nemusíte se bát, slovník napovídající slova funguje velice dobře a v češtině, takže rychlost psaní je dostatečná. Kromě klasického zadávání znaků je možná psát i pomocí rozpoznávání hlasu nebo pomocí psaní pomocí rozpoznávání psaných znaků. Rozpoznávání hlasu funguje dobře i v češtině. Na tento způsob se však nedá spolehnout, neboť zadávání ukončovacích znaků (tečka, čárka, otazník) je občas rozpoznáno jako slovo a ne jako znak. Psaní rukou a následné rozpoznávání také není příliš rychlý způsob, jak na klávesnici psát a přijde mi o mnoho pomalejší než hlasové rozpoznávání.

Fotoaparát a natáčení videa

20121231_083731 – kopie

Samsung Galaxy Camera má 16MPx snímač typu BSI CMOS, velikosti 1/2,3″ (porovnání velikostí snímačů, zdroj: wiki) a výstupní fotografie mají rozlišení 4608×3456 px. Dnešní trend je mít co nejvíc megapixelů a fotky pak mají přes 5 MB, což je ve spojený s velkým výstupním rozlišením nepraktické. S vyšším počtem megapixelů roste digitální šum, který je v tomto případě dost velký, vezmeme-li v potaz, že se jedná o fotoaparát za 12 000 Kč. Sami se můžete přesvědčit jak velký šum je ve fotografiích nafocených tím, co máme aktuálně v redakci. Jedná se o 100% náhled se základním ohniskem každého přístroje a nastaveným automatickým režimem. Galaxy Camera má objektiv s rozsahem ohnisek 4,1-86,1 mm. Fotoaparát tedy nabízí 21x zoom, což je opravdu hodně a díky tak velkému rozsahu ohnisek se z něj stává velice univerzální zařízení, které můžete mít u sebe při každé příležitosti. Při slabším osvětlení vám s ostřením pomůže přisvětlovací světlo a dobrá optická stabilizace.

porovnani 2

Do aplikace fotoaparátu se dostaneme 2 způsoby. Tou nejrychlejší možností je zmáčknutí spouště fotoaparátů. Druhá varianta je samozřejmě ikona fotoaparátu, která se nachází v levé spodní části domovské obrazovky a tak jako ikonka pro seznam aplikací, je dostupná ze všech ploch. Galaxy Camera nabízí v režimu fotoaparát hned několik módů, které jsou rozděleny do 3 skupin.

Další parametry

Pokud se o focení zajímáte více do hloubky, určitě vás zaujmou i následující specifikace, kterým laik nejspíš neporozumí, ale je dobré je zmínit, jelikož se přeci jen jedná o digitální fotoaparát a Android je v podstatě až druhá věc. Jak už jsem tedy zmiňoval, objektiv má rozsah ohniskových vzdáleností 4,1-86,1 mm (ekvivalent kinofilmu: 23-483 mm) se světelností f/2,8-5,9. Dá se tedy říct, že se jedná o solidní teleobjektiv a zároveň i dobrý makro objektiv vzhledem k minimální zaostřovací vzdálenosti 10 cm. Při automatickém režimu se čas nastavuje v rozmezí 1/8 – 1/2.000 s a v manuálním režimu se dostaneme při nejdelším čase až na 16 sekund, takže díky klasickému závitu a za pomocí stativu se dá s fotoaparátem v noci hezky experimentovat s dlouhým časem uzávěrky. V nastavení vyvážení bílé je přednastaveno 6 hodnot (Automatické vyvážení bílé, denní světlo, zataženo, zářivka H, zářivka L, žárovka), ale můžete si nastavit i vlastní. Samotnou expozici lze nastavovat v rozsahu ±2 EV a po krocích 1/3 EV. Není pochyb o tom, že 16 MPx je na dnešní dobu moc, nejen, že fotky mají velkou velikost, ale vzhledem k tomu, jak je čip ve fotoaparátu malý, tak je takto velké rozlišení občas i na obtíž (digitální šum). Na výběr však máte možnost nastavit si i nižší rozlišení:

  • 16 MPx: 4.608 x 3.456,
  • 14 MPx: 4.608 x 3.072,
  • 12 MPx: 4.608 x 2.592,
  • 10 MPx: 3.648 x 2.736,
  • 5 MPx: 2.592 x 1.944,
  • 3 MPx: 1.984 x 1.488,
  • 2 MPx: 1.920 x 1.080,
  • 1 MPx: 1.024 x 768.

Blesk

Interní blesk je možné používat v rozsahu vzdáleností 0,2 – 6,2 (při automatickém nastavení ISO). Blesk není moc výkonný, ale určitě není špatný, rozdíl oproti telefonu je znát. Nečekejte však zázraky. U blesku lze nastavit i redukci červených očí. Sílu blesku lze kompenzovat a to v rozsahu ± 1 EV po 1/2 krocích. Na snímku níže můžete vidět ukázku síly blesku.

Automatický režim

Ten bude běžný uživatel používat asi nejčastěji. Fotoaparát automatický podle snímané scény určí, o jakou situaci se jedná a podle toho nastaví fotoaparát a na vás pak je už jen stisknutí spouště.

Inteligentní režim

Druhý režim se jmenuje Inteligentní a požaduje od vás výběr typ focené scény. Na výběr máte z 15 přednastavených situací.

  1. Překrásná tvář – tento mód automaticky retušuje nedokonalosti v tváři a tvář celkově zjemní.
  2. Světelná stopa – pro tento mód si připravte stativ. Toto nastavení počítá s tím, že budete fotit převážně v noci na delší čas uzávěrky. Na příklad stopy jedoucích světel v noci, po kterých je toto nastavení pojmenované.
  3. Ohňostroj – velice podobný režim jako výše zmíněný (2.) s rozdílem nastavené délky expozice.
  4. Noc – fotoaparát počítá s nižším osvětlením při focení bez blesku, tedy například v místnostech, kde není dostatek světla. Je třeba počítat s vyšším ISO.
  5. Západ slunce – zvýraznění barev při západu slunce.
  6. Siluety – focení v protisvětle. Toto nastavení počítá s vyšším kontrastem ve scéně a klade důraz na jasnější plochy.
  7. Vodopád – opět se jedná o delší čas expozice. Hodí se především pro kreativní focení tekoucí vody s dlouhým časem expozice. Nutnost použít stativ.
  8. Panorama – nafocení a spojení až 8 fotek v jednom směru.
  9. Sytý odstín – tento mód je známý také pod názvem HDR. Fotoaparát nafotí 3 fotky s různým nastavením jasu a ty následně spojí. Výsledkem je fotografie s vysoce sytými barvami.
  10. Zastavení akce – hodí se při focení sportů a nebo jiných, rychle se měnících, scén.
  11. Makro – vhodné pro focení makro snímků. Fotoaparát v tomto režimu ostří jen na krátkou vzdálenost. Ostření od 10cm do 80cm (Od roviny snímače).
  12. Na šířku – zvýrazní zelenou a modrou barvu – hodí se především pro focení krajiny.
  13. Nejlepší obličej – po nafocení 5 snímku v řadě si budete moci vybrat na výsledné fotografii u každého rozpoznaného obličeje jeden z 5. Hodí se při focení větší skupinky lidí a pokaždé někdo z focených mrkne.
  14. Sériové snímání – vysokorychlostní focení 4 snímků za sekundu.
  15. Nejlepší fotografie – rychlé nafocení 8 snímků v řadě s možnosti výběru těch nejlepších

Screenshot_2012-12-13-20-25-25

Manuální režim

Manuální režim nabízí všechny známé módy, tedy M, P, A, S a také manuální nastavení videokamery.

V režimu M máte pod kontrolou nastavení času, clony a ISO. Čas lze nastavit v rozmezí 1/2000 až 16 sec. Clona začíná na f2,8 až f8. Nejnižší clonové číslo f2,8 je ale pouze na nejkratším ohnisku (4,1 mm) a s ohniskem spodní hranice samozřejmě roste. ISO je pak v rozsahu 100 až 3200.

Režim P, tedy režim nastavení kompenzace, je jeden z oblíbených režimů začínajících fotografů. Nenastavujete totiž ani čas a ani clonu, pouze kompenzaci jasu v rozmezí +- 2 EV s krokem po 1/3 EV.

V režimu A (Apature) pak nastavujete pouze clonu a naopak v režimu S (Speed) pouze čas uzávěrky.

Manuální režim videa funguje podobně jako režim P, tedy nastavujete kompenzaci expozice v rozmezí +- 2 EV ve stejných krocích jako v režimu P.

Screenshot_2012-12-13-20-25-45

Všeobecné nastavení

V nastavení fotoaparátu lze ještě upravit několik zásadních vlastností. Toto nastavení je rozděleno do 3 záložek. Pokud jste v módu videokamery, první záložka se jmenuje Videokamera a naleznete zde například nastavení vyvážení bílé, rozlišení videa, můžete vypnout optickou stabilizaci. V případě záložky Fotoaparátu, která je aktivní v módu focení, závisí obsah nastavení na konkrétním vybraném módu focení. Tedy například v Inteligentním módu máte nastavení jen minimum (rozlišení, časovač a další). V Automatickém režimu je ještě navíc nastavení blesku. V manuálním režimu je nastavení nejvíce. Nastavit můžete vyvážení bílé, mód ostření, oblast zaostřovacích bodů, nebo například nastavení ostrosti, kontrastu a sytosti. To je, co se týče první záložky, vše. Zbylé dvě záložky skrývají ještě drobná nastavení. Záložka Sdílení umožňuje nastavit automatické sdílení na sociální sítě, přes aplikaci ChatON a nebo sdílet fotku kamaráda, což znamená, že pokud vyfotíte něčí obličej, automaticky to fotoaparát rozezná a nabídne odeslání/sdílení. V poslední záložce Obecné si můžete nastavit zvuky signalizace zaostření nebo například jas displeje, GPS značku a razítko s datem a časem vtisknutou přímo do fotografie.

Screenshot_2012-12-13-20-26-10

Rychlé volby

V horní části displeje, kde se nachází i tlačítko pro Všeobecné nastavení se nachází i rychlé volby, pro nastavení sdílení, kvalita záznamu videa, časovač, ovládání hlasem a nebo nastavení blesku. Jedná se o poměrně často používaná nastavení, takže určitě se cení, že jsou hned na displeji po ruce a že je není potřeba hledat v menu nastavení.

Ovládání hlasem (Hlasové příkazy)

Ovládání hlasem je funkce, která mě opravdu překvapila a která funguje velice spolehlivě. Hlasové povely jsou sice anglické, přesto však Galaxy Camera neměla problém porozumět angličtině s českým přízvukem.

Screenshot_2012-12-13-20-20-30

Tyto dvě fotky byly pořízeny ze stejného místa. První fotka je s maximálním přiblížením. Fotky jsou foceny z ruky bez stativu. Ten den tam celkem dost foukalo. Musím přiznat, že optický zoom a optická stabilizace obrazu funguje velice dobře.

V přiložené galerii můžete posoudit ukázkové snímků. Více fotek v plném rozlišení si můžete stáhnout z uloz.to.

Video

Galaxy Camera zvládna natáče v maximálním rozlišení 1920×1080 px, tedy ve FullHD rozlišení při 30 snímcích/sec. Nejspíš budete překvapeni, jak se s Camerou natáčí, respektive, jak se zapíná nahrávání. V režimu fotografie stačí pouze zmáčknout tlačítko kamery a fotoaparát tak začne ihned natáčet. Nezobrazí se vám tedy žádné prostředí pro natáčení videa, to je totiž shodné s režimem focení a veškerá nastavení najdete v menu nebo v rychlých volbách, jak jsem zmiňoval výše. Pokud byste chtěli ještě další nastavení, musíte zapnout manuální režim kamery a nastavit si případnou kompenzaci expozice (zvýšit nebo snížit jas). Fotoaparát si pamatuje poslední nastavení a při testování se tak stávalo, že jsme rychle potřebovali něco natočit, ale zapomněli jsme, že jsme naposledy měli nastaveno video na natáčení pomalého pohybu na 120 fps. Video se běžně nahrává v rozmezí 24-30 snímků za sekundu, tím pádem natáčením videa při 120 snímcích za sekundu uvidíte video přibližně 4x zpomalené. Výsledkem můžou být pro oko velmi efektivní a nevšední záběry pomalu se pohybujících předmětů. Efektně pak vypadá například prasknutí nafukovacího balónku a podobně. Před a ani během natáčení si toho prakticky nevšimnete. Poznáte to jen podle toho, že se pomalejší ostření při přibližování během natáčení. Během natáčení je možné i pořizovat snímky pouhým stisknutím spouště fotoaparátu. určitě ne jen my oceníme možnost videozáznam pozastavit a poté v natáčení jednoho klipu pokračovat. Ulehčí to námahu a čas spojený s následným spojováním videa v počítači.

Ukázka 1920×1080

Samsung Galaxy Camera – testovací video

Samsung Galaxy Camera - testovací video

Ukázka 120 fps

Samsung Galaxy Camera – test 120 fps/s

Samsung Galaxy Camera - test 120 fps/s

Resumé

Samsung Galaxy Camera je prezentován jako kompaktní fotoaparát s cenou kolem 12 000 Kč (prosinec 2012), přesto se však najdou kompaktní fotoaparáty například i za 4 000 Kč, který podávají lepší obrazový výstup. Galaxy Camera má ale trochu jiný účel a tím je dnes populární sdílení. Je třeba brát v potaz, že je v ceně zahrnut velký displej, Wi-Fi, GPS, velmi výkonný HW a vysoký stupeň personalizace díky přítomností systému Android ve srovnání s jinými fotoaparáty. Galaxy Camera je rozhodně zajímavý počin a kromě několika neduhů (slabší kvalita fotek, poměrně velký šum ve fotografii, poměr cena/kvalita fotografií), musím, co se týče fotoaparátu, vyzdvihnou opravdu dobře fungující optickou stabilizaci obrazu a optický zoom, který dokáže nadchnout i při natáčení videa. Ve výsledku se dá říct, že Camera lépe poslouží jako videokamera než fotoaparát, s jistotou se však dá říct, že se jedná o nejlepší Android fotoaparát.

Klady

  • Vysoký výkon.
  • Velký a kvalitní displej.
  • Odezva systému.
  • Dobré držení při focení.
  • Android 4.1.
  • DLNA.
  • SIM karta.
Zápory
  • Nedostatečně kvalitní obrazový výstup.
  • Slabší výdrž baterie.
  • Vysoká cena.
  • Špatné držení na výšku.
Katalog Android zařízení

Katalog Android zařízení

Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání...

Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.

Tomáš Očadlý
O Autorovi - Tomáš Očadlý

Tomáš se narodil jako hračička, odjakživa utrácel své těžce ušetřené peníze za geekoviny, takže smartphony a tablety ho nemohly minout. Systém Android si ho našel… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (17)