TOPlist

Proč nejčastěji měníme telefony? Jak je na tom veřejnost a jak naše redakce?

proc-nejcasteji-menime-telefony-nahledak

Všichni máme rádi výzkumy. Obzvláště, pokud jsou na zajímavé téma. Jeden takový výzkum si nechal vypracovat i český virtuální operátor SazkaMobil. Virtuála zajímalo, proč nejčastěji měníme telefony, co je těmi úplně nejčastějšími důvody.

Proč nejčastěji měníme telefony? A jak často?

Vezmeme to hezky od konce. Časový interval mezi jednotlivými výměnami se oproti letům minulým jednoznačně zkracuje. Zatímco v minulosti jste nejčastěji čekali, až vyprší smlouva s operátorem, dnes je tomu jinak. V současnosti totiž výrobci uvádějí inovované modely smartphonů i několikrát za rok. To je důvodem, proč 44% respondentů uvedlo, že důvodem výměny chytrého telefonu byla touha mít nový přístroj s lepšími funkcemi.

proc nejcasteji menime telefony -pocet-vlastnenych-telefonu

„Výsledky průzkumu potvrzují i naši zkušenost. Zákazníci sledují nejenom novinky v oblasti hardwaru, ale také se zajímají o vývoj nových mobilních aplikací. Jsou si vědomi toho, že modernější telefon toho víc umí a je uživatelsky příjemnější. Raději se tak snaží ušetřit na ceně volání, než by měli tři roky starý telefon,“ říká Jan Schmiedhammer, ředitel SazkaMobilu.

Důvod, proč nejčastěji měníme telefony je ale kousek jinde. Mnohdy nás k tomu totiž vedou různé okolnosti. Vůbec nejčastějším důvodem k obměně zařízení je totiž podle výzkumu nefunkčnost přístroje kvůli opotřebení, či spíše poškození (ve většině případů nedbalostí). Celých 50% respondentů totiž přiznalo, že jim přístroj spadl na zem.

Častým důvodem k výměně telefonu je i jeho utopení. Nejčastěji tomu tak tedy bylo v minulosti, kdy nebyly telefony voděodolné. I přesto ale respondenti ve 20% uvedli, že se jejich telefon utopil v louži či silném dešti, a v dalších 16% uvedli pád do vany, umyvadla nebo WC.

proc nejcasteji menime telefony -duvody-zniceni

 

Roli hraje nešikovnost, nedbalost, ale i smůla

Abychom nebyli jen u těch důvodů, které si zaviníme sami, 23% dotázaných také uvedlo, že příčinou výměny byla i ztráta či odcizení. A nezřídka tomu tak bylo v posledních letech, kdy se dají přístroje snadno lokalizovat i na uživatelské úrovni.

Mezi respondenty ale byli i takoví šťastlivci, jejichž důvodem pro výměnu telefonu bylo získání nového darem. Těch bylo 10%. Nakonec tu máme ještě jedno číslo, které by mělo být odstrašující. Až 8% dotázaných uvedlo, že důvodem k výměně přístroje bylo jeho zavirování, resp. napadení malwarem. Možná se to nezdá, ale jde o poměrně alarmující číslo, protože v drtivé většině si telefon infikuje uživatel sám instalací nakažených APK balíčků.

proc nejcasteji menime telefony -duvody-vymeny

Virtuál SazkaMobil neměl špatný nápad s provedením výzkumu a tak jsme takový rychlý výzkum udělali i v naší redakci. Zatímco v případě výzkumu SazkaMobilu vystřídalo 45% respondentů 5 – 10 přístrojů a jen 10% jich prošlo rukama více, myslíme si, že u nás dopadnou výsledky trochu jinak. Do průměru totiž rozhodně nepatříme.

Proč nejčastěji měníme telefony v redakci Světa Androida?

Například Karel Kilián říká: „Ve dvou případech to byla možnost přejít na lepší model. V jednom případě mi odešla základní deska (SGS2).“ A právě výměna za lepší model byla i jeho posledním důvodem výměny telefonu.

Další z kolegů, Petr Mišák, uvádí, že jeho důvodem k výměně přístroje v posledních letech, je nová verze systému Android. Myslíme si, že tento důvod bude shodný i s dalšími uživateli chytrých telefonů, alespoň tedy z té odbornější veřejnosti. Přece jen, často vídáme podobné poznámky nejen v diskuzích pod našimi články.

Průzkum v redakci ale pokračuje dál. Tomáš Očadlý tvrdí: „U mě byl důvod k výměně telefonu vždy chuť zkusit něco nového.“ Na dotaz, zda to můžeme chápat jako výměnu za něco novějšího či lepšího, odpověděl: „Novějšího ano, lepšího ne. Občas jsem šel vědomě do něčeho o čem jsem nebyl přesvědčen že je lepší.“

Interního průzkumu se zúčastnil i kolega Jan Dolejš. „U mě je to asi stáří telefonu (a tím pádem nevýkonný HW), protože k nim mám citový vztah.“ Honzovi tedy jeho smartphony slouží dokud to jen jde.

světandroida nábo

 

Výjimkou není ani Daniel Macho. „Telefon jsem rozbil jen jednou, ale to byl pojištěný, takže vše vyřešila oprava. Důvodem k výměně ale bývá ta touha po něčem novém, hezčím. Hodně si potrpím na design a plynulost systému. Takže když už mě jedna z těchto věcí začne štvát, přichází výměna.“

Do průzkumu se zapojil i Vašek Švec, který říká: „U mě je to ale asi morální zastarání. Moc často telefon neměním, většinou tak po roce a půl i víc.“ Telefon tedy vymění je když už cítí, že je to třeba.

Takže si to shrneme, jsme ale jen malý vzorek

Pokud to tedy tak shrneme, drtivá většina důvodů, proč nejčastěji měníme telefony u nás v redakci, pochází z naší hlavy. Chceme něco novějšího, lepšího, hezčího. Jen výjimečně se stane, že se nám telefon rozbije, jen někdo ho utahá ke křemíkové smrti.

Jak jste na tom vy, milí čtenáři? Podpoříte průzkum SazkaMobilu a jejich zjištěná čísla? Nebo budete patřit do zvláštní skupinky lidí, která se od zbytku veřejnosti odlišuje? Ztrácíte telefony? Utápíte je? Rozbíjíte jim displeje? Pochlubte se v komentářích pod článkem.

Zdroj: TZ SazkaMobil, interní průzkum redakce

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (27)