TOPlist

Podporuje vaše banka placení mobilem? (Hlasovačka)

Podporuje-vaše-banka-placení-mobilem

Možnost placení mobilem má své nesporné výhody. Tou hlavní je skutečnost, že nemusíte vedle mobilního telefonu nosit ještě platební kartu. Prostě vystačíte s mobilem, který (podobně jako kartu) přiložíte k platebnímu terminálu. Pro některé uživatele je to natolik lákavé zjednodušení života, že podle tohoto parametru vybírají a případně jsou i ochotni změnit banku, u které mají účet.

Obsah článku

Místo placení kartou frčí placení mobilem Místo placení kartou frčí placení mobilem

Jak to vlastně začalo?

Samotná služba Android Pay, která byla 14. listopadu spuštěna v Česku, vznikla již před dvěma roky (konkrétně se datuje k 11. září 2015). První vlaštovka přiletěla již v květnu 2015, kdy se o této službě mluvilo na vývojářské konferenci Google I/O. Ve své podstatě se jednalo o odpověď na Apple Pay. Do té doby provozoval vyhledávací gigant nepříliš úspěšnou Peněženku Google (Google Wallet), kterou následně transformoval na Android Pay. Aplikace Android Pay měla umožnit nejen nákupy v aplikacích, ale také v bezkontaktních terminálech prostřednictvím NFC. Již v té době bylo součástí zabezpečení ověření otiskem prstu (samozřejmě jen na telefonech vybavených čtečkou otisků). Při uvedení do provozu byla služba kompatibilní se 70 % zařízení se systémem Android a byla akceptována více než 700 000 obchodníky.

Android Pay navázal na Google Wallet Android Pay navázal na Google Wallet

Velmi brzy po oficiálním spuštění se ukázalo, že Android Pay nefunguje na rootnutých telefonech, což platí i dnes. Důvodem tohoto opatření je bezpečnost uložených informací, v tomto případě tedy platebních karet.

Bezkontaktní platby telefonem byly u nás nejprve vázány na konkrétní banku, operátora a speciální SIM kartu. V červnu 2016 pak ČSOB představila novou aplikaci pro Android, která podstatně zjednodušila cestu k tomuto způsobu placení. Paralelně s Android Pay koexistují i alternativní platformy – krátce po představení Android Pay vstoupil na americký trh také Samsung Pay. Svou vlastní cestou se vydaly i některé banky – u nás pracuje na vlastní implementaci bezkontaktního placení mobilem například Air Bank.

Android Pay v Česku

14. listopadu konečně přišla dobrá zpráva pro české uživatele: Android Pay je konečně u nás! Novinku jsme ještě ten den otestovali na vlastní oči a mohli jsme spokojeně konstatovat, že opravdu funguje.

Android Pay je v Česku. Takhle platba telefonem funguje

Android Pay je v Česku. Takhle platba telefonem funguje

V současné době je Android Pay k dispozici ve Spojených státech, Kanadě, Brazílii, Velké Británii, Irsku, Španělsku, Belgii, Polsku, České republice, na Ukrajině, v Rusku, Singapuru, Hongkongu, Tchaj-wanu, Japonsku, Austrálii a Novém Zélandu. Jako další by mělo následovat sousední Slovensko a Jižní Korea.

Jak funguje placení mobilem?

Android Pay je digitální peněženka společnosti Google, která umožňuje provádění plateb pomocí telefonů, tabletů nebo hodinek. Pro přenos informací o platebních kartách používá NFC a dokáže tak nahradit bezkontaktní platební kartu (na rozdíl od ní však podporuje dvoufaktorové ověřování). Služba umožňuje zařízení bezdrátově komunikovat s terminálem prodejce prostřednictvím NFC, do hry vstupuje také emulace hostitelské karty (HCE) a zabezpečení systému Android.

Aplikace Android Pay využívá fyzické ověření, tedy především otisk prstu, je-li k dispozici čtečka otisků. Na zařízení bez příslušného hardwarového vybavení je služba Android Pay aktivována heslem. Zásadním bezpečnostním prvkem je fakt, že Android Pay nepředává číslo platební karty. Namísto toho generuje číslo virtuálního účtu, které představuje informace o účtu uživatele. Služba tak uchovává soukromé informace o a předává jen jednorázový bezpečnostní kód místo údajů o kartě nebo o uživateli.

Jak nastavit službu Android Pay? Jak nastavit službu Android Pay?

Z praktického hlediska funguje placení přes Android Pay velmi jednoduše. Prvním krokem je přidání karty do aplikace (české banky, které podporují Android Pay), pak již můžete platit telefonem. Pro platbu je nutné aktivovat funkci NFC a při částce nad 500 Kč také odemknout telefon. Další podrobnost najdete v našem návodu Jak nastavit službu Android Pay?

Podporuje vaše banka placení mobilem?

Není nic těžkého sehnat seznam bank, podporujících nějakým způsobem placení mobilem. Nás ale zajímá, jak je na tom naše čtenářská obec – tedy kolik z vás má v současnosti banku, která tuto platební metodu podporuje. Anketní otázka pro toto kolo Víkendové hlasovačky a diskuze je tedy jednoduchá a odpověď na ni jednoznačná.
[gravityform id=“170″ title=“false“ description=“false“ ajax=“true“]
V diskuzi pod článkem se můžete rozepsat na téma, jak moc je pro vás možnost platit telefonem důležitá. Pokud již touto cestou platíte, budeme rádi, když se podělíte o dosavadní zkušenosti.

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se v rámci cyklu Víkendová hlasovačka a diskuze ptali, jak zálohujete fotky? Vybírat bylo možné více možností najednou, takže součet nedává 100 %.

Ukázalo se, že nápad implementovat do Fotek Google synchronizaci snímků s cloudem nebyl vůbec špatný. Touto cestou zálohují své fotky dvě třetiny respondentů. 24 % spoléhá na jiné cloudové řešení a 13 % chrání své fotografie zálohou na vlastní NAS. Téměř čtvrtina (23 %) připojuje k „odlévání“ fotek telefon kabelem k počítači. Dalších 9 % pak fotky kopíruje z paměťové karty do PC.

Hlasovačka z minulého týdne Hlasovačka z minulého týdne

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (40)