Nokia 8 recenze: Výborný mobil, na vrchol to ale nestačí

Recenze Nokia 8-fotoaparat-1

Nokia se vyzbrojila novým modelem Nokia 8, který má za cíl jediné – šlapat na krk TOP modelům na trhu, a to s nižší cenou. Povedlo se to? To se dozvíte v naší detailní recenzi.

Recenze Nokia 8 – obsah

Konstrukcí Nokia 8 příliš neokouzlí

Balení je skromné a kromě samotného přístroje zde naleznete ještě nabíječku, sluchátka, USB kabel a sadu papírových materiálů. Finská společnost vsadila na osvědčený recept a celé tělo je zhotoveno z hliníku, který dostal matnou úpravu. Tedy v případě testované verze Steel, protože na trhu je rovněž modrá a zlatá barva, ovšem s lesklou úpravou. Vzhled se drží spíše při zemi a Nokia 8 rozhodně nekráčí v trendu tenkých rámečků. Pod displej se ale podařilo vměstnat alespoň senzorová tlačítka a čtečku otisků prstů. Zbytek vyplňuje 5,3″ displej, trochu nás jen mrzí absence notifikační LED diody. Má to ale zastoupit ambientní displej.

Záda prozrazují, že je telefon tvořen jedním kusem kovu. Viditelně do něj ovšem zasahují plastové předěly antén, což nevypadá zrovna nejlépe. Hrany jsou výrazně zaobleny a tvar přístroje připomíná jakousi vaničku. Zadní strana ukrývá rovněž duální fotoaparát, který se honosí nálepkou Zeiss. Nokia 8 dostala oboustranný USB-C konektor na spodní stranu, nevzdala se pak ani 3,5mm „jacka“. Ovládací tlačítka sídlí na pravé straně.

Telefon Nokia 8-konstrukce-predni strana

Zpracování na jedničku, přesto něco chybí

Díky zaobleným hranám padne Nokia 8 do ruky dobře a ovládání je vcelku pohodlné. Kvůli 5,3″ displeji sice nemůžeme pomýšlet na snadný dosah palce do všech zákoutí displeje, na to už jsme ale tak nějak u podobných mobilů zvyklí. Důležité je, že telefon v ruce neřeže a na dosah jsou ovládací tlačítka. Výtku máme snad jen k ovládání hlasitosti a tlačítku napájení, která příliš nevystupují z těla, a stisk není tak jistý. Kvůli hladké kovové konstrukci má navíc Nokia 8 trochu tendenci vyklouzávat z ruky.

Zpracování je výborné, stejně tak i celková pevnost konstrukce. Chybí nám však nějaký prvek, kterým by se telefon odlišil nebo nějak prozradil, že se jedná o prvotřídní vlajkovou loď finské společnosti. Bohužel tím zapadá do záplavy nudnějších smartphonů, které dnes naleznete i s poloviční cenovkou. Paradoxně se nám konstrukce levnější Nokie 6 líbila více. Někomu ovšem může spíše skromný design a provedení vyhovovat. V případě odolnosti je testovaný smartphone na půli cesty, certifikace IP54 (ochrana proti stříkající vodě) už dnes tolik neohromí.

Telefon Nokia 8-konstrukce-zadni strana

Displej se povedl. Jemný a dobře čitelný na slunci

Displej s úhlopříčkou 5,3″ dostal tradiční IPS panel a QuaHD rozlišení, tedy 1440 x 2560 pixelů. To dává dohromady až zbytečně luxusní jemnost 554 PPI, což už naše oči asi neocení. Barevné podání je nicméně velmi dobré, barvy samotné se nesou v duchu věrného podání. Líbí se nám podání bílé barvy, na opačném konci ale stojí podání černé, které je trochu více do šeda, než jsme zvyklí. Chválit ale musíme čitelnost na slunci, která zaručí bezproblémové ovládání telefonu i venku za slunečných dní.

Potěší funkce rozsvícení displeje poklepáním prstu, díky čemuž lze prohlédnout notifikace na zamykací obrazovce bez nutnosti odemykání nebo mačkání tlačítka napájení. Protože je Nokia 8 vybavena čistým Androidem, další možnosti nastavení displeje bohužel chybí. Na mysli máme například úpravu teploty barev, režim v rukavicích nebo režim pro čtení.

Telefon Nokia 8-konstrukce-displej

Nokia Glance – návrat ke kořenům

Nokia se již před lety u svých Lumií pyšnila funkcí Glance, která přinášela základní informace na displej i v případě uspaného telefonu. Je to jakási obdoba ambientního displeje, který je v případě čistého Androidu používán. Nokia 8 dokáže na displeji pravidelně zobrazovat údaje nejen o čase a datu, ale i o zmeškaných notifikacích, upozorněních nebo událostech v kalendáři. Funkci můžete vypnout, nebo nastavit, po jaké době displej zhasne, když se přístroj nehýbe. Informace nedokáže Nokia 8 zobrazovat neustále, maximum je 20 minut. Pokud ji však vezmete do ruky, automaticky zobrazí zmíněné informace. Šikovná funkce, ale notifikační diodu bychom ocenili více.

Telefon Nokia 8-glance displej

Čtečka otisků prstů: Malá, ale šikovná

Finská společnost umístila čtečku otisků prstů na přední stranu pod displej, kde slouží zároveň i jako senzorové domácí tlačítko. Oproti konkurenci je tlačítko, a tedy i senzor, ale rozměrově menší, což může působit menší nepříjemnosti. Toho jsme si sice při běžném používání v ruce nevšimli, hůř se ale do senzoru trefuje, pokud telefon leží na stole a my jej chceme odemknout. V jiných ohledech ale čtečka funguje výborně – je přesná i rychlá. Trochu matoucí jen může být, že Nokia 8 zavibruje i v případě úspěšného odemčení. Většina mobilů vibruje jen při nepovedeném pokusu. Bohužel nelze používat ani žádná gesta.

Telefon Nokia 8-konstrukce-ctecka otisku prstu

Hardware: Sázka na to nejlepší na trhu

Smartphone Nokia 8 chce šlapat na krk TOP telefonům konkurence, logicky tomu musí odpovídat hlavně útroby a použitý hardware. Nejvýkonnější Nokia proto přichází se známým Snapdragonem 835, který dýchá třeba v Xiaomi Mi6, Samsungu Galaxy S8 nebo nových Pixelech. Testovaná varianta nabídla rovněž 4GB RAM paměť a 64GB vnitřní úložiště, verze s 6 GB RAM a 128GB pamětí se na trh teprve dostane.

Do telefonu lze vložit i paměťovou kartu. Baterie má kapacitu spíše průměrnou – 3090 mAh. Podporuje ale rychlonabíjení a Nokia 8 dostala i moderní konektor USB-C. Lákadlem je duální 13MPx fotoaparát nebo Nokia OZO audio, k čemuž se ještě dostaneme v závěrečných kapitolách. Samozřejmostí je pak plná podpora LTE a NFC. Herní výkon je výborný a jen těžko byste narazili na herní titul, na který by byla Nokia 8 krátká. GPS funguje naprosto bez problémů, což jsme měli možnost několikrát otestovat.

[aps_product_sz id=“448826″]

Nokia 8 s vámi přežije celý den bez nabíjení

Vlajkový model od Nokie byl vybaven baterií s kapacitou 3090 mAh, což není příliš při pohledu na 5,3″ QHD displej a zbytek našlapaného hardwaru. V našem případě, kdy jsme smartphone používali stále s aktivními datovými přenosy či WiFi, surfovali několik hodin na internetu, poslouchali hudbu a použili jej k vyřízení mnoha konverzací, jsme vždy přežili od rána do večera bez nabíjení. Pár procent by ještě zbylo do druhého dne, ale to už by každý z nás dal telefon rozhodně na nabíječku. Při troše šetření se dostanete i k výdrži 1,5 dne, s vyšším číslem už ale raději nepočítejte. Zkrátka spíše průměrný výsledek.

Čistý Android nabízí jen základní úsporný režim, který se automaticky aktivuje při nízké kapacitě baterie. Podporováno je rychlonabíjení Qualcomm Quick Charge 3.0, které dokáže baterii nabít z 15 % do 100 % za něco málo přes 1,5 hodiny, což je příjemné. Rychlonabíječku jsme nalezli přímo v balení. Oceňujeme také oboustranný konektor USB-C, který je však již standardem vybavenějších modelů. Bezdrátové nabíjení tradičně chybí.

Nokia 8 a systém: Pro příznivce čistého Androidu

Stejně jako méně vybavení předchůdci přichází i Nokia 8 s čistou podobou Androidu. Protože se na Oreo stále ještě čeká, dostupná je v tuto chvíli „jen“ verze Android 7.1.1 Nougat. Abychom byli úplně přesní, drobné rozdíly od čistého Androidu bychom nalezli – příkladem může být zmíněná funkce Glance Screen nebo vlastní aplikace pro fotoaparát. Zbytek se však nese v tradiční podobě čistého Androidu. A na ten už jsme zvyklí z posledních testovaných telefonů.

Logickou otázkou tedy je, jak si Nokia poradila s optimalizací. Zde můžeme s klidným svědomím prohlásit, že výborně. Mobil má oporu ve špičkovém hardwaru, což v kombinaci s dobře odladěným Androidem vytvoří skutečně bleskové prostředí. Neměli jsme zároveň žádný problém ani s plynulostí a pády aplikací. Nokia 8 je z pohledu systému velmi rychlý a spolehlivý přístroj.

Nokia Ozo – lákadlo na kvalitní audio?

Nokia se u svého modelu chlubí Ozo audiem, které by mělo přinést lepší zážitek při poslechu hudby, nahrávání zvuku ve videích nebo třeba při virtuální realitě. Zaměříme-li se na hlasitý reproduktor, tak nás zase takový zázrak nečeká. Na výborné úrovni je hlasitost, která je opravdu nadprůměrná. Kvalita přehrávání na tom však zase tak dobře není a na nějaký kvalitnější poslech rozhodně zapomeňte. Reproduktor je sice umístěn v místě, kam sahá naše ruka při držení na šířku, ale zakrývat si jej nutně nemusíte. Telefon lze pohodlně uchopit i bez toho.

Výstup do sluchátek je naproti tomu výborný – stačí se vybavit kvalitními sluchátky a poslech je na skvělé úrovni. Otestovali jsme rovněž kvalitu mikrofonů a nahrávání zvuku ve videu. Kvalitou na tom nahrávka není zase tak dobře (o něco hůře než třeba Honor 9), je ovšem nahrána s větší přesností a rozložením mezi oběma kanály než u jiných smartphonů. To se může hodit. Dodávaná sluchátka hrají opravdu dobře a běžní posluchači je nebudou mít rozhodně důvod měnit za lepší.

Telefon Nokia 8-konstrukce-reproduktor

Povedený duální fotoaparát, na vrchol ale ještě něco chybí

Velká očekávání jsme měli u duálního fotoaparátu, na jehož zrodu se podílela společnost Zeiss. Duální snímač dostal rozlišení 13 MPx a nechybí ani optická stabilizace, automatické HDR nebo nahrávání videa ve 4K rozlišení (dokonce i pro fotoaparát vpředu). Výsledky vůbec nejsou špatné – fotografie nabízí příjemné barvy, ostrost a Nokia 8 si vede slušně i v horších světelných podmínkách. S aplikací se navíc pracuje dobře a umožní nám využívat třeba jen jeden černobílý senzor pro tvorbu zajímavých snímků.

Natáčení videí se nese v podobném duchu. Oceňujeme i optickou stabilizaci videa. Při natáčení ve 4K je někdy patrná komprese obrazu a mobilní telefon občas zbytečně často přeostřuje. Není to však nic hrozného a i v případě videí se Nokii 8 daří dobře. Kdo ovšem čekal, že by se kvalita fotografií či videí mohla vyrovnat nejlepším fotomobilům na trhu, bude nejspíše zklamán. Tak daleko Nokia 8 nejde.

Fotografie a videa ke stažení.

Nokia 8 – test videa (Full HD)

Nokia 8 - test videa (Full HD)

Nokia 8 test videa (4K 2)

Nokia 8 test videa (4K 2)

Nokia 8 test videa (4K)

Nokia 8 test videa (4K)

Nokia 8 test videa (test stabilizace)

Nokia 8 test videa (test stabilizace)

Závěr recenze Nokia 8

Nokia 8 v testované stříbrné verzi je v dostání hned u několika českých prodejců, cena se pak pohybuje okolo částky 15 500 Kč. To je za model s TOP parametry sympatická částka, bude to ovšem v dnešní konkurenci stačit?

Na první pohled zde máme sympatický smartphone s kvalitní konstrukcí, od pohledu byste však nejspíše netipovali, že se jedná o TOP model. Nokia 8 jde totiž vstříc spíše skromnému designu. O to více ale potěší výkonný hardware uvnitř v čele se Snapdragonem 835 a výborný je rovněž QuadHD displej s funkcí Nokia Glance. Celé to podpoří čistý a velmi dobře optimalizovaný Android ve verzi 7.1.

Negativ není příliš a Nokia 8 dokazuje, že je vyváženým smartphonem téměř ve všech směrech. Duální fotoaparát pořizuje povedené fotografie, velká očekávání ale nenaplnil – TOP modely konkurenčních výrobců jsou na tom ještě o něco lépe. Podobně bychom mohli mluvit i o výdrži, která je spíš průměrná. Pak už zde máme detaily jako absenci notifikační LED diody, průměrný reproduktor a nehezky vypadající plastové předěly antén.

Závěrečný verdikt: Nokia 8 je vyváženým smartphonem, který nabídne špičkový výkon, kvalitní zpracování i velmi rychlý systém. Téměř v žádném ohledu sice nepřevyšuje nejlepší smartphony na trhu, nabídne ale za to vcelku sympatickou cenovku. Největší hrozbou bude nejspíše Honor 9, který nese podobné vlastnosti téměř v každém ohledu, je ovšem skoro o 5 tisíc levnější. Srovnání snese i OnePlus 5 opět s podobnou výbavou, ale nižší cenovkou.

Klady

+ Kvalitní zpracování.
+ Čistý a rychlý Android 7.1.
+ Špičkový výkon.
+ Výborný displej s funkcí Glance.
+ Povedená sluchátka v balení

Zápory

– Tuctový design.
– Spíše průměrná výdrž.
– Fotoaparát na TOP modely stále něco ztrácí.
– Příliš citlivé řízení automatického jasu.

Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti Max-shop.cz

Jak se vám líbí Nokia 8?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (14)