LG Q6 recenze: Dobře vypadá a snese i pár ran. Zbytkem ale nenadchne

Recenze LG Q6

Společnost LG se snaží ve střední třídě zaujmout modelem LG Q6, který se honosí špičkovým displejem, moderním designem a odolnou konstrukcí s vojenským standardem MIL-STD-810G. Bude to však na konkurenci stačit?

Recenze LG Q6 – obsah

Moderní design a tenké rámečky kolem displeje

V balení toho člověk příliš nenajde – kromě telefonu, nabíječky a USB kabelu se zde ukrývají už jen sluchátka. LG Q6 přináší do segmentu telefonů okolo 6000 Kč design, který známe spíše z vlajkových modelů – displej, který vyplňuje drtivou část přední strany a nechává velice tenké rámečky v horní a spodní straně. Na první pohled tak připomíná model LG G6, přesto je téměř o polovinu levnější. Rozdílů však několik najdeme – záda nejsou tvořena sklem, ale plastem a chybí duální fotoaparát či čtečka otisků prstů.

Přední strana toho kromě displeje moc neukrývá, není ale divu – rámečky jsou opravdu tenké. Trochu nás ovšem mrzí fakt, že LG neimplementovalo do telefonu LG Q6 notifikační diodu a bohužel ani funkci Always-On. Kvůli tomu se člověk zkrátka nedozví, zda nějaká notifikace dorazila, dokud nerozsvítí displej. Fotoaparát je umístěn v levém horním rohu a doprovází jej přisvětlovací LED dioda. Zadní strana má připomínat svou texturou kov, což se na pohled povedlo.

Bohužel je plast velmi náchylný na poškrábání – telefon dorazil již s viditelnými škrábanci na zadní straně, po skončení testu jich ještě pár přibylo. Rozhodně tedy doporučujeme k telefonu pořídit nějaký kryt. Ve spodní části zadního krytu je vyveden hlasitý reproduktor, MicroUSB konektor nalezneme ve spodní části. Sídlí zde rovněž konektor pro sluchátka, za což jsme rádi – pomalu se totiž začíná u vlajkových modelů některých výrobců vytrácet. Tlačítko pro ovládání napájení je umístěno vpravo, na protilehlé straně nalezneme tlačítka ovládání hlasitosti.

Recenze LG Q6-konstrukce-predni strana

Konstrukce, která přežije i pád z výšky

Telefon LG Q6 se pyšní vojenskou certifikací MIL-STD-810G, která zajišťuje odolnou konstrukci. Zařízení je schopno odolat nepříznivým teplotám, vibracím nebo třeba pádům z výšky 120 cm. To jistě mnoho uživatelů potěší, protože dnes není výjimečné, že se telefon při neopatrném zacházení odporoučí na zem. Při nešikovném pádu z velké výšky vám samozřejmě nemusí ani tento standard pomoci (jako jsme si vyzkoušeli v případě telefon Cat před pár lety), ale bude rozhodně odolnější než běžné smartphony. Pomáhá tomu i rám z hliníku řady 7000. Nedostalo se však na voděodolnou konstrukci – IP52 tedy dovolí telefon použít v dešti, tím to ale končí.

Díky 5,5″ displeji s minimálními rámečky jsou rozměry vcelku kompaktní a není žádný problém ovládat telefon jednou rukou. Ovládací tlačítka jsou snadno na dosah a stejně tak tomu je i v případě ovládání napájení. Snad jen ovladač hlasitosti na protilehlé straně by mohl být o něco níže. Celkově se LG Q6 ovládá dobře a stejně tak vypadá i jeho konstrukce. K té nemáme kromě zadního plastu žádných výtek – vše správně lícuje, působí bytelně a vítáme i zmíněný vojenský standard MIL-STD-810G.

Recenze LG Q6-konstrukce-predni strana-2

Skvělý displej s oblíbenou funkcí poklepání

LG Q6 sází na displej s marketingovým označením Full Vision a netypickým poměrem stran 2:1. Rozlišení pak činí jemných 1080 x 2160 px. Ve skutečnosti se pod tímto označením skrývá tradiční IPS panel, který se ale jihokorejskému výrobci velmi povedl. Barvy jsou věrné a přesné, líbí se nám podání bílé barvy a na poměry IPS panelů i slušná černá. Stejně je to i s pozorovacími úhly. Měli jsme možnost používat telefon v italském Miláně, kde je v těchto dnech o poznání více slunce než v našem kraji – a rovněž musíme displej v tomto ohledu pochválit.

Užitečnou funkcí je pak rozsvícení i zamykání poklepáním, což si řada uživatelů oblíbila. Bohužel však telefon není vybaven čtečkou otisků prstů, a tak je to spíše zmírňující funkce. LG implementovalo do telefonu rozpoznávání obličeje, které lze použít místo otisku prstu. To funguje v lepších světelných podmínkách relativně dobře, při stmívání se však funkce rapidně zhoršuje a v úplné tmě máte smůlu. Tento způsob odemykání není rozhodně tak spolehlivý a rychlý jako čtečka otisků prstů, což je škoda.

Recenze LG Q6-konstrukce-displej

Samotné barvy displeje nelze uživatelsky nijak měnit, ale neměli jsme nakonec ani potřebu. Oceňujeme režim čtení, který zejména v nočních hodinách pomůže proti únavě očí. Netypický poměr stran displeje nám při běžném používání nečinil naprosto žádné problémy, systém i aplikace si s ním povětšinou poradí dobře. Jediným nešvarem je tak přehrávání videa či prohlížení obrázků, u čehož se zobrazí černé pruhy po stranách. Ani zde to ale není nic, co by nás nějak výrazněji trápilo.

Hardwarová výbava na tom není nejlépe

Smartphone LG Q6 se na našem trhu prodává s 32GB vnitřní pamětí a 3 GB RAM. V testované singleSIM verzi lze úložiště rozšířit ještě o paměťovou kartu MicroSD. To vše je v cenové relaci okolo 6,5 tisíc korun vcelku standardní, méně už ale potěší pohled na použitý čipset. Qualcomm Snapdragon 435 je totiž výsadou telefonů v nižší třídě a je tedy škoda, že zavítal do tohoto smartphonu. Připomeňme, že Xiaomi Redmi Note 4 LTE či Xiaomi Mi A1 s cenou pod 5 tisíc nabídnou rovnou 64 GB paměti, 4GB RAM a Snapdragon 625. Skóre v AnTuTu tak pro zajímavost činí jen 37 886 bodů.

Kvůli tomu není smartphone LG Q6 vhodný primárně na hry, i když si s ním samozřejmě zahrajete méně náročné tituly, případně některé náročnější hry s nižším nastavením detailů. S tím pomůže i systémová funkce , která sníží u her rozlišení pro úsporu energie i nárůst výkonu. Telefon se ani při delším hraní výrazněji nezahříval. Zmiňme ještě podporu NFC, USB-OTG i FM rádia. Lokalizace polohy skrze GPS funguje dobře, měli jsme možnost ji vyzkoušet v městské zástavbě v Miláně, kde jsme používali rovněž digitální kompas. Baterie nabídne kapacitu 3000 mAh, což je na 5,5″ displej spíše průměrná hodnota.

[aps_product_sz id=“470810″]

Celý den vydrží, s více dny už raději nepočítejte

Rozměrný displej s úhlopříčkou 5,5″ a vysokým rozlišením v kombinaci s 3000mAh baterií napovídá, že výdrž nebude zrovna rekordní. Trochu to zachraňuje úsporný čipset telefonu, ale ani tak nejsou výsledky zrovna nadprůměrné. Pokud jsme telefon pořádně využívali (neustále zapnuté notifikace, mobilní data či WiFi, poslouchali hudbu, používali chvílemi navigaci apod.), vydrží telefon tak tak do večera. Běžně nám zbývalo něco okolo 15-20 %, takže jsme na druhý den telefon raději ihned zapojili do nabíječky. Při celodenním výletu, kdy jsme často používali Google Mapy a fotili, jsme museli telefon i průběžně dobíjet.

Zároveň není LG Q6 vybaveno žádnou technologií rychlo nabíjení, i tak ale trvá nabíjení do 2 hodin, což není zase taková katastrofa. S rychlonabíjením by to ale mohlo být samozřejmě o něco rychlejší.

Android 7.1.1 s vlastní nadstavbou

Nejnovější Android 8 Oreo jsme v telefonu samozřejmě nečekali, a tak jsme rádi, že se do něj podařilo vměstnat alespoň Nougat 7.1.1. Ten je tradičně zabalen do kabátku vlastní nadstavby od LG. Ta mění čistý Android poměrně výrazně a přidává zejména další funkce či aplikace. Používání nadstavby nám žádné velké problémy nečinilo, i když jsme trochu názoru, že bylo předinstalovaných věcí zbytečně moc. Aplikace od LG jsme prakticky nepoužívali.

Nejvíce nás ale samozřejmě zajímá, jak telefon funguje v praxi hlavně co se týče rychlosti a stability. S padáním aplikací či nějakými delšími záseky jsme se v průběhu několikatýdenního testu nesetkali, což je samozřejmě pozitivní. Rovněž rychlost telefonu není na daný hardware vůbec špatná. Oproti vybavenějším modelům (bohužel i ve stejné cenové relaci) je ale samozřejmě slabší Snapdragon 435 znát. Mezi dotykem prstu displeje a vykonáním činnosti je drobná odmlka, kterou u výkonnějších telefonů nepozorujeme.

Spíše pro nenáročné posluchače

Hlasitý reproduktor sídlí v levém spodním rohu zadního krytu, což sice znamená, že je utlumen při položení telefonu na stůl, ale alespoň si jej nezakrýváte při hraní her či sledování filmů. Z jeho podání jsme ale nikterak nadšení nebyly – oproti jiným smartphonům nehraje tak nahlas a jeho podání je zrovna tak spíše průměrné. Na nějaký vážnější poslech to rozhodně není. V případě 3,5mm jack konektoru jsme v kombinaci se sluchátky Xiaomi Piston Iron HD na problémy nenarazili a poslech byl velmi dobrý. Pochválit můžeme i dodaná sluchátka, která nenáročným posluchačům poslouží dobře a nemusí se ani nutně poohlížet po lepších.

Recenze LG Q6-konstrukce-tlacitka

V dobrém světle šikovný fotograf

U telefonů s cenovkou okolo 6,5 tisíce korun nečekáme fotoaparát srovnatelný s vlajkovými modely, LG Q6 se ale na druhou stranu nemá vůbec za co stydět. 13MPx fotoaparát dokáže za dobrých světelných podmínek vytvořit povedené snímky, čemuž výrazně pomáhá i automatický režim HDR. Při náhledu focení se nám často zdálo, že budou snímky mírně podexponované, tak jsme expozici tahem prstu mírně zesvětlili. A vyplácelo se. Snímky jsou ostré, barvy živé a přesné. Poměrně dobře a rychle fungovalo rovněž ostření.

O poznání hůře je na tom telefon při zhoršených světelných podmínkách, kdy přibývá hodně šumu. To je ale společným znakem téměř všech levnějších telefonů. Natáčení videa je na tom pak spíše průměrně – z našeho pohledu není úplně ostré, v tmavších místech je patrná komprese a rozlišení končí bohužel na hranici Full HD. Celkově ale hodnotíme fotoaparát v telefonu LG Q6 dobře vzhledem k jeho ceně.

Fotografie a videa ke stažení.

Závěr recenze LG Q6

Testovaný smartphone je možné zakoupit na českém trhu, cena se přitom pohybuje lehce nad 6000 Kč za 32GB SingleSIM variantu. Jak smartphone zhodnotit? U LG Q6 je vidět, že sází především na neotřelý design s tenkými rámečky, který není pro tento cenový segment typický. Zazáří rovněž výborným displejem a odolnou konstrukcí s vojenským standardem MIL-STD-810G. Slušně je na tom i fotoaparát, který v dobrých světelných podmínkách generuje výborné snímky. Tím však výčet předností nejspíše končí.

Přestože konstrukce sama o sobě snese i hrubší zacházení, zadní plast se výrazně škrábe i při šetrném používání. Doporučujeme tedy k telefonu rozhodně pořídit nějaký kryt. V dané cenové kategorii bychom čekali i o něco výkonnější čip a hlavně pak čtečku otisků prstů, bez které se už dnes uživatelé jen tak neobejdou. Nepotěšila nás ani absence notifikační diody nebo reproduktor s nižší hlasitostí i kvalitou přednesu.

Závěrečný verdikt: LG Q6 je stylovým telefonem, který se sice nehodí na hry a náročnější aplikace, svou práci ale udělá dobře. Sází především na povedený design a odolnou konstrukci. Pokud se obejdete bez čtečky otisků prstů a nejste nijak nároční uživatelé, může být dobrou volbou. Za dané peníze se dá ovšem pořídit i o poznání vybavenější přístroj (například Xiaomi Mi A1 s čistým Androidem).

Klady

+ Stylová konstrukce s tenkými rámečky.
+ Odolné tělo s vojenským standardem MIL-STD-810G.
+ Povedený fotoaparát.
+ Výborný displej.

Zápory

– Chybí čtečka otisků prstů.
– Zadní plastový kryt se snadno poškrábe.
– Slabší hardware.
– Chybí notifikační LED dioda.
– Spíše podprůměrný reproduktor.

Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti LG.

Co říkáte na testovaný telefon LG Q6? Splnil vaše očekávání?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)