Nový mobil pod stromečkem: Tipy a triky jak začít s Androidem

novy mobil tipy vanoce 2017

Nový mobil je jeden z nejčastějších dárků pod vánočním stromečkem. My vám poradíme, jak začít s Androidem, a jak co nejrychleji uvést telefon do stavu, ve kterém ho budete moct používat naplno. Jestli se jedná o váš první telefon s Androidem, vítáme vás na největším českém webu o tomto povedeném operačním systému. Věříme, že se nejedná o poslední návštěvu u nás. I do budoucna plánujeme další tipy, jak začít s Androidem. Najdete u nás také poslední aktuality okolo Androidu.

Nový mobil pod stromečkem – Obsah článku

Správná velikost SIM karty

Ještě před prvním spuštěním doporučujeme prostudovat manuál, kde se přesně dozvíte, jak vložit do telefonu simkartu a paměťovou kartu. Pokud přecházíte ze staršího telefonu a máte starší SIM kartu, velmi pravděpodobně se nevyhnete stříhání na menší velikost, které novější telefony používají. Pokud si nevíte rady, může se vám hodit náš videonávod, kde krok po kroku vysvětlíme, jak na to. Pokud máte NanoSIM, a potřebujete ji předělat na MicroSIM, dá se za pár korun koupit adaptér.

novy mobil vanoce 2017 sim karta

Ochranná fólie nebo sklíčko se hodí

Pokud jste k telefonu dostali i ochrannou fólii nebo sklíčko, je lepší je nalepit hned, ještě před prvním spuštěním. Zamezíte tím tomu, že se vám pod něj dostanou nějaké nečistoty, které by mohly například u fólie vytvořit nepěknou bublinu. Pouzdra vám většinou ochrání zadní stranu a rám telefonu. Displej už ale moc ne, tedy až na různá flipová pouzdra. Jedna z možností, jak si ochránit displej, jsou právě ochranné fólie a krycí skla. Právě tvrzená skla jsou v posledních letech mnohem oblíbenější než fólie. A to třeba kvůli tomu, že je jednodušeji nalepíte, a hlavně nabízí větší ochranu. A to jak proti škrábancům, tak proti prasknutí, kdy většinou praskne sklíčko a samotný displej už je v pořádku.

(The Original) Foolproof way to put a screen protector

(The Original) Foolproof way to put a screen protector

Jak je to s nabíjením?

Jako poslední se před spuštěním hodí nachystat si nabíječku v případě, že baterie bude vybitá. Baterii už stačí nabít a telefon používat, neplatí už tzv. zformátování baterie. To existovalo u starších NiMH baterií, které se v dnešních telefonech nepoužívají. Pokud se telefon z nějakého důvodu nenabíjí, máme pro vás několik tipů, jak tento problém opravit.

nabijeni novy mobil vanoce 2017

Příslušenství k mobilním telefonům

K telefonu se dá také přikoupit příslušenství. Technologie se posunují a už dlouho to není jen o pěkném obalu na mobil nebo o sluchátkách. K Android telefonům se například dají pořídit termokamery, náramky anebo věci, se kterými lze proměnit svůj domov na chytrou domácnost. Každý týden také vychází článek, ve kterém se se zaměřujeme na zajímavé levné zboží z Číny, využít také můžete vánoční článek s příslušenstvím, které se hodí když máte nový mobil.

chytre reproduktory Google-Home-Mini

Založení Google účtu

Při prvním spuštění si nastavujete základní položky v telefonu a propojujete telefon s účty a internetem. Některé telefony nabízí registraci speciálních účtu, které si připravil výrobce telefonu. Většinou ale nejsou nezbytné k plnohodnotnému fungování. Mnohem více je důležitý Google účet, díky kterému budete moct instalovat nové aplikace z Google Play, dostanete emailovou schránku, 15GB na Google Drive, zálohu kontaktů, fotografií a videí atd. Pokud máte Gmail – email od Googlu, můžete si přes něj přihlásit na nový mobil.. Další odpovědi naleznete v návodu, jak si prvně nastavit telefon a založit Google účet.

Google-ucet-novy-mobil-vanoce

Přenos kontaktů na nový mobil

Pro mnohé určitě jeden z nejdůležitějších bodů při nastavování nového telefonu. Ono trávit večer s tím, že budete ručně přidávat kontakty, není asi úplně to, co by chtěl někdo dělat. Naštěstí existuje několik způsobů. Základní a nejjednodušší je přenos přes SIM kartu. Stačí si kontakty ve starém telefonu uložit na SIM kartu, v Androidu se pak zobrazí. Mínusem u přenosu přes kartu je v tom, že existuje omezení, kolik kontaktů jde na kartu uložit.

Pokud už jste používali telefon s Androidem anebo jiným operačním systémem, bude nejlepší řešení nahrát kontakty k Google účtu. Způsoby nahrávání se liší, ideálním odrazovým můstkem je stránka contacts.google.com. Na této stránce se přihlásíte Google účtem a rovnou uvidíte, jaké kontakty máte uložené. Import probíhá u některých telefonů automaticky, u jiných je potřeba aplikace.

kontakty_a_telefon_novy_mobil

Kontakty se dají také odeslat pomocí Bluetooth. Hodně starších telefonů dokáže posílat i více kontaktů najednou, případně všechny. Takže vám to nezabere mnoho času. Jako poslední možností je obrátit se na vašeho operátora, který má většinou na pobočkách speciální zařízení, které dokážou zálohovat a přenést kontakty ze starého telefonu do nového.

Nelíbí se vám vzhled hlavní obrazovky? Zkuste Launchery

Launcher rozhodně pro začátečníka není nutností, ale kdyby náhodou, tak tady je par informací o nich. Účty už jsou nastavené, kontakty přenesené a nyní se můžeme pustit do přizpůsobování, což je jedna z věcí, kde Android vyniká nad svou konkurencí. Defaultní vzhled Android telefonů nemusí být pro každého ideální, někteří výrobci používají grafické nadstavby, které nejsou moc použitelné. Naštěstí zde máme launchery, které částečně dokáží změnit úvodní obrazovku/y a menu aplikací. Mezi ty nejlepší patří už tradičně Nova Launcher.

nova launcher prime sleva

Tipy na kvalitní aplikace

Vše už máte nastaveno, takže je čas pustit se do prozkoumávání Google Play, kde je obrovské množství aplikací a her. U instalací nových aplikací rozhodně sledujte oprávnění, které jím udělujete. Když má například aplikace k předpovědi počasí přístup ke kontaktům, je to velmi podezřelé. Jak začít s Androidem a instalací aplikací jsme se věnovali v samostatném článku, kde najdete vše potřebné.

Nyní se přesuneme k samotným tipům. Začneme aplikacemi od Googlu, které ve většině případů vylepšují zážitek z telefonu a ulehčují práci. Některé aplikace už najdete rovnou předinstalované v telefonu, jiné musíte instalovat ručně z Google Play obchodu.

Google Authenticator se hodí k lepšímu zabezpečení účtu, díky ní si můžete zapnout dvoufázové ověřování při přihlášení. Android Device Manager se hodí, pokud byste ztratily váš telefon nebo vám byl ukraden, můžete ho pomocí této aplikace najít, případně zamknout a vymazat data. Alternativou může být aplikace Cerberus.

Cerberus Phone Security (Antitheft)
Cerberus Phone Security (Antitheft)
Google Authenticator
Google Authenticator
Google Find My Device
Google Find My Device

Na ty nejlepší aplikace jsme se zaměřovali několikrát, kdy členové redakce vypsali aplikace, které instalují po vybalení telefonu z krabice. Ve velké většině u těchto aplikací neuděláte chybu ani nyní a jedná se tak o ideální zdroj k inspiracím. Další zajímavé aplikace pravidelně ukazujeme v seriálu “Nejnovější aplikace z Google Play”. Dalším zdrojem inspirace může být přímo sekce na webu, kde se zaměřujeme na jednotlivé aplikace v samostatném článku.

Focení s telefonem

Článek jak začít s Androidem už se blíží ke konci. Nakonec se zaměříme na fotky. Telefony už mají v sobě kvalitní senzory, které dokáží vyprodukovat nádherné fotky. Pokud hodně plánujete fotit, bude se určitě hodit aplikace Google Fotky, což je výchozí místo pro vaše fotky na Androidu. Nejedná se jen o galerii, nabízí i mnoho funkcí, včetně uploadu fotek a videí do cloudu. Pokud potřebujete fotky rychle upravit, ideální je aplikace Snapseed, rovněž od Googlu, která nabízí v jednoduchém prostředí poměrně hodně možností úprav. Nakonec by se vám mohlo hodit několik tipů jak na focení s telefonem.

Snapseed
Snapseed
Google Photos
Google Photos

Jak se vám líbí tipy? Znáte někoho, kdo dostal nový mobil a začíná s Android telefony?

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (20)