Jak se opálit, ale nespálit? Aplikace QSun poradí

Jak-se-opálit,-ale-nespálit

Pomalu ale jistě se dostáváme do ročního období, ve kterém se náš organismus musí vyrovnat velkými dávkami slunečního záření. K možným negativním vlivům patří také spálení kůže od sluníčka. Jak se opálit, ale nespálit? Pomoci vám může chytrá aplikace QSun – Sun Safety & UV Forecast.

Obsah článku

Co aplikace QSun slibuje?

Pomocí programu QSun najdete rovnováhu při vystavování se slunci, vyvarujete se spáleninám, zjistíte aktuální UV index a získáte personalizované tipy na ochranu před sluncem pro zdravou a mladou pleť. QSun vám sdělí, kdy je čas vyhledat ochranu před slunečním zářením a pomůže vám zabránit stárnutí pokožky a rakovině kůže.

Jako hlavní vlastnosti a funkce jsou jmenovány:

  • Upozornění, když index UV dosahuje vysokých hodnot.
  • Mapa UV záření pro jakékoli místo na světě.
  • Zjistěte, jak se namazat na opalování na základě oblečení.
  • Zkontrolujte si opalovací krém načtením jeho čárového kódu.
  • Zjistěte věk své pleti a skóre zdraví pokožky pomocí technologie AI.
  • Informace o aktuálním UV indexu a denní prognóza.
  • Připomenutí, že byste se měli znovu namazat opalovacím krémem.
  • Dotazník pro určení typu pleti.
  • Sledujte čas strávený ve venkovním prostředí.
  • Týdenní a hodinové předpovědi počasí.
  • Automatická aktualizace dat o počasí podle polohy.

QSun App – Version 1.7

QSun App - Version 1.7

Jak se opálit, ale nespálit?

Při prvním spuštění si můžete vybrat, zda zadáte vaši lokalitu manuálně, nebo povolíte aplikaci přístup k poloze. Vedle toho také můžete povolit zobrazování oznámení, skrz která vás bude program upozorňovat.

Poté se vám ujme průvodce, který ve formě překryvné vrstvy v pěti snímcích vysvětlí základní principy aplikace. Kromě aktuálního počasí ve formě ikony můžete z úvodní obrazovky například zjistit čas východu a západu slunce, a především aktuální UV index. K dispozici je také přehled časů, kdy je vhodnější se přímému slunečnímu záření vypnout. Aplikaci lze propojit s nositelným zařízením QSun, které umí měřit čas vystavení slunečním paprskům.

QSun také zobrazuje čas, po který byste se maximálně měli opalovat. K tomu, aby aplikace počítala správně, je ale nutné nastavit svůj profil. Účet můžete vytvořit bez závislosti na sociální síti, nebo lze využít připojení přes Facebook nebo Google. V profilu nejprve zadáte své pohlaví, datum narození, výšku a váhu. V dalším kroku pak zvolíte typ své pokožky.

Pokud si s typem pokožky nevíte rady, jakou vybrat, použijte dotazník pod tlačítkem Find your skin type, ve kterém odpovíte celkem na devět otázek. Na základě těchto dat vám aplikace vypočte dobu, kterou za aktuálních podmínek můžete bez rizika aktuálně strávit na přímém slunečním světle. Odměřovat ji můžete tlačítkem na úvodní obrazovce. Zde se také dozvíte, v jakém časovém období hrozí největší rizika.

Nabízené funkce a možnosti

Na obrazovce vpravo je připravena předpověď počasí – hodinová na aktuální den a základní na další tři dny. Další zajímavou funkcí je analýza pokožky obličeje, kterou aplikace provádí na základě fotografie. QSun odhadne váš věk a vyjádří „zdraví kůže“ na stupnici od nuly do stovky. Díky tomu zjistíte, zda je nutné věnovat pokožce zvýšenou pozornost – například ji chránit před slunečními paprsky, způsobujícími stárnutí.

Užitečná je kalkulačka množství opalovacího krému. Na postavičce na obrázku nastavíte typ oblečení, který si hodláte vzít na sebe. Program na základě zadaných hodnot vypočítá, kolik opalovacího krému byste na nezakrytá místa měli nanést.

Resumé

Tato jednoúčelová aplikace se specializuje na jediné téma, které ovšem bude v následujících dnech velmi aktuální: ochranu před následky přílišné expozice slunečním zářením. Určitě jde o zajímavý nápad, který ve spojení s nositelnou elektronikou QSun může přinést prokazatelné výsledky ve formě včasného varování před spálením.

QSun je graficky zdařilý program, který podává všechny podstatné informace na dvou informačních obrazovkách. Drobnou nevýhodou je však chybějící lokalizace do češtiny, která nejvíc vadí při vyplňování dotazníku pro zjištění typu kůže. Pokud hodláte dbát na své zdraví a chcete se opálit, ale nespálit, určitě QSun alespoň vyzkoušejte.

Program je v Obchodě Play takřka přesně rok a za tu dobu si ho nainstalovalo více než pět tisíc uživatelů, jejichž evidentní spokojenost vyjadřuje známka 4,3. Instalační balíček velký 11 MB lze použít na zařízeních s Androidem 5.0 a vyšším.

Sun Index - Vitamin D and UV
Sun Index - Vitamin D and UV
Opalujete se rádi? Pokud ano, řešíte jak se opálit zdravě?
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)