Jak řešíte bezpečnost svého telefonu? (Víkendová hlasovačka a diskuze)

jak-resite-bezpecnost-sveho-telefonu–vikendova-hlasovacka-a-diskuze-

Mobilní telefony už dávno nejsou jen přístroje, jejichž nejcennějším obsahem jsou roky sbírané kontakty. Jak se rozšiřují možnosti a schopnosti těchto zařízení, tím více důležitých dat máme uložených v jejich pamětech. Ve většině telefonů tak například najdeme fotky, videa, dokumenty a další soubory, jejichž ztráta by vás bolela možná více než fakt, že jste nějakým způsobem přišli o mobil. Proto se v tomto kole Víkendové hlasovačky zaměříme na to, jak řešíte bezpečnost svého telefonu a v něm uložených dat.

Jaká rizika číhají na váš telefon

Pokud vezmeme v úvahu základní metody, jimiž můžete přijít o to nejcennější, co v telefonu máte, dají se ty hlavní shrnout do následujícího seznamu:

  • Neopravitelná porucha nebo mechanické zničení zařízení.
  • Krádež nebo ztráta telefonu.
  • Napadení systému škodlivou aplikací.

Neopravitelná porucha nebo mechanické zničení zařízení

V případě neopravitelné poruchy nebo zničení telefonu je alespoň malou útěchou, že máte zařízení pod kontrolou. Nehrozí tedy, že by s vašimi daty nakládal někdo nepovolaný. Pokud ale není možné nastartovat systém, pak s velkou pravděpodobností bude jen malá šance, že se ke svým datům dostanete. Zde mají jistou výhodu majitelé telefonů s podporou paměťových karet – pokud nedošlo k její destrukci, je šance, že z ní dostanete například uložené fotky. V tomto směru je asi jedinou cestou, jak dbát o bezpečnost svých dat, pravidelné, ideálně průběžné zálohování. To lze provádět mnoha způsoby:

  • Automatickou zálohou dat do cloudu (např. kontakty a kalendář synchronizovat s účtem Google, Fotky na Disk Google, Dropbox, Mega, ….).
  • Manuální zálohou (zpravidla připojením zařízení k počítači a buď přímým kopírováním, nebo zálohou pomocí nějaké aplikace).
  • Zálohou přes recovery (v tomto případě můžete získat kompletní zálohu systému, ale budete potřebovat alternativní recovery).
V případě zničení zařízení můžete přijít o data V případě zničení zařízení můžete přijít o data

Krádež nebo ztráta telefonu

V případě krádeže je kromě zálohy nutné řešit i další faktory – například to, aby se k vašim soukromým datům nedostal nikdo nepovolaný. Pak se může hodit vzdálené vymazání obsahu zařízení, které podporuje například aplikace Google Find My Device či populární Cerberus proti krádeži. Pokud jste telefon pouze ztratili, nebo se ocitl v rukách méně zkušeného zloděje, přijde vhod možnost lokalizace telefonu, případně další funkce, jako je vzdálené pořizování fotografií, odposlech či nahrávání videí. Tomuto tématu jsme se věnovali podrobně ve čtvrtek v článku SvětAndroida doporučuje: 3 aplikace na lokalizaci ztraceného telefonu. Určitou roli v bezpečnosti dat může sehrát také zámek obrazovky a šifrování souborů v úložišti.

Jak řešíte bezpečnost svého telefonu pro případ krádeže? Jak řešíte bezpečnost svého telefonu pro případ krádeže?

Napadení systému škodlivou aplikací

Posledním rizikem jsou škodlivé aplikace. Nemáme na mysli přímo viry, tedy programy, které jsou schopné samostatného šíření sebe sama. Ty zatím pro Android (naštěstí) stále neexistují. Co ale existuje a je vcelku reálným rizikem, jsou škodlivé programy, zaměřující se například na krádež dat, volání na telefonní čísla se zvýšeným tarifem či odesílání textových zpráv službám s vyšším zpoplatněním. Z hlediska bezpečnosti zde hraje velkou roli počínání uživatele. Riziko je nižší v případě, že stahujete aplikace pouze z Obchodu Play, kde jsou programy průběžně kontrolovány. Ani to však není stoprocentní zárukou, že stažený program je bezpečný, a nebude dělat něco, co nemá. Naopak používání aplikaci z jiných zdrojů, zejména pak z tzv. „warezu“, je významně vyšším rizikem. Pokud se chcete pojistit proti nekalým aplikacím, je poměrně vhodným řešením instalace nějakého bezpečnostního balíku.

Na váš mobil číhají škodlivé aplikace Na váš mobil číhají škodlivé aplikace

Jak řešíte bezpečnost svého telefonu?

Dostáváme se k anketní otázce tohoto kola Víkendové hlasovačky a diskuze: jak řešíte bezpečnost svého telefonu? Protože možných rizik je více a s tím souvisejí i různé metody ochrany a prevence, můžete v tomto kole vybrat více možností najednou.
[gravityform id=“135″ title=“false“ description=“false“ ajax=“true“]
V diskuzi pod článkem se můžete rozepsat o konkrétních způsobech, jak řešíte bezpečnost svého mobilního telefonu. Budeme rádi, když se podělíte o zkušenosti – například pokud jste řešili ztrátu dat nebo celého zařízení.

Hlasovačka z minulého týdne

Před týdnem jsme se v rámci Víkendové hlasovačky a diskuze ptali, s jakou navigací pojedete na letošní dovolenou. Jasným favoritem našich čtenářů je Waze, která si odnesla (nebo odvezla? :) ) celých 35 % hlasů. Za tímto úspěchem stojí z velké části práce lokálních editorů, kteří se starají o aktualizace mapových podkladů a průběžně zadávají do map uzavírky silničních komunikací, takže navigace nevodí řidiče tam, kde nemají co dělat. Druhé místo patří slovenskému Sygicu s 21 % a bronzem se mohou pochlubit Mapy Google s 11 %. Tyto tři aplikace obsadily celkem dvě třetiny všech došlých hlasů. Zajímavý podíl měly ještě HERE WeGo se 7 % a TomTom GPS Navigation Traffic se 4 %.

Hlasovačka z minulého týdne Hlasovačka z minulého týdne

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (17)