Foto test vlajkových modelů. Finální srovnání a vyhodnocení (Q4 2017)

foto test note 8 pixel 2 mate 10 pro iphone X

Vydání telefonů iPhone X a Google Pixel 2 znamenalo změny pořadí v žebříčcích nejlepších fotoaparátů v mobilních telefonech. Náš foto test vlajkových modelů přibral ještě další soupeře společností Samsung a Huawei. Jak foto test dopadl?

Samsung, Google, iPhone, nebo Huawei? Kdo fotí nejlépe?

Do našeho foto testu jsme zařadili čtveřici smartphonů, která se pohybuje na vrchních příčkách v žebříčcích nejlepších fotomobilů současnosti. Podle známého webu DxOMark vede Google Pixel 2 následovaný iPhonem X od Applu. Rovněž Samsung Galaxy Note8 a Huawei Mate 10 Pro, které jsou součástí našeho testu, se vměstnaly do první pětky.

Přestože při srovnání fotoaparátů mobilních telefonů nelze u všech nastolit úplně stejné podmínky, snažili jsme se tomuto ideálu co nejvíce přiblížit. Všechny snímky byly vytvořeny ze stejného místa, ve stejný čas i za totožných podmínek. Protože drtivá většina uživatelů mobilních telefonů nepoužívá manuální nastavení fotoaparátu, u všech smartphonů byl nastaven automatický režim.

 

[aps_product_sz id=“452209″]

[aps_product_sz id=“452459″]

[aps_product_sz id=“448783″]

[aps_product_sz id=“453297″]

Srovnání telefonů

Foto test-voda-1 Foto test-altan-1 Foto test-billboard-1 Foto test-oblicej-1 Foto test-silnice-1 Foto test-tma-4 Foto test-metro-1

Foto test – finální zhodnocení fotoaparátů

Samsung Galaxy Note8 – pomáhá post-processing

Vlajkové modely jihokorejské společnosti patří již řadu let mezi špičku v oblasti fotoaparátů. Note8 rozhodně není krok špatným směrem. V porovnání s konkurenty nabízí nejostřejší fotografie, což je do velké míry laděno post-processingem. Občas tak narazíte na hrany, které jsou natolik přeostřené, až v kontrastních místech vznikají nepěkné artefakty. Toho si všimnete ale až při bližším zkoumání.

Společně s iPhonem X občas trpí ztrátou detailů vlivem přepálení některých částí scén (například světelný nápis v metru). Vyvážení barev zvládá velmi dobře a pokud si zrovna nerozmyslí „přesaturovat“ některé barvy, má nejvěrohodnější podání barev ze všech testovaných telefonů. Za horších světelných podmínek mu ve velké míře pomáhá opět software, který velmi dobře skrývá šum. Bohužel s sebou často vezme i detaily, které se vyhladí. Větším plochám podobné barvy (tráva, zeď a podobně) byste se s Note8 měli raději vyhnout, udělá z nich totiž omalovánku. U makrosnímků jsme se setkali s podivným rozmazáváním hran. Focený předmět ze snímku nevystupuje tak, jak byste čekali. Přední kamera nenabízí úplně ostré snímky, zato vám ubere pár let. Ve výchozím nastavení fotoaparát rozpozná obličej a ubere vám na snímku 5 let vašeho života.

Za půjčení telefonu děkujeme společnosti Samsung.

Huawei Mate 10 Pro – na konkurenci ještě něco ztrácí

Mate 10 Pro má rozhodně dobrý fotoaparát. Foto test ale ukázal, že vedle konkurence tolik neobstál, a rozhodně bychom ho zařadili až na 4. místo. I přesto, že má nejvyšší rozlišení ze všech, detailů ve snímcích naleznete nejméně. Huawei se nejspíše snaží napodobit Samsung a softwarově dohání co se dá, ale bohužel se mu to úplně nedaří. Všimněte si detailních snímků, jak jsou některé světlé detaily přepálené a slité dohromady. Ty zbývající jsou zase viditelně softwarově přeostřené, až trochu za hranou (všimněte si aliasingu na hodinových ručičkách).

Podáním barev je na tom podobně jako Samsung a snaží se držet neutrálního podání – barvy nejdou viditelně do modra nebo do žluta. Věříme, že pokud si Huawei ještě trochu pohraje se softwarem, tak by pořadím pěkně zamíchal. Selfie kamera je kategorie sama o sobě. Jestli vás Note8 omladí o 5 let, tak u Huawei Mate 10 počítejte s 10 roky. Vyhlazování je ve výchozím stavu natolik značné, že mou tvář téměř oholilo. Bod k dobru bych dal za úpravu očí – bělmo a barva očí pěkně vystupuje.

Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti Huawei.

Apple iPhone X – výborný kompromis

Apple iPhone X je takový Note8 s dobře zmáknutou softwarovou úpravou. Fotografie nejsou zbytečně přeostřené, ani tolik saturované. Fotky tedy nepůsobí tak ostře jako u Note8, ale zato jsou plné detailů. Nenarazíte tady tolik na přepaly, tedy až na drobné výjimky (všimněte si bílého pytlíku u altánku v parku nebo světelné tabule na noční scéně). Co se nám na iPhone X fotografiích nelíbí, je rozmazávání pozadí, které působí, jakoby se ho někdo snažil po rozostření ještě doostřit.

Barevně se iPhone X přiklání k teplejším barvám, což je v tomto testu velmi dobře vidět v kontrastu s ostatními. Přední kamera má ze všech testovaných nejmenší úhel záběru. Asi se nepočítalo s tím, že byste se chtěli fotit s přáteli. Úpravy obličeje tady ve výchozím stavu nejsou tak viditelné jako u Note8 nebo Mate 10. Stejně jako u přední kamery i zde můžeme pozorovat posunutí barev k teplejšímu spektru.

Za půjčení telefonu děkujeme společnosti Smarty.cz.

Google Pixel 2 – zachytí nejvíce detailů

Fotoaparát Pixelu 2 působí hodně syrově. Barvy jsou věrohodné, pokud tedy zrovna neuskočí vyvážení do modré, což je neduh, se kterým jsme se při testování občas setkali. Jinak barvy nejsou zbytečně saturované. Co je potřeba vyzdvihnout, je množství detailů, které si fotografie zachovává, a to i bez viditelného doostřování. Tam, kde všechny testované telefony už mají jen vyhlazenou plochu, u Pixelu 2 vidíte i další detaily. U nočních scén se potvrzuje, jak málo je fotografie vyhlazená. Šumu u Pixelu naleznete nejvíce, telefon vám to ale opět vrátí v množství detailů (například nápisy a škrábance na desce v noční scéně).

Pokud se podíváme na přední kameru, možná by někdo mohl namítnout, že jsme si kamery určitě spletli a fotili zadní kamerou. Přední kamera se totiž opravdu povedla. Fotografie je plná detailů, snad jen to pozadí by mohlo být více rozmazáno. Chlubit se může také nejvěrohodnějším podáním barev.

Jak podle vás dopadl tento foto test? Který telefon je ve vašich očích vítězem?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)