Apple iPhone SE: Prcek z tábora konkurence (recenze z pohledu Androiďáka)

Apple iPhone SE – nahledovy obrazek

Možná jste si mysleli, že se této chvíle nedočkáte. Ale je tu. Na portálu Svět Androida přichází recenze telefonu Apple iPhone SE. Jaký je tento telefon v rukou Androiďáka a jak dopadl v našem testu?

Obsah recenze

Tak počkat. Neposlali nám iPhone 5S?

První seznámení s iPhonem SE se nese v duchu překvapení – je to opravdu nový iPhone? Proč tedy vypadá jako stařičký iPhone 5S? Prostě tak Apple rozhodl. Na první pohled neuvěřitelně titěrný přístroj pro ty, kteří jsou zvyklí, že 5″ už je dnes naprosté minimum. Tady jsme ještě o palec níže.

Smartphone je úzký, tloušťka ale zase tolik ne, a tak je z iPhonu SE pěkná cihlička. A rámečky okolo displeje? V diskuzích často vídáme negativní názory třeba na telefony Sony, které mívají mnoho prostoru pod i nad displejem. U telefonu iPhone SE je to ale extrémní v kontrastu s většinou androidích telefonů. Budete se s tím muset smířit. Stále jsme tedy mluvili o přední straně, ale ta zadní je vlastně zase na chlup stejná s iPhonem 5S. Kovová placka s jablkem, kterou v horní a spodní části ruší černé pruhy z tvrzeného skla.

Apple iPhone SE – první pohled

Apple iPhone SE - první pohled

Kov, kam se jen podíváš

To asi není žádným překvapením. Na kovové tělo sází Apple již dlouho – kovová záda i boční rámeček. Tlačítka pro ovládání hlasitosti jsou umístěna vlevo, doplňuje je tradičně tlačítko pro zapínání tichého režimu. To je dle nás zbytečnost, když stejnou práci zastane přidržení tlačítka pro zeslabení u Androidu. Napájecí tlačítko je umístěno nahoře, co už jsme si mysleli, že se v 21. století nedočkáme. Stalo se. I když je telefon mrňavý a dá se na něj dosáhnout jednou rukou, není to úplně pohodlné.

Spodní strana slouží k zapojení Lightning konektoru či 3,5mm sluchátek. Zdířky reproduktoru jsou sice symetricky umístěny okolo konektoru a člověk by si mohl myslet, že se snad jedná o stereoreproduktor, ale opak je pravdou. Ve druhé zdířce bude spíše mikrofon.

Apple iPhone SE - konstrukce, zepředu 1

Ovládání jednou rukou je hračka

On vlastně celkově působí iPhone SE pro uživatele, kteří jsou zvyklí na 6palcový telefon, jako hračka. Jako takový MP4 přehrávač. Díky 4palcovému displeji je ovšem zajištěno, že jednou rukou snadno dosáhnete do všech zákoutí displeje. Můžete tedy psát i za chůze, což je u spousty telefonů s Androidem problém. U šestipalcových monster vlastně vyloučeno. Nepochopitelné je pro nás umístění ovládání hlasitosti na levou stranu, protože si člověk musí při jejich ovládání přehmátnout. Napravo by to šlo lépe.

Apple iPhone SE - konstrukce, zepředu 5

Váha tak akorát

Při prvním uchopení telefonu si řeknete, že je na svou velikost docela těžký. A také je – celých 113 gramů. Pokud by ovšem vážil méně, už by byl možná v rukách nestabilní. Celkově jsme neměli problémy s tím, že by telefon z rukou vyklouzával. Ale možná jsme jen opatrní – všichni víme, kolik iPhonů 5S okusilo pád na zem. Ke zpracování nemáme žádnou výtku – vše lícuje skvěle a kov se nám líbí.

Apple iPhone SE - konstrukce, zepředu 3

Displej: Starý, ale stále dobrý

Společnost Apple dostává za svůj displej chválu již řadu let. Možná i proto se rozhodla, že iPhone SE dostane osvědčený displej z přístroje iPhone 5S. IPS panel nabídne rozlišení 640 x 1136 px, což na úhlopříčce 4 palce dává jemnost 326 PPI. To je sice papírově méně než většina výkonnějších androidích telefonů, ale ničemu to nevadí – rastr jsme nepozorovali. IPS panel naopak nabídne dobré podání barev a vyzdvihnout musíme čitelnost na slunci, která je na skvělé úrovni. Ani na přímém slunci jsme neměli problémy s prací na telefonu.

Podání bílé se nám zdálo trochu do šeda, stejně tak černá nebyla úplně dokonalá. Tady už je ale limitem spíše samotná IPS technologie, na SuperAMOLED to jen tak stačit nebude. K přesnosti nemáme naprosto žádné výhrady. Celkově je displej stále kvalitní, i když musíme říci, že telefony s Androidem ve stejné cenové hladině jsou na tom většinou o něco lépe.

Apple iPhone SE - displej

Čtečka otisků prstů – přesnost nade vše

Už stařičký iPhone 5S měl čtečku otisků prstů v zamykacím tlačítku, iPhone SE dostal úplně tu samou. Svůj prst jsme nastavili hned při úvodním spuštění telefonu, proces byl poměrně zdlouhavý, ale nejspíše oprávněný. V přesnosti čtečky si nemůžeme na nic stěžovat – prst není rozpoznám, opravdu jen pokud máte vlhký prst nebo ho přiložíte špatně. Jelikož ale směřuje prst do míst tlačítka intuitivně, ani nesprávné přiložení se nám nestávalo. Podobně jako u jiných telefonů se čtečkou v domácím tlačítku musíte nejprve tlačítko zmačknout a až poté se telefon odemkne.

Sami jsme se přesvědčili, že mobilní telefony s Androidem jsou v rychlosti čtečky většinou lepší. Není ale divu, tato technologie pochází ze staršího iPhonu 5S, šestá řada iPhonů je na tom lépe.

  • odemknutí je snadné a rychlé
  • na čtečku není potřeba nikterak tlačit, jde to lehce
  • vlhký prst není rozpoznán
  • většina pokusů o odemčení je úspěšná
  • prst je rozpoznán z jakéhokoliv směru (nezáleží na natočení)
  • před použitím čtečky je nutné zmačknout domácí tlačítko

Apple iPhone SE - čtečka otisků prstů

Hardware – nesmíte hledět na čísla

Slabý hardware za hodně velký balík peněz. To je častý argument fanoušků telefonů s Androidem a mají vlastně pravdu. Jenže jak už jsme zmínili v našem článku, dnes už to ani tak o hardwarových parametrech není. Důležité je, jak s daným hardwarem telefon ve výsledku funguje. A zde asi nemusíme dlouze vypravovat, že v tomto případě je na tom iPhone SE dobře. Velmi dobře.

Ale zpět k železu. Kdo čekal 8jádrový procesor, bude zklamán. Procesor Twister nabídne „pouhá“ dvě jádra na frekvenci 1,8 GHz, které doplňuje 2GB RAM paměť a 16 či 64GB vnitřní úložiště. To ale vůbec nevadí, protože výkonu má čip na rozdávání. Na paměťovou kartu rovnou zapomeňte. Hodně vtipně vypadá kapacita baterie – 1624 mAh. Pokud by vám takovou baterii prodal nějaký výrobce v telefonu s Androidem, asi byste jej rychle vrátili. Jak to dopadne tady? To se dozvíme v jedné z následujících kapitol.

Ohledně konektivity je na tom iPhone SE dobře – nechybí nejrychlejší Wi-Fi, Bluetooth verze 4.1, NFC (pro Apple Pay) či plnohodnotná podpora LTE na všech frekvencích. Velmi citlivý je i čip GPS a nechybí ani digitální kompas. Ten je rovněž poměrně přesný a citlivý. Fotoaparát dostal 12MPx snímač, což zase není papírově zázračná hodnota. Poradí si ale s nahrávání Full HD videa v 60 FPS či 4K s 30 FPS.

[aps_product_sz id=“387628″]

Výdrž spíše průměr: 1 – 1,5 dne intenzivní práce

Baterie má opravdu malou kapacitu 1624 mAh. Na druhou stranu je displej prťavý, hardware úsporný a systém dobře optimalizovaný. Díky tomu jsme s telefonem i při náročnější práci (stále aktivní datové přenosy, časté brouzdání na internetu, poslech hudby, vyřízení spousty zpráv Hangouts apod.) vydrželi vždy o rána do večera a většinou i do půlky následující dne. Dá se tedy říci, že iPhone SE vydrží na jedno nabití 1-1,5 dne náročnější práce.

Fyziku ale samozřejmě oklamat nelze, kapacita je zkrátka nízká, a proto není tento výsledek žádným zázrakem. Spousta smartphonů s Androidem dnes vydrží stejné zatížení i kolem 2 dní, tento výsledek tedy bereme spíše jako průměrný.


Apple iOS 9.3.2 – od Androidu vzdálen

Už od prvního spuštění člověk ví, že to nebude snadné. Tolik let na Androidu a najednou je všechno jinak. Úvodní průvodce nás dokonce vyzval, abychom přenesli nastavení z Androidu do iPhonu. No vlastně proč ne? Budete k tomu potřebovat aplikaci pro Android, kterou na telefonu spustíte a pak už jen stačí postupovat podle pokynů. Co se přeneslo? Multimediální data a Google účty. Ty ale stejně pak vyžadovaly zadání hesla, takže jsme si zase tolik nepomohli.

Google služby – není to ono, ale jsou tu

Začalo první seznamování, první krůčky. Jelikož jsme odkojeni na službách Googlu, automaticky jsme sáhli po instalaci známých aplikací z Androidu:

  • Chrome,
  • Hangouts,
  • GMail,
  • Google Mapy,
  • Google Disk a další.

Za chvíli byl iPhone skoro více naplněn programy od Googlu než jinými. Ale proč ne? Apple to umožní, Google aplikace pro iOS nabízí. Všechny aplikace navíc fungují. Musíme ovšem poznamenat, že do fungování v Androidu je to ještě daleko.

Občas se nám stalo, že se Hangouts odhlásilo a nepřišly všechny zprávy. E-maily v liště nelze archivovat jen tažením prstu do stran, ale musíte ještě tuto možnost potvrdit. Dokonce ani ťuknutím na zprávu v liště nás nepřenese do aplikace GMail a na danou zprávu. Je možné, že lze tento nedostatek obejít nějakou změnou nastavení, ale ve výchozím stavu to tak není a je to velmi nepříjemné.

Kde je proboha tlačítko zpět?

Telefony od Applu nemají tlačítko zpět. Dříve to bylo opravdu otravné, pak tvůrci iPhonu vymysleli gesto tažení prstu zleva doprava, což funguje poměrně dobře. Problém je, že v některých aplikacích či částech toto gesto použít nelze a vy tak musíte hledat titěrné tlačítko zpět v levém horním rohu. Nestáváte se to sice často, ale o to víc vás pak takový moment naštve. Typicky v Chromu když člověk spustí nějaké video a chce se dostat zpět, musí hledat titěrnou ikonu pro zmenšení. V Androidu prostě zmačknete tlačítko zpět, ať se děje, co se děje. Jen těžko tedy může někdo tvrdit, že řešení Applu s gestem je lepší. Prostě není.

Apple iPhone SE - iOS9, zpět

Domácí obrazovka a samé ikony

Věc, kterou příznivci Androidu jen tak Applu neodpustí. Na ploše máte všechny aplikace formou ikon, žádné Widgety ani další obrazovka s aplikacemi a nějaká větší možnost přizpůsobení. Na druhou stranu – tento koncept využívá již spousta výrobců Androidu a evidentně se najde nemalé množství uživatelů, kterým to vyhovuje. Widgety by ale mohly scházet. Kdo je zvyklý používat chytré karty Google Now, opět si bude připadat, jako by ho Apple o něco ošidil.

Notifikační lišta – slabý odvar Androidu

Uživatelů Androidu notifikační lištu milují. Najdou v ní veškeré oznámení, nejnutnější ovládání a je to možná část systému, kterou využívají nejvíc. I iPhone možná trochu pod nátlakem představil vysouvací lištu, která ukazuje notifikace. Ta je rozdělena na dvě části – Widgety a oznámení. Část lišty, do které lze přidávat Widgety a informace z aplikací, vypadá poměrně zajímavě, i když jsme se ji za ten týden nenaučili pořádně využívat. Rozhodně to ale nevypadá špatně.

Část s notifikacemi nám ale příliš neseděla. V Androidu jsme zvyklí, že když přijde notifikace, tahem prstu ji „odpálíme“ či kliknutím se dostaneme přímo do aplikace, zprávy apod. To tady prostě nejde – tahem prstu totiž zobrazíte volby, co s notifikací udělat (Archivovat e-mail, Odpovědět apod.), kliknutí nedělá nic. A to je věc, ze které budete šílet. Znovu předesíláme, že možná existuje způsob, jak tuto vlastnost změnit, ale my jsme na ni nepřišli a hrůzný je fakt, že tak není ve výchozím nastavení.

A ovládání Wi-Fi, Bluetooth či třeba jasu? To Applu dal také do lišty, ale do jiné. Do spodní. Vytahuje se úplně stejně, jen zkrátka z opačného konce telefonu. Naleznete zde v podstatě stejné prvky jako u Androidu – ovládání jasu, bezdrátových technologií, hudby či třeba zkratky k některým aplikacím. Její úpravu jsme ale nenašli. I Androidu ovšem většinou uživatel používá Wi-Fi a jas nejvíce.

Apple iPhone SE - iOS 9, notifikační lišta

App Store a aplikace

Při prvním spuštění obchodu s aplikacemi jsme byli trochu zmateni, základní prvky jsou totiž rozmístěny jinak než v Google Play. Princip je ale stále stejný – najdete pomocí hledání aplikaci, přečtete si její popis a pár kliknutími ji nainstalujete. Změnou je snad jen to, že vám aplikace neukazuje svá oprávnění jako u Androidu.

Potěšující je fakt, že spousta aplikací, které člověk využívá na Androidu, existují i pro iOS. Některé vám sice budou chybět, ale zase je velká pravděpodobnost, že existuje nějaká alternativa. V tomto ohledu si nemá ani jeden tábor co vyčítat. Pro nás bylo důležité, že pro iOS jsou Google aplikace, na které jsme zvyklí.

Klávesnice – tak tohle se vážně nepovedlo

Předinstalovaná klávesnice v telefonu iPhone SE je strašná. Kvůli malému displeji jsou klávesy titěrné a do tlačítka mazání, které je úplně na pravé straně, se občas trefovalo opravdu těžko. Predikce funguje tak, že vám iPhone nabídne jedno slovo, které je dost často vzdáleno od toho, které chcete, a tím to hasne. V Chromu při psaní textu dokonce mizí klávesa s tečkou a musíte použít dvojité ťuknutí na mezerník. Katastrofa.

Potěšující je alespoň fakt, že lze klávesnici vyměnit třeba za Swiftkey. Většina uživatelů ale klávesnice nemění a ta z Androidu je zatím několik let před iPhonem.

Rychlost a stabilita systému – jednička s hvězdičkou

Zde přichází triumf smartphonu iPhone SE. Prostředí je rychlé, plynulé a na nějaké záškuby narazíte jen výjimečně. Jistě, to samé dá říci o vybavenějších telefonech s Androidem, ale bohužel musíme uznat, že odladění je tady zkrátka ještě na lepší úrovni. A to i lepší než u vlajkových modelů Androidu. Pád aplikace nás nepotkal.

Ovládání telefonu a prostředí – ono to jde

Trochu jsme se báli, že jako děti Androidu budeme v iPhonu tápat a hledat i největší maličkosti. Zpočátku tomu možná i tak bylo, ale obecně se dá říci, že člověk většinou věci najde tam, kde by čekal, že je najít má. Nedělalo nám ovládání telefonu větší problémy, i když jsme nešli do hloubky. Celkově nás nejvíce vytáčela absence tlačítka zpět, protože jsme občas museli používat titěrné tlačítko zpět kdesi v rohu.

Propojení s Macbookem

Notebooky od společnosti Apple patří rovněž dnes mezi velmi oblíbené přístroje. Majitelé těchto strojů, kteří si navíc pořídí iPhone, mají výhodu. Telefon lze snadno s Macbookem propojit a můžete například vyřizovat hovory či SMS přímo z prostředí aplikace, aniž byste museli instalovat aplikaci třetích stran. Šikovné.

Rozený hudebník

Již jednou dnes zaznělo, že iPhone SE vypadá jako malý MP4 přehrávač. Pozitivní je, že i tak hraje. Výstup do sluchátek je velmi kvalitní, i když člověk použije lepší sluchátka (Creative Aurvana In-Ear 2 Plus v našem případě). Hudba je čistá a výstup zároveň hlasitý.

Reproduktor už sice tolik chválit nebudeme, ale stále se jedná v porovnání s androidími telefony o nadprůměr. A to jak po stránce kvality přehrávání, tak i hlasitosti.

Zde jen malá vsuvka – ti, kteří používají Google Music či Spotify, nebudou muset nic řešit. Pokud ale sázíte na své vlastní MP3 a chtěli byste je nahrát z počítače, neobejdete se bez iTunes a procesu synchronizace. To může být pro mnohé obtěžující překážka oproti Androidu, kde je stačí jednoduše přenést přes libovolný správce souborů.

Apple iPhone SE - hudební reprodukce

Fotoaparát – kvalita, která nezklame

Papírově na tom sice snímač do počtu pixelů není nic moc, ale to vůbec nevadí. 12 MPx stačí, navíc podpora 4K videa s 30 FPS či Full HD s 60 FPS je vítaná. Aplikace pro focení je udělaná tak, že prostě fotíte. Nestaráte se o megapixely, o rozlišení videa či FPS. V aplikaci pro focení jsme toto nastavení ani nenašli a skutečně jsme museli až do nastavení telefonu, kde jsme dokázali změnit rozlišení videa. Jsme přesvědčeni, že detailní nastavení scény je příjemný bonus, který uživatel může a nemusí využít. Ale tady zkrátka chybí. Není po ruce.

Apple iPhone SE - iOS 9, fotoaparát aplikace 1

Fotografie na nás nechaly dobrý dojem. Jsou ostré, neztrácí se detaily a navíc jsou hezky barevné. Nic pro ty, kteří mají rádi věrné podání barev, většině běžných uživatelů se ale „barvičky“ líbí. Ví to i třeba Samsung. Apple iPhone SE si poměrně dobře poradí s fotografováním za tmy. Šum je sice patrný, ale zůstává oproti jiným telefonům ve stejné cenové kategorii na rozumné hranici. Dobře je na tom i natáčení videa, které podporuje i 4K rozlišení. Celkově je fotoaparát kvalitní, i když třeba na Galaxy S7 ztrácí. I cena je ovšem nižší.

Fotografie ke stažení.

Pořízené fotografie

Apple iPhone SE – test videa (4K)

Apple iPhone SE - test videa (4K)

Apple iPhone SE – stabilizace obrazu

Apple iPhone SE - stabilizace obrazu


Apple iPhone SE – Závěr

Jak to dopadlo? Čekali jste, že jablečný telefon na serveru androidích fanoušků rozcupujeme a smeteme z redakce? Ani náhodou. Nebo snad celá redakce po tomto testu migruje ke konkurenci? Kdepak. Střízlivým pohledem můžeme prohlásit, že iPhone SE má něco do sebe. Některé aspekty nás příjemně překvapily, jiné zklamaly a další vyděsily. Pojďme se na to podívat podrobně.

Začneme-li systémem iOS, musíme smeknout před jeho rychlou odezvou či stabilitou. Telefon šlape velmi dobře a rychlost mu může závidět i kdejaký TOP model Androidu. Ovládání telefonu a systému je subjektivní, obecně lze ale s jistotou říci, že se rozdíly pro běžné uživatele mezi systémy smazávají. Chytrý telefon je totiž dnes tak chytrý, kolik chytrých aplikací obsahuje. A ty jsou v obou obchodech rovnocenné.

Tlačítko zpět chybí a může vám klidně kdejaký jablíčkář vyprávět, že gesto pro návrat zpět je lepší. Není, protože nefunguje všude. Netěší nás ani fakt, že pro synchronizaci hudby musí člověk používat iTunes, ale to už každý četl a slyšel tisíckrát. Android nabídne daleko širší možnost nastavení, lepší notifikační lištu i spolehlivější běh Google služeb. Systém od Applu zase vítězí jednoduchostí, které dává spousta uživatelů přednost. Zde je to spíše na osobních preferencích.

Design přístroje hodnotíme spíše negativně – jedná se totiž o stařičkou konstrukci iPhonu 5S. Kovová cihlička, která má navíc tlusté rámečky okolo displeje. Kvalita dílenského zpracování je ale naopak ukázková. Potěší oboustranný konektor pro nabíjení či kvalitní audiovýstup. Spokojeni jsme byli také s fotoaparátem a šikovná byla možnost propojení SMS, hovorů a dalších funkcí s Macbookem.

Závěrečný verdikt: Apple iPhone SE není špatný telefon a plní to, co umí Apple nejlépe – prostě to funguje, aniž by se člověk musel do něčeho vrtat. Pokud se nebudeme ohlížet za cenou ani faktem, že se z velké části jedná o starý iPhone 5S, uživatel dostane funkční telefon s dobrou výbavou a kompaktním tělem. Pokud pro vás ovšem není jablečný ekosystém podmínkou, s danými penězi lze naložit i lépe. Třeba společnost Sony a její řada Z Compact poráží iPhone svou výbavou i cenou.

Cena 13 tisíc Kč za 16GB variantu je vysoká. To ale není nic, na co bychom u Applu nebyli zvyklí. Pokud by byl iPhone SE o nějaký ten tisíc levnější, rozhodně by se jednalo o velmi zajímavou volbu.

Klady

+ Optimalizovaný, rychlý a stabilní systém iOS
+ Kvalitní dílenské zpracování
+ Slušný fotoaparát
+ Displej dobře čitelný na slunci
+ Kvalitní audio výstup
+ Možnost propojení s Macbookem (Continuity)
+ Oboustranný nabíjecí konektor

Zápory

– Vysoká cena
– Mnoho komponent či design ze staršího modelu 5S
– Velké rámečky okolo displeje
– Spíše průměrná výdrž na jedno nabití
– Chybí tlačítko zpět (ne všude lze použít gesto)
– Špatná klávesnice oproti Androidu
– Nutnost využít iTunes k synchronizaci hudby

Za zapůjčení děkujeme společnosti T-Mobile.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (50)