Nejnovější aplikace z Google Play #214: netradiční budík

Nejnovější-aplikace-z-Google-Play-#214-netradiční-budík

Netradiční budík, ve kterém budete stavět souhvězdí či nástroj pro úsporu mobilních dat. Dále je připraven šikovný správce schránky a kamera, natáčející ve vysokém rozlišení. Ano, je tu sice pondělí, ale to kromě začátku pracovního týdne znamená také další díl našeho pravidelného seriálu Nejnovější aplikace z Google Play.

Datally – ušetřete mobilní data

Pravidelní čtenáři našeho portálu aplikaci Datally již dobře znají – psali jsme o ní před deseti dny. Program z dílny Googlu, který se původně jmenoval Triangle, přišel se zcela novým názvem. Jedná se o aplikaci, kterou ocení především uživatelé s omezenými datovými přenosy. Datally je totiž správce mobilních dat, který vám pomůže sledovat a šetřit přenesená data.

Základní funkce se dají shrnout do tří bodů:

  • Kontrola – ovládejte a omezuje data vybraných aplikací, zatímco těm používaným nechte volné pole působnosti. Vedle toho umí Datally zablokovat program, který vykazuje nadstandardní přenosy.
  • Sledování – zjistěte více o využití dat aplikacemi, včetně historie a trendů v průběhu času. Odhalte, které aplikace nejvíce využívají mobilní připojení.
  • Úspora – najděte blízké sítě Wi-Fi, abyste mohli sledovat videa, procházet obrázky a stahovat soubory bez negativního dopadu na váš FUP. Bezdrátové sítě můžete hodnotit, čímž pomůžete ostatním uživatelům.

Aplikace Datally je sice v Obchodě Play od dubna tohoto roku, nicméně až donedávna se jednalo o beta verzi s jiným názvem. Aktuálně se může chlubit více než milionem stažení a průměrnou známkou 4,2. Instalovat ji můžete na zařízení s Androidem 5.0 a vyšším.

Datally: data saving app by Google
Datally: data saving app by Google

UltraCorder – natáčejte v plném rozlišení

UltraCorder je nová aplikace pro natáčení videí, jejíž největší devizou je schopnost zaznamenávat videa s plným rozlišením snímače zařízení pomocí kódování HEVC/H.265. Díky němu mohou výsledné soubory zabírat až polovinu obvyklé velikosti při stejné kvalitě videa. Nezbytná je však hardwarová podpora HEVC/H.265 na straně zařízení, což doporučujeme zkontrolovat ještě předtím, než si tuto aplikaci nainstalujete. Samotný formát je na většině zařízení podporován od systému Android 7.0 výše.

Aplikace umožňuje upravit mnoho parametrů kódování videa a zvuku, jako je rozlišení videa, datový tok, profil a vzorkovací frekvence zvuku. Zvládá také natáčení takzvaných „časosběrných videí“ (time-lapse).

Po třech týdnech si tento program, který stojí 80 korun, pořídilo více než deset tisíc klientů. Průměrná známka je 3,8. Instalační balíček velký jen 2 MB můžete použít na telefonech s Androidem 5.0 a vyšším.

UltraCorder
UltraCorder

Nebula Alarm Clock – netradiční budík, který vás probere

Po delší době tu máme aplikaci budíku, která dokázala vyvolat zájem uživatelů i odborných periodik. Jmenuje se Nebula Alarm Clock a v Obchodě Play je teprve tři týdny. Samozřejmě v Obchodě Play najdete přinejmenším desítky aplikací tohoto ražení, minimálně jednu pak máte v telefonu předinstalovanou od výrobce či Googlu. Zkuste ale něco jiného, nového a neotřelého!

Tento netradiční budík se snaží motivovat ke vstávání určitou formou hry. Každé ráno budete mít na obrazovce novou hvězdu. Její zrod musíte včas podchytit (tj. vstát), jinak hvězda exploduje. Pomocí hvězd pak můžete vytvářet nádherná souhvězdí a odemykat úžasné odměny v aplikaci. Svou bdělost přitom můžete potvrzovat několika způsoby: třeba vyřešením hlavolamu či naskenováním QR kódu ve vaší koupelně. Budík můžete přizpůsobit svým zvyklostem tak, aby vás budil jemně, nebo naopak drsněji. Aplikace má prý funkce, které zastaví i ty největší „přispávače“.

Hlavní vlastnosti vypadají následovně:

  • Spousta vyzváněcích tónů od jemných až po velmi hlasité a nepříjemné.
  • Probuďte se svou vlastní hudbou a vyzváněcími tóny.
  • Získejte za probuzení úžasné odměny do své hvězdné oblohy.
  • Možnost přehrávání zvuků, které vám pomohou usnout-
  • QR a čtečka čárových kódů pro vypnutí budíku.
  • Vypnutí zatřesením.
  • Postupně se zvyšující hlasitost budíku.

Tento netradiční budík si dosud stáhlo více než tisíc uživatelů, které ale očividně baví – svědčí o tom průměrná známka 4,8. Instalační balíček, velký poměrně masivních 44 MB, můžete použít na zařízeních s Androidem 5.0 a novějším.

Nebula Alarm Clock
Nebula Alarm Clock

Pokud raději sázíte na osvědčené a tradičnější budíky, doporučíme vaší pozornosti aplikace Timely či Sleep as Android.

CopyClip – Clipboard Manager

S aplikací schránky se setkáte asi na každém rozumnějším systému. Slouží například pro kopírování, přesouvání a vkládání textů či obrázků v rámci aplikace či mezi programy. Přestože se na první pohled může zdát, že na takovém nástroji nelze vymyslet nic nového, opak je pravdou. A potvrzuje to například právě CopyClip – Clipboard Manager.

CopyClip poskytuje přátelské uživatelské rozhraní, které je snadno použitelné. Výhodou je absence jakýchkoli nákupů v aplikaci nebo obtěžujících reklam. Je to výkonný a snadno použitelný správce schránky, který automaticky ukládá vše, co kopírujete. K vašim výstřižkům se pak dostanete prostřednictvím notifikací, kde je můžete upravovat a uložit je pro pozdější použití. Uložené výstřižky lze vkládat, zobrazovat, upravovat a sdílet. Pro přístup k schránce nemusíte otevírat samotnou aplikaci.

Autoři jako hlavní funkce jmenují:

  • Automatický a bezproblémový správce schránky.
  • Přístup ke schránce v libovolné aplikaci.
  • Uložte si své oblíbené výstřižky pro pozdější snadné použití.
  • Nastavte, kolik posledních kopírovaných položek chcete uložit.
  • Upravujte uložené výstřižky.

Aplikaci CopyClip – Clipboard Manager si během jednoho týdne stáhlo více než sto uživatelů. Průměrná známka 4,5 také vypadá velice slibně. Jen 2 MB velký balíček můžete instalovat na zařízení s Androidem 4.2 a vyšším.

CopyClip - Clipboard Manager
CopyClip - Clipboard Manager

Podobné funkce poskytovala například aplikace Native Clipboard, často je pokročilá správa schránky zahrnována přímo do klávesnice – jako například SwiftKey.

Předchozí díly seriálu Nejnovější aplikace z Google Play

Objevili jste v Obchodě Play zajímavou novou aplikaci? Dejte nám o ní vědět v komentářích!
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)