Android Pay v Británii tento měsíc. Dočkáme se někdy i u nás?

android-pay-terminal-970-80

Google spustí na konci března ve Velké Británii službu Android Pay. Po Spojených státech amerických jde o další trh, kde budou moci zákazníci platit kartou v mobilu. Pro využívání nového způsobu plateb ale bude nutností vlastnit přístroj podporující NFC. Samotné transakce potom probíhají formou „Tap and Pay“ metody, stejně jak jsme všichni zvyklí při platbě bezkontaktní kartou. Jak jsme na tom s bezkontaktními platbami a na který další trh Google rozšíří svoji službu?

Bezpečné pípání

Celý systém funguje na tzv. technologii Host Card Emulation (HCE), kterou Android podporuje již od verze 4.4 KitKat. Bezpečnost NFC plateb je založena na využívání emulované platební karty, která je nahraná přímo do aplikace v mobilním telefonu. Každá platební karta je uložená v Android Pay pod přiřazeným číslem virtuálního účtu. Toto číslo se potom používá místo karty při každé platbě, tudíž aplikace nesdílí skutečné číslo karty s obchodníkem. V případě krádeže nebo ztráty telefonu Google nabízí možnost přístroj na dálku zamknout nebo vymazat citlivá data prostřednictvím služby Android Device Manager.

https://youtu.be/OueObu2aA_M

Češi – velmistři v platbách bezkontaktní kartou

Jako národ máme rádi technické novinky a bezkontaktním kartám a NFC platbám, nebo jak někteří říkají “pípání“, jsme zcela propadli. V obchodech v minulém roce zaznělo 369 milionů akceptujících pípnutí bezkontaktní kartou a bylo tak zaplaceno za nákupy celkem více než 205 miliard korun. Tato úctyhodná čísla, která se nedají ani pořádně představit, nejsou jen z čistého nadšení, ale odpovídají penetraci bezkontaktních karet na trhu, kterých je již přes 8,1 mil. z celkového počtu 11,4 mil. karet a míst, kde tyto karty můžeme využít, šplhající se k 90.000. Podtrženo, sečteno: Česká republika, s 68% podílem bezkontaktních plateb v obchodech, patří ke špičce nejen v Evropě, ale na celém světě. Z tohoto pohledu je česká kotlina jako stvořená na další level, čímž je karta v mobilu.

Android Pay - češi

Mobilní platby – u nás pouhé nedokonalé náhražky

I přes jasné statistiky není pravděpodobně náš trh tak zajímavý, aby Android Pay u nás Google aplikoval. Podle posledních informací má být na řadě Austrálie a to v polovině tohoto roku. Nic jiného nám nezbývá, než si vystačit s náhražkami například v podobě bezkontaktních nálepek, které z vašeho telefonu “zázrakem“ vytvoří platební nástroj. Ale to vše bez zabezpečení a dalších výhod, které přináší aplikace Android Pay. Dalším polovičatým řešením jsou aplikace, které obcházejí svoji nedokonalost řešením jako je snímání QR kódu, což je zajímavý systém pro takové to domácí žvýkání u plateb přes internet z pohodlí rodinného kruhu, ale v době rychlých plateb u obchodníků se jedná o krok zpět.

Tak nic jiného nám nezbyde, než počkat, až Android Pay zavítá i do české kotliny. Snad to nebude trvat věčnost.

bankofamerica-coffee-shop-640x0

Využili byste Android Pay ve svém mobilu? :)

Uživatelská recenze
O Autorovi - Uživatelská recenze

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)