Nečekejte na Android P. Zkuste si jednu z novinek už dnes

Nečekejte-na-Android-P!-Zku

Příští verze mobilního operačního systému Android, označovaná zatím jako Android P, přinese celou řadu novinek. Jednu z nich – konkrétně nový způsob nastavování úrovně hlasitosti – můžete vyzkoušet třeba hned teď. Nečekejte na Android P a nainstalujte si nový program s dlouhým názvem Android P Volume Slider – P Volume Control!

Obsah článku

Co aplikace slibuje?

O Androidu P se začalo více hovořit v průběhu února. Zatím není známo, zda ponese číslo 9, ani jaké bude jeho kódové označení. Ví se však, že bude podporovat obrazovky s výřezem a omezovat aplikace, bežící na pozadí. K oficiálnímu ohlášení došlo 7. března a jeho součástí bylo i představení některých novinek a uvolnění testovacích sestavení. Ta mimo jiné ukázala změny v oblasti nastavování hlasitosti.

Právě z těchto „vývojářských náhledů“ čerpal inspiraci indický vývojář Yogesh Dama, který připravil widget pro rychlou změnu úrovně hlasitosti. Jde o napodobeninu provedení, jaké můžeme vidět v Androidu P. Sám autor dokonce sebevědomě tvrdí, že jeho dílko je prakticky úplně stejné, jako originál. Protože widget lze instalovat na telefony a tablety s Androidem 4.0.3 a vyšším, může si novinku vyzkoušet prakticky každý. Nutno podotknout, že aplikace už z principu nemůže nahradit původní rozhraní pro ovládání hlasitosti.

Android P Volume Slider – P Volume Control umožňuje ovládat jednotlivé kanály hlasitosti přímo z oznámení. Díky tomu nemusíte používat hardwarová tlačítka na boku telefonu či tabletu. „Nečekejte na Android P pro vaše zařízení a nainstalujte si tuto aplikaci, abyste mohli vyzkoušet nové ovládání hlasitosti telefonu,“ uvádí v popisku Dama. Zbývá dodat, že program není zdarma – stojí dvacet korun – na oplátku neobsahuje reklamy ani další nákupy v aplikaci.

Android P Volume Slider App Demo

Android P Volume Slider App Demo

Nečekejte na Android P a pojďte to zkusit!

Po prvním spuštění aplikace požádá o přístup k nastavení režimu Nerušit. Ten je nezbytný, aby mohla ovládat tento zvukový mód, zapínat ho a vypínat. Následně se ocitnete v uživatelském rozhraní, kterému by prospěla alespoň jednoduchá grafika v podobě ikonek.

První na očích je přepínač, umožňující volbu mezi Android P a Normal. Zásadní rozdíl je ten, že Android P má posuvníky hlasitosti orientované vertikálně, kdežto druhá volba horizontálně. V sekci Toggles pak vybíráte přepínače a tím i kanály, jejichž hlasitost budete moci ovlivňovat.

Kromě vyzvánění, notifikací, médií, budíku a systému lze tímto programem nastavovat hlasitost hovorů a zvukových zařízení připojených přes Bluetooth. Ovládací panel je zobrazen jako tenký, permanentně viditelný proužek v notifikacích. Stačí tedy stáhnout oznamovací lištu, klepnout na příslušnou ikonu a plovoucím posuvníkem nastavit hlasitost. Volba Notification Color ovlivňuje barvu pozadí panelu v notifikacích, zatímco Toggle Icon Color určuje barvu ikonek. Možné kombinace jsou v podstatě neomezené, takže bez problémů navolíte provedení dle svého vkusu a panel bude dokonale ladit s grafikou vašeho telefonu.

Možnost Slider Position ovlivňuje, ve které části obrazovky se bude ukazovat posuvník pro nastavení hlasitosti. Kromě výchozího umístění uprostřed ho lze zobrazit u kterékoli hrany či rohu. Položka Duration for Volume Slider nastavuje dobu zobrazení posuvníku, dále lze ovlivnit zavření notifikací po klepnutí na panel a zapínat či vypínat animace. Přes nabídky Volume Slider Back Color a Slider Icon Color můžete nastavit barvu pozadí a ikony plovoucího panelu.

Resumé

Pokud si chcete na vlastní očí vyzkoušet, jak funguje jedna z novinek Androidu P, máte díky této aplikaci skvělou příležitost. Přesto, že jde jen o jednu z mnoha funkcí, které budoucí verze systému přinese, autor si dal opravdu záležet, aby přinesl co možná nejvěrnější provedení se širokými možnostmi konfigurace. Z negativ bychom měli zmínit poněkud strohé rozhraní a chybějící lokalizaci do češtiny.

Android P Volume Slider – P Volume Control je v Obchodě Play necelý týden a za tu dobu si ho zakoupilo přes 500 uživatelů. Průměrná známka 4,6 však dává tušit jejich značnou spokojenost. Jen 1,5 MB velký balíček můžete používat na zařízeních s Androidem 4.0.3 a vyšším.

Volume Slider Like Android P Volume Control
Volume Slider Like Android P Volume Control
Která z novinek Androidu P se vám líbí nejvíc?
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (2)